Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
valter
5
Posty: 9
Rejestracja: niedziela, 23 maja 2010, 06:41
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: valter » czwartek, 24 mar 2011, 19:00

Witaj!
Jeżeli Ci się nie spieszy to po przedestylowaniu 1410 - tki rozcieńcz ją do 40volt i zapraw (zmiel je i dodaj do destylatu) limonkami.
Niech to stoi nawet miesiąc.
Potem dolewasz wody do 30volt i destylujesz drugi raz.
Smacznego ;)

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

matahari
50
Posty: 91
Rejestracja: poniedziałek, 10 sty 2011, 21:28
Krótko o sobie: MATA HARI w jęz. indonezyjskim słońce, dosł. oko dnia,
podstępna postać z historii (trochę jak alkohol)
Ulubiony Alkohol: piwo, wino,wódka tyż - he,he
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: matahari » niedziela, 14 sie 2011, 13:35

Jeśli chodzi o jałowiec to ja biorę butelke np. po setce wódki, wlewam do niej wódke na ok 3/4 wyskokości i wrzucam do środka te granatowe owoce jałowca wielkości ziarnka pieprzu. Wódka po jakimś czasie nabiera zielonkawego koloru i jest w mocno intensywnym smaku jałowca. Potem tak przygotowną zaprawką traktuję wódeczkę w większych butelkach.
Łatwo jest regulować intensywność aromatu w wódeczce i nie trzeba łowić lub przecedzać np. 0.5 l przed podaniem na stół. Poza tym zawsze zbieram tych owoców więcej i suszę, a w razie skończenia zaprawki nastawiam z suszu nową.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
https://witchbeer.pl


wednes
10
Posty: 16
Rejestracja: czwartek, 5 sty 2012, 12:55
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: wednes » czwartek, 26 sty 2012, 11:49

Może ktoś mi odpowie na następujące pytanko:

Obok normalnego nastawu zapuściłem wczoraj małą porcje w butli 5L drożdży COBRA 8 i wrzuciłem jedna pomarańcze. Nastawik bez dodatków już ładnie pracuje a ten z pomarańczami ani drgnie...
Może jakieś kwasy w pomarańczach zawarte zabiły drożdże?


lisek007
30
Posty: 39
Rejestracja: piątek, 7 maja 2010, 14:15
Krótko o sobie: Lubię to co naturalne.
Ulubiony Alkohol: darmowy ;)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: lisek007 » czwartek, 26 sty 2012, 20:33

Na 20 l. cukrówki po kilku dniach dodałem skóry z 4 pomarańczy. Po 3 tyg. przedestylowałem. Zdziwiłem się, że tak dużo aromatu poszło do produktu.. Smakuje wszystkim, polecam!


wednes
10
Posty: 16
Rejestracja: czwartek, 5 sty 2012, 12:55
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: wednes » czwartek, 26 sty 2012, 21:44

Ale mi nie chodzi o skórkę tylko o miąższ i sok. Czy są jakieś przeciwwskazania do stosowania drożdży turbo z cytrusami? A może ktoś robił coś podobnego?


kryska z lasu
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 14:56
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: kryska z lasu » środa, 15 lut 2012, 20:44

Mój zaczerpnięty z za wschodniej granicy przepis to:
- umyta pszenica (nie mielona itd) całe ziarna po prostu - około 3 kg na 9 litórw wody
- 3 litry wody na 1 kg cukru
- paczuszka drożdży zwykłych na i kg cukru
- pokrojone nektarynki ze skórka (nektarynka na 8 części )
Trzymam to 10 dni - potem zlewam i odczekuję dzień - i do kociołka. :)

Wychodzi jakieś 60-65 Volt za pierwszym gonieniem. :) Troszkę czuć drożdże ale doczytałem na forum o innych przepisach - teraz spróbuję zrobić cukrówkę bez zboża i na innych drożdżach. :) pozdro


balon5
30
Posty: 44
Rejestracja: sobota, 8 sty 2011, 16:37
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: balon5 » środa, 15 lut 2012, 22:30

Kryska z lasu nie musisz dawać żadnych drożdży jak robisz na pszenicy, ja daje 5kg pszenicy zalewam to 3 litrami z kilogramem cukru czekam tydzień i dodaje 20l wody i 5 kg cukru i po około trzech tygodniach schodzi do -4 blg.
Pozdrawiam balon5 :)


florianteam2
10
Posty: 12
Rejestracja: środa, 22 sie 2012, 21:44
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: florianteam2 » czwartek, 24 sty 2013, 19:47

Wyrób który otrzymałem opisany na początku podzieliłem na pól i jedna połowa poszła do zamrażarki na 48h a z drugiej niewiele po wekendzie pozostało.


W jakim celu, oczywiście poza schłodzeniem psota ląduje w zamrażalniku?


siwucha
20
Posty: 21
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 21:09
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: siwucha » sobota, 2 lut 2013, 23:21

Trzymałem w cukrówce przez dwa tygodnie skórki z mandarynek i pomarańczy
w siateczce muślinowej. Puściłem to na kolumnę i mimo , że cukrówka bardzo
pachniała cytrusami-nic nie przeszło do destylatu. Także ten sposób jest raczej
dobry tylko na pot-still.


michal278
1250
Posty: 1289
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: michal278 » piątek, 4 paź 2013, 08:45

Ja zawsze dodaję "resztek" po nalewkach do cukrówki - powoduje to dodanie ciekawego aromatu i złagodzenie końcowego wyrobu 95vol.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


fetysz12
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 16 lis 2013, 21:17
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: fetysz12 » poniedziałek, 22 sie 2016, 21:35

Witam serdecznie
Pozwolę sobie dodać do tematu kolegi Valtera moje osobiste doświadczenia ze smakówkami z cukrówki. Jako człowiek leniwy a lubi acy bardzo drinka pod tytułem Mohito postanowiłem sprezentować sobie psotke o smaku rumu, aby móc się delektować później szklaneczką zimnej, schłodzonej z dodatkiem miętki i brązowego cukru. Postanowiłem spróbować z czymś dość ciekawym, a mianowicie OLEJEK do Ciasta. Zrobiłem dwie próby: pierwsza cytrynowa, a druga rumowa. Pewnie koledzy profesjonaliści stwierdzą, iż nie można w ten sposób, ale moje odczucia są takie. Do picia w kieliszeczkach, raczej si e to nie nadaje. Zbyt chemiczny smak cytryny. Jednak do drinków.... BOMBA. Poza tym otrzymujemy czystą, przezroczystą cytrynówkę, no a rum to pierwsza klasa. Co ważne, nie można przesadzić s olejkiem. Maksymalnie 1 olejek na 30 litrów nastawu. Polecam jeśli ma ktoś do przepuszczemia nastawik, który się nie udał... zoctował troszke lub coś w tym stylu. Jak to mawiają du....y nie urywa, ale do drinków jak znalazł.


pozdrawiam


Sławek.g
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 3 maja 2015, 21:14
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: Sławek.g » poniedziałek, 28 lis 2016, 16:21

Zrobiłem nastaw: 7 kg cukru, 21 l wody, drożdże duble snake c48. Do tego dosypałem około 6 litrów owoców które zostały mi po wyrobie ratafii wieloowocowej (czerwona porzeczka, czarna porzeczka, malina, borówka, truskawka). Problem w tym że fermentacja stanęła na 10 blg (co w przypadku zwykłej cukrówki nigdy mi się nie przydarzyło). Jaka może być tego przyczyna ? Czy poddaniu owoców stężenie cukru było za duże i drożdże nie dały rady ?, czy może powinienem dodać drożdży do nastawów owocowych, zamiast gorzelniczych ?, czy może trafiła mi się felerna paczka drożdży?. I co teraz z tym zrobić ? puszczać na rurki tak jak jest teraz. Czy jak dosypie więcej drożdży to ruszy ponownie ?

