Najdawniej znane, o wspaniałej tradycji, doskonałe napoje winne:)

Autor tematu
fo11rest
10
Posty: 11
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Załączniki
Czwórniak z miodu lipowego.

Postautor: fo11rest » wtorek, 4 wrz 2018, 19:26

Naczytałem się trochę i postanowiłem jednak zrobić jako pierwszy mój miód pitny właśnie czwórniak, bo np. półtoraka mogę nie dożyć i ktoś może go wyrzucić a co gorsze wychlać!

Czwórniak na 4,8litra:

1,2l miodu
3,6l wody
1 cytryna
Gąsior 5l

Wodę zagotować i dodać miód, potem sok z jednej cytryny. Gotować pół godziny i zbierać pianę. Potem odstawić do ostudzenia. Gdy zimne zmierzyć BLG, dobrze napowietrzyć, wlać do gąsiora z rurką fermentacyjną zalaną wodą i przygotowaną kilka dni wcześniej matkę drożdżową. Odstawić w ciepłe miejsce. Zlewać jak nazbiera się osad i przestanie pracować. Zmierzyć BLG. Potem odstawić w chłodne i ciemne miejsce na kilka miesięcy, co jakiś czas jak będzie osad to zlewać i mierzyć BLG czy stałe czy jeszcze spada. Jak klarowne to można butelkować – zwykle około roku.

Chcę jeszcze do tego dać prażone płatki dębowe z europejskiego dębu bo taki mam ale nie wiem ile gram dać i kiedy dać do nastawu.
Myślę że dobrze to zaplanowałem ale piszcie co o tym sądzicie.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Autor tematu
fo11rest
10
Posty: 11
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Załączniki
Re: Czwórniak z miodu lipowego.

Postautor: fo11rest » czwartek, 13 wrz 2018, 17:10

Widzę że nikt nawet nie odpisał.
W ostateczności postanowiłem jednak miodu nie sycić, bo szkoda niszczyć gotowaniem dobry miód lipowy, nie dałem cytryny, płatków dębowych i poprawiłem przepis to znaczy ilość wody zmniejszyłem o 250ml ponieważ tyle wody było w przygotowanej w dwa dni matce drożdżowej. Całość ładnie ruszyło z początkowym 25blg i jak narazie od kilku dni od nastawienia jest ok. Cały czas ostro pracuje.

Awatar użytkownika

Kamal
1550
Posty: 1589
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Czwórniak z miodu lipowego.

Postautor: Kamal » czwartek, 13 wrz 2018, 19:35

Płatki dębu, najwcześniej to dopiero jak fermentacja ustanie, i miód zacznie zrzucać osad.
K.
Obrazek


Wróć do „Miody Pitne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości