Czekając na -4blg w nastawie

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Gigooo
30
Posty: 44
Rejestracja: sobota, 9 sie 2014, 21:29
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: Gigooo »

Tak czytam co piszecie o przechowywaniu nastawu i nie chce mi się wierzyć. Zrobiłem nastaw w beczce 200 l na drożdżach coobra mega pack + 48 kg cukru, zrobiłem kilka fermentacji, ale zostało około 50 l w beczce i przez rok nie miałem czasu żeby to przepuścić. Beczka stała w pomieszczeniu przykryta wiekiem (nieszczelnym) temp. około 18 stopni. Szkoda mi było wylewać bo było czuć alkohol, więc poszło na aabratka. Jedno pędzenie, dobra zaprawka i każdy chwalił a ja nie wyczułem różnicy pomiędzy tym, a takim z nastawu, który ma miesiąc. Przynajmniej nastaw po roku był klarowny jak woda :D
koncentraty wina

moryske
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 16 lis 2017, 20:59
blg - 4

Post autor: moryske »

Witam
nie bardzo rozumiem co daje oczekiwanie na zmniejszenie się blg do -4. Mam już gotowy wypracowany nastaw i po zmierzeniu blg okazuje się, że już drugi dzień moje pomiary wykazują albo zero albo 2 blg (pomiar dwoma cukromierzami). Podejrzewam, że któryś z nich pewnie przekłamuje lub .... . Wcześniej dolałem 6 L wody by pomóc drożdżom ale chyba nie do końca. Kana jest pełna (60L) i brak już miejsca. Pewnie należy przejść do następnego etapu "produkcyjnego" i dać sobie spokój tym oczekiwaniom na zmniejszenie się blg do - 4. A może ktoś z Kolegów ma inne zdanie.
Serdeczne dzięki za wcześniejsze b trafne podpowiedzi na temat pacy drożdży, kożucha z jabłkami oraz dolewaniu wody bowiem ten ostatni sprawdził się w moich dwóch przypadkach.
Pozdrawiam

Riddick
30
Posty: 47
Rejestracja: poniedziałek, 8 sie 2016, 22:53
Krótko o sobie: Jestem NIE fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: blg - 4

Post autor: Riddick »

Brak szczegółów nastawu.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: Pretender »

Jak już wyklarował się to do dzieła.
Awatar użytkownika

MecenasAlkoś
100
Posty: 123
Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
Krótko o sobie: Zwykły gość;)
Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji lub innych również własnej produkcji.
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: MecenasAlkoś »

Jako, że jestem początkujący, ale już kilkanaście nastawów popełniłem to dorzucę coś od siebie.
Już 3 raz robię w ten sposób: 8 kg cukru, dopełnione do 27 litrów wody potraktowane Moskva Style.
nastawiam w środę, a w następnym tygodniu w sobotę bądź w niedzielę nastaw idzie na PSa.
Po tym czasie zlewam sobie sklarowany nastaw, w którym cukromierz prawie się chowa, więc podejrzewam tak jakieś -3 Blg.
Po tylko jednej destylacji żadnych farfocli, czy smrodu drożdży. Krystalicznie czysty destylat. Już kilkanaście osób próbowało i wszyscy zadowoleni. Co prawda daję posmakować dopiero jak minie przynajmniej miesiąc w szklanej butli. W drodze budowa filtra węglowego aby sprawdzić czy faktycznie polepsza smak i zapach.
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."

moryske
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 16 lis 2017, 20:59
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: moryske »

Moja cukrówka z wykorzystaniem dundru pracuje już od 13 stycznia a dziś 9 luty i dalej odbywa się fermentacja. Co ok. 15-25 sek, po sprawdzeniu blg, wskazanie 0, posmak wina wytrawnego no i "widać", że i % alk jest. Natomiast wczytuję się w forum, że cukrówki fermentują max 7 dni - coś tu nie tak. ?Co prawda nastaw ciężko startował z uwagi na temp. ale później jak dolałem trochę wody nastąpiła widoczna poprawa fermentacji. Jak to skomentować nie wiem... Może to skutek drożdży, ponieważ użyłem drożdży do win i być może jest to właśnie taki skutek.

moryske
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 16 lis 2017, 20:59
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: moryske »

Witam
.....czytam i czytam o tym blg -4 a tak naprawdę co to daje te czekanie ?, ja nastaw cukrowy zrobiłem 13 stycznia br, pracę rozpoczął bardzo wolno, później przyspieszył po dodaniu parę litrów wody, dziś już "leci" drugi miesiąc a on pracuje dalej ( rurka ferm.) ale wolno na minutę może ze trzy bulgnięcia. Po sprawdzeniu blg wykazuje - 2, -3 st. Po tym co czytam w poniedziałek daję na rurki, choć pierwotnie zakładałem że odczekam do tych -4. Ale wydaje się, że i tak przedobrzyłem z tym czekaniem bowiem % i tak nie przybędzie nawet jak dałbym na rurki przy zerowym blg.

dzozef
200
Posty: 235
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: dzozef »

Gdybyś dał drożdże gorzelnicze dedykowane do nastawów z cukru to wtedy fermentacja trwałaby do 7 dni. Przy drożdżach których użyłeś "do win" czas ten może być zdecydowanie dłuższy i do -4 może nie zejść. Jeżeli jest klarowne to ściągnij znad osadu i dawaj na rurki.
Awatar użytkownika

porrimo
50
Posty: 54
Rejestracja: poniedziałek, 15 cze 2015, 20:11
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: porrimo »

Ja podobnie jak kolega Zbynek80 na początku podchodziłem do cukrówki zbyt pedantycznie. Teraz po zakończeniu fermentacji staram się niezwłocznie zlać nastaw do drugiego pojemnika. Na dnie pozostaje cienka warstwa martwych drożdży. Dlaczego tak robię? Zauważyłem, że po zlaniu nastaw szybciej klaruje, nie dodaję turbo klaru. W pomieszczeniu mam zazwyczaj 20 st. C. Po 2 tygodniach nastaw jest prawie tak klarowny jak po zastosowaniu Turboklar. Oczywiście, posiadam kilka paczek wspomnianego środka na wypadek, gdybym potrzebował czystego nastawu na cito. Pozdrawiam.
POZDRAWIAM WSZYSTKICH BIMBERZIOMKÓW

wowa50
30
Posty: 46
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 20:44
Podziękował: 5 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: wowa50 »

Podpinam się pod temat- od paru lat robię nastaw na niebieskich T3 i raczej nigdy nie miałem żadnych problemów...ale ostatnio moje drożdżaki albo zwolniły pracę albo ją przerwały bo minęło 16 dni a jeszcze czuje lekką słodycz i nie słyszę żeby coś tam się działo-po tylu nastawach sprawdzam już tylko organoleptycznie chociaż posiadam oczywiście ballingometr (w beczce 35kg cukru, 110l wody, 5 paczek T3)
No i pytanie- zlewać i klarować czy dać im jeszcze szansę?...
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: masterpaw2 »

Sprawdź przede wszystkim blg nastawu i zwróć uwagę, czy tuż przy powierzchni nie zaczyna się klarowanie co oznaczałoby koniec fermentacji, wtedy na rurę i w zależności od ilości nieprzefermentowanego cukru (blg dundru) podejmiesz decyzję czy chcesz go odzyskiwać. Jeśli natomiast są jeszcze jakieś objawy życia, to daj im jeszcze chwilę.
Nastaw książkowy, blg startu optymalne, za zimno teraz też raczej nie jest :bezradny:
Jedyne co to mi przychodzi do głowy, to przegrzanie, albo trefna partia drożdżaków.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: lesgo58 »

Prawdopodobnie zagotowałeś nastaw. W aktualnych warunkach klimatycznych robienie powiększonych nastawów to duża sztuka i duże ryzyko. Rezultaty masz przed sobą.
16 dni to szmat czasu. Nie bawiłbym się w restart. Na Twoim miejscu dałbym to na rurki. Odzyskał alkohol.
A jeśli zależy Ci na nieprzefermentowanym cukrze to na dundrze zrobiłbym nowy nastaw.
Ostatnio zmieniony niedziela, 2 wrz 2018, 10:42 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

wowa50
30
Posty: 46
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 20:44
Podziękował: 5 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: wowa50 »

Nie sprawdziłem niestety temperatury jak drożdże ruszyły- faktycznie były upały ale beczka stoi w piwnicy a nastaw robiony w zalecanej temperaturze 25*C
Natomiast sprawdziłem Blg około -3 !!! i czuć w nastawie mocny alkohol jednak z lekkim posmakiem słodyczy- to mnie widocznie zmyliło bo zawsze miałem posmak mocno wytrawny ;)
więc zlewam daję bentonit i za dwa dni na rury ;)
Dzięki panowie za porady i oby wszyscy mieliśmy tylko takieee zmartwienia :)

rodman0101
2
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 15:39
Podziękował: 3 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: rodman0101 »

A co w przypadku jak nastaw staną przy 7blg i od 2 dni utrzymuje sie taka wartość.
Użyłem turbo drożdży Alkopure 24 21%, nastawiłem to około 10 dni temu 21 litrów wody na 8kg cukru. Temperatura około 20 C
Co mogę dalej z tym zrobić?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: radius »

Przedestylować a na wodzie odwarowej nastawić kolejną porcję słodyczy :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: arTii »

Albo zrobić z tego 2 nastawy dodając cukru i drożdże :)
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

rodman0101
2
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 15:39
Podziękował: 3 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: rodman0101 »

arTii pisze:Albo zrobić z tego 2 nastawy dodając cukru i drożdże :)

Właśnie sie nad tym zastanawiałem ale chyba juz po ptakach bo zalałem nastaw Turbo klarem.
Reanimacja po Turboklar jest możliwa?

