Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 7 razy

Post autor: kombiii »

Dlatego dzisiaj powtórzę pomiar w okolicach 20 stopni właśnie.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
promocja

użytkownik usunięty
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Post autor: użytkownik usunięty »

Nie obniżaj teraz temperatury do 20`C, tylko po to by coś komuś udowodnić, bo ja Ci wierzę. Jak już chcesz obniżyć to do 25`C i staraj się już taką temperaturę utrzymywać.
W tej chwili, tak naprawdę Twój nastaw ma -1,7blg
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Post autor: robert4you »

do korekty blg w funkcji temperatury służą specjalne tabelki, nie trzeba obniżać temperaturę nastawu żeby to prawidłowo wiedzieć.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 7 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Post autor: kombiii »

japitole pisze: W tej chwili, tak naprawdę Twój nastaw ma -1,7blg
Dzięki, to w tym tempie jutro będzie gotowy do klarowania.
Ostatnio zmieniony piątek, 7 lut 2020, 15:07 przez kombiii, łącznie zmieniany 1 raz.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 7 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Post autor: kombiii »

Cztery litry niecałe poszło z tych 8 kilogramów cukru. Ciągnąłem do 97,5 stopnia w kegu.
Ostatnio zmieniony sobota, 8 lut 2020, 17:24 przez kombiii, łącznie zmieniany 1 raz.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka

użytkownik usunięty
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Post autor: użytkownik usunięty »

Spraw sobie bufor, to będziesz ciągnął do 99,8`C w zbiorniku, a nawet do 100`C, a co za tym idzie, będzie więcej spirytusu z nastawu.

aakk
1150
Posty: 1163
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Sieradz
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 101 razy
Kontakt:
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Post autor: aakk »

@japitole zabrzmiało jak by bez bufora nie było takiej możliwości praca z buforem potrafi nawet skrócić proces o 1/3 więc wygoda. Bez bufora też można sporo wyciągnąć tylko przy końcówce trzeba tak skręcać odbiór ( poniżej 10ml/min) że sporo osób już sobie odpuszcza. A można się przyłożyć i dodatkowe 0.5l czy wiecej serca nam to wynagrodzi
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 7 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Post autor: kombiii »

japitole i aakk, czytałem o buforze, jednak u mnie taka konfiguracja nie wchodzi w grę. Po zamontowaniu OLM, do sufitu mam 10 cm ... :|
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
Awatar użytkownika

Pablito
200
Posty: 222
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Błędów
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Post autor: Pablito »

Jaką masz wysokość katalizatora? Podobno 25 cm wystarcza na zrobienie bufora i wtedy zamieniasz katalizator na bufor
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."

prolog1975
450
Posty: 473
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
Podziękował: 57 razy
Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Post autor: prolog1975 »

japitole pisze:
japitole pisze:Spraw sobie bufor, to będziesz ciągnął do 99,8`C w zbiorniku, a nawet do 100`.
Piszesz bzdury do tego nie potrzeba bufora

No i jak już wiesz ile masz spirytu z nastawu 8 kg cukru 22Blg schodzącego do -6.5Blg
Czy nadal skrzętnie będziesz unikał odpowiedzi.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 7 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Post autor: kombiii »

Pablito pisze:Jaką masz wysokość katalizatora?
20 cm :hmm: więc z buforu lipa.
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 lut 2020, 12:47 przez kombiii, łącznie zmieniany 1 raz.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka

użytkownik usunięty
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Post autor: użytkownik usunięty »

prolog1975 pisze: Piszesz bzdury do tego nie potrzeba bufora
Kolego dobrze wiesz o co chodzi...
Pewnie sam masz bufor i pewnie masz go, by kolumna ładniej wyglądała :scratch: Obniżony odbiór również masz?, ale po co ci on?
Przecież bez niego również zrobisz dobry spiryt itd itp
prolog1975 pisze: No i jak już wiesz ile masz spirytu z nastawu 8 kg cukru 22Blg schodzącego do -6.5Blg
Czy nadal skrzętnie będziesz unikał odpowiedzi.
Czuje się w twoich postach agresję...więc co bym nie napisał, a przecież mogę napisać że wychodzi 9l, to i tak będziesz swoje mundrości "promował" i bzdurne (używając twojej nomenklatury słownej) wyliczenia wypisywał.
Więc nie lubię marnować energii i czasu na odległość, by coś komuś udowodnić, jak już, to wolę to robić w bliskim kontakcie.

prolog1975
450
Posty: 473
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
Podziękował: 57 razy
Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Post autor: prolog1975 »

japitole pisze: Czuje się w twoich postach agresję...więc co bym nie napisał, a przecież mogę napisać że wychodzi 9l
Mylisz agresję z dociekliwością.
Widać zbyt trudne pytania zadaję, nie denerwuj się stres jest szkodliwy dla zdrowia. Papier wszystko przyjmie ale nie forumowicze. Jeśli z tych nastawów uzyskujesz w przybliżeniu 0.5l spirytu z kg cukru po dwóch gotowaniach to proponuję zmienić cukromierze.
Awatar użytkownika

Pablito
200
Posty: 222
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Błędów
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: RE: Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Post autor: Pablito »

kombiii pisze:
Pablito pisze:Jaką masz wysokość katalizatora?
20 cm :hmm: więc z buforu lipa.
Z tych 10 cm zapasu pod sufitem 5-6 możesz jeszcze wykorzystać na bufor. Mam podobną sytuację i kol. Herbata powiedział, że coś da się wymyślić na bufor o wysokości 25 cm.
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 lut 2020, 18:00 przez Pablito, łącznie zmieniany 1 raz.
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."
Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 7 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Post autor: kombiii »

@Pablito, jeśli dobrze rozumiem, to katalizator, miałby byc zastąpiony przez 25 centymetrowy bufor. Czy w takim razie bufor przejmie jego rolę?
Mam prośbę, jeżeli @Herbata zdoła skonstruować dla Ciebie ów bufor, dasz mi znać tu, lub na PW? Jestem żywotnie zainteresowany i z góry dziękuję.
(albo zapytajmy @Akasa. Wyfasował mi niezły moduł OLM i też konstruuje bufory).
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 lut 2020, 18:48 przez kombiii, łącznie zmieniany 1 raz.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka

użytkownik usunięty
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Post autor: użytkownik usunięty »

Do bufora możesz wsypać sprężynki miedziane i będzie robił wtedy również za katalizator.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 7 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Post autor: kombiii »

Ok. Tylko ta długość ... :scratch:
U mnie w grę wchodzi jedynie 25 cm a dostępne bufory, maja długość 30 cm, jak na złość.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka

użytkownik usunięty
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Post autor: użytkownik usunięty »

Spokojnie możesz zrobić na zamówienie, a i cena nie powinna być wyższa niż tych gotowych. Sporo ludzi się tym zajmuje tu na forum.
Możesz również poszukać na forum szkiców/rysunków bufora i zlecić wykonanie jakiemuś kumatemu spawaczowi z okolic.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Wracając do meritum tego tematu, to raz na próbę zrobiłem 100l nastawu z 24kg cukru. Jedna paczka Alcotecow już nie pamiętam które, a nie mam teraz dostępu do zeszytu, gdzie to zapisuję. Fakt, ślimaczyl się nastaw prawie 2tyg w temperaturze pokojowej, ale już po pierwszej rektyfikacji spiryt był zdecydowanie najbardziej łagodny. Następnym razem będę robić tylko w ten sposób cukrowki, jeśli tylko będę miał czas. Widać wolna praca plus stabilne warunki dają super efekty.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

użytkownik usunięty
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Post autor: użytkownik usunięty »

MASaKrA_Domingo pisze:Wracając do meritum tego tematu, to raz na próbę zrobiłem 100l nastawu z 24kg cukru. Jedna paczka Alcotecow już nie pamiętam które
Rozumiem, że to była powiększona paczka drożdży np. 200g?
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Post autor: MASaKrA_Domingo »

No właśnie nie. Jedna zwykła paczka drożdży turbo na 25l plus DAF.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”