Znaleziono 85 wyników

autor: czutka
piątek, 22 paź 2010, 20:26
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Nowy sezon śliwkowy.
Odpowiedzi: 22
Odsłony: 5974

Re: Nowy sezon śliwkowy.

Mój przepis na śliwowicę. 60 kg. węgierek, 40 litrów wody, 10 kg cukru. Z podanych proporcji wyszło 8 litrów 70% destylatu. Zapewniam że nic do kotła nie przywarło ( gotowanie na gazie) smak typowej śliwowicy, a na aromat trzeba poczekać. Do destylatu dodałem 15 sztuk śliwek, płatki dębowe średnio p...
autor: czutka
piątek, 28 maja 2010, 20:37
Forum: Wypełnienie kolumny
Temat: Pierwsze użycie zmywaków-czynności przygotowawcze
Odpowiedzi: 8
Odsłony: 4966

Re: Pierwsze użycie zmywaków-czynności przygotowawcze

Mam kiepskie doświadczenia ze zmywakami Lidla. Zbudowałem deflegmator do kega 50l. jako wypełnienie, użyłem wygotowanych w detergencie zmywaków z Lidla, oraz pociętej rurki miedzianej. Pierwsze cztery gotowania, super aromat, zero obcych zapachów. Przy piątym gotowaniu, coś jest nie tak, zapach ok, ...
autor: czutka
czwartek, 6 maja 2010, 18:20
Forum: Miody Pitne
Temat: Trójniak
Odpowiedzi: 62
Odsłony: 21564

Re: Trójniak

Witaj Maro

Czekaj do całkowitego wyklarowania, to trochę potrwa. Ściągaj z nad osadu do przejrzystości kryształu. Ja ostatnio zbyt wcześnie rozlałem wiśniaka do butelek, po dwóch tygodniach w piwnicy na dnie pojawił się osad. Szkoda towar marnować.

Pozdrawiam Czutka
autor: czutka
poniedziałek, 19 kwie 2010, 20:20
Forum: Drożdże i fermentacja
Temat: Jakie Drożdże sa najlepsze do przetworów.
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 2647

Re: Jakie Drożdże sa najlepsze do przetworów.

Szaler89

Ja bym tak zrobił. Kup bajanus + pożywkę, zrób nastaw, na pewno wyjdzie super okowita. Wino to wyjdzie z tego marne w smaku. A bimber to bimber.

Pozdrawiam Czutka
autor: czutka
piątek, 9 kwie 2010, 20:41
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Woda do nastawu... Niby prosto a jednak?????
Odpowiedzi: 48
Odsłony: 38574

Re: Woda... Niby prosto a jednak?????

Ja nie gotuję wody, gotowanie usuwa tlen z wody, a nasze drożdże nie są beztlenowcami.
Wodę podgrzewam by rozpuścić cukier, a potem do balonu.

Pozdrawiam Czutka
autor: czutka
poniedziałek, 5 kwie 2010, 19:46
Forum: W czym nastawiać?
Temat: Mycie beczek
Odpowiedzi: 6
Odsłony: 3133

Re: Mycie beczek

Dam jeszcze raz, sodę kaustyczną w żelu. Zostawię na parę dni, a potem na słoneczko, niech wyciągnie zapachy.
autor: czutka
piątek, 2 kwie 2010, 20:41
Forum: W czym nastawiać?
Temat: Mycie beczek
Odpowiedzi: 6
Odsłony: 3133

Mycie beczek

Mam mały problem, dostałem beczkę plastikową około 110 litrów, beczka po jelitach wieprzowych. Problem jest z zapachem, czuć ją jelitami, soda kaustyczna już była, a zapach ciut mniejszy ale dalej czuć. Mam zamiar przepłukać octem i jeszcze raz soda kaustyczna. Co jeszcze można użyć by zlikwidować t...
autor: czutka
czwartek, 1 kwie 2010, 20:34
Forum: Mętny produkt
Temat: Jaką wodę stosować do rozcieńczania psot?
Odpowiedzi: 250
Odsłony: 124916

Re: Rozcieńczanie/woda destylowana itp.

Ja rozcieńczam wodą destylowaną z kaufland, zawsze wychodzi kryształ.

Pozdrawiam Czutka
autor: czutka
środa, 31 mar 2010, 18:41
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Owocowe brandy dla początkujących.
Odpowiedzi: 1344
Odsłony: 384471

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Yarek007 Zdecydowanie destyluj dwa razy. Na smaku i aromacie nic nie stracisz, a destylat wyjdzie o niebo lepszy. Przed drugim gotowaniem możesz do surówki dodać 10 ml wody utlenionej na każdy litr, niech postoi przez noc, potem do kotła i gotowanie. Woda utleniona zniszczy smak i zapach drożdży. Po...
autor: czutka
sobota, 27 mar 2010, 20:03
Forum: Oczyszczanie nastawu przed destylacją
Temat: Wątpliwości co do klarowania
Odpowiedzi: 17
Odsłony: 8314

Re: Wątpliwości co do klarowania

Michu1978
Dokładnie tak, jak przy 30% zapach jest jaszcze znośny, to dawaj do 30%. Są tacy co jadą do 20%
Chodziło mi o to że zmarnowałeś około 7 litrów nastawu. Ja gotuję owocówki jak leci, wszystko co było w fermentatorze, przecież w owocach jest alkohol, no i aromaty.

Pozdrawiam Czutka
autor: czutka
piątek, 26 mar 2010, 21:59
Forum: Problemy destylacyjne
Temat: Pienienie się nastawu - przyczyny i sposoby zapobiegania.
Odpowiedzi: 5
Odsłony: 3492

Re: Piana

Duszek666
A czy 3 i 4 wsad nie był zbyt gęsty. To znaczy dużo pulpy z owoców.
Miałem taki przypadek, przy ostatnim calwadosie, do gotowego nastawu dodałem wcześniej zamrożone wytłoki jabłkowe. Musiałem pilnować przy gotowaniu, bo rwało nastaw do deflegmatora, ale smak był super.

Pozdrawiam Czutka
autor: czutka
czwartek, 25 mar 2010, 21:53
Forum: Oczyszczanie nastawu przed destylacją
Temat: Wątpliwości co do klarowania
Odpowiedzi: 17
Odsłony: 8314

Re: Wątpliwości co do klarowania

Owet.

Cukrówki, trzeba klarować, bo przy sprzęcie bez deflegmatora i odstojnika, niezła chara wychodzi. Przy owocówkach gotuje całą zawartość balonu, a teraz do drugiego gotowania dodaję wody utlenionej, daje super efekt, szczerze polecam.
autor: czutka
czwartek, 25 mar 2010, 21:39
Forum: Oczyszczanie nastawu przed destylacją
Temat: Wątpliwości co do klarowania
Odpowiedzi: 17
Odsłony: 8314

Re: Wątpliwości co do klarowania

Bono69 Nie do zacieru, lecz do surówki, czyli bimbru po pierwszym gotowaniu. Właśnie wczoraj, destylowałem surówkę jabłkowo-rodzynkową z dodatkiem wody utlenionej. Dodatek wody utlenionej to 100ml na 9 litrów surówki 55%.Stało to 24 godziny, następnie rozcieńczyłem do 40% i na organki. Wolne gotowan...
autor: czutka
poniedziałek, 22 mar 2010, 21:41
Forum: Oczyszczanie nastawu przed destylacją
Temat: Wątpliwości co do klarowania
Odpowiedzi: 17
Odsłony: 8314

Re: Wątpliwości co do klarowania

Michu1978 Myślę że wyszło całkiem dobrze, ale straty nastawu bardzo duże. Zmarnowałeś jakieś 7 litrów nastawu, to dodatkowe 1,75 litra gorzałki. Ja w owocówkach leję do gara cały nastaw. Deflegmator + odstojnik i drugie gotowanie, tak oczyszczą bimber że drożdży prawie nie czuć. Teraz przed drugim g...
autor: czutka
sobota, 20 mar 2010, 21:32
Forum: Destylacja wina i piwa
Temat: Na luzie o destylacji piwa
Odpowiedzi: 79
Odsłony: 39011

Re: co wyjdzie po wydestylowaniu piwa

Mam dostać około 50 litrów piwska po terminie. Dodam cukru i T3. Powinno wyjść więcej okowity, ale smak jest najważniejszy. O efektach poinformuje.

Pozdrawiam Czutka
autor: czutka
sobota, 20 mar 2010, 21:13
Forum: Aspekty Estetyczne
Temat: Gdzie znajdę dobre szklane butelki na alkohol???
Odpowiedzi: 37
Odsłony: 30657

Re: Gdzie znajdę dobre szklane butelki na alkohol???

Destylatt.
Tak jak Maro napisał, w euro-win. Te w wiklinie są w Świdniku koło Lublina.http://www.wiklina.net/kat/49/Oploty%20 ... owo=&prom= To są butelki do miodów i w nich dojrzewa trójniak wiśniowy z tamtego roku.

Pozdrawiam Czutka
autor: czutka
piątek, 19 mar 2010, 23:27
Forum: Drożdże i fermentacja
Temat: Wybór drożdży
Odpowiedzi: 39
Odsłony: 4424

Re: Wybór drożdży

Drożdże winne najlepsze do wina i nastawów owocowych, śliwowica, gruszkówka, calvados. Do cukrówek T3 albo Coobra8. Nastaw ma mieć określone ph, dlatego cytryny.
Dodaj słoiczek przecieru pomidorowego, witaminy też są potrzebne.
autor: czutka
piątek, 19 mar 2010, 22:46
Forum: Drożdże i fermentacja
Temat: Wybór drożdży
Odpowiedzi: 39
Odsłony: 4424

Re: Wybór drożdży

Magik633

Do cukrówek, najlepsze T3, lub Coobra8. A do owocówek, bayanus, lub enartis red fruit, aroma white.

Pozdrawiam Czutka
autor: czutka
piątek, 19 mar 2010, 21:36
Forum: Przywitaj Się!
Temat: aaadam
Odpowiedzi: 8
Odsłony: 1041

Re: aaadam

Onuce też "aromatem "serowym potrafią pojechać, ale miałem na myśli taki domowy wędzony ser.
autor: czutka
piątek, 19 mar 2010, 21:16
Forum: Przywitaj Się!
Temat: aaadam
Odpowiedzi: 8
Odsłony: 1041

Re: aaadam

To chyba sery się dowędzają.

Wyszukiwanie zaawansowane