Cytrynówka

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy

Post autor: artur.sukiennik »

Zeby otrzymać 5% będe musiał do gotowych 4l cytrynówki dodac około 9l wody. Czyli wychodzi, że sok z 16 cytryn będzie rozcieńczony 2l spirytusu i około 10l wody. Do tego dochodzi dodawany erytrol. Myśle że nie powinno być tak kwasne zeby drożdze nie ruszyły ale ciężko to stwierdzic:-(

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Cytrynówka

Post autor: arTii »

Xylitol ma właściwości bakteriobójcze. Nie wiem co na to drożdże.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: artur.sukiennik »

To może stewia albo jakiś słodzik syntetyczny by sie nadał?

zaradek
250
Posty: 256
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: zaradek »

Do fermentacji / nagazowania użyj zwykłego cukru (ew. glukozy). Do dosłodzenia do smaku użyj xylitolu.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: artur.sukiennik »

Tylko czy ksylitol nie zabije nierozmnożonych drożdzy? A czy drożdze do cydru będą w takim przypadku dobrym wyborem? Czy lepiej postawic na bayanusy z racji na ich wytrzymałość na praktycznie wszystko?;-)

zaradek
250
Posty: 256
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: zaradek »

Ksylitol dodaj już po fermentacji
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: artur.sukiennik »

Kolego @zaradek źle odebrałeś mój początkowy zamysł;-) nie mam zamiaru fermentować cytrynówki tylko gotowy już napój rozcieńczyć, zaszczepić drożdzami, dodać cukru i zabutelkowac celem nagazowania;-) To w sumie chcę przeprowadzić refermentacje bez fermentacji;-)
Awatar użytkownika

Pablito
200
Posty: 222
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Błędów
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: Pablito »

@artur, muszę cię zmartwić - drożdże raczej nie ruszą w środowisku, w którym już jest alkohol w tak wysokim stężeniu
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: artur.sukiennik »

4-5% to nie takie duże stężenie, żeby drożdze nieruszyły wydaje mi się. Podczas restartów niektóre wina mają więcej;-)
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: artur.sukiennik »

W sumie teraz policzyłem, że na dwa litry spirytusu to będe musiał dodac 25l wody a nie 9-10 l.

zaradek
250
Posty: 256
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: zaradek »

artur.sukiennik pisze:Kolego @zaradek źle odebrałeś mój początkowy zamysł;-) nie mam zamiaru fermentować cytrynówki tylko gotowy już napój rozcieńczyć, zaszczepić drożdzami, dodać cukru i zabutelkowac celem nagazowania;-) To w sumie chcę przeprowadzić refermentacje bez fermentacji;-)
Rzeczywiście to przeoczyłem.
W takim wypadku ja bym dodał same drożdże, żeby zobaczyć, czy ruszy fermentacja (bo pewnie trochę cukru tam jest? - trzeba zmierzyć BLG) - i dopiero jak się zakończy (znowu pomiar BLG), dosłodziłbym ksylitolem do smaku + 8g cukru / 1l do nagazowania.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: artur.sukiennik »

Spróbuje dzisiaj zrobic małą porcje tak jak pisałem czyli zamiast cukru do podstawowego przepisu dodam słodzik, rozcieńcze, dodam drozdzy, cukru i zabutelkuje. Użyje chyba małych 0,5l plastikowych i lekko zgniecionych butelek zebym mógł obserwować nagazowanie;-)
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: artur.sukiennik »

Zrobiłem i zabutelkowałem. Wszystkie składniki z podstawowego przepisu na cytrynówke bodzia pomniejszyłem 8 razy. Do rozcieńczenia uzyłem wody w której moczyłem pozostałości po wyciśniętych cytrynach. Do słodzenia uzyłem słodzika na bazie cyklaminianu sodu. Miałem akurat drożdze do cydru z biowinu to takie dałem w ilości 2g+2g pożywki. Do butelkowania dodałem 4g cukru na każde 0,5l. Zabutelkowałem około 2 w nocy a teraz patrze a jedna butelka tak jakby już lekko się odginała. Zobaczymy za tydzień co z tego wyjdzie :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

użytkownik usunięty
Re: Cytrynówka

Post autor: użytkownik usunięty »

Te szklane butelki już ci się wyprostowały ;)
Awatar użytkownika

freek
150
Posty: 197
Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 16:10
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: freek »

artur.sukiennik pisze:Miałem akurat drożdze do cydru z biowinu to takie dałem w ilości 2g+2g pożywki.
Nie myślałeś o sztucznym nagazowaniu co2 z butli ? Gdybyś tylko miał do niej dostęp to ułatwia to sprawę, Noi w butelce mamy kryształ bez osadu na dnie.
Ja myślę w ten sposób zrobić musujące wino i zbieram ku temu sprzęt powoli.
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: artur.sukiennik »

Myślałem o tym ale to będzie taki sposób ostateczny jak wszystkie próby zakończą się fiaskiem;-) Lubie eksperymentowac i robic nowe alkoholowe trunki to taka okrężna droga bardziej mi odpowiada;-) ;-) a narazie wszystko idzie w dobrym kierunku bo w butelkach już dość dużo bąbelków;-) ;-)
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: artur.sukiennik »

Wracam po prawie dwóch tygodniach od początku eksperymentu;-) iiiiiiiiiiii muszę stwierdzić, że pełny sukces;-) ;-) ;-) cytrynówka pięknie się nagazowała a drożdzowa refermentacja nadała jej naprawde wyjątkowego charakteru;-) ;-)schłodzona w gorące letnie dni to będzie HIT;-) ;-) przesadziłem tylko z ilością słodzika:-\ wole mniej słodką lemoniade;-)

użytkownik usunięty
Re: Cytrynówka

Post autor: użytkownik usunięty »

jozzek666 pisze:Cytrynówka Józka:

Składniki:
-8 dużych dorodnych cytryn (ok. 2 kg)
-1 l spirytusu 96%
-5 czubatych łyżek miodu
-Przegotowana Woda

Sprzęt:
-Obieraczka do warzyw
-Słój 3 l
-Sitko
-Pojemnik z miarką
-Wyciskarka do cytrusów

Opis:
1.Cytryny zalewam wrzątkiem po czym porządnie szoruję.
2.Przy użyciu obieraczki, obieram skórkę ze wszystkich cytryn(tylko żółta część).
3.Obraną skórkę, wrzucam do słoja i zalewam całym spirytusem, słój zakręcam.
4.Odstawiam na 48 h.
5.Sok z cytryn wyciskam przy użyciu wyciskarki i przechowuję w lodówce aż do użycia (48 h),(wyszło coś ok. 700 ml).
6.Po 48 h odcedzam spirytus od skórek przy użyciu sitka.
7.W podgrzanym soku z cytryn rozpuszczam miód i dopełniam przegotowaną wodą do objętości 1,5 l.
8.W słoju łączę odcedzony spirytus z sokiem.
9.Zostawiam do przegryzienia na jakiś czas,(powiedzmy tydzień) i w ten sposób otrzymuję ok. 2,5 l przepysznej, aromatycznej cytrynówki.

P.S. Skórki można zalać jeszcze wódką 40% i w ten sposób po tygodniu otrzymujemy wódkę cytrynową.
Bardzo fajny kolorek, lepiej to wygląda niż "sklarowana' cytrynówka o wyglądzie brudnej wody.
Jedno co mnie zastanawia, to to, że w wielu przepisach na cytrynówkę jest mowa o zalaniu skórek spirytusem wysokiej mocy 96%
Co moim zdaniem jest błędem, bo nie od dzisiaj wiadomo, że ta moc nie nadaje się do ekstrakcji.

aakk
1150
Posty: 1156
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 99 razy
Kontakt:
Re: RE: Re: Cytrynówka

Post autor: aakk »

radius pisze:No, to jeszcze jeden przepis na CYTRYNÓWKĘ. Prosty i przepyszny :!:

Składniki:
3 dojrzałe cytryny
0,5 l spirytusu
0,5 l wody
1 szklanka cukru

Zagotować wodę z cukrem. Cytryny miętosimy chwilę jak babski cycek, nożykiem do jarzyn obieramy cienko tylko żółtą warstwę i obrane skórki wrzucamy do syropu. Z cytryn wyciskamy sok, odcedzamy ze wszystkich farfocli i pestek i wlewamy do syropu. Na koniec wlewamy spirytus, zamykamy naczynie i odstawiamy na 10-14 dni. Potem zlewamy płyn, filtrujemy i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie.
Poczęstujcie taką cytrynówką kobietę a zaręczam - jest wasza Obrazek: :ok:
Przepis sprawdził i poleca - Radius
Przepis opublikowany w 2010, dokopałem się do niego iii.. Jak już pojawiły się lepsze cytryny w grudniu to zrobiłem cytrynówkę. Szukałem właśnie przepisu według którego zrobię raz i odstawię bez konieczności łączenia składników kolejnego dnia itp. Cytrynówkę próbowały 3 osoby po 2 tygodniach od przyrządzenia, akurat po oddzieleniu skórek i jednogłośnie stwierdzone że wyszła pyszna Obrazek
Z ciekawostek bardzo szybko się klaruje, jak robiłem z innych przepisów np. z dodatkiem miodu, pomarańczy to klarowanie zdecydowanie trwało dłużej. Nie wiem co miało na to bezpośredni wpływ. Zrobiłem także test, odlałem nieco sklarowanej i po oddzieleniu skórek zmąciłem resztę. Wydawało mi mi się że klarowna będzie miała lepszy smak a ku mojemu zaskoczeniu to ta druga była przyjemniejsza w smaku, bardziej wyczuwalna kwaskowość, smak łagodny, przyjemniejszy. W klarownej zdecydowanie przebijały się procenty a mniej aromatów cytrynowych jeśli mogę tak to ująć Obrazek

W tym tygodniu kupiłem świetne cytryny, aż wchodziły w pomarańczowy kolor, aż słodziutkie. Dałem nieco mniej cukru, zobaczymy co ro wyjdzie Obrazek
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

janik
300
Posty: 335
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: janik »

Właśnie tak to bywa w nowych smakówkach , ostrość i świerzość owocowa zagłusza moc alkoholu a po ułożeniu się trunku alkohol zaczyna dominować ,więc warto jeśli chcemy dłużej dojrzewać alkohol zachować inne proporcje. :idea:

użytkownik usunięty
Re: Cytrynówka

Post autor: użytkownik usunięty »

Wychodzi na to, że to przepis na nieco ponad 1L trunku.
Czy na 5L damę, składniki mnożymy x4?

aakk
1150
Posty: 1156
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 99 razy
Kontakt:
Re: Cytrynówka

Post autor: aakk »

Tak mniej więcej wychodzi, zawsze można spać nieco mniej wody żeby % był większy

A co do klarowania, jest jakaś zasada? Klaruje się wszystko czy niekoniecznie? Może właśnie na smak? Klarowana cytrynówka wygląda świetnie tylko ten smak. Jest równie dobra ale taka zmącona smakowała lepiej
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

użytkownik usunięty
Re: Cytrynówka

Post autor: użytkownik usunięty »

Niedawno miałem przyjemność otrzymać "żółwika" za cytrynówkę z przepisu wg Bodzio 1974.
Na 5l trunku weszło 2 l spirytusu, sok z 19cytryn - 1l i woda z 450g cukru do pełna . Skórki bez albedo macerowane w 70% wodce przez 7h. Tym razem postanowiłem nie filtrować i wydaje mi się, że niefiltrowana jest lepsza, pełniejsza, choć moim zdaniem w kielichu troszkę gorzej wygląda- "fruwa" to i owo.
Przy okazji, jak przyjdzie ochota, popełnię cytrynówkę a la @radius i porównam.
Pozdrawiam

imar42
50
Posty: 73
Rejestracja: piątek, 29 kwie 2016, 17:10
Krótko o sobie: Empatia - to dar czy przekleństwo?
Ulubiony Alkohol: Teraz już tylko własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: imar42 »

aakk pisze:A co do klarowania, jest jakaś zasada? Klaruje się wszystko czy niekoniecznie? Może właśnie na smak?
:arrow: post175090.html#p175090
Głowica: Aabratek 60,3mm
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W

aakk
1150
Posty: 1156
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 99 razy
Kontakt:
Re: Cytrynówka

Post autor: aakk »

Cytrynówka z przepisu radiusa post #22. Dziś rozlewam do butelek, dwie butelki zostawiam ładnie wyklarowane resztę mące i rozlewam. I niech sobie leżakuje.. Obrazek Dla mnie przepis nr 1 jeśli chodzi o szybkość wykonania, smak. Obrazek
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

użytkownik usunięty
Re: Cytrynówka

Post autor: użytkownik usunięty »

Szybkość wykonania jest raczej porównywalny do pozostałych przepisów, natomiast czas spożycia jest znacznie dłuższy od pozostałych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”