Czeremcha - przepisy

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy

Post autor: masterpaw2 »

Raczej obstawiałbym, że już dojrzała i opadła......., aż z czystej ciekawości przejadę się zaraz i zobaczę u siebie czy jeszcze jest.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
alembiki
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: masterpaw2 »

Sorki za post za postem.
Potwierdzam u mnie (Łódź) czeremchy pod dostatkiem,
PicsArt_09-22-04.26.29.jpg
A przy okazji mały bonusik :D
PicsArt_09-22-05.31.37.jpg
Niewielki lasek w którym w życiu nie znalazłem podgrzybka
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

dzozef
200
Posty: 235
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: dzozef »

Ja też byłem dzisiaj sprawdzić i przyniosłem kolejne 5kg. Na Mazowszu jest tego sporo, duża i słodka. Nie mam porównania do poprzednich lat bo robię tą nalewkę po raz pierwszy. Z tej ilości przygotowałem 2 różne nalewy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: kmarian »

Wróciłem z przechadzki. Czeremcha jest objedzona przez ptaki w górnej jej części. W dolnych partiach jeszcze owoce częściowo się ostały. Innymi słowy czas czeremchy u nas się kończy.
Moje nalewki się jeszcze macerują. Ciągle nie mają przesadnego zapachu pestki.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: masterpaw2 »

Dziś, po 13tu dniach maceracji w temperaturze pokojowej spróbowałem swojej nalewki i muszę przyznać, że już ma przyjemne, delikatne nuty pestkowe. Zastanawiam się, macerować dalej, czy już ją zalać aby nie przedobrzyć?
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: Pretender »

Zlewaj

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: eldier »

U mnie jeden słój stoi od 11.09 i nawet do niego nie zaglądam :D u winiarzy wyczytałem że 4 tyg to optymalnie, a więc za tydzień zlewanie.
Drugi słój po tygodniu, gdy go otworzyłem, żeby zlać wypełnił całą kuchnię migdałowym aromatem, to nie wiem co będzie w tamtej, ale zobaczymy :punk:
W obu przypadkach zalewałem 55%.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: masterpaw2 »

Koniecznie napisz jaki efekt uzyskasz po 4 tygodniach, wczoraj zlałem swoją 2 tygodniową i pestka/migdały są wyraźne. Póki co poszła w odstawkę, zobaczymy za kilka miesięcy jak się ułoży.
Zastanawiam się czy nie nastawić jeszcze jednego słoja, bo podejrzewam, że jak dojrzeje to szybko się rozejdzie ;), a czeremchy jeszcze troszkę jest.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Autor tematu
kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: kmarian »

Czeremcha zalana spirytusem około 60%, dnia 6.09.2017. W piątek 29 września zlałem płyn z owoców i zasypałem cukrem te owoce, które zostały w słoju 4,25 l, w ilości 40 dag. Płyn odlewał będę 7 października.
Po 23 dniach macerowania w alkoholu, pestkowy zapach i smak był taki jak lubię, Amigdalina pojawiła się w maceracie po 10 dniach. Cukier bardzo szybko się rozpuścił a owoce szybko zmalały oddając sok. Dziś po 4 dniach wyraźnie czuć pestkę w syropie. W sobotę oddzielę syrop od owoców i połączę z poprzednim płynem. Poinformuję, jak to będzie smakowało.
W sumie, tym razem owoce macerowane będą 31 dni (miesiąc).

dzozef
200
Posty: 235
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: dzozef »

To ja też podzielę się swoimi spostrzeżeniami. Na początku zapach i smak był migdałowy. Po tygodniu na początku migdałowy, koniec czeremcha. Po około 3 tygodniach na początku migdał i gdzieś pośrodku czeremcha. Teraz prawie po 6 tygodniach pozostał tylko zapach migdałowy, smak całkowicie zdominowała czeremcha. Jak dla mnie przesadziłem z maceracją. Nie próbowałem po 4 tygodniach, ale smak po 3 był najlepszy. Nalew stał w dosyć ciepłym miejscu 20-22 stopnie. Następny będę zlewał po 3 tygodniach.