Ps. Wykluczam zbyt niską temperaturę przy fermentacji, ponieważ w tym samym pomieszczeniu cukrówki bez dodatków wychodzą jak należy.

Awatar użytkownika

Kamal
1800
Posty: 1844
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: Kamal » poniedziałek, 28 lis 2016, 19:52

Są dwie opcje:
1. Owoce z ratafii, mogły mieć sporo alko, i stężenie w nastawie było wysokie.
2. Zbyt dużo cukru wyszło w nastawie, i drożdże nie dały rady.
Masz dwa wyjścia:
1. Dalej wody, może ruszy, stężenie cukru i alko się zmniejszy.
2. Albo destyluj, i do dundru dosyp cukru i nastaw. I na spirytus przerobisz. :-)
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

siara76
50
Posty: 59
Rejestracja: poniedziałek, 22 lut 2016, 14:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: śląsk
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: siara76 » wtorek, 29 lis 2016, 01:11

Witam ja natomiast mam taki pomysł, że w zaparzaczu herbaty dam korę cynamonową powieszę go nad sprężynkami nierdzewnymi /zawieszona na tamie refluxu/ , żeby opary alkoholu przez nią przechodziły. O efektach podzielę się jak mnie w krzyżu przestanie boleć :( i będę w stanie działać :D . Czekam na jakieś podpowiedzi i sugestie ,ewentualnie doświadczenia kolegów....

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5301
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: Zygmunt » wtorek, 29 lis 2016, 07:53

Zadziała, ale destylat będzie niepijalny. Zapach będzie zupełnie inny od przyjemnego zapachu samej kory. Cynamon nawet w bardzo małych ilościach potrafi rozwalić zasyp botaników na gin.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

siara76
50
Posty: 59
Rejestracja: poniedziałek, 22 lut 2016, 14:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: śląsk
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: siara76 » wtorek, 29 lis 2016, 09:19

Witam Zygmunt w takim razie co radzisz? Bo szczerze mówiąc miałem nadzieje ,że to może być dobry pomysł....

Awatar użytkownika

Szacho998
30
Posty: 37
Rejestracja: sobota, 19 lis 2016, 20:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: whiskey
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: Szacho998 » wtorek, 29 lis 2016, 11:23

Zygmunt pisze:Zadziała, ale destylat będzie niepijalny. Zapach będzie zupełnie inny od przyjemnego zapachu samej kory. Cynamon nawet w bardzo małych ilościach potrafi rozwalić zasyp botaników na gin.


To dodanie kory cynamonu do nastawu też jest złym pomysłem? Bo właśnie chciałem tak zrobić
In Vino Veritas

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5301
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: Zygmunt » wtorek, 29 lis 2016, 19:13

Do nastawu nie próbowałem, próbowałem natomiast do surówki oraz do przystawki aromatyzującej- do pot-stilla, jak i aromatyzatora do półkowej. Każdorazowo przesadzenie z ilością cynamonu daje absolutnie niepijalny destylat. Nie znam nikogo, kto próbował i by tej wady nie wytknął. 1 cm kory cynamonu (średnica "rolki" ok. 10mm) psuje 5l wyrobu.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5427
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: radius » wtorek, 29 lis 2016, 21:14

Ja w ten sposób "zepsułem" sobie rum Canadian Spiced. O trzy dni za długo przetrzymałem botaniki w nastawie i cynamon zdominował cały zapas. Jedynym wyjściem była redestylacja.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

siara76
50
Posty: 59
Rejestracja: poniedziałek, 22 lut 2016, 14:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: śląsk
Załączniki
Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

Postautor: siara76 » wtorek, 29 lis 2016, 21:56

Cześć radius co to znaczy za długo tydzień dwa żebym nie popełnił błędu...możesz coś więcej na ten temat powiedzieć?.


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości