Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

piomat64
50
Posty: 56
Rejestracja: wtorek, 30 paź 2012, 19:34
Krótko o sobie: Homo sum, humani nihil alienum a me esse puto
Ulubiony Alkohol: wino, nalewki, bimberek.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Świebodzice
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: piomat64 » niedziela, 16 cze 2013, 20:13

Ja aby uniknąć niespodzianek z goryczką w cytrynówce kupuję o jedną więcej i zużywam do herbaty.
Natomiast cytrynówkę robię w następujący sposób.
3 cytryny dobrze wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Skórki delikatnie otrzeć tarką i wymieszać ze szklanką cukru w garnuszku. Wlać 1/2 l 45% wódki. Garnuszek przykryć i podgrzewać tak długo, aż cukier się rozpuści. Postawić na trzy godziny. Przefiltrować i rozlać do butelek. Dobrze zamknąć. Odstawić w ciemne miejsce na dobę. :pije:
Jest to przepis z dnia na dzień ale można poczekać kilka dni aby bardziej dojrzała.
Żona, szwagierka oraz siostrzenice bardzo ją lubią. :D
Drugi przepis na cytrynówkę.
1/2 kg średnich cytryn dobrze wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Połowę obrać cienko ze skórek tak, aby nie pozostawić białego miąższu.Skórki drobno pokroić. Zalać 1 l dobrze wymieszanego alkoholu przygotowanego z 1/2 l spirytusu i 1/2 l 45% wódki. Dobrze zamknąć. Postawić w ciemnym miejscu na dobę. Pozostałe cytryny pokroić w plasterki wraz ze skórkami. Z 1/2 kg cukru i 1/4 l wody zrobić syrop. Kilkakrotnie zagotować, dokładnie szumując. Pokrojone i włożone do słoja cytryny zalać syropem.Pozostawić w ciemnym miejscu na dobę. Po tym czasie nalewkę na skórkach wlać do słoja z cytrynami zalanymi syropem cukrowym. Dobrze wymieszać. Po kilku godzinach, ale nie dłużej niż trzech, zlać nalewkę, filtrując. Rozlać do butelek. Dobrze zamknąć i odstawić na miesiąc w ciemne i chłodne miejsce. :ok:
Życzę smacznego i pozdrawiam Piotr.
My tu gadu gadu a sąsiad śliwki rwie i pędzi!


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

oskar1980pl
30
Posty: 46
Rejestracja: czwartek, 30 maja 2013, 13:32
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: oskar1980pl » niedziela, 30 cze 2013, 10:26

moja cytrynówka :
4 trawy cytrynowe,
4 cytryny,
1/2 L wódki,
1/2 L spirytusu,
0,7 L wody mineralnej żywca,

ścieramy z cytryny skórkę ,
zalewam 1/2 spirytusu,
trawę tłuczemy młotkiem ,
zalewamy 1/2 wódki,
wszystko po 24 H mieszamy z filtracją skórki cytrynowej, trawę zostawiam,

Wszystko ma delikatny smak cytryny, mniej "ostry" niż z tylko cytryny .

PS
cytryny muszą być "eko", lub dobrze sparzone wyszorowane.

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: Wald » wtorek, 2 lip 2013, 21:50

Zrobiłem, bo szkoda skórek. Potrzebowałem miąższu z 12 cytryn (nalewka plebana), to zacząłem od zdjęcia samej skórki. Co wyjdzie zobaczymy.
DSCI7895.JPG
DSCI7903.JPG
A że była potrzebna też skórka z limonek i cytryny (GIN), przy okazji będzie i taki nalew. Ilość raczej śmieszy, ale flaszka na próbę będzie.
DSCI7902.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Awatar użytkownika

popek1990
20
Posty: 26
Rejestracja: poniedziałek, 11 mar 2013, 15:26
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Kontakt:
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: popek1990 » poniedziałek, 23 wrz 2013, 15:43

A ja dziś nastawiłem cytrynówkę w 1,5l słoiku na przepisie, który sam sobie zmodyfikowałem.

4 cytryny
0,5l psotki 70%
2 szklanki cukru
0,5 wody

Wszystko razem wymieszałem, jutro odcedzę i zobaczę co z tego wyjdzie. :)

Awatar użytkownika

popek1990
20
Posty: 26
Rejestracja: poniedziałek, 11 mar 2013, 15:26
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Kontakt:
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: popek1990 » środa, 13 lis 2013, 19:12

Dziś pierwsze testy, dość wolno to się klarowało i nie wiele tego zostało.
Ale kolejnym razem potrajam stawkę ewentualnie dam troszkę mniej cukru.
Nalewka wyszła wyśmienita.


tata1959
30
Posty: 38
Rejestracja: wtorek, 23 lip 2013, 14:32
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: tata1959 » środa, 13 lis 2013, 20:33

1 l spirytusu (w zalezności od mocy posiadanego alkoholu zmierzamy do 2 l 45% płynu plus soki i miód)
0.9 l wody
połączyć
sok z 8 cytryn przefiltrować przez gazę
sok z 1 pomarańczy przefiltrować przez gazę

Łączymy wszystkie składniki

6 łyżek miodu 0.1 l wody zagotować, odszumieć i wystudzić

Łączymy składniki

Skórka z 1 cytryny - samo żółte - dodajemy na koniec i moczymy 1 dobę (kilka razy wypada zamieszać)

To jest wersja wytrawna. Można dosłodzić cukrem rozpuszczonym w minimalnej ilości wody do smaku

Awatar użytkownika

Grze$
5
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 23 lut 2012, 09:21
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: Grze$ » czwartek, 13 lut 2014, 09:55

0,5l wódki;
4 duże albo 5 małych cytryn;
1 pomarańcza;
6-8 łyżek cukru w zależności od preferencji słodkości, można część cukru zastąpić miodem jeśli ktoś lubi.

