Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

wawaldek11
2000
Posty: 2294
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: wawaldek11 » piątek, 2 lis 2018, 22:36

Jesteś pewny swej teorii o wskazaniach w rozrzedzonym alkoholem nastawie?
Pozdrawiam,
Waldek

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

arTii
1150
Posty: 1167
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: arTii » sobota, 3 lis 2018, 06:56

To nie jest moja teoria. Areometr zanurza się tym głębiej im mniejszą gęstość ma ciecz w której jest zanurzony.
Alkoholomierz to również areometr, ale inaczej wyskalowany. Zanurza się tym bardziej im większe stężenie alkoholu w roztworze. Spowodowane jest to tym, że alkohol ma mniejszą gęstość niż woda czyli upraszczają "jest rzadszy"
Ostatnio zmieniony sobota, 3 lis 2018, 07:00 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP
prosimy pisać na email: moonshiner.rgap (małpa) gmail.com


wawaldek11
2000
Posty: 2294
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: wawaldek11 » sobota, 3 lis 2018, 13:00

Święta prawda, tylko skale mają odwrotnie
Pozdrawiam,
Waldek


arTii
1150
Posty: 1167
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: arTii » sobota, 3 lis 2018, 13:03

Ale generalnie chodzi o głębokość "utopienia" spławika. Oczywiście mają też różną wyporność.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP
prosimy pisać na email: moonshiner.rgap (małpa) gmail.com


wawaldek11
2000
Posty: 2294
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: wawaldek11 » sobota, 3 lis 2018, 13:08

arTii pisze:...Kiedy w nastawie zaczyna pojawiać się alkohol, areometry (czyli wyskalowane w BLG cukromierze) pokazują zbyt wysoką zawartość cukru w nastawie, ponieważ alkohol "rozrzedza" roztwór. Dlatego przy stężeniu alkoholu w okolicach 18% oczekujemy wskazania gęstościomierza wyskalowanego w BLG w okolicach -3, -4 BLG

Jeśli pojawia się alkohol w nastawie i go rozrzedza, to cukromierz głębiej się zanurza i pokazuje mniej cukru niż jest w rzeczywistości.
Ostatnio zmieniony sobota, 3 lis 2018, 13:09 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek


arTii
1150
Posty: 1167
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: arTii » sobota, 3 lis 2018, 14:10

No tak.... zakręciłem się, pokazuje że jest zero, a jeszcze cukier jest :)
Już poprawiam...
Ostatnio zmieniony sobota, 3 lis 2018, 14:11 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP
prosimy pisać na email: moonshiner.rgap (małpa) gmail.com

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2236
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: Doody » sobota, 3 lis 2018, 15:33

Takie -4 blg na cukromierzu to jakieś 10%-12% na alkoholomierzu. Oczywiście zależy to również od temp. nastawu . Oczywiście obydwa pomiary są przekłamane.
Ostatnio zmieniony sobota, 3 lis 2018, 15:35 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek


miśmos
30
Posty: 38
Rejestracja: czwartek, 12 kwie 2012, 21:20
Krótko o sobie: Robię to co lubię
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mosty woj. Pomorskie
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: miśmos » niedziela, 27 sty 2019, 00:17

Witam. Nastawiłem cukrówkę miejsce mam dość chłodne w tej chwili blg 3 i nie spada, czasami zabulgota, stoi 4 tygodnie. Zostawić jeszcze jak jest, zlać znad osadu czy nie czekać i przepuścić. Proszę o rade.

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2236
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: Doody » niedziela, 27 sty 2019, 01:56

Jeżeli nie masz możliwości ogrzania nastawu, to destyluj/rektyfikuj to co masz. Proces poprowadź do końca, czyli do 100 stopni w kotle. Jak woda odwarowa ostygnie, zmierz jej Blg. Dosłódź ją do żądanej wartości i nastaw ponownie. W ten sposób odzyskasz nieprzerobiony za pierwszym razem cukier.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

Wit_Old
50
Posty: 55
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 11:27
Ulubiony Alkohol: Whisky, piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: Wit_Old » sobota, 2 lut 2019, 11:01

Ja się chyba zera nawet nie doczekam, a co dopiero -4 :|

Zrobiłem 1410 na drożdżach babuni. Po tygodniu blg zjechało do 10, po 2 tygodniach do 5. Kilka dni później sprawdziłem ponownie i nic. Nadal 5.
Wsypałem turbo drożdże, które ponoc w dobe przerabiaja 6kg cukru. Następnego dnia sprawdziłem i pomimo burzliwej fermentacji nic nie ruszyło - nadal 5. Balingometr jest w porządku, bo na wodzie pokazuje 0.

Co mam z tym zrobić? Wylać w kanał czy przefiltrowac i destylowac?


rozrywek
2000
Posty: 2193
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: rozrywek » sobota, 2 lut 2019, 17:00

Doody pisze:Takie -4 blg na cukromierzu to jakieś 10%-12% na alkoholomierzu. Oczywiście zależy to również od temp. nastawu . Oczywiście obydwa pomiary są przekłamane.

Oczywiście że są przekłamane.

Jedyna opcja to zmierzyć BLG nastawu, a potem dundru.

Wiadomo będzie o ile przekłamało. Jak mamy dane BLG przed i po.
A dodając do obliczeń ilość uzyskanego spirytusu, mając ilość dundru możemy wziąć następnym razem poprawkę prawdziwego wskazania.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


henik
100
Posty: 119
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 11:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: henik » sobota, 2 lut 2019, 17:48

Wit_Old. Pożywkę dodałeś, ph sprawdziłeś. Może za zimno, drożdże babuni są termofilne, lubią tak w okolicach 35 stopni .
Ostatnio zmieniony sobota, 2 lut 2019, 17:52 przez henik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Wit_Old
50
Posty: 55
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 11:27
Ulubiony Alkohol: Whisky, piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: Wit_Old » sobota, 2 lut 2019, 20:03

Nie dawałem pożywki niestety. Temperatura około 25 stopni. Czy te turbo co teraz dosypałem są w stanie ruszyć?
Ostatnio zmieniony sobota, 2 lut 2019, 21:23 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.


henik
100
Posty: 119
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 11:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: henik » niedziela, 3 lut 2019, 11:19

Odpowiedź sam już sobie dałeś. Czy te drożdże co dodałeś przerobią zależy od, czy są wystarczająco mocne i potrafią się zaaklimatyzować do środowiska z alkoholem i PH!

Awatar użytkownika

Wit_Old
50
Posty: 55
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 11:27
Ulubiony Alkohol: Whisky, piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: Wit_Old » niedziela, 3 lut 2019, 12:28

Te turbo mają pożywkę, więc może ruszą. Poczekam kilka dni.

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2236
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: Doody » niedziela, 3 lut 2019, 12:50

Wit_Oldzie,
Raczej nie ma szans aby nowe drożdże ruszyły w środowisku już dość mocnego alkoholu. Lepiej to destylować do zera, dosłodzić dunder i zadać nowych drożdźy do kolejnego nastawu.
Pozdrawiam
Darek


henik
100
Posty: 119
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 11:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: henik » niedziela, 3 lut 2019, 13:14

[quote="Doody" dosłodzić dunder i zadać nowych drożdźy do kolejnego nastawu.[/quote]. Ja osobiście zutylizował bym, każdy taki dunder, tym bardziej po drożdżach babuni. Ale oczywiście każdy ma swój :scratch:
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 lut 2019, 13:14 przez henik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Wit_Old
50
Posty: 55
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 11:27
Ulubiony Alkohol: Whisky, piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: Wit_Old » poniedziałek, 4 lut 2019, 10:26

Dunder na pewno w kanał pójdzie. Dzisiaj sprawdzę blg. Jeżeli nadal nic, to zleję znad osadu i dodam superklar, a później wio :)


lewy87r
50
Posty: 94
Rejestracja: wtorek, 1 sie 2017, 12:47
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: lewy87r » poniedziałek, 4 lut 2019, 12:03

Doody pisze:Jeżeli nie masz możliwości ogrzania nastawu, to destyluj/rektyfikuj to co masz. Proces poprowadź do końca, czyli do 100 stopni w kotle. Jak woda odwarowa ostygnie, zmierz jej Blg. Dosłódź ją do żądanej wartości i nastaw ponownie. W ten sposób odzyskasz nieprzerobiony za pierwszym razem cukier.


Ja to z reguły liczę sobie czy mi się opłaca "wykapać" kolejne pół litra które zajmuje 2 godziny na grzałkach 3kW czy nie lepiej puścić w kanał to co zostało - oszczędzić czas, energię elektryczną... Ale zmarnować ten kilogram cukru :)

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2236
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: Doody » poniedziałek, 4 lut 2019, 12:59

Ja osobiście też bym się nie bawił w odzyskanie tego cukru, ale przedstawiłem możliwość. Kiedy komuś zatrzyma się pyszna owocówka na +12 będzie wiedział co robić.
Pozdrawiam
Darek


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość