Czemu wino nie fermentuje

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
wykapospolita
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 11 lis 2019, 10:39

Post autor: wykapospolita »

Cześć,

Tak w skrócie: cukier ok, mierzony, temp 20 stopni, drożdże dodane jako restart po tygodniu (wcześniej na dzikich ale noc się nie działo), wszystko szczelne. Wino z białych winogron - cisza od 1 listopada. Co robić? Nie mam pomysłu...
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 lis 2019, 11:21 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
alembiki
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Czemu wino nie fermentuje

Post autor: masterpaw2 »

Kolego, co znaczy cukier ok? Jaką wartość blg miałeś na starcie, jaką masz teraz? Opisz dokładnie jak robiłeś nastaw, ile czego, jaka obecnie temperatura nastawu? W przeciwnym wypadku, to wróżenie z fusów :bezradny:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Autor tematu
wykapospolita
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 11 lis 2019, 10:39
Re: Czemu wino nie fermentuje

Post autor: wykapospolita »

Cukier 22 na pocz., po rozwodnieniu po 7 dniach 20.
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Czemu wino nie fermentuje

Post autor: dynio »

Nie będę cytował @masterpaw'a ale przeczytaj jego wpis i odpisz na pytanie dokładnie, jeśli chcesz uzyskać pomoc.
Robienie wina to nie tylko dodanie cukru i drożdży....

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”