Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Załączniki
Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: kombiii » środa, 5 lut 2020, 11:42

Podzielę się z Wami pewnymi spostrzeżeniami, dotyczącymi nastawu cukrowego.
Drożdże Alcotec Turbo Yeast, woda, 8 kg cukru, temperatura startowa 30 stopni, pojemnik 25 l - te warunki się nie zmieniają.
Od wiosny do późnej jesieni, czas fermentacji, do osiągnięcia w nastawie wartości -3 Blg, wynosił pięć do siedmiu dni.
Temperatura otoczenia wynosiła wówczas od 20 do 28 stopni (w upały).
W zimie, temperatura otoczenia wynosi od 17 stopni w nocy do 19 stopni w dzień w miejscu, gdzie stoi pojemnik.
Ku mojemu zdziwieniu, czas pracy drożdży wydłużył się do ... dwudziestu dni, czyli prawie trzech tygodni!

Dziwi mnie to okrutnie, ponieważ wiem z tego forum, że temperatura otoczenia nie ma wpływu na czas fermentacji. Co Wy na to?
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

.Gacek
1750
Posty: 1759
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: .Gacek » środa, 5 lut 2020, 11:53

Zawsze tak było, że gdy temperatura jest wyższa to drożdże szybciej przerabiają a gdy niższa to wolniej... Za to zobaczysz o ile mniej syfu będzie w nastawie, który tak długo i spokojnie fermentował.
Pozdrawiam Gacek.


johnex
500
Posty: 547
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 21:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: johnex » środa, 5 lut 2020, 13:01

Normalnie za to odkrycie to chyba Nobla dostaniesz :klaszcze:

A tak na poważnie to raczę zmniejszyć blg startowe nastawu bo z tego co napisałeś to wychodzi mi ponad 28. Nie wychodzi ci przypadkiem destylat piekący w smaku?
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Załączniki
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: kombiii » środa, 5 lut 2020, 13:07

Dla mnie to takie oczywiste nie było.
Destylat nigdy nie wyszedł mi piekący w smaku, zresztą dodaję cukru zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jest tam jeszcze opcja nastawu nawet z 9 kg.
Ostatnio zmieniony środa, 5 lut 2020, 13:07 przez kombiii, łącznie zmieniany 1 raz.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka

Awatar użytkownika

mtx
1300
Posty: 1301
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: mtx » środa, 5 lut 2020, 14:38

kombiii pisze:Od wiosny do późnej jesieni, czas fermentacji, do osiągnięcia w nastawie wartości -3 Blg, wynosił pięć do siedmiu dni.
Temperatura otoczenia wynosiła wówczas od 20 do 28 stopni (w upały).
W zimie, temperatura otoczenia wynosi od 17 stopni w nocy do 19 stopni w dzień w miejscu, gdzie stoi pojemnik.
Ku mojemu zdziwieniu, czas pracy drożdży wydłużył się do ... dwudziestu dni, czyli prawie trzech tygodni!

Szok i niedowierzanie :o :shock: ;)
Poza tym tak jak kolega wyżej pisze, wysokie Blg to nic ciekawego i nie wiem po co się na to łasić tym bardziej, że piszesz o -3Blg, gdzie w nastawie ze startowym 28Blg w pełni przerobiony nastaw powinien mieć -5Blg - czyli, albo masz balingomierz niedokładny, albo zwyczajnie część cukru Ci nie przerabia i masz straty, i osobiście obstawiam tą drugą opcję.
Dziwi mnie to okrutnie, ponieważ wiem z tego forum, że temperatura otoczenia nie ma wpływu na czas fermentacji.

Pokaż gdzie takie bzdury wyczytałeś.


johnex
500
Posty: 547
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 21:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: johnex » środa, 5 lut 2020, 15:03

kombiii pisze:...dodaję cukru zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jest tam jeszcze opcja nastawu nawet z 9 kg.

Jak to mówią "papier (opakowanie) wszystko przyjmie". Raz postanowiłem zrobić nastaw w takich proporcjach i nie polecam. Mimo rektyfikacji i przepuszczenia przez węgiel trunek nie był akceptowalny. Teraz robię nastawy o blg startowym 22-23 i nie ma problemu.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Załączniki
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: kombiii » środa, 5 lut 2020, 15:19

johnex pisze: Teraz robię nastawy o blg startowym 22-23 i nie ma problemu.


To zaledwie 6 kg cukru. Hmm... spróbuję, skoro ma być lepsze :roll:
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka


johnex
500
Posty: 547
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 21:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: johnex » środa, 5 lut 2020, 15:57

Wychodziłem z tego samego założenia co ty: jedna paczka drożdży, więcej cukru będzie lepiej i ekonomicznej. Ale nie tędy droga. Jak chcesz oszczędzić na drożdżach to rób powiększone nastawy. Jedna paczka A48 bez problemu poradzi sobie z 12 kg cukru w 42l wody.

