Coś, co można łatwo i szybko przygotować na zagrychę.

Autor tematu
pogezan
100
Posty: 103
Rejestracja: wtorek, 1 maja 2012, 19:20
Kontakt:
Załączniki
Cytryna w rumie

Postautor: pogezan » niedziela, 18 sty 2015, 22:17

1 cytryna
cukier
rum
słoiczek trochę większy od cytryny

................................................................................................................

Wyszorowaną cytrynę pokroić w plasterki, potem do słoiczka plasterek cytryny i na nią czubata łyżeczka cukru następnie znowu plasterek i na niego cukier..... i tak do wyczerpania plasterków. Następnie zalać to rumem do zakrycia cytryny. Zakręcić słoiczek, mieszać aż cukier się rozpuści. Na drugi dzień, tak spreparowaną cytrynę już do herbaty dodać można, dolewając odrobinę płynnej zawartości ze słoiczka.
http://www.youtube.com/watch?v=tDTQQWSmo8s&feature=related

Pozdrawiam

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Kamal
1950
Posty: 1957
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Cytryna w rumie

Postautor: Kamal » niedziela, 18 sty 2015, 23:10

Dodawałem cytrynę do rumu (do szklaneczki), i było to dobre. Ale jak zastąpiłem cytrynę limonką, to smak drinka porostu super. :pije:
Spróbuje Twojego przepisu, tylko z limonką. Ona ma dla mnie bogatszy smak. :-)
Obrazek

Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 885
Rejestracja: wtorek, 18 wrz 2012, 23:23
Krótko o sobie: Lubię dłubać przy sprzęcie, kombinować, mieszać i sprawdzać wyniki eksperymentów!
Czasem wyważam otwarte drzwi, a czasem udaje mi się znaleźć alternatywne rozwiązania oklepanych problemów :D
A wszystko to na luzie i oby towarzyszyła temu duża dawka dobrego humoru i świetnej zabawy.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: Cytryna w rumie

Postautor: Lootzek » poniedziałek, 19 sty 2015, 11:16

O, i może jeszcze cukier trzcinowy zamiast zwykłego? Muszę spróbować :)

Awatar użytkownika

Kamal
1950
Posty: 1957
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Cytryna w rumie

Postautor: Kamal » poniedziałek, 19 sty 2015, 12:27

Oczywiście, że trzcinowy ciemny lub jasny. Albo porostu melasę trzcinową. :-)
Obrazek


MichaelMiller1973
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 21 sty 2020, 09:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Kontakt:
Załączniki
Re: Cytryna w rumie

Postautor: MichaelMiller1973 » wtorek, 21 sty 2020, 10:30

Czy taka cytryna w rumie, poza oczywiście efektem rozgrzania, coś za sobą niesie? Nie wiem, np. czy jest dobra na przeziębienia? Pytam, bo szukam teraz czegoś dla siebie, właśnie na przeziębienie. Dla dzieci już znalazłam - pigwę i czarny bez, ale jakoś że nie mam wielkich zapasów, to nie chcę im tego wypijać. W tym roku z pewnością tych syropków na zimę, ale... teraz muszę ratować się czymś innym.
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 sty 2020, 11:09 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


Szlumf
1650
Posty: 1677
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Cytryna w rumie

Postautor: Szlumf » wtorek, 21 sty 2020, 14:27

Mój ulubiony "syrop" na przeziębienie:
- 1 duża łycha miodu,
- sok z 1/2 cytryny lub z całej jak małe czy suche,
- 200ml mocnej, gorącej herbaty,
- 200ml rumu.
Miód rozpuścić w herbacie. Dodać sok z cytryny i rum. Pić gorące przed snem.
Ja, pewnie z racji gabarytów, potrzebuję co najmniej 2 takich dawek. Żonie zwykle wystarczy jedna.


LuarvikLuarvik
10
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 20:30
Załączniki
Re: Cytryna w rumie

Postautor: LuarvikLuarvik » czwartek, 23 sty 2020, 00:30

To ja dam Wam mój sposób na przeziębienie, a właściwie mojego kumpla, ale przeze mnie na żywym organizmie sprawdzony i ze zdumieniem odnotowany jako działający.

1. Herbata owocowa (z owoców, a nie tylko aromatyzowana) - ja kupiłem w Biedronce malina/żurawina, bodajże z Herbapolu.
2. Sok malinowy prawdziwy, tudzież dobrej jakości ze sklepu. Dobry jest z firmy Krokus.
3. Imbir świeży.
4. Śliwowica ok. 70%, np. Passover (Carrefour lub Kaufland - tam jest na pewno).
5. Może być cytryna czy pomarańcza, ale to ma znaczenie tylko dla smaku.

Herbatę parzymy pod przykryciem ok. 5-10 minut w kubku razem z obranym i posiekanym imbirem. Ja lubię, więc daję ok. 2-3 cm. Następnie wyciągamy torebkę i dodajemy 50 ml soku z malin i 50 ml śliwowicy. Pijemy wszystko na ciepło. Można powtórzyć, ale nie zalecam więcej niż jeden bis;)


Wróć do „Zakąski Domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości