Cydr po 3 tygodniach leżakowania pokrył się warstwą kożucha?

Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...

Autor tematu
Volden
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 15 wrz 2024, 20:31
Krótko o sobie: Jak przekonać rodzinę, że mój domowy kompot to tak naprawdę tajny przepis na najlepszy cydr ;)
Ulubiony Alkohol: Burbon Penny Packer Kentucky
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: Volden »

Witam wszystkich!

Jako początkujący cydrownik zwracam się do Was z prośbą o radę.

Mój cydr po około 3 tygodniach leżakowania pokrył się warstwą kożucha, a zapach stał się wyraźnie drożdżowy. Nie jestem pewny, czy taki napój nadaje się jeszcze do spożycia, czy też powinienem go wylać.

Czy ktoś z Was miał podobny problem? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki dotyczące ratowania tego cydru lub przyczyny takiego zjawiska.

Z góry dziękuję za pomoc!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
promocja

jpiwek
300
Posty: 324
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 52 razy
Re: Cydr po 3 tygodniach leżakowania pokrył się warstwą kożucha?

Post autor: jpiwek »

Infekcja bakteryjna. Jak to jest od wczoraj, to dawaj na rury i ratuj alkohol, jak nie masz jak to niestety kibel.

Simplex
100
Posty: 105
Rejestracja: sobota, 17 sie 2024, 13:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Cydr po 3 tygodniach leżakowania pokrył się warstwą kożucha?

Post autor: Simplex »

@Volden Albo od razu na rurę albo do kibla.
Ważne. Jak nie odkazisz porządnie fermentora to w następnym nastawie będzie to samo.
Musisz to koniecznie odkazić. Wszystko. Fermentor, rurkę fermentacyjną, ważne! Na zewnątrz również.
Bo ci się znowu zakazi. Porządnie i z głową. Tutaj masz formy przetrwalnikowe. Jak ich nie pokonasz to one ciebie i twój następny nastaw.
Pozdro :punk:
Albo coś robisz dobrze, albo wcale.

Autor tematu
Volden
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 15 wrz 2024, 20:31
Krótko o sobie: Jak przekonać rodzinę, że mój domowy kompot to tak naprawdę tajny przepis na najlepszy cydr ;)
Ulubiony Alkohol: Burbon Penny Packer Kentucky
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Cydr po 3 tygodniach leżakowania pokrył się warstwą kożucha?

Post autor: Volden »

Dziękować.

Już zabrałem się za robotę – wiadro zostało dokładnie wyczyszczone. Przy okazji sprawdziłem zawartość alkoholu i cukru. Alkomierz wskazał 0%, a cukromierz 0 Blg (na początku fermentacji było 18 Blg).

Czy w takiej sytuacji powinienem dodać nowe drożdże i cukier, żeby wznowić fermentację, czy też lepiej poddać cydr dalszej obserwacji?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000
Posty: 3036
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 139 razy
Otrzymał podziękowanie: 559 razy
Re: Cydr po 3 tygodniach leżakowania pokrył się warstwą kożucha?

Post autor: Góral bagienny »

Kolego tutaj nie ma co obserwować :scratch:
Masz zakażony cydr albo go przerobisz na calvados albo kibel.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Simplex
100
Posty: 105
Rejestracja: sobota, 17 sie 2024, 13:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Cydr po 3 tygodniach leżakowania pokrył się warstwą kożucha?

Post autor: Simplex »

Zaraz mnie szlag trafi.
Odpowiedz proszę jak jednocześnie zmierzyłeś zawartość alkoholu oraz cukru? Czym? A co ci miał pokazać miernik? Równie dobrze mógłbyś tam wsadzić miernik prądowy. Ciekawe ile wolt by ci pokazał ³
Nie ma takiej opcjii aby ci pokazało obydwa wskazania. To jest tak wyskalowane że nie ma bata.
Puszczaj to na rurę I tyle. A jak znam życie to i I tak nie wyjdzie.
Podpowiem. Puszczaj to jak najszybciej.
Albo coś robisz dobrze, albo wcale.

Autor tematu
Volden
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 15 wrz 2024, 20:31
Krótko o sobie: Jak przekonać rodzinę, że mój domowy kompot to tak naprawdę tajny przepis na najlepszy cydr ;)
Ulubiony Alkohol: Burbon Penny Packer Kentucky
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Cydr po 3 tygodniach leżakowania pokrył się warstwą kożucha?

Post autor: Volden »

A pan, drogi kolego, zamiast zajmować się konstruktywną dyskusją, woli się czepiać szczegółów technicznych i obrażać innych. Gratuluję podejścia :klaszcze: .
Oczywiście, że użyłem dwóch różnych przyrządów: alkomierza do pomiaru zawartości alkoholu i cukromierza do pomiaru zawartości cukru. To tak, jakby pan chciał zmierzyć temperaturę termometrem, a ciśnienie barometrem. Ale skoro pan uważa, że można zmierzyć wszystko jednym przyrządem, to proszę bardzo, niech pan wynalezie taki uniwersalny miernik. Może przy okazji wynalezie też perpetuum mobile i sprzeda go za milion dolarów :! .
Zamieszczam zdjęcie z przyrządami, których użyłem, żeby rozwiać wszelkie wątpliwości.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Simplex
100
Posty: 105
Rejestracja: sobota, 17 sie 2024, 13:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Cydr po 3 tygodniach leżakowania pokrył się warstwą kożucha?

Post autor: Simplex »

@Volden
Nie mam zielonego pojęcia co to jest alkomierz.
Ostatnio zmieniony środa, 2 paź 2024, 08:05 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Albo coś robisz dobrze, albo wcale.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7489
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 398 razy
Otrzymał podziękowanie: 1738 razy
Re: Cydr po 3 tygodniach leżakowania pokrył się warstwą kożucha?

Post autor: radius »

Taak? A czyje to słowa;
Przy zbyt dużym stężeniu alko robią nieładnie kupki.
drugą moją pasją oprócz picia alko jest bieganie.
Pary wygotują ci alko z odstojników.
alko domowego. Nie zastąpi nigdy nic.
Podpowiedzcie proszę czy lepiej macerować w alko czy wrzucić do kotła z płaszczem
blg początkowe I końcowe wyraźnie określą ile jest alko w nastawie
Podliczy się ilość czystego alko i będzie wiadomo.
To tylko drobny wycinek twojej "tfurczości" alko - holowej :hahaha:
Dobra rada. Więcej biegaj, mniej pij i nie zasiadaj do klawiatury, nie mając nic merytorycznego do napisania :evil:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2686
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 247 razy
Otrzymał podziękowanie: 461 razy
Re: Cydr po 3 tygodniach leżakowania pokrył się warstwą kożucha?

Post autor: jakis1234 »

Volden pisze: wtorek, 1 paź 2024, 22:55 Oczywiście, że użyłem dwóch różnych przyrządów: alkomierza do pomiaru zawartości alkoholu i cukromierza do pomiaru zawartości cukru.
Alkoholomierz mierzy moc tylko czystego alkoholu, nie nadaje się do alkoholi smakowych (piwo, wino, cydr itp.)
Ilość alkoholu w tym przypadku oblicza się na podstawie porównania Blg na starcie i po fermentacji.
A Ty się nie zastanawiaj, bo Twój cydr wyraźnie się zepsuł i albo szybko go przedestylujesz albo będzie się nadawał tylko do wylania.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
Volden
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 15 wrz 2024, 20:31
Krótko o sobie: Jak przekonać rodzinę, że mój domowy kompot to tak naprawdę tajny przepis na najlepszy cydr ;)
Ulubiony Alkohol: Burbon Penny Packer Kentucky
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Cydr po 3 tygodniach leżakowania pokrył się warstwą kożucha?

Post autor: Volden »

Ale ftopa z "akomierzem" :oops:
Niestety nie mam destylatora a wylać zawsze mogę :D
Zainspirowany wskazówkami z książki Cieślaka, postanowiłem przeprowadzić mały eksperyment. Zlałem cydr do sterylnego naczynia, usuwając w ten sposób kożuch. Teraz z niecierpliwością czekam na efekty. Czy uda mi się ocalić swój cydr? Przekonamy się wkrótce :scratch:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

ledzep
30
Posty: 47
Rejestracja: czwartek, 5 sty 2023, 12:00
Ulubiony Alkohol: Whisky, brandy
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowieckie
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Cydr po 3 tygodniach leżakowania pokrył się warstwą kożucha?

Post autor: ledzep »

Ja bym tego nie pił. Wg mnie destylacja to jedyny sposób na uratowanie Twojego, zakażonego cydru. Może przybliżona lokalizacja pozwoli na odnalezienie kogoś z destylatorem prostym w okolicy?
Kolega winiarz po zakończeniu fermentacji przelewa wina do pojemników w których ilość tlenu jest minimalna. Dodatkowo zabezpiecza je rurką fermentacyjną.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2686
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 247 razy
Otrzymał podziękowanie: 461 razy
Re: Cydr po 3 tygodniach leżakowania pokrył się warstwą kożucha?

Post autor: jakis1234 »

@volden, jeżeli nie możesz przedestylować tego cydru, to go wylej.
Szkoda zdrowia a koszty nie są aż takie duże, lepiej nastawić nowy.
Pozdrawiam z opolskiego.

Simplex
100
Posty: 105
Rejestracja: sobota, 17 sie 2024, 13:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Cydr po 3 tygodniach leżakowania pokrył się warstwą kożucha?

Post autor: Simplex »

Obawiam się że nic z tego już nie wyjdzie.
Kożuch zdejmiesz a reszta w cydrze zostanie. Jak nie masz opcji tego przedestylować teraz to zaraz będzie wtopa. Wątpię aby to coś wyszło z tego.
Ciężko jest uratować taki nastaw. Cuda się zdarzają. Lepiej przygotuj się na to jak to porządnie odkazić.
Albo coś robisz dobrze, albo wcale.
Awatar użytkownika

Twonk_2
50
Posty: 55
Rejestracja: niedziela, 17 kwie 2022, 19:37
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Cydr po 3 tygodniach leżakowania pokrył się warstwą kożucha?

Post autor: Twonk_2 »

Może się mylę ale chyba jesteś na dobrej drodze do uzyskania octu jabłkowego :scratch: :odlot: :silent:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cydr”