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!

Awatar użytkownika

nemeto
150
Posty: 189
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
Ulubiony Alkohol: Swój.
Załączniki
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: nemeto » środa, 5 lut 2020, 16:09

Ja robię standardowy grunwald jeśli chodzi o proporcje wody i cukru (nie zmiejszam ilości wody) w beczce 80l. Do tego 2 paczki MS i jestem zadowolony z produktu finalnego. Staram się nastawów w lato nie robić - jak dla mnie w bloku jest za ciepło.


kwik44
950
Posty: 997
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: kwik44 » środa, 5 lut 2020, 17:16

U mnie czy lato czy zima 1 paczka turbo 24, 15kg cukru, 60-70l wody i 2, góra 3 dni mam przefermentowany nastaw.


użytkownik usunięty
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: użytkownik usunięty » środa, 5 lut 2020, 18:12

kombiii pisze:Dziwi mnie to okrutnie, ponieważ wiem z tego forum, że temperatura otoczenia nie ma wpływu na czas fermentacji. Co Wy na to?

Miałbyś rację gdybyś używał grzałek w przeciwnym wypadku temperatura zewnętrzna ma znaczne znaczenie. Dzisiaj skończyłem testy po raz czwarty na ALCOTEC VODKA STAR i wyniki są takie same.
Drożdże, które są delikatne i taki również mają dawać nastaw, a w końcowym procesie spirytus, przerabiają mi cukier do -6,5 blg w cztery dni. Pomimo tego, że nie jest zalecane dodawanie na opakowanie więcej jak 6kg cukru, bo ponoć mają problem z przerobieniem więcej niż zalecanych 6kg, to ja daję 8kg.
Do tego są to drożdże które potrzebują więcej czasu 7 -10 dni, by nastaw dawał sugerowany przez producenta delikatny produkt końcowy, to mój nastaw pomimo krótszej pracy daje to samo.
Pisałem już to nie raz, że w nastawie cukrowym ważna jest temperatura startowa i jak ktoś pisze, że nastawia je w 30`C i w temperaturze otoczenia 28`C, to ten nastaw nie może być dobry. Pewnie w drugiej, trzeciej dobie, temperatura nastawu to 34`C :shock:
Podam wam przykład na ALCOTEC VODKA STAR, dwa nastawy różniące się temperaturą startową tylko 0,5`C
Temperatura zewnętrzna 11,5`C tyczy się obu nastawów.

Nastaw A - temp. startu 25`C, początkowe blg 22
1 dzień +16blg
2 dzień +3blg, temp. nastawu 28`C
3 dzień -6blg
4 dzień -6,5blg

Nastaw B - temp. 25,5`C, początkowe blg 22
1 dzień +16blg
2 dzień -2blg :shock: , temp. 28,7`C
3 dzień -5blg
4 dzień -6blg

Co ciekawe, gdybym zrobił nastaw z temperaturą startową 26`C, to taki nastaw pracuje o połowę dłużej i schodzi do -6blg
Widać po tych przykładach jak jest istotna temperatura startowa.
Wszystkie swoje nastawy robię z grzałkami


Szlumf
1800
Posty: 1831
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: Szlumf » środa, 5 lut 2020, 20:09

Jaka była temperatura nastawów 3 i 4 dniu?

Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 392
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Załączniki
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: inblue » środa, 5 lut 2020, 20:29

japitole pisze:Drożdże, które są delikatne i taki również mają dawać nastaw, a w końcowym procesie spirytus, przerabiają mi cukier do -6,5 blg w cztery dni.
[...]
Nastaw A - temp. startu 25`C, początkowe blg 22
[...]
4 dzień -6,5blg

Nastaw B - temp. 25,5`C, początkowe blg 22
[...]
4 dzień -6blg

W jaki sposób ze startowego 22 Blg osiągasz nastaw z końcowym wynikiem -6,5 Blg?
22 Blg oznacza, że alkohol potencjalny jest w okolicach 12%, co daje po całkowitym przefermentowaniu -4,3 Blg.
Ty masz w swoich oznaczeniach końcowych - 6,5 Blg, co sugerowałoby ponad 20% alkoholu !
Taka sytuacja jest niemożliwa - albo Twój cukromierz przekłamuje, albo niedokładnie rozpuszczasz cukier.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń

Awatar użytkownika

prolog1975
350
Posty: 376
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 07:38
Załączniki
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: prolog1975 » czwartek, 6 lut 2020, 00:09

No nie wiem mam cukromierz długi z Gomaru jak kiedyś robiłem ulepy to bywało -5. Teraz z 22-23 Blg nie wychodzę ponad -4. Skąd te -6.5?
Niech mi to ktoś objaśni :scratch:


użytkownik usunięty
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: użytkownik usunięty » czwartek, 6 lut 2020, 01:28

Szlumf pisze:Jaka była temperatura nastawów 3 i 4 dniu?

25`C z tym że trzeciego była jeszcze w granicach 26-27`C dopiero pod koniec dnia spadła do 25`C, ale nie wiem czy była naturalna, czy też wymuszona przez grzałki.
@inblue nie wiem jak to jest możliwe, nawet nie próbuję tego na razie zrozumieć. Skupiłem się do tej pory na optymalnych warunkach dla rozwoju drożdży i testach różnego ich rodzaju.
Mam trzy balingomierze, więc nie ma możliwości, by pomiar był nieprawidłowy.
@prolog1975, jak wcześniej się nie przykładałem do nastawów, to rzadko dochodziłem do -3, z tego powodu się zająłem właśnie testem drożdży.
Wcześniej nie miało dla mnie znaczenia, czy startuję z 24`C czy 28`C, bo jak innym wychodzi...to czemu miałoby nie wyjść mi.
No i wychodziło -3blg, ale nastaw pracował długo i wyniki były marne.
Temperatura startowa, to podstawa dla dobrego namnożenia drożdży, następne to stabilna praca, czyli utrzymanie ich rozwoju i pracy w widełkach temperaturowych, (najlepiej bez widełek, ale jest to nie do osiągnięcia) dlatego też stosuję grzałki ze sterownikiem mogą to być również grzałki ze zwykłym termostatem.
Są również jeszcze inne etapy, bez których byłoby niemożliwe osiągnięcie takich wyników, jednak podstawa, to temperatura startowa.

Awatar użytkownika

prolog1975
350
Posty: 376
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 07:38
Załączniki
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: prolog1975 » czwartek, 6 lut 2020, 07:38

Spytam inaczej nastaw 38l objętości 22Blg wychodzi 12%. 38*12%=4.56l na gotowo. Czy nastaw przerobiony na -6.5 38lx20%=7.6l
Więc dziwię się jak z 8kg cukru otrzymujesz 7.6l spirytu a gdzie jeszcze do tego przedgony. Nie rozumiem tego?
Więc chcę wyjaśnić ile konkretnie spirytu masz z tego nastawu.

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Załączniki
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: kombiii » czwartek, 6 lut 2020, 11:34

Zatem kolejny nastaw zrobię z 22 Blg, czyli z 6 kg, ale tym razem glukozy.
Ciekaw jestem różnicy. Kupiona w Allegro po 4,70 zł/kg.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka

Awatar użytkownika

prolog1975
350
Posty: 376
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 07:38
Załączniki
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: prolog1975 » piątek, 7 lut 2020, 07:40

japitole pisze:
Nastaw A - temp. startu 25`C, początkowe blg 22
1 dzień +16blg
2 dzień +3blg, temp. nastawu 28`C
3 dzień -6blg
4 dzień -6,5blg

Nastaw B - temp. 25,5`C, początkowe blg 22
1 dzień +16blg
2 dzień -2blg :shock: , temp. 28,7`C
3 dzień -5blg
4 dzień -6blg
[/quote]
Już wiesz ile spirytu uzyskujesz z tych nastawów?

japitole pisze:Są również jeszcze inne etapy, bez których byłoby niemożliwe osiągnięcie takich wyników, jednak podstawa, to temperatura startowa.

Czy może w międzyczasie dosypujesz cukier?

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Załączniki
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: kombiii » piątek, 7 lut 2020, 09:03

Jeszcze jedno. Wczoraj, by zaspokoić ciekawość i potwierdzić doświadczalnie to co piszecie, postawiłem pojemnik bezpośrednio obok rozgrzanego kominka.
Temperatura nastawu przed tym zabiegiem wynosiła 16,9 stopnia, po 2 godzinach podniosła się do 26,5 stopnia.
Przed podgrzaniem w roztworze było 1 Blg, po upływie 12 godzin juz tylko -2 Blg. :ok:
Ostatnio zmieniony piątek, 7 lut 2020, 09:04 przez kombiii, łącznie zmieniany 1 raz.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka


mocho
50
Posty: 63
Rejestracja: środa, 18 gru 2013, 06:28
Załączniki
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: mocho » piątek, 7 lut 2020, 10:14

Ale zdajesz sobie sprawę że blg to w zasadzie gęstość cieczy i zależy od temperatury? Cukromierze są skalowane w temperaturze 20 stopni Celsjusza i w innych temperaturach trzeba by wziąć pod uwagę jakąś poprawkę


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość