Cukróweczka a z cukru pudru

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy

Post autor: rozrywek »

jakis1234 pisze:
A jakie stężenie alko?
Rozrywek, skoro tak dbasz o nazewnictwo, to co to jest alko?
Skrót od alkomatu? Alkowy? ;)
Tak już się tutaj przyjęło, każdy wie o co chodzi.
Nigdy nie powiedziałeś siema, zamiast dzień dobry?
DO TEMATU:
@Strongmen, zauważ co napisał @Doody. :punk: :punk:
Ustawił parametr i Litraż nastawu do pojemności kega.
Czyli, obliczył sobie dobrze Blg, na poziomie 22,23 czyli idealnie.
Jak będziesz robił powiększony nastaw, na jednej paczce grzybków, to właśnie tak zrób.
Ustaw sobie parametr nastawu, do pojemności kotła, w którym będziesz to potem odpędzał.

Masz już gotowy przepis, albo tak, albo do beczki razy 2, i jedna paczka grzybków, a jak razy 4, to 2 paczki grzybków, zamiast 4.
Mam nadzieję że pomogłem, Pozdrawiam RW.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Gerrrciu
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 2 maja 2020, 20:37
Krótko o sobie: Fortis Fortuna Adiuvat
Ulubiony Alkohol: Etylowy
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cukróweczka a z cukru pudru

Post autor: Gerrrciu »

Skir pisze: środa, 20 lip 2022, 13:57 A to ten sam cukier tylko zmielony
Niekoniecznie
Strongman pisze: środa, 20 lip 2022, 16:33 A cos mi sie obilo o uszy ze jeżeli cukróweczka jest z cukru pudru to psota moze byc lekko biała. Spotkaliście sie z taka opinia?
A dlatego, że niektórzy producenci dosypują do cukru pudru "substancje przeciwzbrylające" czyli skrobię ziemniaczaną/kukurydzianą, dwutlenek krzemu (E551) lub maltodekstryne (która akurat się rozpuszcza bo jest to też postać cukru). Finalnie powinno być minimum 80% cukru w cukrze :D
Żadna z Was nie może być pierwsza ale każda może być następna 😁
Awatar użytkownika

TomeK712
10
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 21 mar 2016, 06:35
Krótko o sobie: Psotnik na emigracji w UK :)
Ulubiony Alkohol: Wódka
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: UK
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Cukróweczka a z cukru pudru

Post autor: TomeK712 »

Witam,
Udało mi się uzyskać sporą ilość cukru pudru w okazyjnej cenie.
Przygotowałem swój standardowy nastaw jaki stosuję od wielu lat:
- 22 litry wody
- 8kg cukru (w tym przypadku pudru)
- tubka koncentratu pomidorowego (jako pożywka, regulator smaku/zapachu oraz do klarowania)
- łyżka kwasku cytrynowego dla poprawnego pH
- 100g drożdży Moskva Style

Startowe Blg 30 - ciut wyższe niż zawsze ( normalnie około 26). Zakładam, że gęstość jest tutaj nieco "oszukana" przez zawartość skrobi kukurydzianej w nastawie (mój cukier puder zawiera 3% skrobi kukurydzianej wg składu na opakowaniu).

Nastaw w temperaturze pokojowej, drożdże rozsypane po powierzchni i zostawione na 20 minut w celu zaaklimatyzowania. Normalnie po tym czasie drożdże się aktywują i widzę sporą pianę na powierzchni. Dzisiaj natomiast większość poszła na dno, reszta na powierzchni nie wyprodukowała piany.
Miałem ostatnio taki przypadek przy robieniu nastawu owocowego z dzikiej róży - drożdże od razu szły na dno i nie chciały fermentować.

Wiem, że to dopiero świeża sprawa i tak naprawdę jutro się dowiem czy nastaw ruszy, ale zastanawia mnie jedno - czy skrobia kukurydziana może wpłynąć negatywnie na nastaw cukrowy? Zacier z kukurydzy robiłem ale to inna procedura.
Ostatnio zmieniony środa, 29 lis 2023, 13:27 przez TomeK712, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Krychu35
300
Posty: 302
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Cukróweczka a z cukru pudru

Post autor: Krychu35 »

:witam:
czy skrobia kukurydziana może wpłynąć negatywnie na nastaw cukrowy?

Skrobia kukurydziana pewnie nie :hmm: ale już te 30 Blg napewno ;)
Ostatnio zmieniony środa, 29 lis 2023, 17:36 przez Krychu35, łącznie zmieniany 1 raz.

HeniekStarr
600
Posty: 632
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 181 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Cukróweczka a z cukru pudru

Post autor: HeniekStarr »

Mierzysz to pH, skoro dodajesz kwasku i kwaśnego z reguły koncentratu jednocześnie? Z kranu Ci w UK woda o odczynie zasadowym leci czy jak?
Co się zmieniło od 2017 roku , kiedy to robiłeś BLG 22 i podwojona ilość wody?
post167503.html#p167503
Awatar użytkownika

TomeK712
10
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 21 mar 2016, 06:35
Krótko o sobie: Psotnik na emigracji w UK :)
Ulubiony Alkohol: Wódka
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: UK
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Cukróweczka a z cukru pudru

Post autor: TomeK712 »

HeniekStarr pisze: środa, 29 lis 2023, 19:01 Mierzysz to pH, skoro dodajesz kwasku i kwaśnego z reguły koncentratu jednocześnie? Z kranu Ci w UK woda o odczynie zasadowym leci czy jak?
Co się zmieniło od 2017 roku , kiedy to robiłeś BLG 22 i podwojona ilość wody?
post167503.html#p167503
Nie jest to na temat wątku ale odpowiem - tak, woda u mnie nie jest perfekcyjnie obojętna, na wskaźniku wychodzi lekko zasadowy odczyn. Do tego drożdże wolą kwaśne otoczenie więc nie widzę nic dziwnego w dodawaniu przecieru i kwasku cytrynowego - każdy stosuje dodatki wg siebie. Robiłem doświadczenie jednocześnie na dwóch nastawach z oraz bez kwasku i przecieru - była wyczuwalna różnica w smaku destylatu oraz w prędkości przerabiania cukru.

Co do zmiany proporcji - doświadczenie. Jak zacytowałeś mój post z 2017 roku, już nie pamiętam na jakich drożdżach jechałem. Teraz stosuję tylko Moskwę która ładnie przerabia wysokie startowe Blg na końcowe -2/-3. Mam ku temu ważny powód - wszystko ładnie wchodzi do gara, nie muszę dzielić roboty. Fermentacja odbywa się w niższej, stałej temperaturze dzięki czemu nie jest to ekstremalnie burzliwy proces. Odpowiednio tnę frakcje i destylat wychodzi smaczny i neutralny zapachowo - osiągnąłem to, co chciałem.

Wracając do tematu - nastaw ruszył po kilku godzinach. Co ciekawe, drożdże wypchnęły skrobię kukurydzianą na powierzchnię. Jestem ciekaw rezultatu.
Dzisiaj przegoniłem moją standardową cukrówkę na zwykłym cukrze wg w/w proporcji, zostawiłem 2 litry do próby - zobaczymy za półtora miesiąca jak to wyszło z cukrem pudrem i podzielę się rezultatem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Cukróweczka a z cukru pudru

Post autor: rozrywek »

Tej skrobi za dużo nie ma.
Producenci dodają po to aby się nie zbryliło. Bo wtedy nici z pudru.

Nie próbowałem pudru nigdy. Ale przypuszczam że doda odrobinę słodkości.
Tak tylko przypuszczam.
Może być ciekawe.
Nawet na tyle że będziesz robić kukurydziankę z cukrem kiedyś.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1909
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Cukróweczka a z cukru pudru

Post autor: drgranatt »

TomeK712 pisze: środa, 29 lis 2023, 13:19 Witam,
- tubka koncentratu pomidorowego (jako pożywka, regulator smaku/zapachu oraz do klarowania)
- łyżka kwasku cytrynowego dla poprawnego pH
- 100g drożdży Moskva Style

Startowe Blg 30 - ciut wyższe niż zawsze ( normalnie około 26). Zakładam, że gęstość jest tutaj nieco "oszukana" przez zawartość skrobi kukurydzianej w nastawie (mój cukier puder zawiera 3% skrobi kukurydzianej wg składu na opakowaniu).
Blg trochę za duże i stąd może być ten problem.
Poza tym, po co dodawać kwasek i koncentrat jak pożywki dla drożdży są już w opakowaniu?
No i na koniec, nie mam dobrego zdania o samych drożdżach.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”