Cydr z soku z kartonika

Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...
Awatar użytkownika

Adam1070
100
Posty: 117
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Brak
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Post autor: Adam1070 »

kiwitom23 pisze:Ciekawe czy się nagazuje po 14 dniach w stałej temperaturze piwnicy 18*C, co myślicie?
Jestem nowicjuszem lub nawet uczniem nowicjusza jeśli chodzi o wyrób cydru, ale 18*C i dwa tygodnie to co ma się nie nagazować.

Ksylitol Fiński podobno jest czasem Chiński. Dlatego gdzieś w którejś sieciówce kupię. A na takie 0,5L cydru to ile tego ksylitolu się sypie bo nie pamiętam? Małą łyżeczkę, łyżkę czy więcej? Bo nie wiem ile mam kupić 0,5kg czy 5 kg? :) Cydru będzie jakieś 8-9L. Wiem, że każdy ma inne podniebienie, ale tak orientacyjnie ile gramowe opakowanie wystarczy na ten pierwszy raz?
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: kiwitom23 »

Ksylitolem dosładzasz do smaku, więc trudno powiedzieć. Ja miałem w sumie 13 litrów soku, to dałem do tego chyba 280g i dla mnie i moich jest spoko, ale ja nie przepadam za ulepkiem. Mimo wszystko na pewno 0,5kg Ci styknie na te 9 litrów i pewnie jeszcze zostanie na zaś.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

Adam1070
100
Posty: 117
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Brak
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Adam1070 »

Dzięki za odpowiedz. Czyli pi razy drzwi 10g ksylitolu na 0,5L cydru. Kupię tak jak mówisz 0,5kg.

A tak wygląda mój nastaw na cydr po 8,5 godzinach od zadania drożdży.
image0.jpg
Już nie mogę się doczekać. :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 13 paź 2022, 18:41 przez Adam1070, łącznie zmieniany 1 raz.
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: majster1 »

10g na jedna butelke cydru to chyba dwa razy za dużo. Będzie bardzo slodkie. Lepiej dodac mniej i pozniej w razie czego sobie doslodzic, bo odsłodzić już się nie da.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
Awatar użytkownika

Adam1070
100
Posty: 117
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Brak
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Adam1070 »

Kiedyś jak bezkarnie mogłem spożywać cukier to słodziłem kawę i herbatę dwoma łyżeczkami cukru (teraz unikam cukru). I jak dla mnie nie było to jakoś bardzo słodkie. Wszędzie jest napisane, że ksylitol stosuje się 1:1 zamiast cukru. Więc na 0,5 litra cydru dwie łyżeczki to nie będzie za dużo. Zresztą podczas słodzenia cydru dobierze się dawkę organoleptycznie.

Czy taki ksylitol będzie OK?
Bez tytułu.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.

rastro
2500
Posty: 2603
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: rastro »

No... jak kiedyś słodziłem herbatę i kawę dwoma łyżeczkami cukru to też nie było bardzo słodkie... teraz jak od wielu lat nie słodzę to oba te napooje posłodzone choćby łyżeczką cukru są obżydliwie słodkie. Ale ja przestałem słodzić z wyboru, i nie szukałem niczego co mogło by zastąpić cukier - tak że uważał bym z poziomem słodkości i jednak dobrał bym dawkę eksperymentalnie jak koledzy wcześniej radzili.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

Adam1070
100
Posty: 117
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Brak
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Adam1070 »

Spoko, dam radę posłodzić na tyle, żeby mi smakowało. I mam nadzieję, że innym też. Bo co zrobię jakieś alko to obdarowuję najbliższych.
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: majster1 »

moje juz zabutelkowane. Zrobilem kilka wersji, z sokiem malinowym, żurawinowym i z lawendą.
cydr - Kopia.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
Awatar użytkownika

Adam1070
100
Posty: 117
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Brak
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Adam1070 »

majster1 pisze:z sokiem malinowym, żurawinowym i z lawendą
Jak dodawałeś smaki? Podczas butelkowania? Czy jeszcze w balonach?

Ja czarnej porzeczki dodałem jakoś na trzeci dzień od nastawienia. Obecnie wyglądają tak:
1.jpg
Dzisiaj chyba zleję z nad osadu bo już dobry centymetr się osadził.
Udało mi się kupić butelki patentowe po piwie grolsch za 1,46 zł z przesyłką. Wziąłem 40 szt. Mam zamiar je systematycznie napełniać cydrem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: kiwitom23 »

Podczas butelkowania to trochę bojno dodawać, nie wiadomo ile w tym soku jest cukru i czy nie będą granaty. Najlepiej wcześniej, jeszcze w czasie fermentacji.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: majster1 »