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: arTii »

Oczywiście. Jak sklarujesz, to BLG Ci się nie zmieni. Zlewasz znad osadu (zakładam że 24l), dodajesz 12-13kg cukru i 20l wody, mieszasz, dodajesz drożdże i czekasz. Masz wtedy 50l nastawu. 7BLG przy twoim nastawie to jakieś 2kg cukru
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

moryske
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 16 lis 2017, 20:59
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: moryske »

co daje czekanie na blg po niżej 0 ?
Ostatnio zmieniony piątek, 2 lis 2018, 22:15 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: arTii »

Pełne zjedzenie cukru przez drożdże.
Wyjaśniam: zwykłe cukromierze (spławiki) pokazują prawdziwe BLG w temperaturze 20°C oraz zerowej zawartości alkoholu.
Kiedy w nastawie zaczyna pojawiać się alkohol, areometry (czyli wyskalowane w BLG cukromierze) pokazują zbyt niską zawartość cukru w nastawie, ponieważ alkohol "rozrzedza" roztwór. Dlatego przy stężeniu alkoholu w okolicach 18% oczekujemy wskazania gęstościomierza wyskalowanego w BLG w okolicach -3, -4 BLG
PS. poniżej - piszemy łącznie ;)
Ostatnio zmieniony sobota, 3 lis 2018, 14:11 przez arTii, łącznie zmieniany 2 razy.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: wawaldek11 »

Jesteś pewny swej teorii o wskazaniach w rozrzedzonym alkoholem nastawie?
Pozdrawiam,
Waldek

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: arTii »

To nie jest moja teoria. Areometr zanurza się tym głębiej im mniejszą gęstość ma ciecz w której jest zanurzony.
Alkoholomierz to również areometr, ale inaczej wyskalowany. Zanurza się tym bardziej im większe stężenie alkoholu w roztworze. Spowodowane jest to tym, że alkohol ma mniejszą gęstość niż woda czyli upraszczają "jest rzadszy"
Ostatnio zmieniony sobota, 3 lis 2018, 07:00 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: wawaldek11 »

Święta prawda, tylko skale mają odwrotnie
Pozdrawiam,
Waldek

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: arTii »

Ale generalnie chodzi o głębokość "utopienia" spławika. Oczywiście mają też różną wyporność.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: wawaldek11 »

arTii pisze:...Kiedy w nastawie zaczyna pojawiać się alkohol, areometry (czyli wyskalowane w BLG cukromierze) pokazują zbyt wysoką zawartość cukru w nastawie, ponieważ alkohol "rozrzedza" roztwór. Dlatego przy stężeniu alkoholu w okolicach 18% oczekujemy wskazania gęstościomierza wyskalowanego w BLG w okolicach -3, -4 BLG
Jeśli pojawia się alkohol w nastawie i go rozrzedza, to cukromierz głębiej się zanurza i pokazuje mniej cukru niż jest w rzeczywistości.
Ostatnio zmieniony sobota, 3 lis 2018, 13:09 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: arTii »

No tak.... zakręciłem się, pokazuje że jest zero, a jeszcze cukier jest :)
Już poprawiam...
Ostatnio zmieniony sobota, 3 lis 2018, 14:11 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: Doody »

Takie -4 blg na cukromierzu to jakieś 10%-12% na alkoholomierzu. Oczywiście zależy to również od temp. nastawu . Oczywiście obydwa pomiary są przekłamane.
Ostatnio zmieniony sobota, 3 lis 2018, 15:35 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek

miśmos
30
Posty: 38
Rejestracja: czwartek, 12 kwie 2012, 22:20
Krótko o sobie: Robię to co lubię
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mosty woj. Pomorskie
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: miśmos »

Witam. Nastawiłem cukrówkę miejsce mam dość chłodne w tej chwili blg 3 i nie spada, czasami zabulgota, stoi 4 tygodnie. Zostawić jeszcze jak jest, zlać znad osadu czy nie czekać i przepuścić. Proszę o rade.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: Doody »

