Cydr z soku z kartonika

Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...

T-rex
50
Posty: 86
Rejestracja: piątek, 11 gru 2015, 10:02
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy

Post autor: T-rex »

Aż tak się nie znam. Zawsze robiłem słodsze i mocniejsze wina. Gdzie blg na początku było ok 20 jeśli dobrze pamiętam. Mogło(ale nie musiało) być tak że dałeś za dużo drożdży w stosunku do ilości cukru. Zeżarły słodycz a teraz opadają na dno i psują smak/zapach nastawu. Ja bym dodał cukru i sprawdził czy ruszy fermentacja jeśli nie , to znaczy że drożdże padły i psują wino. Jeśli się mylę niech bardziej doswiadczeni koledzy mnie skorygują.
Pozdrawiam.
alembiki
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Wald »

Poprzednio udało mi się wywróżyć co jest z Twoim nastawem, spróbuję i tym razem.
Zmieniłeś drożdże i to nie najlepiej. To je czujesz. Jeśli nie leżą jak poprzednio, grubą warstwą na dnie, to cydru z tego chyba nie będzie. Jak przelejesz je do butelek, będą dalej dominować w zapachu, a nawet zepsują smak cydru. Zostaw to do wyklarowania, dodaj cukru na nagazowanie i dopiero możesz butelkować. Zadziała nawet z minimalną ilością drożdży.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Nata
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 3 paź 2016, 20:58
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Nata »

Witajcie, to mój pierwszy post. Pierwszy raz nastawiłam alkohol i jest nim cydr. Fermentował 2 tygodnie ale smakuje inaczej niż sklepowe. Po czym poznać, że nie jest zepsuty?

mlody_cydrownik
5
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 21 paź 2016, 01:33
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: mlody_cydrownik »

Cześć, mam dwa szybkie pytania.
1. Przy butelkowaniu cydru użyłem zwykłego cukru z Biedronki. Ilość cukru dodałem zgodnie z nabytą miarką (~płaska łyżeczka na 0,5 litra). Sęk w tym, że po 2,5 tygodnia od butelkowania cydr jest słabo nagazowany, przy nalewaniu nie powstaje żadna piana. W smaku jest OK ale gazu praktycznie nie ma. Butelki trzymam w temp. pokojowej ~23*C. Czy powodem może być niska zawartość cukru w "cukrze" z Biedronki?
2. Właśnie nastawiłem testową partie cydru (1l soku z gruszek + 3l soku z jabłek) i zastanawiam się, czy gąsior od razu zatykać rurką fermentacyjną czy pozostawić na 2-3 dni otwarty? W książce "Cydr, jak zrobić cydr domowym sposobem", rekomendują aby pozostawić otwarty gąsior i po kilku dniach założyć rurkę. U Was jak przebiega produkcja cydru?

Saccharomyces
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Saccharomyces »

mlody_cydrownik pisze:Czy powodem może być niska zawartość cukru w "cukrze" z Biedronki?
raczej nie. Prędzej nieszczelny korek, leniwe drożdże.
mlody_cydrownik pisze:otwarty gąsior i po kilku dniach założyć rurkę.
Przy tak małym nastawie lepiej będzie od razu założyć rurkę - nie ma co kusić bakterii i innych niepożądanych gości.

M

mlody_cydrownik
5
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 21 paź 2016, 01:33
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: mlody_cydrownik »

OK, w takim razie zamykam gąsior.
Jeszcze jedna rzecz. Nie dodawałem pożywki do drożdży, dodać ją teraz czy za kilka dni?
Jeżeli teraz warto dodać pożywkę to co zrobić z pianą ~1cm grubości, która powstała w gąsiorze? Wymieszać ją czy zebrać?
Dodam, że cydr jest zrobiony z 1l soku wyciskanego z gruszek oraz 3 litrów soku jabłkowego z kartonika.
Awatar użytkownika

Slant
50
Posty: 55
Rejestracja: piątek, 12 cze 2015, 17:16
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Slant »

Cześć .
Mam pytanie odnośnie pierwszych dni nastawu. Ale od początku:
Nastaw z 20 l soku 100% tloczony, nie klarowany 11gram na 100ml, blg 14 + 5 gram ( cała paczka i wg. Producenta na 15-20l) słodkich, cydrowych drożdży + 5gram pożywki. Pożywka dana wcześniej i po 20 minutach dodana matka drożdżowa. Po 24h nie widzę pęcherzyków powietrza. I moje pytanie jak powinna wyglądać rurka fermentacyjna w ciągu np 3 dni? Czy od razu powinny być częste pechęrzyki powietrza ? Czy np po kilku dniach?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.
"Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie." - Jean-Jacques Rousseau

redhot
200
Posty: 212
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: redhot »

A jak wygląda poziom BLG po tych 24h?
Awatar użytkownika

Slant
50
Posty: 55
Rejestracja: piątek, 12 cze 2015, 17:16
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Slant »

Niestety po ponad 36h blg jest takie samo ;/ mogę dodać następna paczkę drożdży + pożywka ?
"Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie." - Jean-Jacques Rousseau

WolandPL
10
Posty: 18
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 14:11
Podziękował: 5 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: WolandPL »

Bardzo się dziwię, że nie ruszyły... Robiłem z soku 3 razy i wszystkie tak samo gładko startowały - już po kilku godzinach.
Awatar użytkownika

Slant
50
Posty: 55
Rejestracja: piątek, 12 cze 2015, 17:16
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Slant »

Dodałem troszke pożywki i nowe drożdże i ruszyło elegancko:) teraz pytanie czy nastaw nie bedzie za bardzo " pachniał" drożdżami i czy nie wpłynie to smak.
"Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie." - Jean-Jacques Rousseau

Woodworm
150
Posty: 169
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Woodworm »

drożdze Browin Ciderini? miałem tak samo, dopiero druga paczka była ok.
W smaku wyszedł bardzo dobry
Awatar użytkownika

Slant
50
Posty: 55
Rejestracja: piątek, 12 cze 2015, 17:16
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Slant »

Tak dokładnie, to te drożdże . Tylko już nie chciałem ryzykować i dodałem drożdże innego producenta i od razu zadziałało. Na szczeście człowiek uczy się na błedach i już nigdy w życiu nic nie zamówie z tej firmy:) dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam
"Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie." - Jean-Jacques Rousseau

WolandPL
10
Posty: 18
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 14:11
Podziękował: 5 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: WolandPL »

Dwa razy robiłem na Ciderini i oba były spoko ;)

Cressi
30
Posty: 35
Rejestracja: czwartek, 3 gru 2009, 18:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky,
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Cressi »

Mam do was jedno pytanie. Czy po burzliwej fermentacji (powiedzmy tydzień, tak wiem, ten czas zależy od wielu czynników) zlać cydr znad osadu do kolejnego balonu dla dokończenia fermentacji, czy po prostu fermentować do końca w jednym.
Pytam, bo mnie Pani Małżonka naciska na zrobienie cydru, ale w tej kwestii mam wątpliwości.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Zygmunt »

Obie metody są ok, ale zdecydowanie wygodniej fermentuje się całość w jednym pojemniku. Tylko nie zapomnij zabutelkować, bo dłuższe przebywanie nad osadem nie jest korzystne dla smaku cydru.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Cressi
30
Posty: 35
Rejestracja: czwartek, 3 gru 2009, 18:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky,
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Cressi »

Dzieki Zygmunt, jeśli JWM kupi sok w sobotę odpalam proces ;-)

cyclib
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 3 paź 2017, 18:33
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: cyclib »

Witajcie, jestem nowicjuszem, zakupiłem 25 litrów soku jabłkowego, oraz 2 opakowania drożdży do cydru słodkiego i półsłodkiego Ciderin Sweet firmy Browin, na opakowaniu napisane jest że porcja, paczka starcza na 15-20 litrów cydru, ile powinienem dodać z drugiej paczki na te dodatkowe 5 litrów ? Czy może jedna paczka wystarczy ?

Pozdrawiam !
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Kamal »

Jedna wystarczy.
K.
Obrazek

cyclib
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 3 paź 2017, 18:33
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: cyclib »

Już prawie 24h od zamknięcia butli, rurka co jakiś czas bulka, zbierają się okręgi białej piany na powierzchni, czy to oznaka że drożdże ruszyły ? Wybaczcie za tak laickie pytania ale to mój pierwszy nastaw. Popularny sok z polskiego owada + drożdże ciderini browin.
Ostatnio zmieniony środa, 4 paź 2017, 21:06 przez cyclib, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Kamal »

Piana może być oznaką, że drożdże ruszyły. Ale warto sprawdzać cukromierzem.
K.
Obrazek

INTseed
50
Posty: 52
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 18:55
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: RE: Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: INTseed »

cyclib pisze:Już prawie 24h od zamknięcia butli, rurka co jakiś czas bulka, zbierają się okręgi białej piany na powierzchni, czy to oznaka że drożdże ruszyły ? Wybaczcie za tak laickie pytania ale to mój pierwszy nastaw.
Ruszyły. Teraz tylko poczekaj. W pewnym momencie przestanie bulkać, ale fermentacja się nie skończyła.

cyclib
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 3 paź 2017, 18:33
Re: RE: Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: cyclib »

Obecnie piana ginie i powraca co jakiś czas ale w mniejszych ilościach, rurka nadal bulka, 3 doba. Wygląda na to że wszystko poszło dobrze, teraz tylko czekać <3
Dziękuje za pomoc i pozdrawiam !

Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego chyba, że odnosisz się do konkretnego fragmentu!

INTseed
50
Posty: 52
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 18:55
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: INTseed »

Kombinowałem z trzema rodzajami tłoczonych soczków.
Jabłko, jabłko-gruszka oraz jabłko-aronia.
Najbardziej mi smakuje sam jabłkowy.
Jak to u was wygląda?

Guaio
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 17 paź 2017, 18:40
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Guaio »

Mam pytanie.
Nastawiłem cydr z kartona. Po raz pierwszy. Niestety miałem tylko wolne wiadro fermentacyjne 30L. a nastawu było 10L.
Na brzegach widać osad z piany czyli "kumple" ruszyły do dzieła. Niestety sterczałem przez 30 minut przy rurce i ani bombelka... Czy jest taka opcja, że to skiśnie w tak dużym pojemniku czy też jest szansa, że będzie smaczne????
Może ktoś jakieś spostrzeżenia ma co robić w takiej sytuacji?

BLG na starcie 11. W chwili obecnej BLG 3 (po 7 dniach)
Na dnie widać już osad. W smaku same drożdże....(ale nie ocet).
Pytanie na co teraz zwrócić szczególną uwagę ??:)

INTseed
50
Posty: 52
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 18:55
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: INTseed »

To jeszcze gdzieś 14 dni i w butelki ;)

MichalG
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 6 lis 2017, 17:48
Podziękował: 2 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: MichalG »

5 dni temu nastawiłem 22 litry soku jabłkowego tłoczonego na zimno. Dodałem drożdży dedykowanych do cydru i niemal od razu zaczął ładnie pracować. Po 3 dniach bulgotanie w rurce było dużo rzadsze a dziś nie słyszałem go ani razu. Na starcie było 10 blg a dziś czyli w piątym dniu mam 0. Czy możliwe żeby cukier z 22 litrów został tak szybko zjedzony? Temperatura w pokoju to 23 stopnie. Co polecacie robić? Cydr jest mocno wytrawny (taki lubię) ale nie sklarowany. W smaku jest dobry natomiast pachnie drożdżami. Co polecacie zrobić? Czekać parę dni? W sobotę minie dopiero tydzień od startu więc chyba za wcześnie na filtrowanie i butelkowanie?
Awatar użytkownika

Autor tematu
manowar
950
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 212 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: manowar »

10 blg w 5 dni w 23C - żaden problem - dobrze rozbujane piwne zjadłyby w 2 max 3.
Nic nie robić. Jest mętny bo drożdże jeszcze pewnie resztki dojadają - przenieś do chłodnego i poczekaj jak dojedzą i opadną - wtedy rozlewaj.
I na następny raz - lepiej fermentować w chłodniejszym otoczeniu - będzie wolniej, ale smaczniej.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

MichalG
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 6 lis 2017, 17:48
Podziękował: 2 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: MichalG »

Dzięki za info, obawiałem się jak się okazuje niesłusznie, że zbyt szybko przebiegła fermentacja. Czy dodatkowy tydzień na dojedzenie (czyli rozlew po 2 tygodni od startu będzie optymalny?

Nabwek
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 3 paź 2017, 19:08
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Nabwek »

Witajcie!
Do kolejnego cydru z kartonika chciałbym dodać cynamon - byłoby idealnie na święta ;)
Stąd moje pytanie. Lepiej dodać całą laskę czy proszkowany cynamon?

Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika

Autor tematu
manowar
950
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 212 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: manowar »

Ja bym dał kawałki - łatwiej oddzielić niż proszek, który może zrobić zawiesinę i nie opaść. A przede wszystkim bym pomyślał czy nie lepiej zrobić z cynamonu napar i taki dolać - można wtedy dodać goździki jeszcze i co tam chcesz - i łatwiej dozować.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: gadaka »

Opcja Kolegi @manowar jest także bezpieczniejsza - mniejsze szanse, że przedobrzysz z przyprawami dodając napar w częściach bądź mieszając w małej ilości....
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Pretender »

Jeśli chcesz dodawać cynamon, to posłuchaj manowara, tylko kora, nie będziesz miał problemów z klarownością.

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: eldier »

A zamiast naparu najlepiej zalać 70%, po kilku dniach już mocno cynamonowe. Do "malowania" w sam raz :) Tylko proponuje odmierzać strzykawką, żeby nie przedobrzyć.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Pretender »

Dokładnie, żadnych naparów.

BePe
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 17 kwie 2018, 10:13
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: BePe »

Witam

Może trochę zboczę z tematu ponieważ cydr który planuję zrobić nie będzie z kartonika :D Otóż w najbliższym czasie dostanie mi się trochę ponad 3 kg koncentratu jabłkowego. Taki z jakiego robią te "soki" w kartonach. Chciałem to wykorzystać na cydr bo już długo za mną chodzi a jest okazja. Tylko pytanie jak mam to rozrobić z wodą? Do takiego stężenia jak te kartonowe soki czy do konkretnej wartości Blg?
Ostatnio zmieniony wtorek, 17 kwie 2018, 15:41 przez BePe, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Kamal »

Możesz rozrobić z trochę wyższym Blg, niż mają soki w kartonach. Ale spróbuj przed nastawieniem, czy z proporcją będzie ok.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

quba95
5
Posty: 5
Rejestracja: środa, 8 lut 2017, 16:17
Krótko o sobie: Chodźże przyjacielu w moje skromne progi, wypijem browara, nie wstaniem z podłogi!
Ulubiony Alkohol: Cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: quba95 »

Pytanie co do cydru z kartonu, czy ktoś z użytkowników forum fermentował cydr w taki sposób
Burzliwa fermentacja w balonie ~10 dni BLG spada do 2 i przelewa do butelek bez dodawania cukru?
Nigdy tak nie robiłem a gdzieś to przeczytałem że wygodniej to wychodzi, ale boje się czy butelka wytrzyma
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Pretender »

Cicha fermentacja pozwoli na sklarowanie nastawu. Jak przelejesz od razu do butelek, to na dnie będziesz miał dużo osadu. Proponuję nie kombinować.


Ps
Nie idź w złą stronę. Nie spiesz się, zrób wg przepisu.
Awatar użytkownika

Autor tematu
manowar
950
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 212 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: manowar »

Przy warzeniu i fermentacji piwa dawno temu już zrezygnowałem z cichej fermentacji i wszystkim to będę polecał. Skończ normalnie fermentację - poczekaj trochę jak drożdże opadną - możesz się wspomóc żelatyną. A potem od razu zlewaj do pojemnika z kranikiem do rozlewu. Zamiast cukru dodaj odpowiednią ilość soku z kartonika i będzie git.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cydr”