Ja dodaję soku zagęszczonego do butelki. Ma trochę cukru i trochę słodzik więc wychodzi fajny miks. Fajnie wychodzi też z dodatkiem miodu, chyba najlepszy, bo mimo że miód odfermentuje w butelce to zostaje zapach miodu.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
Awatar użytkownika

Adam1070
100
Posty: 117
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Brak
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Adam1070 »

Już od jakiegoś czasu nie mogąc się powstrzymać i konsumuję mój cydr. Z dnia na dzień co raz więcej nagazowany. Tak mi zasmakował, że nastawiłem ponownie te same Damy co wcześniej. A tak wygląda szklaneczka zaraz po nalaniu i chwilę po.
1a.jpg
1.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 lis 2022, 06:46 przez Adam1070, łącznie zmieniany 1 raz.
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: majster1 »

Całkiem przejrzysty wyszedl. A kolor taki ciemny bo taki sok był?
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
Awatar użytkownika

Adam1070
100
Posty: 117
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Brak
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Adam1070 »

To jest ten z dodatkiem nektaru z czarnej porzeczki. Teraz obie Damy z tym nektarem stoją. Szklanka bez pianki była jako pierwsza zalana bez osadu z butelki i po "wybąbelkowaniu" się. Dlatego taka klarowna. Ta z pianką już z osadem z butelki i szybko zdjęcie zrobiłem zanim bąbelki znikną.
Tak wygląda cydr tylko z soku jabłkowego. https://youtu.be/g5t4RxrtJrA
Ostatnio zmieniony piątek, 18 lis 2022, 12:31 przez Adam1070, łącznie zmieniany 1 raz.
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: majster1 »

a tak bo sok juz pewnie byl klarowany. Podobnie wychodzi idealnie przejrzyste piwo z ekstraktu ze sklepu, od razu jest klarowne po tygodniu, aż dziwne jakby w ogole tam drożdży nie bylo.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
Awatar użytkownika

mariush
10
Posty: 11
Rejestracja: niedziela, 27 lis 2022, 21:51
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: mariush »

Podzielę się swoim doświadczeniem. Robiłem kilka tego typu cydrów z kartoników. Na pierwszy rzut poszły kartoniki z Biedronki (Riviva) oraz z Lidla (Solevita). Potem był naturalny sok z jabłek z dodatkiem imbiru na dzikich drożdżach. Ten niestety najgorszy, bo walił siarkowodorem. Niestety po czasie dowiedziałem się, że taki cydr można uratować miedzianym drutem dodanym do śmierdzącego nastawu. Następnie przyszedł czas na różne soki NFC. Aż któregoś razu zrobiłem cydr z koncentratu jabłkowego przeznaczonego do cydru i póki co ten wyszedł mi najlepszy. Dla zainteresowanych podaję sposób, w jaki go zrobiłem.

- 3 kg zagęszczonego soku jabłkowego
- 10 l wody mineralnej
- 5 g drożdży Lalvin QA23

Cukromierz pokazał ok. 13° BLG (poziom cukrów ok. 100 g/l). Teoretycznie można go rozcieńczyć w 15 l. Będzie na pewno słabszy (ok. 4,5%) i może mniej aromatyczny. Uwodniłem drożdże i dodałem do nastawu po czym przeniosłem do pomieszczenia o temp. ok. 16℃, gdzie nastaw stał ok. miesiąca, a nawet nieco dłużej. Ogólnie czekałem aż fermentacja całkowicie ustanie. Po zlaniu znad osadu wyszło mi ok. 11,5 - 12 l bardzo klarownego cydru, do którego dodałem 90 g cukru i 100 g ksylitolu. Całość wymieszałem w wiadrze i przelałem do 24 półlitrowych butelek. Po 3 tygodniach jest już dość mocno nagazowany. Następnym razem rozważyłbym dodanie ok. 3 g cukru na 0,5 l cydru i również nieco mniej ksylitolu.

Obecnie kończy mi się fermentować cydr na zwykłym koncentracie jabłkowym. Ten z kolei zrobiłem na drożdżach Safcider AS-2 teoretycznie dostosowanych do cydrów robionych z koncentratu. Dam znać za jakiś czas, jak się ma ten cydr do tego obecnego ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2583
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: jakis1234 »

A mnie najlepszy wyszedł z soków NFC, 5l słodkiego, 5l kwaśnego i 3l z szarej renety.
I ten dodatek szarej renety jest bardzo ważny.
Awatar użytkownika

mariush
10
Posty: 11
Rejestracja: niedziela, 27 lis 2022, 21:51
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: mariush »

A na jakich drożdżach robiłeś? I jak się klarował?
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2583
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: jakis1234 »

Drożdże do cydru, ciderini.
Wyklarował się w miarę, nie był idealnie przezroczysty, ale nie zależy mi na tym.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cydr”