1 cytrynę sparzyć, obrać skórki bez albedo. Wycisnąć sok z cytryn i połowy pomarańczy, dodać cukier i rozpuścić. Dodać skórkę i wódkę. Macerować 3-7 dni, przefiltrować.
Po tygodniu nadaje się do picia, po miesiącu jest super.
Grze$

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: gr000by » czwartek, 13 lut 2014, 13:24

Cytrynówka studencka deluxe
Przepis na 10 litrów wódki o mocy 40%.

Składniki na zaprawę:
- 1,5 litra spirytusu 96%;
- 1 litr świeżo wyciśniętego soku z cytryn (potrzeba do tego 11-13 dużych i dojrzałych cytryn), z miąższem i bez pestek;
- 100g cukru dość mocno skarmelizowanego, ale nie przypalonego;
- 30 g cukru wanilinowego (2 małe lub 1 duża paczka);
- 0,25 litra wody;
- 3-5 kropli olejku eterycznego cytrynowego (w zależności od oczekiwanej esencjonalności), ja używam takiego i krople (dość spore) liczę tak, jak lecą z oryginalnej buteleczki;
- opcjonalnie po 1 kropli olejku eterycznego pomarańczowego, cynamonowego i miętowego.

Cukier karmelizujemy i karmel rozpuszczamy w wodzie wraz z cukrem wanilinowym. Po schłodzeniu mieszamy z całym spirytusem, dodajemy olejki eteryczne i mieszamy powoli z sokiem. Zaprawę odstawiamy w zimne miejsce na kilka dni do wyklarowania się, a później filtrujemy przez filtr do kawy. Teraz rozpuszczamy 1kg cukru (1,5-2kg cukru jak ktoś woli słodsze trunki) w 2l wody, do syropu dodajemy 2,7 litra spirytusu 96%, dodajemy zaprawę i uzupełniamy wodą (ok. 1,8 litra) do 10 litrów.
EDIT: Polecam zacząć od mniejszej dawki olejku eterycznego, żeby nie okazało się, że wódka jest perfumowana wg. kogoś, bo to cofnąć można tylko przez rozcieńczenie czystą.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


tbajdo
20
Posty: 23
Rejestracja: wtorek, 27 sie 2013, 23:59
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: tbajdo » piątek, 7 mar 2014, 14:37

radius pisze:No, to jeszcze jeden przepis na CYTRYNÓWKĘ. Prosty i przepyszny :!:

Składniki:
3 dojrzałe cytryny
0,5 l spirytusu
0,5 l wody
1 szklanka cukru

Zagotować wodę z cukrem. Cytryny miętosimy chwilę jak babski cycek, nożykiem do jarzyn obieramy cienko tylko żółtą warstwę i obrane skórki wrzucamy do syropu. Z cytryn wyciskamy sok, odcedzamy ze wszystkich farfocli i pestek i wlewamy do syropu. Na koniec wlewamy spirytus, zamykamy naczynie i odstawiamy na 10-14 dni. Potem zlewamy płyn, filtrujemy i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie.
Poczęstujcie taką cytrynówką kobietę a zaręczam - jest wasza :freak: :ok:
Przepis sprawdził i poleca - Radius



Odstawiamy na 10-14 dni w nasłonecznione miejsce?

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5560
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: radius » niedziela, 9 mar 2014, 07:59

Nie. Wystarczy schować do szafki albo pod łóżko, aby wścibskie oczy naszej połowicy tego nie wypatrzyły :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT


gaxx
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 14 mar 2014, 12:17
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: gaxx » czwartek, 27 mar 2014, 09:39

JanOkowita pisze:
radius pisze:Nie musisz rozlewać do ciemnych. Jak jest dobrze zrobiona, to po wyklarowaniu nie zdąży dojrzeć bo zostanie wypita :ok:


:D Dlatego zabutelkowane nalewki należy chować, zakopywać, ukrywać, we wszystkich możliwych i trudnych do odgadnięcia miejscach. Za szafą, pod deską w podłodze, w garażu za oponami letnimi, w szafce nieużywanej od 10 lat, w łóżku dla gości, za książkami, w donicy, na strychu w książkach dzieci ze szkoły, itp. :D

Im więcej miejsc tym lepiej :mrgreen:

A radocha po odkryciu skarbu - bezcenna :D


Tak, w książkach dzieci - a jak one się do niej dobiorą?

Awatar użytkownika

Many
20
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 6 gru 2009, 20:08
Ulubiony Alkohol: Whiskey, Brandy
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: ZDolny Śląsk
Kontakt:
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: Many » czwartek, 3 kwie 2014, 22:43

Cytrynówka

Najszybciej się jej nie robi, ale wychodzi na tyle dobra, że nigdy nie zdąży się do końca sklarować

ok. 10 cytryn
500g cukru
szklanka wody
2,0L 70% alkoholu
0,5 40% alko na dolewkę
kilka ziaren pieprzu

Cytryny sparzamy wrzątkiem i obieramy cieniutko, tylko z żółtej skórki, uważając (na tyle na ile to możliwe) żeby nie ścinać "białego" bo będzie dawać goryczką, no chyba, że ktoś lubi. Skórki zalewamy 1L alkoholu i zostawiamy na dwa dni mieszając od czasu do czasu. Cytryny obieramy z wszystkiego białego i kroimy w drobną kostkę wybierając pestki. Pokrojone cytryny zalewamy cukrem, który wcześniej rozpuszczamy dolewając szklankę gorącej wody i zostawiamy na dwa dni. Po dwóch dniach, odcedzamy skórki i przelewamy wyciąg do 4L zbiorniczka (ja miałem akurat 2x2L). Dodajemy pokrojone cytryny z cukrem, kilka ziaren pieprzu i najważniejsze - alkohol. Dopełniamy 40% alko (można równie dobrze użyć ok 65% alkoholu do całego procesu)
Zapominamy o tym na dwa tygodnie. Później wszystko przecedzamy i wyciskamy (ja użyłem białej koszulki bawełnianej), rozlewamy do butelek i można się delektować. Najlepiej jednak odstawić na miesiąc bo smak się ułoży.

Kilka zdjęć na zachętę
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 4 kwie 2014, 11:42 przez Many, łącznie zmieniany 1 raz.
PĘDŹ się dowiedzieć

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: Pretender » czwartek, 3 kwie 2014, 23:30

Spróbuj skórkę zetrzeć nandrobnej tarce, w taki sposób będziesz miał na pewno samą skórkę bez albedo.

Awatar użytkownika

Many
20
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 6 gru 2009, 20:08
Ulubiony Alkohol: Whiskey, Brandy
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: ZDolny Śląsk
Kontakt:
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: Many » piątek, 4 kwie 2014, 10:05

Spróbuje, chociaż osobiście wole noże albo obieraczki od tarki. Znalazłem coś takiego na aledrogo za 17zł + przesyłka, powinno zrzynać bez albedo, tylko czy to rzeczywiście działa i jak szybko się tępi?

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PĘDŹ się dowiedzieć

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: gr000by » piątek, 4 kwie 2014, 10:07

To urządzenie jest mało wydajne, jak dobrze poszukasz to możesz znaleźć specjalne tarki do sera/cytrusów, którymi ścina się skórkę szybko i dokładnie. Zdjęcie poglądowe niżej.
Obrazek
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4375
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: lesgo58 » piątek, 4 kwie 2014, 10:20

A ja preferuję nóż do filetowania. Z jednego powodu - trąc skórkę tracimy zbyt dużo olejków eterycznych na których nam w skórkach najbardziej zależy. To jest własnie ten pryszczący płyn na około w trakcie tarcia.

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: gr000by » piątek, 4 kwie 2014, 10:28

Duże ilości cytryn obieram bardzo ostrym nożykiem kuchennym, ale jak potrzebuję skórkę z 2-3 owoców to używam podobnej tarki. Po ścieraniu przelewam ją alkoholem, żeby spłukać z niej olejki.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5560
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: radius » piątek, 4 kwie 2014, 14:57

A ja używa zwykłej obieraczki do warzyw
obierak.jpg

Ścina cieniutko tylko żółtą warstwę, nic nie pryska i pracuje się nią bardzo szybko i dokładnie :ok:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: Pretender » piątek, 4 kwie 2014, 16:30

Najzwyklejsza, czterostronna tarka ;D Polecam


mozozer
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 8 lut 2014, 14:23
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kielce
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: mozozer » piątek, 4 kwie 2014, 17:04

Witam.

A ja tak robię cytrynówkę:
1l spirytusu lub psoty 98%
Ok 12 cytryn (żeby wyszło ok 0.6l soku)
Szklanka cukru
0.5-0.7l przegotowanej wody (w zależności od chęci uzyskania końcowego %)

Cytryny sparzam i wycieram. Na tarce na drobnych oczkach ścieram skórki (bez białego miąższu).
Skórki zalewam wodą 200ml i gotuję ok. 15min. Odcedzam skórki i rozpuszczam cukier.
Do spirytusu przez sitko wlewam sok z cytryny i przestudzony syrop ze skórek i cukru, uzupełniam wodą sprawdzając organoleptycznie moc cytrynówki.
Wychodzi mi ok 2.2l cytrynówki, i jest praktycznie od razu gotowa do konsumpcji. Schodzi mi przy tym ok godziny i wychodzi naprawdę dobry i szybki trunek.


Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość