Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Załączniki
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: kombiii » piątek, 7 lut 2020, 11:30

Dlatego dzisiaj powtórzę pomiar w okolicach 20 stopni właśnie.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

użytkownik usunięty
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: użytkownik usunięty » piątek, 7 lut 2020, 14:09

Nie obniżaj teraz temperatury do 20`C, tylko po to by coś komuś udowodnić, bo ja Ci wierzę. Jak już chcesz obniżyć to do 25`C i staraj się już taką temperaturę utrzymywać.
W tej chwili, tak naprawdę Twój nastaw ma -1,7blg

Awatar użytkownika

robert4you
850
Posty: 852
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: robert4you » piątek, 7 lut 2020, 14:37

do korekty blg w funkcji temperatury służą specjalne tabelki, nie trzeba obniżać temperaturę nastawu żeby to prawidłowo wiedzieć.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************

Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com

Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Załączniki
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: kombiii » piątek, 7 lut 2020, 15:07

japitole pisze:W tej chwili, tak naprawdę Twój nastaw ma -1,7blg


Dzięki, to w tym tempie jutro będzie gotowy do klarowania.
Ostatnio zmieniony piątek, 7 lut 2020, 15:07 przez kombiii, łącznie zmieniany 1 raz.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Załączniki
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: kombiii » sobota, 8 lut 2020, 17:23

Cztery litry niecałe poszło z tych 8 kilogramów cukru. Ciągnąłem do 97,5 stopnia w kegu.
Ostatnio zmieniony sobota, 8 lut 2020, 17:24 przez kombiii, łącznie zmieniany 1 raz.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka


użytkownik usunięty
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: użytkownik usunięty » sobota, 8 lut 2020, 20:54

Spraw sobie bufor, to będziesz ciągnął do 99,8`C w zbiorniku, a nawet do 100`C, a co za tym idzie, będzie więcej spirytusu z nastawu.


aakk
650
Posty: 697
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: aakk » sobota, 8 lut 2020, 21:27

@japitole zabrzmiało jak by bez bufora nie było takiej możliwości praca z buforem potrafi nawet skrócić proces o 1/3 więc wygoda. Bez bufora też można sporo wyciągnąć tylko przy końcówce trzeba tak skręcać odbiór ( poniżej 10ml/min) że sporo osób już sobie odpuszcza. A można się przyłożyć i dodatkowe 0.5l czy wiecej serca nam to wynagrodzi
Wykonam kolumnę aabratek w dowolnej konfiguracji. Rura 60,3 - 101,6mm, zbiorniki 30-500L. Ponadto każdy podzespół kolumny.
Zapraszam do kontaktu :freak:

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Załączniki
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: kombiii » niedziela, 9 lut 2020, 07:53

japitole i aakk, czytałem o buforze, jednak u mnie taka konfiguracja nie wchodzi w grę. Po zamontowaniu OLM, do sufitu mam 10 cm ... :|
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka

Awatar użytkownika

Pablito
150
Posty: 180
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Błędów
Załączniki
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: Pablito » niedziela, 9 lut 2020, 10:13

Jaką masz wysokość katalizatora? Podobno 25 cm wystarcza na zrobienie bufora i wtedy zamieniasz katalizator na bufor
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."

Awatar użytkownika

prolog1975
350
Posty: 381
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 07:38
Załączniki
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: prolog1975 » niedziela, 9 lut 2020, 11:12

japitole pisze:
japitole pisze:Spraw sobie bufor, to będziesz ciągnął do 99,8`C w zbiorniku, a nawet do 100`.

Piszesz bzdury do tego nie potrzeba bufora

No i jak już wiesz ile masz spirytu z nastawu 8 kg cukru 22Blg schodzącego do -6.5Blg
Czy nadal skrzętnie będziesz unikał odpowiedzi.

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Załączniki
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: kombiii » niedziela, 9 lut 2020, 12:27

Pablito pisze:Jaką masz wysokość katalizatora?


20 cm :hmm: więc z buforu lipa.
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 lut 2020, 12:47 przez kombiii, łącznie zmieniany 1 raz.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka


użytkownik usunięty
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: użytkownik usunięty » niedziela, 9 lut 2020, 13:37

prolog1975 pisze:Piszesz bzdury do tego nie potrzeba bufora

Kolego dobrze wiesz o co chodzi...
Pewnie sam masz bufor i pewnie masz go, by kolumna ładniej wyglądała :scratch: Obniżony odbiór również masz?, ale po co ci on?
Przecież bez niego również zrobisz dobry spiryt itd itp

prolog1975 pisze:No i jak już wiesz ile masz spirytu z nastawu 8 kg cukru 22Blg schodzącego do -6.5Blg
Czy nadal skrzętnie będziesz unikał odpowiedzi.


Czuje się w twoich postach agresję...więc co bym nie napisał, a przecież mogę napisać że wychodzi 9l, to i tak będziesz swoje mundrości "promował" i bzdurne (używając twojej nomenklatury słownej) wyliczenia wypisywał.
Więc nie lubię marnować energii i czasu na odległość, by coś komuś udowodnić, jak już, to wolę to robić w bliskim kontakcie.

Awatar użytkownika

prolog1975
350
Posty: 381
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 07:38
Załączniki
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: prolog1975 » niedziela, 9 lut 2020, 17:59

japitole pisze:Czuje się w twoich postach agresję...więc co bym nie napisał, a przecież mogę napisać że wychodzi 9l

Mylisz agresję z dociekliwością.
Widać zbyt trudne pytania zadaję, nie denerwuj się stres jest szkodliwy dla zdrowia. Papier wszystko przyjmie ale nie forumowicze. Jeśli z tych nastawów uzyskujesz w przybliżeniu 0.5l spirytu z kg cukru po dwóch gotowaniach to proponuję zmienić cukromierze.

Awatar użytkownika

Pablito
150
Posty: 180
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Błędów
Załączniki
Re: RE: Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: Pablito » niedziela, 9 lut 2020, 18:00

kombiii pisze:
Pablito pisze:Jaką masz wysokość katalizatora?


20 cm :hmm: więc z buforu lipa.
Z tych 10 cm zapasu pod sufitem 5-6 możesz jeszcze wykorzystać na bufor. Mam podobną sytuację i kol. Herbata powiedział, że coś da się wymyślić na bufor o wysokości 25 cm.
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 lut 2020, 18:00 przez Pablito, łącznie zmieniany 1 raz.
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Załączniki
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: kombiii » niedziela, 9 lut 2020, 18:32

@Pablito, jeśli dobrze rozumiem, to katalizator, miałby byc zastąpiony przez 25 centymetrowy bufor. Czy w takim razie bufor przejmie jego rolę?
Mam prośbę, jeżeli @Herbata zdoła skonstruować dla Ciebie ów bufor, dasz mi znać tu, lub na PW? Jestem żywotnie zainteresowany i z góry dziękuję.
(albo zapytajmy @Akasa. Wyfasował mi niezły moduł OLM i też konstruuje bufory).
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 lut 2020, 18:48 przez kombiii, łącznie zmieniany 1 raz.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka


użytkownik usunięty
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: użytkownik usunięty » niedziela, 9 lut 2020, 18:35

Do bufora możesz wsypać sprężynki miedziane i będzie robił wtedy również za katalizator.

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Załączniki
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: kombiii » niedziela, 9 lut 2020, 18:51

Ok. Tylko ta długość ... :scratch:
U mnie w grę wchodzi jedynie 25 cm a dostępne bufory, maja długość 30 cm, jak na złość.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka


użytkownik usunięty
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: użytkownik usunięty » niedziela, 9 lut 2020, 19:10

Spokojnie możesz zrobić na zamówienie, a i cena nie powinna być wyższa niż tych gotowych. Sporo ludzi się tym zajmuje tu na forum.
Możesz również poszukać na forum szkiców/rysunków bufora i zlecić wykonanie jakiemuś kumatemu spawaczowi z okolic.

Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
100
Posty: 149
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: MASaKrA_Domingo » poniedziałek, 29 cze 2020, 15:55

Wracając do meritum tego tematu, to raz na próbę zrobiłem 100l nastawu z 24kg cukru. Jedna paczka Alcotecow już nie pamiętam które, a nie mam teraz dostępu do zeszytu, gdzie to zapisuję. Fakt, ślimaczyl się nastaw prawie 2tyg w temperaturze pokojowej, ale już po pierwszej rektyfikacji spiryt był zdecydowanie najbardziej łagodny. Następnym razem będę robić tylko w ten sposób cukrowki, jeśli tylko będę miał czas. Widać wolna praca plus stabilne warunki dają super efekty.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Awatar użytkownika

defacto
900
Posty: 919
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

Postautor: defacto » poniedziałek, 29 cze 2020, 19:43

MASaKrA_Domingo pisze:Wracając do meritum tego tematu, to raz na próbę zrobiłem 100l nastawu z 24kg cukru. Jedna paczka Alcotecow już nie pamiętam które

Rozumiem, że to była powiększona paczka drożdży np. 200g?
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość