-
-
Znaleziono 85 wyników
- piątek, 22 paź 2010, 20:26
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Nowy sezon śliwkowy.
- Odpowiedzi: 22
- Odsłony: 5974
Re: Nowy sezon śliwkowy.
Mój przepis na śliwowicę. 60 kg. węgierek, 40 litrów wody, 10 kg cukru. Z podanych proporcji wyszło 8 litrów 70% destylatu. Zapewniam że nic do kotła nie przywarło ( gotowanie na gazie) smak typowej śliwowicy, a na aromat trzeba poczekać. Do destylatu dodałem 15 sztuk śliwek, płatki dębowe średnio p...
- piątek, 28 maja 2010, 20:37
- Forum: Wypełnienie kolumny
- Temat: Pierwsze użycie zmywaków-czynności przygotowawcze
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 4966
Re: Pierwsze użycie zmywaków-czynności przygotowawcze
Mam kiepskie doświadczenia ze zmywakami Lidla. Zbudowałem deflegmator do kega 50l. jako wypełnienie, użyłem wygotowanych w detergencie zmywaków z Lidla, oraz pociętej rurki miedzianej. Pierwsze cztery gotowania, super aromat, zero obcych zapachów. Przy piątym gotowaniu, coś jest nie tak, zapach ok, ...
- czwartek, 6 maja 2010, 18:20
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Trójniak
- Odpowiedzi: 62
- Odsłony: 21564
Re: Trójniak
Witaj Maro
Czekaj do całkowitego wyklarowania, to trochę potrwa. Ściągaj z nad osadu do przejrzystości kryształu. Ja ostatnio zbyt wcześnie rozlałem wiśniaka do butelek, po dwóch tygodniach w piwnicy na dnie pojawił się osad. Szkoda towar marnować.
Pozdrawiam Czutka
Czekaj do całkowitego wyklarowania, to trochę potrwa. Ściągaj z nad osadu do przejrzystości kryształu. Ja ostatnio zbyt wcześnie rozlałem wiśniaka do butelek, po dwóch tygodniach w piwnicy na dnie pojawił się osad. Szkoda towar marnować.
Pozdrawiam Czutka
- poniedziałek, 19 kwie 2010, 20:20
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Jakie Drożdże sa najlepsze do przetworów.
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 2647
Re: Jakie Drożdże sa najlepsze do przetworów.
Szaler89
Ja bym tak zrobił. Kup bajanus + pożywkę, zrób nastaw, na pewno wyjdzie super okowita. Wino to wyjdzie z tego marne w smaku. A bimber to bimber.
Pozdrawiam Czutka
Ja bym tak zrobił. Kup bajanus + pożywkę, zrób nastaw, na pewno wyjdzie super okowita. Wino to wyjdzie z tego marne w smaku. A bimber to bimber.
Pozdrawiam Czutka
- piątek, 9 kwie 2010, 20:41
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Woda do nastawu... Niby prosto a jednak?????
- Odpowiedzi: 48
- Odsłony: 38574
Re: Woda... Niby prosto a jednak?????
Ja nie gotuję wody, gotowanie usuwa tlen z wody, a nasze drożdże nie są beztlenowcami.
Wodę podgrzewam by rozpuścić cukier, a potem do balonu.
Pozdrawiam Czutka
Wodę podgrzewam by rozpuścić cukier, a potem do balonu.
Pozdrawiam Czutka
- poniedziałek, 5 kwie 2010, 19:46
- Forum: W czym nastawiać?
- Temat: Mycie beczek
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 3133
Re: Mycie beczek
Dam jeszcze raz, sodę kaustyczną w żelu. Zostawię na parę dni, a potem na słoneczko, niech wyciągnie zapachy.
- piątek, 2 kwie 2010, 20:41
- Forum: W czym nastawiać?
- Temat: Mycie beczek
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 3133
Mycie beczek
Mam mały problem, dostałem beczkę plastikową około 110 litrów, beczka po jelitach wieprzowych. Problem jest z zapachem, czuć ją jelitami, soda kaustyczna już była, a zapach ciut mniejszy ale dalej czuć. Mam zamiar przepłukać octem i jeszcze raz soda kaustyczna. Co jeszcze można użyć by zlikwidować t...
- czwartek, 1 kwie 2010, 20:34
- Forum: Mętny produkt
- Temat: Jaką wodę stosować do rozcieńczania psot?
- Odpowiedzi: 250
- Odsłony: 124916
Re: Rozcieńczanie/woda destylowana itp.
Ja rozcieńczam wodą destylowaną z kaufland, zawsze wychodzi kryształ.
Pozdrawiam Czutka
Pozdrawiam Czutka
- środa, 31 mar 2010, 18:41
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Owocowe brandy dla początkujących.
- Odpowiedzi: 1344
- Odsłony: 384471
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
Yarek007 Zdecydowanie destyluj dwa razy. Na smaku i aromacie nic nie stracisz, a destylat wyjdzie o niebo lepszy. Przed drugim gotowaniem możesz do surówki dodać 10 ml wody utlenionej na każdy litr, niech postoi przez noc, potem do kotła i gotowanie. Woda utleniona zniszczy smak i zapach drożdży. Po...
- sobota, 27 mar 2010, 20:03
- Forum: Oczyszczanie nastawu przed destylacją
- Temat: Wątpliwości co do klarowania
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 8314
Re: Wątpliwości co do klarowania
Michu1978
Dokładnie tak, jak przy 30% zapach jest jaszcze znośny, to dawaj do 30%. Są tacy co jadą do 20%
Chodziło mi o to że zmarnowałeś około 7 litrów nastawu. Ja gotuję owocówki jak leci, wszystko co było w fermentatorze, przecież w owocach jest alkohol, no i aromaty.
Pozdrawiam Czutka
Dokładnie tak, jak przy 30% zapach jest jaszcze znośny, to dawaj do 30%. Są tacy co jadą do 20%
Chodziło mi o to że zmarnowałeś około 7 litrów nastawu. Ja gotuję owocówki jak leci, wszystko co było w fermentatorze, przecież w owocach jest alkohol, no i aromaty.
Pozdrawiam Czutka
- piątek, 26 mar 2010, 21:59
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Pienienie się nastawu - przyczyny i sposoby zapobiegania.
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 3492
Re: Piana
Duszek666
A czy 3 i 4 wsad nie był zbyt gęsty. To znaczy dużo pulpy z owoców.
Miałem taki przypadek, przy ostatnim calwadosie, do gotowego nastawu dodałem wcześniej zamrożone wytłoki jabłkowe. Musiałem pilnować przy gotowaniu, bo rwało nastaw do deflegmatora, ale smak był super.
Pozdrawiam Czutka
A czy 3 i 4 wsad nie był zbyt gęsty. To znaczy dużo pulpy z owoców.
Miałem taki przypadek, przy ostatnim calwadosie, do gotowego nastawu dodałem wcześniej zamrożone wytłoki jabłkowe. Musiałem pilnować przy gotowaniu, bo rwało nastaw do deflegmatora, ale smak był super.
Pozdrawiam Czutka
- czwartek, 25 mar 2010, 21:53
- Forum: Oczyszczanie nastawu przed destylacją
- Temat: Wątpliwości co do klarowania
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 8314
Re: Wątpliwości co do klarowania
Owet.
Cukrówki, trzeba klarować, bo przy sprzęcie bez deflegmatora i odstojnika, niezła chara wychodzi. Przy owocówkach gotuje całą zawartość balonu, a teraz do drugiego gotowania dodaję wody utlenionej, daje super efekt, szczerze polecam.
Cukrówki, trzeba klarować, bo przy sprzęcie bez deflegmatora i odstojnika, niezła chara wychodzi. Przy owocówkach gotuje całą zawartość balonu, a teraz do drugiego gotowania dodaję wody utlenionej, daje super efekt, szczerze polecam.
- czwartek, 25 mar 2010, 21:39
- Forum: Oczyszczanie nastawu przed destylacją
- Temat: Wątpliwości co do klarowania
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 8314
Re: Wątpliwości co do klarowania
Bono69 Nie do zacieru, lecz do surówki, czyli bimbru po pierwszym gotowaniu. Właśnie wczoraj, destylowałem surówkę jabłkowo-rodzynkową z dodatkiem wody utlenionej. Dodatek wody utlenionej to 100ml na 9 litrów surówki 55%.Stało to 24 godziny, następnie rozcieńczyłem do 40% i na organki. Wolne gotowan...
- poniedziałek, 22 mar 2010, 21:41
- Forum: Oczyszczanie nastawu przed destylacją
- Temat: Wątpliwości co do klarowania
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 8314
Re: Wątpliwości co do klarowania
Michu1978 Myślę że wyszło całkiem dobrze, ale straty nastawu bardzo duże. Zmarnowałeś jakieś 7 litrów nastawu, to dodatkowe 1,75 litra gorzałki. Ja w owocówkach leję do gara cały nastaw. Deflegmator + odstojnik i drugie gotowanie, tak oczyszczą bimber że drożdży prawie nie czuć. Teraz przed drugim g...
- sobota, 20 mar 2010, 21:32
- Forum: Destylacja wina i piwa
- Temat: Na luzie o destylacji piwa
- Odpowiedzi: 79
- Odsłony: 39011
Re: co wyjdzie po wydestylowaniu piwa
Mam dostać około 50 litrów piwska po terminie. Dodam cukru i T3. Powinno wyjść więcej okowity, ale smak jest najważniejszy. O efektach poinformuje.
Pozdrawiam Czutka
Pozdrawiam Czutka
- sobota, 20 mar 2010, 21:13
- Forum: Aspekty Estetyczne
- Temat: Gdzie znajdę dobre szklane butelki na alkohol???
- Odpowiedzi: 37
- Odsłony: 30657
Re: Gdzie znajdę dobre szklane butelki na alkohol???
Destylatt.
Tak jak Maro napisał, w euro-win. Te w wiklinie są w Świdniku koło Lublina.http://www.wiklina.net/kat/49/Oploty%20 ... owo=&prom= To są butelki do miodów i w nich dojrzewa trójniak wiśniowy z tamtego roku.
Pozdrawiam Czutka
Tak jak Maro napisał, w euro-win. Te w wiklinie są w Świdniku koło Lublina.http://www.wiklina.net/kat/49/Oploty%20 ... owo=&prom= To są butelki do miodów i w nich dojrzewa trójniak wiśniowy z tamtego roku.
Pozdrawiam Czutka
- piątek, 19 mar 2010, 23:27
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Wybór drożdży
- Odpowiedzi: 39
- Odsłony: 4424
Re: Wybór drożdży
Drożdże winne najlepsze do wina i nastawów owocowych, śliwowica, gruszkówka, calvados. Do cukrówek T3 albo Coobra8. Nastaw ma mieć określone ph, dlatego cytryny.
Dodaj słoiczek przecieru pomidorowego, witaminy też są potrzebne.
Dodaj słoiczek przecieru pomidorowego, witaminy też są potrzebne.
- piątek, 19 mar 2010, 22:46
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Wybór drożdży
- Odpowiedzi: 39
- Odsłony: 4424
Re: Wybór drożdży
Magik633
Do cukrówek, najlepsze T3, lub Coobra8. A do owocówek, bayanus, lub enartis red fruit, aroma white.
Pozdrawiam Czutka
Do cukrówek, najlepsze T3, lub Coobra8. A do owocówek, bayanus, lub enartis red fruit, aroma white.
Pozdrawiam Czutka
- piątek, 19 mar 2010, 21:36
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: aaadam
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 1041
Re: aaadam
Onuce też "aromatem "serowym potrafią pojechać, ale miałem na myśli taki domowy wędzony ser.
- piątek, 19 mar 2010, 21:16
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: aaadam
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 1041