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: eldier »

masterpaw, wczoraj minęły 4tygodnie ale nie było czasu zlać, jak się uda to dzisiaj to zrobię, ale powiem szczerze, że słoika nie otwierałem odkąd zalałem, żeby nie panikować jakby migdały były zbyt dominujące.
kmarian, jak nie wyciskasz owoców to proponuje zasypać jeszcze raz cukrem, mimo że owoce na pierwszy rzut oka wydawały się "wysuszone" to po powtórnym zasypaniu oddały płyn jeszcze szybciej niż porzeczka zasypana tego samego dnia :D albo pójdzie na likier albo do herbaty na zimę :D
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: masterpaw2 »

Swoje owoce po dwutygodniowej maceracji zalałem ponownie 1,5l 40% destylatu.
Potrzymam tak kolejne dwa tygodnie i zobaczę ile jeszcze dobra alko wyciągnie z czeremchy, póki co zapach i kolor bardzo obiecujący.
Możliwe, że zmieszam z pierwszym nalewem.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

dzozef
200
Posty: 235
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: dzozef »

masterpaw2 - a próbowałeś swój nalew po zlaniu? Możesz coś więcej napisać o smaku? Mój po prawie 6 tygodniach całkowicie stracił smak migdałów a został tylko czeremchy. Żałuję że nie zlałem wcześniej.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: masterpaw2 »

Ależ oczywiście, że tak ;) , pierwszy nalew/zlew po dwutygodniowej maceracji, tydzień po zlaniu ma wyraźny smak czeremchy ze sporą nutą migdałową, ogólnie w/g mnie rewelacja(bez dodatku cukru) :ok:
Natomiast zalane ponownie owoce 40% destylatem, po tygodniu maceracji to już same, dość intensywne migdały, czeremcha mało wyczuwalna, pomaceruje jeszcze około tygodnia i zobaczę co z nim zrobić. Myślę o połączeniu obu, ale to dopiero po jakimś czasie.
Ps.
25l (docelowo 50l, lubię mieć pełny wsad w kotle) nastaw z czewrmchy już pracuje :).......,jestem bardzo ciekaw co z tego wyjdzie, ponoć winko jest zacne.
Zobaczymy jaki wyjdzie destylat?????
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Autor tematu
kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: kmarian »

Wczoraj wyklarowaną nalewkę przelałem do butelek i przeniosłem do piwnicy, będzie sobie dojrzewała.
Spostrzeżenia:
Nalewka macerowana w alkoholu przez około 3 tygodnie, następnie zasypana cukrem. Cukier wyciskał sok z owoców ponad tydzień. Sok połączyłem z nalewem alkoholowym i odstawiłem do wstępnego wyklarowania. Smak i aromat porównywalny z pierwszym nalewem, który w sumie był macerowany tylko tydzień. Wystarczające nuty migdałowe, lecz zbyt mocny i długo utrzymujący się posmak goryczy. Zobaczymy co z tym zrobi czas. Rozcieńczony 50/50 z alkoholem 40% (z wódką), ciągle jest pijalne, lepsze nawet niż bez rozcieńczania. Jak widać nalewka jest bardzo esencjonalna, można jednak poeksperymentować przy rozcieńczaniu i kupażowaniu.

Wypróbowałem siatki do okien jako materiał do wyciskania/prasowania owoców. Bardzo dobry wynalazek, pozostaje po prasowaniu tylko trochę grzechoczących pestek. :twisted:
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: gary1966 »

Serwus,
ostatnio i ja popełniłem czeremchę, zrobiłem to sposobem na aronię kolegi Calyx:
http://alkohole-domowe.com/forum/nalewk ... t1051.html

1,5 kg czeremch moja akurat był przemrożona
2 l wody
0,5 kg cukru
1 l 96%
20 g kwasku cytrynowego

Czyste owoce czeremchy zalałem 2 litrami wody i gotowałem w garnku ciśnieniowym ok 15 minut. Po odcedzeniu, w gorącym soku rozpuściłem kwasek i cukier, jak ostygło dodałem 96%.
Puryści mogą zastąpić kwasek cytryną.
W smaku rewelacja coś pomiędzy wiśnią a aronią z odrobiną śliwki, jest delikatny migdał i trochę goryczki w końcówce.
W przyszłym roku na pewno powtórzę w większej ilości.
kmarian dzięki za temat :ok:
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: michal278 »

Ciekawe jak ta nalewka będzie smakować po roku. Moja truskawka zmieniła smak na obrzydliwy. Wiśnia i aronia jest ok więc pewnie będzie dobra.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Autor tematu
kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: kmarian »

Jeszcze nie ma miesiąca, ja już sączę pierwszą (tą szybką) nalewkę czeremchową. Pychota, choć trochę zbyt esencjonalna.

Znalazłem wysuszoną czeremchę, jest tego 95 dag. Wysuszyłem w międzyczasie i teraz sobie o niej przypomniałem. Jak będzie nieco więcej czasu spróbuje przepisu Kolegi gary1966.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: masterpaw2 »

U mnie nalewka już leżakuje, póki co osobno tzn. ta właściwa i "popłuczyny". Jedna i druga bez jakiegokolwiek dodatku cukru. Pierwszy właściwy nalew jest w/g mnie rewelacyjny, drugiemu z resztą też niczego nie brakuje, jednak ma inny bardziej migdałowy aromat. Po połączeniu niewielkich ilości (dla próby) obu nalewów wyszła prawdziwa "malina".
Także panowie w przyszłym roku na czeremchę :punk:
Nastaw na winiak czrermchowy już prawie gotowy, jednak będzie musiał jeszcze chwilę poczekać na......., nowy sprzęcik :scratch:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Czeremcha - przepisy

Post autor: Pretender »

Owoce zalewamy raz. Później cukier, który wyciąga alkohol z owoców. Lepiej zebrać więcej owoców ... tym bardziej późniejsze łączenie obydwu zalewów. To tylko „rozrzedzanie” aromatu.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: masterpaw2 »

Oj chyba koledze podrzucę próbki jednego i drugiego nalewu......., ciekawe czy zmieni zdanie :scratch:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: Pretender »

No bardzo proszę ...
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: masterpaw2 »

Właśnie rozlewam nalew z tego pysznego nalewkowca do butelek, i przypomniałem sobie o małej ciekawostce, mamy w Łodzi ulicę o jej nazwie :D:
20171222_012136-1-1-1-1.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Eksper
10
Posty: 15
Rejestracja: niedziela, 3 gru 2017, 11:38
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: Eksper »

Czy ta nalewka z czeremchy to coś jak Red Stag JIM BEAM ?

redhot
200
Posty: 212
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: redhot »

Red Stag jest whisky z dodatkiem czarnej wisni, czyli czeremchy amerykańskiej. Czeremcha pospolita ma inne owoce, więc jeżeli do swojej whisky dodasz nalewki z czemrechy trunek będzie co najwyżej podobny co nie wyklucza że lepszy.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: wawaldek11 »

Mi się wydaje, że u nas bardziej pospolitą czeremchą jest amerykańska niźli pospolita :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: masterpaw2 »

Czy to, amerykańska, czy też pospolita rodzima lada moment kwitnienie zaczyna......
Szzz mi się zrymowało ;)
Ponoć nalewka na kwiatach czeremchy jest rewelacyjna, nie wiem, nie próbowałem ale pora sprawdzić i na zbiory wyruszyć.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: masterpaw2 »

Potwierdzam, przed chwilą wróciłem z lasu i właśnie zaczęła czarna kwitnąć, i jak to z czeremchą bywa jedna praktycznie w pełni kwitnienia, a inna dopiero niemrawo zaczyna. Myślę że sobota/niedziela pora będzie na zbiory się udać, i poczynić takową.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

czytam
700
Posty: 723
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: czytam »

U mnie polska przekwitła już ze dwa tygodnie temu. Amerykańska zaczyna. Rosolis z kwiatów czeremchy robiłem dwa razy. Smak i zapach nie powala. Już nie powtórzę. Wolę zaczekać na czarny bez.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: masterpaw2 »

Z czeremchy próbowałem już wszystkiego(z dobrymi efektami), poza nalewem kwiatowym, także i jego nie omieszkam poczynić.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

czytam
700
Posty: 723
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: czytam »

Destylatu też (czeremchowicy)? Jak wyszedł?
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: masterpaw2 »

Destylatu z czarne raczej nie da się z niczym porównać. W niczym nie przypomina nalewki, wina, ani smaku samego owocu. Jest po prostu inny, niepowtarzalny, ale moim zdaniem warto go poczynić. Z resztą wszystkiego trzebaby spróbować, jeno życie zbyt krótkie okazać się może :bezradny:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

arabsky
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 3 mar 2017, 11:27
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: arabsky »

Zebrałem dzisiaj, zebrał bym więcej, ale deszcz mnie pogonił. Ile cukru dodać?
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: masterpaw2 »

Arabsky, z cukrem to się brachu nie spiesz. Maceruj sam kwiat, dosłodzić zawsze zdążysz.
Ja swoje około 300g kwiatu (1,5l) zalałem 2,5l 45% destylatu. Póki co zapach na kolana nie rzuca, ale cóż słowo się rzekło, to trzeba było spróbować.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Autor tematu
kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: kmarian »

I chwała Ci Panie masterpaw2. Poświęciłeś się i wszyscy będziemy wiedzieć co i jak z tym kwiatem. Ja nie zdążyłem, dzisiaj poszedłem do sadów i już po kwitnieniu, jednak urodzaj owoców zapowiada sie niemały. Prócz zapachu jest jeszcze smak. Ciekaw jestem co z tego wyjdzie. Trzymam kciuki za wynik. :-)
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: masterpaw2 »

Tak jak napisałem wcześniej, zapach jest nieciekawy, ale czyż to nie z największych śmierduchów wychodzą najlepsze trunki......?
Cóż pożyjemy zobaczymy, a Ty Panie Kmarianie, trzym kciuki mocno, bo i odrobina z "pańskiego stołu" Tobie należna :ok:, wszak toś Ty mnie czeremchą zaszczepił.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: masterpaw2 »

Po dziesięciu dniach maceracji kwiatu czeremchy, zlałem, odcisnąłem kwiecie, do uzyskanych około 2,5l nalewu, dodałem skórkę z dużej cytryny (pozbawionej albedo), jej mięsistość pokrojoną w cienkie plasterki, oraz dwie czubate łychy miodu leśnego(czysta improwizacja, żadnego przepisu)......., i czekamy, a nóż wyjdzie cóś ciekawego.
Ps. Marianie, próbka dla Ciebie oczywiście będzie dodana do zestawu.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Autor tematu
kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: kmarian »

Dzięki serdeczne Panie. Te kciuki jeszcze trzymać?
Dzięki takim pionierskim doświadczeniom, wiedza nasza staje się obszerna. Ciekawi mnie co z tego będzie.
Pozdrawiam i życzę wytrwałości. :ok:
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: psotamt »

Odświeżę temat, może ktoś zapomniał o tym owocu ;) Dziś zrobiłem "owocowy rekonesans" po mojej okolicy i poza prawie czarną ałyczą, której właśnie szukałem, znalazłem sporo czeremchy. Owoce prawie wszystkie mocno czarne i miękkie, po ściśnięciu w palcach strzelają ciemnym sokiem. Nie znałem tej rośliny, więc nie posmakowałem. Dopiero teraz przeglądając net stwierdziłem, że będę robił z niej pierwszą nalewkę :D
Stąd prośba do kolegów którzy już robili i mają sprawdzone, przetestowane organoleptycznie przepisy, jak zrobić dobrą nalewkę z czeremchy. Prawie wszystkie, poza wiśniową, robię w ten sposób, że zalewam owoce spirytusem 70% dając go tyle litrów, ile kg mam owoców. Stoi to zazwyczaj od 5 - 7 tygodni, zlewam nalew a do owoców dodaję cukier. Tenże trzymam w nich jakieś 2 tygodnie i potem mieszam obydwa płyny. Zwykle daję mniej niż trzeba cukru i jeśli za mało słodkie to jeszcze raz zasypuję owoce kolejną porcją cukru. Aż będzie dobrze.
Czy podobną metodę można zastosować w przypadku czeremchy?
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Czeremcha - przepisy

Post autor: wawaldek11 »

Też tak zrobiłem esencję czeremchową. Ale jeszcze nie dobrałem finalnie. Widzę, że dużo barwnika zrzuca.
Pozdrawiam,
Waldek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”