"Cydr" hibiskusowy

Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...

Kuba_88
20
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 25 mar 2018, 20:10
Ulubiony Alkohol: Miodula z imbiren
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: Kuba_88 »

No to chyba wszystko idzie zgodnie z planem :) ja popijam jabłkowego właśnie to zdrowie :piwo:
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: artur.sukiennik »

Zdrówko :piwo:

Kuba_88
20
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 25 mar 2018, 20:10
Ulubiony Alkohol: Miodula z imbiren
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: Kuba_88 »

A następny chce nastawić z kawy zbożowej Inki robiłeś może kiedyś? Jakieś wskazówki ?

zaradek
250
Posty: 256
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: zaradek »

Ja zrobiłem cydr hibiskusowy z przepisu z YT z przyprawami a'la grzaniec. Bałem się, że wlałem za gorący napar do wiadra fermentacyjnego, bo potem z rurki wydobywał się zapach jakby rozpuszczonego plastiku. Przy dosładzaniu na szczęście już tego nie czułem - także to chyba była kwestia dodanych przypraw (mam nadzieję). W piątek zabutelkowałem, czekam, aż się nagazuje. Za miesiąc degustacja.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: artur.sukiennik »

Z inki robiłen wino. Wyszło całkiem dobre ale dodawałem do niego mielony kardamon i on za bardzo się przebija;-) także ogólnie nie polecam dodawac tego zbyt dużo;-) ;-)

Kuba_88
20
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 25 mar 2018, 20:10
Ulubiony Alkohol: Miodula z imbiren
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: Kuba_88 »

A jeszcze mam taką zagwostkę, chcę dodać cukier wanilinowy do smaku ale on mi wyfermentuje czy zostawi on posmak wanilii? albo lepiej dodać laske wanilii
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: artur.sukiennik »

Im bardziej naturalnie tym lepiej, dlatego myślę że laska będzie najlepszym rozwiązaniem;-) ;-) ewentualnie ekstrakt waniliowy;-) nastawiłem cydr hibiskusowy z miętą i cytryną;-) ;-) narazie pachnie bardzo obiecująco;-) ;-)
Ostatnio zmieniony piątek, 6 mar 2020, 21:30 przez artur.sukiennik, łącznie zmieniany 1 raz.

Kuba_88
20
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 25 mar 2018, 20:10
Ulubiony Alkohol: Miodula z imbiren
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: Kuba_88 »

Jakby ktoś się zastanawiał to cydr z Inki jest niepijalny nie róbcie tego, w sobotę idzie na wyższe cele dobrze że jest takie wyjście awaryjne, może coś z tego będzie:)

zaradek
250
Posty: 256
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: zaradek »

Ten z hibiskusa z przepisu Malinowego Nosa może być (nie pójdzie na inne cele ;-)), aczkolwiek bardziej mi (i moim znajomym) smakował z soku tłoczonego z jabłek.
Tu jest za dużo jakiejś przyprawy (imbir?), która powoduje pewną pikantność.
Ale ogólnie schłodzony, na gorące dni będzie w porządku.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: artur.sukiennik »

No i zabutelkowany cydr hibiskusowy z dodatkiem mięty. Narazie smak bardzo mi odpowiada. Mięylta dodała trochę lekkości, świeżości i orzeźwienia;-) ;-) teraz nastawiłem "cydr" z mięty i trawy cytrynowej. Jak wyjdzie spoko opisze w osobmym temacie;-) ;-)jak ciulowo to dam znać tutaj;-) ;-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 25 mar 2020, 16:35 przez artur.sukiennik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: Erazer »

Dodawałeś cukru dostaw refermentacji przy butelkowaniu w celu na gazowania? Czy wersja nienagazowana poszła?
Zaciekawił mnie przepis, chyba spróbuję :)
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: artur.sukiennik »

3g/0,5l dodawałem;-) jednak bardziej podchodzi mi cydr z dodatkiem soku z czarnego bzu niż mięty;-)

Jaraw
10
Posty: 19
Rejestracja: sobota, 9 lis 2019, 15:11
Podziękował: 1 raz
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: Jaraw »

Własnie zakupiłem wszystkie niezbędne składniki do cydru. Zastanawia mnie kwestia ilości ksylitolu bo hibiskus jest kwaskowaty a chciałbym otrzymać półsłodki. Czy to dobry kierunek z hibiskusem? Ile wy dajecie g/l? Osobiście myślę nad 15g/l
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: artur.sukiennik »

Najlepiej dosłodzić przed butelkowaniem;-)
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: Erazer »

artur.sukiennik pisze:Najlepiej dosłodzić przed butelkowaniem;-)
Ksylitol jest mało słodki tak w odczuciu, te 15g na litr niemal nic nie wniesie. Kiedyś dosladzalem ksylitolem cydr jabłkowy, to dawałem nawet 40g na litr, musisz próbować i wyczuć przy dosladzaniu w którym momencie Ci będzie odpowiadał poziom słodyczy.
Będę na dniach robił taki cydr, ale zrobię wersję niegazowaną i doslodze glukozą minimalnie aby wstrzelić się w coś między wytrawnym a polwytrawnym/półsłodkim


Zacytowałem nie ten post co trzeba xD
Oczywiście moje wypociny do kolegi Jaraw
Ostatnio zmieniony wtorek, 5 maja 2020, 20:04 przez Erazer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: RE: Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: Kòpôcz »

Kuba_88 pisze:Jakby ktoś się zastanawiał to cydr z Inki jest niepijalny nie róbcie tego (...)
Róbcie, ale napitek z kawy zbożowej to nie będzie żaden jabłecznik (cydr to świeże u nas pojęcie), a nasz polski PODPIWEK! I rzeczywiście nie róbcie go z Inki, a z Kujawianki. Polecam lekko nachmielić. Podpiwek kujawski Gellwe to gotowiec - jest już nachmielony, jest na prawdę niezły, niestety u mnie tylko w jednym markecie się pojawia i schodzi na pniu. Kujawianka za to jest dostępna od ręki.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Awatar użytkownika

Slant
50
Posty: 55
Rejestracja: piątek, 12 cze 2015, 17:16
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: Slant »

Cześć artur.sukiennik
Bardzooo zainteresował mnie Twój przepis , skompletowalem już wszystkie surowce na hibiskusowy cydr :) Jednak mam pytanie, ile Ty dodajesz słodziku i jaki efekt uzyskujesz ?
"Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie." - Jean-Jacques Rousseau
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: artur.sukiennik »

Ciężko powiedzieć. Różne kwiaty dają inne uczucie kwasowości;-) zazwyczaj dodaję 1,5-2 tabletki na butelkę. Efekt ma poprostu tobie smakować. Jeśli wolisz kwasy to możesz nic nie dodawać;-) ;-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cydr”