Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
Autor tematu - Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Dzięki, to w tym tempie jutro będzie gotowy do klarowania.japitole pisze: W tej chwili, tak naprawdę Twój nastaw ma -1,7blg
Ostatnio zmieniony piątek, 7 lut 2020, 15:07 przez kombiii, łącznie zmieniany 1 raz.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
Autor tematu - Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Cztery litry niecałe poszło z tych 8 kilogramów cukru. Ciągnąłem do 97,5 stopnia w kegu.
Ostatnio zmieniony sobota, 8 lut 2020, 17:24 przez kombiii, łącznie zmieniany 1 raz.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
- Posty: 1166
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Sieradz
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 101 razy
- Kontakt:
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
@japitole zabrzmiało jak by bez bufora nie było takiej możliwości praca z buforem potrafi nawet skrócić proces o 1/3 więc wygoda. Bez bufora też można sporo wyciągnąć tylko przy końcówce trzeba tak skręcać odbiór ( poniżej 10ml/min) że sporo osób już sobie odpuszcza. A można się przyłożyć i dodatkowe 0.5l czy wiecej serca nam to wynagrodzi
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
Autor tematu - Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
japitole i aakk, czytałem o buforze, jednak u mnie taka konfiguracja nie wchodzi w grę. Po zamontowaniu OLM, do sufitu mam 10 cm ...
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
- Posty: 473
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 57 razy
- Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
No i jak już wiesz ile masz spirytu z nastawu 8 kg cukru 22Blg schodzącego do -6.5Blg
Czy nadal skrzętnie będziesz unikał odpowiedzi.
Piszesz bzdury do tego nie potrzeba buforajapitole pisze:japitole pisze:Spraw sobie bufor, to będziesz ciągnął do 99,8`C w zbiorniku, a nawet do 100`.
No i jak już wiesz ile masz spirytu z nastawu 8 kg cukru 22Blg schodzącego do -6.5Blg
Czy nadal skrzętnie będziesz unikał odpowiedzi.
-
Autor tematu - Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
20 cm więc z buforu lipa.Pablito pisze:Jaką masz wysokość katalizatora?
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 lut 2020, 12:47 przez kombiii, łącznie zmieniany 1 raz.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Pewnie sam masz bufor i pewnie masz go, by kolumna ładniej wyglądała Obniżony odbiór również masz?, ale po co ci on?
Przecież bez niego również zrobisz dobry spiryt itd itp
Więc nie lubię marnować energii i czasu na odległość, by coś komuś udowodnić, jak już, to wolę to robić w bliskim kontakcie.
Kolego dobrze wiesz o co chodzi...prolog1975 pisze: Piszesz bzdury do tego nie potrzeba bufora
Pewnie sam masz bufor i pewnie masz go, by kolumna ładniej wyglądała Obniżony odbiór również masz?, ale po co ci on?
Przecież bez niego również zrobisz dobry spiryt itd itp
Czuje się w twoich postach agresję...więc co bym nie napisał, a przecież mogę napisać że wychodzi 9l, to i tak będziesz swoje mundrości "promował" i bzdurne (używając twojej nomenklatury słownej) wyliczenia wypisywał.prolog1975 pisze: No i jak już wiesz ile masz spirytu z nastawu 8 kg cukru 22Blg schodzącego do -6.5Blg
Czy nadal skrzętnie będziesz unikał odpowiedzi.
Więc nie lubię marnować energii i czasu na odległość, by coś komuś udowodnić, jak już, to wolę to robić w bliskim kontakcie.
-
- Posty: 473
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 57 razy
- Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Widać zbyt trudne pytania zadaję, nie denerwuj się stres jest szkodliwy dla zdrowia. Papier wszystko przyjmie ale nie forumowicze. Jeśli z tych nastawów uzyskujesz w przybliżeniu 0.5l spirytu z kg cukru po dwóch gotowaniach to proponuję zmienić cukromierze.
Mylisz agresję z dociekliwością.japitole pisze: Czuje się w twoich postach agresję...więc co bym nie napisał, a przecież mogę napisać że wychodzi 9l
Widać zbyt trudne pytania zadaję, nie denerwuj się stres jest szkodliwy dla zdrowia. Papier wszystko przyjmie ale nie forumowicze. Jeśli z tych nastawów uzyskujesz w przybliżeniu 0.5l spirytu z kg cukru po dwóch gotowaniach to proponuję zmienić cukromierze.
-
- Posty: 222
- Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
- Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
- Ulubiony Alkohol: Księżycówka
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Błędów
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: RE: Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Z tych 10 cm zapasu pod sufitem 5-6 możesz jeszcze wykorzystać na bufor. Mam podobną sytuację i kol. Herbata powiedział, że coś da się wymyślić na bufor o wysokości 25 cm.kombiii pisze:20 cm więc z buforu lipa.Pablito pisze:Jaką masz wysokość katalizatora?
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 lut 2020, 18:00 przez Pablito, łącznie zmieniany 1 raz.
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."
-
Autor tematu - Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
@Pablito, jeśli dobrze rozumiem, to katalizator, miałby byc zastąpiony przez 25 centymetrowy bufor. Czy w takim razie bufor przejmie jego rolę?
Mam prośbę, jeżeli @Herbata zdoła skonstruować dla Ciebie ów bufor, dasz mi znać tu, lub na PW? Jestem żywotnie zainteresowany i z góry dziękuję.
(albo zapytajmy @Akasa. Wyfasował mi niezły moduł OLM i też konstruuje bufory).
Mam prośbę, jeżeli @Herbata zdoła skonstruować dla Ciebie ów bufor, dasz mi znać tu, lub na PW? Jestem żywotnie zainteresowany i z góry dziękuję.
(albo zapytajmy @Akasa. Wyfasował mi niezły moduł OLM i też konstruuje bufory).
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 lut 2020, 18:48 przez kombiii, łącznie zmieniany 1 raz.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
Autor tematu - Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Ok. Tylko ta długość ...
U mnie w grę wchodzi jedynie 25 cm a dostępne bufory, maja długość 30 cm, jak na złość.
U mnie w grę wchodzi jedynie 25 cm a dostępne bufory, maja długość 30 cm, jak na złość.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Wracając do meritum tego tematu, to raz na próbę zrobiłem 100l nastawu z 24kg cukru. Jedna paczka Alcotecow już nie pamiętam które, a nie mam teraz dostępu do zeszytu, gdzie to zapisuję. Fakt, ślimaczyl się nastaw prawie 2tyg w temperaturze pokojowej, ale już po pierwszej rektyfikacji spiryt był zdecydowanie najbardziej łagodny. Następnym razem będę robić tylko w ten sposób cukrowki, jeśli tylko będę miał czas. Widać wolna praca plus stabilne warunki dają super efekty.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy