Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Gigooo
5
Posty: 9
Rejestracja: sobota, 9 sie 2014, 20:29
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: Gigooo » niedziela, 21 sty 2018, 11:13

Tak czytam co piszecie o przechowywaniu nastawu i nie chce mi się wierzyć. Zrobiłem nastaw w beczce 200 l na drożdżach coobra mega pack + 48 kg cukru, zrobiłem kilka fermentacji, ale zostało około 50 l w beczce i przez rok nie miałem czasu żeby to przepuścić. Beczka stała w pomieszczeniu przykryta wiekiem (nieszczelnym) temp. około 18 stopni. Szkoda mi było wylewać bo było czuć alkohol, więc poszło na aabratka. Jedno pędzenie, dobra zaprawka i każdy chwalił a ja nie wyczułem różnicy pomiędzy tym, a takim z nastawu, który ma miesiąc. Przynajmniej nastaw po roku był klarowny jak woda :D


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

moryske
20
Posty: 20
Rejestracja: czwartek, 16 lis 2017, 20:59
Załączniki
blg - 4

Postautor: moryske » sobota, 27 sty 2018, 09:43

Witam
nie bardzo rozumiem co daje oczekiwanie na zmniejszenie się blg do -4. Mam już gotowy wypracowany nastaw i po zmierzeniu blg okazuje się, że już drugi dzień moje pomiary wykazują albo zero albo 2 blg (pomiar dwoma cukromierzami). Podejrzewam, że któryś z nich pewnie przekłamuje lub .... . Wcześniej dolałem 6 L wody by pomóc drożdżom ale chyba nie do końca. Kana jest pełna (60L) i brak już miejsca. Pewnie należy przejść do następnego etapu "produkcyjnego" i dać sobie spokój tym oczekiwaniom na zmniejszenie się blg do - 4. A może ktoś z Kolegów ma inne zdanie.
Serdeczne dzięki za wcześniejsze b trafne podpowiedzi na temat pacy drożdży, kożucha z jabłkami oraz dolewaniu wody bowiem ten ostatni sprawdził się w moich dwóch przypadkach.
Pozdrawiam


Riddick
30
Posty: 47
Rejestracja: poniedziałek, 8 sie 2016, 21:53
Krótko o sobie: Jestem NIE fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: blg - 4

Postautor: Riddick » sobota, 27 sty 2018, 10:43

Brak szczegółów nastawu.

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: Pretender » sobota, 27 sty 2018, 13:08

Jak już wyklarował się to do dzieła.

Awatar użytkownika

MecenasAlkoś
100
Posty: 107
Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
Krótko o sobie: Zwykły gość;)
Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji lub innych również własnej produkcji.
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Lubelskie
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: MecenasAlkoś » niedziela, 28 sty 2018, 09:44

Jako, że jestem początkujący, ale już kilkanaście nastawów popełniłem to dorzucę coś od siebie.
Już 3 raz robię w ten sposób: 8 kg cukru, dopełnione do 27 litrów wody potraktowane Moskva Style.
nastawiam w środę, a w następnym tygodniu w sobotę bądź w niedzielę nastaw idzie na PSa.
Po tym czasie zlewam sobie sklarowany nastaw, w którym cukromierz prawie się chowa, więc podejrzewam tak jakieś -3 Blg.
Po tylko jednej destylacji żadnych farfocli, czy smrodu drożdży. Krystalicznie czysty destylat. Już kilkanaście osób próbowało i wszyscy zadowoleni. Co prawda daję posmakować dopiero jak minie przynajmniej miesiąc w szklanej butli. W drodze budowa filtra węglowego aby sprawdzić czy faktycznie polepsza smak i zapach.
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."


moryske
20
Posty: 20
Rejestracja: czwartek, 16 lis 2017, 20:59
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: moryske » piątek, 9 lut 2018, 21:04

Moja cukrówka z wykorzystaniem dundru pracuje już od 13 stycznia a dziś 9 luty i dalej odbywa się fermentacja. Co ok. 15-25 sek, po sprawdzeniu blg, wskazanie 0, posmak wina wytrawnego no i "widać", że i % alk jest. Natomiast wczytuję się w forum, że cukrówki fermentują max 7 dni - coś tu nie tak. ?Co prawda nastaw ciężko startował z uwagi na temp. ale później jak dolałem trochę wody nastąpiła widoczna poprawa fermentacji. Jak to skomentować nie wiem... Może to skutek drożdży, ponieważ użyłem drożdży do win i być może jest to właśnie taki skutek.


moryske
20
Posty: 20
Rejestracja: czwartek, 16 lis 2017, 20:59
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: moryske » sobota, 17 lut 2018, 21:43

Witam
.....czytam i czytam o tym blg -4 a tak naprawdę co to daje te czekanie ?, ja nastaw cukrowy zrobiłem 13 stycznia br, pracę rozpoczął bardzo wolno, później przyspieszył po dodaniu parę litrów wody, dziś już "leci" drugi miesiąc a on pracuje dalej ( rurka ferm.) ale wolno na minutę może ze trzy bulgnięcia. Po sprawdzeniu blg wykazuje - 2, -3 st. Po tym co czytam w poniedziałek daję na rurki, choć pierwotnie zakładałem że odczekam do tych -4. Ale wydaje się, że i tak przedobrzyłem z tym czekaniem bowiem % i tak nie przybędzie nawet jak dałbym na rurki przy zerowym blg.


dzozef
150
Posty: 167
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: dzozef » sobota, 17 lut 2018, 22:12

Gdybyś dał drożdże gorzelnicze dedykowane do nastawów z cukru to wtedy fermentacja trwałaby do 7 dni. Przy drożdżach których użyłeś "do win" czas ten może być zdecydowanie dłuższy i do -4 może nie zejść. Jeżeli jest klarowne to ściągnij znad osadu i dawaj na rurki.

Awatar użytkownika

porrimo
30
Posty: 45
Rejestracja: poniedziałek, 15 cze 2015, 19:11
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Pomorze
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: porrimo » środa, 8 sie 2018, 06:33

Ja podobnie jak kolega Zbynek80 na początku podchodziłem do cukrówki zbyt pedantycznie. Teraz po zakończeniu fermentacji staram się niezwłocznie zlać nastaw do drugiego pojemnika. Na dnie pozostaje cienka warstwa martwych drożdży. Dlaczego tak robię? Zauważyłem, że po zlaniu nastaw szybciej klaruje, nie dodaję turbo klaru. W pomieszczeniu mam zazwyczaj 20 st. C. Po 2 tygodniach nastaw jest prawie tak klarowny jak po zastosowaniu Turboklar. Oczywiście, posiadam kilka paczek wspomnianego środka na wypadek, gdybym potrzebował czystego nastawu na cito. Pozdrawiam.
POZDRAWIAM WSZYSTKICH BIMBERZIOMKÓW


wowa50
30
Posty: 33
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 20:44
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: wowa50 » sobota, 1 wrz 2018, 21:39

Podpinam się pod temat- od paru lat robię nastaw na niebieskich T3 i raczej nigdy nie miałem żadnych problemów...ale ostatnio moje drożdżaki albo zwolniły pracę albo ją przerwały bo minęło 16 dni a jeszcze czuje lekką słodycz i nie słyszę żeby coś tam się działo-po tylu nastawach sprawdzam już tylko organoleptycznie chociaż posiadam oczywiście ballingometr (w beczce 35kg cukru, 110l wody, 5 paczek T3)
No i pytanie- zlewać i klarować czy dać im jeszcze szansę?...

Awatar użytkownika

masterpaw2
1500
Posty: 1531
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: masterpaw2 » niedziela, 2 wrz 2018, 00:06

Sprawdź przede wszystkim blg nastawu i zwróć uwagę, czy tuż przy powierzchni nie zaczyna się klarowanie co oznaczałoby koniec fermentacji, wtedy na rurę i w zależności od ilości nieprzefermentowanego cukru (blg dundru) podejmiesz decyzję czy chcesz go odzyskiwać. Jeśli natomiast są jeszcze jakieś objawy życia, to daj im jeszcze chwilę.
Nastaw książkowy, blg startu optymalne, za zimno teraz też raczej nie jest :bezradny:
Jedyne co to mi przychodzi do głowy, to przegrzanie, albo trefna partia drożdżaków.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4375
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: lesgo58 » niedziela, 2 wrz 2018, 06:36

Prawdopodobnie zagotowałeś nastaw. W aktualnych warunkach klimatycznych robienie powiększonych nastawów to duża sztuka i duże ryzyko. Rezultaty masz przed sobą.
16 dni to szmat czasu. Nie bawiłbym się w restart. Na Twoim miejscu dałbym to na rurki. Odzyskał alkohol.
A jeśli zależy Ci na nieprzefermentowanym cukrze to na dundrze zrobiłbym nowy nastaw.
Ostatnio zmieniony niedziela, 2 wrz 2018, 09:42 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.


wowa50
30
Posty: 33
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 20:44
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: wowa50 » niedziela, 2 wrz 2018, 09:36

Nie sprawdziłem niestety temperatury jak drożdże ruszyły- faktycznie były upały ale beczka stoi w piwnicy a nastaw robiony w zalecanej temperaturze 25*C
Natomiast sprawdziłem Blg około -3 !!! i czuć w nastawie mocny alkohol jednak z lekkim posmakiem słodyczy- to mnie widocznie zmyliło bo zawsze miałem posmak mocno wytrawny ;)
więc zlewam daję bentonit i za dwa dni na rury ;)
Dzięki panowie za porady i oby wszyscy mieliśmy tylko takieee zmartwienia :)


rodman0101
2
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 14:39
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: rodman0101 » sobota, 29 wrz 2018, 10:00

A co w przypadku jak nastaw staną przy 7blg i od 2 dni utrzymuje sie taka wartość.
Użyłem turbo drożdży Alkopure 24 21%, nastawiłem to około 10 dni temu 21 litrów wody na 8kg cukru. Temperatura około 20 C
Co mogę dalej z tym zrobić?

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5561
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: radius » sobota, 29 wrz 2018, 12:23

Przedestylować a na wodzie odwarowej nastawić kolejną porcję słodyczy :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


arTii
700
Posty: 706
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: arTii » sobota, 29 wrz 2018, 19:32

Albo zrobić z tego 2 nastawy dodając cukru i drożdże :)
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


rodman0101
2
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 14:39
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: rodman0101 » niedziela, 30 wrz 2018, 11:28

arTii pisze:Albo zrobić z tego 2 nastawy dodając cukru i drożdże :)


Właśnie sie nad tym zastanawiałem ale chyba juz po ptakach bo zalałem nastaw Turbo klarem.
Reanimacja po Turboklar jest możliwa?


arTii
700
Posty: 706
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: arTii » niedziela, 30 wrz 2018, 12:32

Oczywiście. Jak sklarujesz, to BLG Ci się nie zmieni. Zlewasz znad osadu (zakładam że 24l), dodajesz 12-13kg cukru i 20l wody, mieszasz, dodajesz drożdże i czekasz. Masz wtedy 50l nastawu. 7BLG przy twoim nastawie to jakieś 2kg cukru
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


moryske
20
Posty: 20
Rejestracja: czwartek, 16 lis 2017, 20:59
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: moryske » piątek, 2 lis 2018, 21:23

co daje czekanie na blg po niżej 0 ?
Ostatnio zmieniony piątek, 2 lis 2018, 22:15 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.


arTii
700
Posty: 706
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: arTii » piątek, 2 lis 2018, 21:38

Pełne zjedzenie cukru przez drożdże.
Wyjaśniam: zwykłe cukromierze (spławiki) pokazują prawdziwe BLG w temperaturze 20°C oraz zerowej zawartości alkoholu.
Kiedy w nastawie zaczyna pojawiać się alkohol, areometry (czyli wyskalowane w BLG cukromierze) pokazują zbyt niską zawartość cukru w nastawie, ponieważ alkohol "rozrzedza" roztwór. Dlatego przy stężeniu alkoholu w okolicach 18% oczekujemy wskazania gęstościomierza wyskalowanego w BLG w okolicach -3, -4 BLG
PS. poniżej - piszemy łącznie ;)
Ostatnio zmieniony sobota, 3 lis 2018, 14:11 przez arTii, łącznie zmieniany 2 razy.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość