Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Szlumf
1900
Posty: 1934
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!

Postautor: Szlumf » środa, 2 lip 2014, 01:12

Bimberpołudnie pisze:Jesteś pewien, że to co robisz to rektyfikcja? Po rektyfikacji aromaty nie pozostają żadne......................

1. Gratuluję koledze uzyskiwania ABSOLUTU lub co najmniej spirytusu klasy LUX. Ja chyba jednak rektyfikuję zwykły spirytus bo całość "serca" ma zwykle 96,4-96,6% co raczej jest nie do osiągnięcia bez rektyfikacji. Nutkę "owocową" czułem w trakcie prawie całego odbioru (tuż przed pogonami zanikła) więc nie są to źle odebrane przedgony. Od ponad roku przeszedłem na E-papierosy i chyba węch mi się wyostrzył bo nawet w trakcie odbioru serca wyczuwam lekkie zmiany zapachu. Ale tu może się wypowiedzą koledzy z większym doświadczeniem bo ja jeszcze nie robiłem rektyfikacji zacierów zbożowych czy nastawów owocowych. Z lektury forum wynika, że spirytusy (może nie ABSOLUTY czy klasy LUX ?) różnią się w zależności od surowca.
2. Próbowałem w cukrówkach różne drożdże - turbo, gorzelniane, ba nawet Bayanusy zeszły mi z "dopalaczem" do blg -3, ale zawsze staram się dążyć do nastawów około 12%. Wynika to lektury Forum gdzie koledzy twierdzą, że im niższy % tym wyższa jakość. Być może koledzy się mylą ale tego akurat nie zamierzam sprawdzać (a jestem niedowiarkiem i sprawdzam wiele rzeczy "oczywistych", które czasami po zbadaniu nie okazują się tak oczywiste).
3. Nastawów do rektyfikacji nie klaruję chyba, że same się sklarują przed rektyfikacją. W opisywanym przypadku z dodatkiem jabłek zastosowałem zwykłe sitko kuchenne by resztki jabłek nie zatkały mi odpływu z kotła. Uważam, że rektyfikacja i miedź załatwia sprawę.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

dzik8520
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 27 lut 2017, 09:49
Załączniki
Re: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!

Postautor: dzik8520 » środa, 8 sty 2020, 06:45

Widzę że temat umarł, jakiś czas temu widziałem film Malinowego o piekarniczych, ale jakoś nie dociągnął tematu do końca. Jakieś nowe doświadczenia koledzy mają z babunią ??? Bo czasami myślę czy te nasze super turbo drożdże nie są zwykłymi drożdżami z dodatkiem odpowiednich dopalaczy, bo to co dzieje się w przemyśle i stopień kantowania konsumenta osiągnął już chyba lewel max, a chęć zysku przez koncerny jest ponad wszystko, że może i na drożdżach kantuja

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4890
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!

Postautor: lesgo58 » środa, 8 sty 2020, 08:55



kani82
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 8 sie 2019, 13:32
Załączniki
Re: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!

Postautor: kani82 » wtorek, 7 lip 2020, 03:10

Moi drodzy, jakoś w żadnym poście nie zauważyłem a interesuje mnie to bardzo.
Mianowicie, czy na ktoś doświadczenie z piekarniczymi ale instant (trochę tego mam)?
Chodzi o zwykłą cukrówkę, żadne smakowe.
Z góry dzięki.

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk

Awatar użytkownika

Kòpôcz
350
Posty: 356
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
Załączniki
Re: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!

Postautor: Kòpôcz » wtorek, 7 lip 2020, 09:07

Raczej Ci nie pomogę, ale może zachęcę do testów.
Doświadczenie z instatntami mam z piwa. Od ok. 3 lat nie mam spiny na drożdże, nierzadko używam piekarskich. Weź tylko pod uwagę, że podejście do alkoholi mam zagrodowe, a nie mistrzowskie.
Kiedyś temat przerabiany wśród piwowarów nie tylko w Polsce. Doświadczenia zrobili bodaj Amerykanie: kilka warek pale ale w recepturze różniących się tylko drożdżami. Zadziwiające było, że zasadniczo różnic w smaku nie wyczuwano, z lekkim wskazaniem na piekarskie: określano takie piwa jako nieco słodkie (tak określały je głównie kobiety, które częściej wskazywały na warkę na piekarskich).
A skąd taki pomysł? Okazuje się, że kluczowym dawcą materiału dla producentów drożdży piekarskich są browary. Drożdże piekarskie to zazwyczaj nic innego, jak drożdże piwowarskie zamęczone już ilością pasaży w brzeczce. Gdybym miał używać barwnych porównań, to powiedział bym, że drożdże piekarskie to weterani wielu wojen: z jednej strony już nieco zmęczeni, nie tak szybcy, już nie z taką siłą bijący, z drugiej niejedno już przeszli, więc i niewiele je rusza (stąd ich zdolność do ratowania nastawów, które nie ruszyły na turbo).

Awatar użytkownika

defacto
1300
Posty: 1342
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!

Postautor: defacto » wtorek, 7 lip 2020, 09:30

kani82 pisze:Mianowicie, czy na ktoś doświadczenie z piekarniczymi ale instant (trochę tego mam)?

Owszem :D
Świetnie ciasto na nich wyrasta.
Teraz kolego kani82 wszystkie reflektory skierowane są na Ciebie. Nie musisz wstawiać od razu nastaw 25l ale warto byłoby zapamiętać proporcje i nie zapomnij o pożywce - pomidorki :D Teoretycznie powinno się udać, tylko czy zechcesz przeprowadzić ten eksperyment?
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"


kani82
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 8 sie 2019, 13:32
Załączniki
Re: RE: Re: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!

Postautor: kani82 » wtorek, 7 lip 2020, 09:47

@defacto Zachęciłeś mnie, zdecydowaniem i przaśnością w żarcie.
Dobrze że wstawiłeś ikonę uśmiechu bo już myślałem że chcesz mi nomen omen "dopiec".
@Kòpôcz, dzięki za rzeczową odpowiedź.

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk
Ostatnio zmieniony wtorek, 7 lip 2020, 15:08 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

manowar
800
Posty: 837
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!

Postautor: manowar » wtorek, 7 lip 2020, 11:03

Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe


kani82
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 8 sie 2019, 13:32
Załączniki
Re: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!

Postautor: kani82 » wtorek, 7 lip 2020, 11:07

@manowar, dzięki serdeczne. Lecę czytać.

Awatar użytkownika

mat.82
50
Posty: 84
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 21:38
Załączniki
Re: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!

Postautor: mat.82 » wtorek, 7 lip 2020, 12:30

Mój znajomy robi cukrówki na drożdżach instant Dr. Oetker. Po dwóch tygodniach cukromierz pokazuje - 4blg I nastaw zaczyna się klarować.


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości