Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Ocena stopnia przefermentowania zacieru. Balling, Brix, areometry itp.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy

Post autor: lesgo58 »

Korekta odczytu Blg w zależności od temp. roztworu.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
koncentraty wina
Awatar użytkownika

boskidiegoo
2
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 25 cze 2017, 11:24
Ulubiony Alkohol: Gin
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: boskidiegoo »

Odświeżam ponieważ mam nurtujące mnie pytanie...

Nastawiłem nastaw... według proporcji: 4l wody + 1,2kg cukru rozpuszczone w 0.5l wody razem wychodzi mi 5,2l nastawu. Biorę próbkę i badam cukromierzem... wynik ku mojemu zdziwieniu 11blg... uwzględniając temperaturę nastawu 28 stopni C wychodzi w zaokrągleniu 12blg... Z tym że z moich wyliczeń powinno wskazywać około 21blg. Zaokrąglam - nie potrzebuje obliczeń do setnych po przecinku :odlot: I stąd pytanie... co może być przyczyną takiego pomiaru?? Dodam że cukromierz na wodzie z kranu pokazuje 0... Czy może źle coś liczę?
Niech faza będzie z Tobą!
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: radius »

Liczysz dobrze. Cukromierz do wymiany ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

mariusz19029
100
Posty: 134
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 22:56
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: mariusz19029 »

A może cukier słabo rozpuszczony, dobrze nie wymieszany?
Awatar użytkownika

boskidiegoo
2
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 25 cze 2017, 11:24
Ulubiony Alkohol: Gin
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: boskidiegoo »

Trafna uwaga, nie mieszalem cukru, dolewalem go do wody... moze to miec az taki wplyw?
Niech faza będzie z Tobą!

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: wawaldek11 »

Syrop cukrowy ma znacznie większy ciężar właściwy i nierozmieszany zalega na dnie naczynia.
Pozdrawiam,
Waldek

zbynekk
30
Posty: 46
Rejestracja: wtorek, 26 maja 2009, 17:45
Re: O, blg pytań pare!

Post autor: zbynekk »

mima pisze:No prosze jeden cukromierz a ile pytań? :D
Po pierwsze drogi kolego nie aerometr, a areometr niedużo inaczej , ale całkiem co innego ;)
1 st. blg- odpowiada 10g. cukru w 1 L. nastawu, mówiąc inaczej
1 kg. na 100 l. to 1 blg. ka pe wu. :krzycze:
...........................
Wybaczcie że odkopuję tak stary post, ale jego treść do dziś wprowadza w błąd. A nikt go do tej pory nie poprawił.

1 stopień Blg to 10 gram w 1kilogramie, a nie litrze roztworu.
1 kilogram cukru w, a nie na , 100kg roztworu to 1 Blg. Ponieważ 1 litr wody =1kg możemy napisać jak wyżej, ale nie zawsze mamy do czynienia z czystą wodą, więc warto pamiętać co to jest Blg.
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: kmarian »

Przy 1 kilogramie cukru w 100 l wody to faktycznie mieści się w granicach błędu (0,5%). Przy większych ilościach cukru, to już coraz bardziej zaczynamy odczuwać zgubne i "błędogenne" mieszanie jednostek (litrów i kilogramów).

Tak na chłopski rozum to jest tak: rozpuszczam 25 litrów cukru w beczce, dopełniam wodą tak by było 100 litrów roztworu, stawiam na wagę i ..... waga wskazuje 110 kg netto. Po obliczeniu wiem, że gęstość roztworu w jednostkach BLG ≅ 22,73.
Dlaczego nie 25? Na to pytanie odpowiedział Kolega zbynekk w poście powyżej.
Namieszałem? :twisted:

p.s. Byłem dociekliwy i uzupełniając wodą beczkę patrzyłem na wagę. Kiedy w beczce było 90 litrów roztworu, to wtedy waga wskazała 100 kg. No i właśnie wtedy roztwór posiadał gęstość 25 blg.
No i się wyjaśniło. :)

Zbynek12
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 1 sty 2023, 23:54
Lokalizacja: Gdynia
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: Zbynek12 »

Do wczoraj byłem przekonany, że Blg mierzy zawartość względem litra, a tu się okazuje, że kilograma.

Dlaczego wszyscy (czytaj: większość) kłamią? Dopiero na tym forum pierwszy raz spotkałem się z taką wersją. A trochę już pobuszowałem po stronach www czy po innych jutubach.
Swoją drogą, to tylko kwestia umowna definicji. Wikipedia też twierdzi, że względem kilograma.

Jako że jestem z tych co lubią sprawdzać niejasne kwestie, to i zrobiłem pomiar posiadanego cukromierza Browin, model 405556. To taki, co ma dosyć szeroką, a więc w miarę precyzyjną, skalę od 0 do 24. Oczywiście, producent mógł go wyskalować w odniesieniu albo do litra, albo kilograma. Niemniej w instrukcji obsługi też piszą o litrze! Doświadczenie jednak pokazało, że mowa o kilogramie!

Rozpuściłem 25g cukru w 75 mililitrach wody. Zgodnie z definicją kilogramową wychodzi więc 25g cukru na 100g roztworu. Czyli 25 Blg. Według definicji litrowej wyszłoby prawie 28 Blg (objętość 75+25*0.6=90ml). Co pokazał cukromierz? W jakiej temperaturze? O jakiej godzinie? Kto ukrywał się za pomiarem? O tym po przerwie na reklamę ;)

Tadam - cukromierz pokazał ok. 24,2 Blg. Znacznie bliżej 25 niż 28. Swoją drogą dla zero cukru pokazuje 0. Oczywiście w 20 st.C.
cbdu


Druga sprawa.
Logicznym jest, że cukromierz zaniża zawartość cukru w przypadku zawartości alkoholu. Gdzie znajdę źródło jakie wartości te zmiany przyjmują? Bo informacja, że dla 14% alkoholu pokazuje wartość o 4 Blg mniejszą, to dla mnie za mało. Ile dla 17%, ile dla 10%?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: Doody »

Jak już jesteś taki dokładny to powinieneś rozpuścić w 75ml wody o temp. 4 stopni, albo w 75 g wody o dowolnej temp. Litr wody waży kilogram tylko gdy jej temp ma okolice 4 stopni. ;)

HeniekStarr
600
Posty: 630
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 181 razy
Otrzymał podziękowanie: 119 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: HeniekStarr »


Zbynek12
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 1 sty 2023, 23:54
Lokalizacja: Gdynia
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: Zbynek12 »

Doody pisze:Jak już jesteś taki dokładny to powinieneś rozpuścić w 75ml wody o temp. 4 stopni, albo w 75 g wody o dowolnej temp. Litr wody waży kilogram tylko gdy jej temp ma okolice 4 stopni. ;)
Hłe, hłe, aż taka dokładność nie jest nam potrzebna. Tu nie apteka. Bo wiele jest niewiadomych i trzeba trochę iść na żywioł.

Co do mojego pytania o poprawkę na zawartość alkoholu, to z braku innych danych założyłem, że jest to wartość proporcjonalna liniowa. I tak to wprowadziłem do arkusza Excela. I się zdziwiłem, że jeszcze tyle cukru mi zostało w roztworze :) Ale to dobrze, bo może dranie szybciej zapiją się na śmierć i zdechną :D

witas
30
Posty: 42
Rejestracja: sobota, 4 wrz 2021, 14:09
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: witas »

Zbynek12 pisze: Logicznym jest, że cukromierz zaniża zawartość cukru w przypadku zawartości alkoholu. Gdzie znajdę źródło jakie wartości te zmiany przyjmują? Bo informacja, że dla 14% alkoholu pokazuje wartość o 4 Blg mniejszą, to dla mnie za mało. Ile dla 17%, ile dla 10%?
Tutaj: http://wino.org.pl/forum/showthread.php ... #pid164593

Zbynek12
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 1 sty 2023, 23:54
Lokalizacja: Gdynia
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: Zbynek12 »

witas pisze: Tutaj: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?pid=164593#pid164593
Dzięki witas.

Dla potomnych przytoczę skrót z tamtego forum.
Wzór na poprawkę można dać taki:

y=0.3x +1
gdzie
y - poprawka
x - zawartość alkoholu
Istotne: wzór dotyczy tylko przedziału zawartości alkoholu pomiędzy 10 a 20%

Przykład:
Cukromierz pokazał nam 2 Blg. Z obliczeń wiemy, że mamy już 15% alkoholu.
y=0.3*15+1 = 4,5+1 = 5,5
Czyli do 2 ze wskaźnika dodajemy 6 i mamy realną zawartość cukru już nie 2 a 7,5 Blg. Spora różnica, prawda?

Dla wartości alko poniżej 10% nie przejmowałbym się i stosował ten wzór, jeśli to jest tylko stopień pośredni i docelowo chcemy uzyskać więcej %.
Ostatnio zmieniony niedziela, 8 sty 2023, 17:17 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.

Zbynek12
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 1 sty 2023, 23:54
Lokalizacja: Gdynia
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: Zbynek12 »

Zrobiłem eksperyment by potwierdzić poprawność powyższego wzoru.
Przygotowałem rozcieńczoną wódkę i dodałem cukier, który rozpuściłem. Otrzymałem w rezultacie płyn z zawartością 14,5% (objętościowo) alkoholu i 7,5g cukru na 100g roztworu, czyli 7,5 Blg. Co pokazał mi cukromierz? Gdyby powyższy wzór był prawidłowy, to powinien pokazać: 7,5 -(0,3*14,5 +1) = 2,2 Blg. Jednakże wskaźnik zatrzymał się na 3,2. Spora różnica. Tym bardziej, że dla zera było prawidłowo, a dla 10 i 20 również.

Edycja:
Jednak jest OK. Cukromierz kłamał. Wyjaśnienie w kolejnym wpisie.
Ostatnio zmieniony wtorek, 31 sty 2023, 14:15 przez Zbynek12, łącznie zmieniany 1 raz.
--
Pozdrawiam
Zbynek
Awatar użytkownika

AAmatorek
350
Posty: 396
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: AAmatorek »

Czy Twój test był wykonany w 20'C ?

Zbynek12
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 1 sty 2023, 23:54
Lokalizacja: Gdynia
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: Zbynek12 »

19
--
Pozdrawiam
Zbynek

Zbynek12
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 1 sty 2023, 23:54
Lokalizacja: Gdynia
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: Zbynek12 »

Postanowiłem przeprowadzić jeszcze raz pomiar. Tym razem w temperaturze 20,0C. Z menzurką ogrzaną do 20,0C. Zacząłem od czystej wody. I na tym zakończyłem. Pokazało mi 1 Blg. Wprawdzie woda pitna nazywa się wodą słodką, ale to nie znaczy, że zawiera cukier :)
Czyli dla wartości 0 cukru mój cukromierz łże. Hmmm… W takim razie sprawdzałem kiedyś wodę innym cukromierzem. Wydawało mi się, że tym. Czyli wzór na poprawkę alko jest jak najbardziej prawidłowy.

Zrobiłem też inny pomiar. Ktoś mi powie, ile powinno ważyć 100ml wódki 40%? No dobra, w tych 20,0 stopniach.
Teoretycznie to niecałe 92g. Praktyka dała mi znacząco inny wynik. Waga 100ml wody wychodzi mi 100g. Odmierzane strzykawką 20ml. Do sprawdzenia skalowanej menzurki 100ml.
40cm3*0,79g/cm3+60cm3*1,0g/cm3=91,6g – Tyle teoria.

Edycja...
Teoria bardzo teoretyczna.
(Swoją drogą co innego widać w wikipedii na komórce, co innego na desktopie)
Otóż na wikipedii desktopowej jest dodatkowo podana gęstość dla różnych rozcieńczeń alkoholu. I tak dla 40% jest podane 0,95g/cm3. Stąd 100ml nie waży jak wyżej wyliczyłem, ale 95g. I pokrywa się to dokładnie ze zmierzoną przeze mnie próbką. cbdu :)

Coś sobie z dawnych lektur przypominam, że zmieszanie 1,0 litra spirytusu i 1,0 litra wody daje mniej objętości niż równe 2,0 litra.
Ostatnio zmieniony wtorek, 31 sty 2023, 18:58 przez Zbynek12, łącznie zmieniany 1 raz.
--
Pozdrawiam
Zbynek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Czy zacier/nastaw jest już gotowy?”