Jeżeli nie masz możliwości ogrzania nastawu, to destyluj/rektyfikuj to co masz. Proces poprowadź do końca, czyli do 100 stopni w kotle. Jak woda odwarowa ostygnie, zmierz jej Blg. Dosłódź ją do żądanej wartości i nastaw ponownie. W ten sposób odzyskasz nieprzerobiony za pierwszym razem cukier.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Wit_Old
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 11:27
Ulubiony Alkohol: Whisky, piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: Wit_Old »

Ja się chyba zera nawet nie doczekam, a co dopiero -4 :|

Zrobiłem 1410 na drożdżach babuni. Po tygodniu blg zjechało do 10, po 2 tygodniach do 5. Kilka dni później sprawdziłem ponownie i nic. Nadal 5.
Wsypałem turbo drożdże, które ponoc w dobe przerabiaja 6kg cukru. Następnego dnia sprawdziłem i pomimo burzliwej fermentacji nic nie ruszyło - nadal 5. Balingometr jest w porządku, bo na wodzie pokazuje 0.

Co mam z tym zrobić? Wylać w kanał czy przefiltrowac i destylowac?
online
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: rozrywek »

Doody pisze:Takie -4 blg na cukromierzu to jakieś 10%-12% na alkoholomierzu. Oczywiście zależy to również od temp. nastawu . Oczywiście obydwa pomiary są przekłamane.
Oczywiście że są przekłamane.

Jedyna opcja to zmierzyć BLG nastawu, a potem dundru.

Wiadomo będzie o ile przekłamało. Jak mamy dane BLG przed i po.
A dodając do obliczeń ilość uzyskanego spirytusu, mając ilość dundru możemy wziąć następnym razem poprawkę prawdziwego wskazania.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: henik »

Wit_Old. Pożywkę dodałeś, ph sprawdziłeś. Może za zimno, drożdże babuni są termofilne, lubią tak w okolicach 35 stopni .
Ostatnio zmieniony sobota, 2 lut 2019, 17:52 przez henik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Wit_Old
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 11:27
Ulubiony Alkohol: Whisky, piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: Wit_Old »

Nie dawałem pożywki niestety. Temperatura około 25 stopni. Czy te turbo co teraz dosypałem są w stanie ruszyć?
Ostatnio zmieniony sobota, 2 lut 2019, 21:23 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: henik »

Odpowiedź sam już sobie dałeś. Czy te drożdże co dodałeś przerobią zależy od, czy są wystarczająco mocne i potrafią się zaaklimatyzować do środowiska z alkoholem i PH!
Awatar użytkownika

Wit_Old
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 11:27
Ulubiony Alkohol: Whisky, piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: Wit_Old »

Te turbo mają pożywkę, więc może ruszą. Poczekam kilka dni.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: Doody »

Wit_Oldzie,
Raczej nie ma szans aby nowe drożdże ruszyły w środowisku już dość mocnego alkoholu. Lepiej to destylować do zera, dosłodzić dunder i zadać nowych drożdźy do kolejnego nastawu.
Pozdrawiam
Darek

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: henik »

[quote="Doody" dosłodzić dunder i zadać nowych drożdźy do kolejnego nastawu.[/quote]. Ja osobiście zutylizował bym, każdy taki dunder, tym bardziej po drożdżach babuni. Ale oczywiście każdy ma swój :scratch:
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 lut 2019, 13:14 przez henik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Wit_Old
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 11:27
Ulubiony Alkohol: Whisky, piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: Wit_Old »

Dunder na pewno w kanał pójdzie. Dzisiaj sprawdzę blg. Jeżeli nadal nic, to zleję znad osadu i dodam superklar, a później wio :)

lewy87r
50
Posty: 96
Rejestracja: wtorek, 1 sie 2017, 13:47
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: lewy87r »

Doody pisze:Jeżeli nie masz możliwości ogrzania nastawu, to destyluj/rektyfikuj to co masz. Proces poprowadź do końca, czyli do 100 stopni w kotle. Jak woda odwarowa ostygnie, zmierz jej Blg. Dosłódź ją do żądanej wartości i nastaw ponownie. W ten sposób odzyskasz nieprzerobiony za pierwszym razem cukier.
Ja to z reguły liczę sobie czy mi się opłaca "wykapać" kolejne pół litra które zajmuje 2 godziny na grzałkach 3kW czy nie lepiej puścić w kanał to co zostało - oszczędzić czas, energię elektryczną... Ale zmarnować ten kilogram cukru :)
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: Doody »

Ja osobiście też bym się nie bawił w odzyskanie tego cukru, ale przedstawiłem możliwość. Kiedy komuś zatrzyma się pyszna owocówka na +12 będzie wiedział co robić.
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”