Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Ocena stopnia przefermentowania zacieru. Balling, Brix, areometry itp.
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy

Post autor: Calyx »

mima pisze:...do aktywnego, uczestnictwa w powyższym temacie.
Mirek, ja wlasciwie powiedzialem wszystko co chcialem powiedziec na temat drozdzy.
Nie podbija mnie ten temat, bo lata prob i stosowanie roznych Saccharomyces cerevisiae
do fermentowania nastawow wyrobilo u mnie wiedze praktyczna, ktora juz przekazalem
w kilku slowach, w kilku postach.
Dla mnie roznica miedzy babunia a rasowymi dla gorzelni
to tylko ilosc wycisnietych z nastawu procentow.
Cala para w gwizdek szla na znalezienie takiej rodzinki, ktora przerobi szybko i duzo.
Szpica w tym, ze z szybko i duzo to jeszcze sa efekty uboczne
w postaci syfow fuzlowych.
Zdecydowanie wole nastawy 12 - 14%, takie mi daja wystarczajacej jakosci psote.
Czasem wydaje mi sie (moge sie mylic) ze nazwa gorzelniane - gorzelnicze
wywoluje wsrod wielu z nas efekt placebo
Jak "babcie" kocham :D

Pozdr. Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
alembiki
Awatar użytkownika

jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
BLG

Post autor: jajek12 »

Witam
Zakupiłem coś takiego: http://www.winohobby.biz/index.php?prod ... rod_id=116 Do tej pory jak zakończyła się fermentacja - do gara i już. Ale pomyślałem czemu nie skorzystać z takiego urządzenia? I jak to zwykle bywa pojawiły się problemy. Mam właśnie cukrówkę (według mnie już po fermentacji) i zmierzyłem poziom cukru. Pokazuje 1*Blg. Mam dylemat: do gara czy nie? Gdybym nie miał cukromierza już by było przepuszczone, ale teraz szkoda mi cukru, który nie jest przefermentowany. Z tego co wyczytałem na forum to powinno być powiedzmy -2*Blg(chociaż na tym nie ma takiej skali). Zrobiłem sobie doświadczenie i zmierzyłem sobie cukier w zwykłej kranówie - pokazało 0*Blg. Jakoś trudno mi uwierzyć, że ma być na "-". W związku z tym, że wyjeżdżam na rybki mój zacier będzie stał jeszcze 5 dni i wtedy zobaczymy ile pokaże cukromierz.
Pozdro.
P.S. Jadę nad Bug złowić suma :lol: .
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates

zbynekk
30
Posty: 46
Rejestracja: wtorek, 26 maja 2009, 17:45
Re: BLG

Post autor: zbynekk »

jajek12 pisze:Witam
..... Zrobiłem sobie doświadczenie i zmierzyłem sobie cukier w zwykłej kranówie - pokazało 0*Blg. Jakoś trudno mi uwierzyć, że ma być na "-". ... .

A czemu Ci trudno w to uwierzyć alkohol ma mniejszy ciężar właściwy od wody więc jeśli Twój nastaw ma jakieś tam procenty balingomierz powinien utonąć, a zero powinno się znaleźć pod cieczą. A te -2 wyobraź sobie :D

pozdrawiam zbynek
Awatar użytkownika

zbyszeek10
100
Posty: 111
Rejestracja: poniedziałek, 12 sty 2009, 19:28
Krótko o sobie: Hmmmmm.
Ci co mnie znają wiedzą.
:).
Ulubiony Alkohol: Swojej produkcji. Piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Kontakt:
Re: BLG

Post autor: zbyszeek10 »

Witaj kolego
Ja mam cukromierz biowinowski i jest na nim skala do -5 blg.
W moim przypadku czekam aż skala zejdzie do końca (-5) jest to zależne od ilości procentów w nastawie .
Tak więc jeśli dobrze obliczyłeś cukier do ilości wody i możliwości przerobowych drożdży to powinno tak być.

Pozdrawiam

ZBYSZEK

bogdan
500
Posty: 509
Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: BLG

Post autor: bogdan »

Też używam cukromierza, szczególnie wtedy gdy się spieszę. W zasadzie wystarczy posmakować zacieru i wszystko staje się jasne. Z doświadczenia wiem, że jak dasz trochę więcej cukru, lub drożdże okażą się mniej odporne na alkohol, fermentacja zakończy się na 1-1,5 blg.
Nie ma sensu zastanawiać się nad tym, do gara i już, reanimacja nie ma większego sensu.. Jeśli koniecznie chcesz ten cukier odzyskać, to następny nastaw zrób na wygotowanym już płynie, cukier wciąż tam jest.
Równie dobrze można zastanawiać się nad tym, że w garze zostało jeszcz trochę alkoholu, i tu też to nie ma sensu. Jeśli chcesz uzyskać dobry trunek, nie żałuj róż gdy płonie las.

pozdrawiam Bogdan
Awatar użytkownika

Agneskate
200
Posty: 228
Rejestracja: sobota, 11 paź 2008, 21:16
Krótko o sobie: Cicha woda... ;P
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Kontakt:
Re: O, blg pytań pare!

Post autor: Agneskate »

W celu zwiększenia jasności w temacie zamieszczam kopię rysunku wykonanego przez Calyxa, zamieszczonego w poście post5884.html#p5884
blg.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam Aga

Pancur
10
Posty: 12
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2009, 21:32
Cukrówka- czyli czegoś nie rozumiem

Post autor: Pancur »

Witam.
Przygotowałem zacier z cukru, tzn. 20 kg cukru rozpuściłem w wodzie (zgodnie z przepisem czyli 3,7 litra wody na 1 kg cukru), dodałem przecier pomidorowy i sok owocowy domowy. Osobno rozpuściłem w ciepłej wodzie drożdże – 1 paczka 116g coobra 8. Na początek poziom cukru wyn. oczywiście winiomierz na początek pokazał 20 blg. Temp. ok. 21 st. C. Po 6 dniach winiomierz wskazuje 0 blg. Więc sprawdzam poziom alkoholu i 0 %!!!!!!!!!!!
Po kolejnych trzech dniach winiomierz wskazuje -2 blg i nagle alkoholomierz wskazuje już 16-17 %.
NIC Z TEGO NIE ROZUMIEM. Myślałem, że w miarę przerabiania cukru przez drożdże będzie przybywać alkoholu a tu przy 0 blg nic lub prawie nic a potem nagle 17 %.
Może ktoś mądrzejszy ode mnie wyjaśni o co tu chodzi.

Teraz mam zamiar sklarować zacier. Nie zaopatrzyłem się w klarowin więc tutaj również poproszę o pomoc w wyborze najlepszego sposobu.
Pozdrawiam .
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Cukrówka- czyli czegoś nie rozumiem

Post autor: Zygmunt »

Hej,
Wszystko jest w porządku. Aerometrem zbadasz gęstość, która przekłada się na zawartość cukru. Wraz ze spadkiem zawartości cukru w nastawie BLG spada do 0, a że na końcu w nastawie znajduje się już alkohol, dlatego występują wartości ujemne (ciecz robi się mniej gęsta i aerometr bardziej się zanurza).
Alkoholomierzem zanurzeniowym nie zbadasz zawartości alkoholu w nastawie, tylko w roztworze etanolu w wodzie (czyli po destylacji).


Zagadnienie klarowania jest rozpracowane na forum na wszelkie możliwe sposoby- użyj funkcji "szukaj".
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Pancur
10
Posty: 12
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2009, 21:32
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: Pancur »

No tak. :ok:
Dzięki Zygmuncie. Nie przewróciłem forum do góry nogami w poszukiwaniu odpowiedzi na moje wątpliwości zwiazane z zacierem.
To oczywiscie jest logiczne. Alkohol ma inny ciężar właściwy niż woda z rozpuszczonym cukrem i stąd wynikają błędne odczyty z alkoholomierza i winiomierza.
Pozdrawiam

Rudolf
30
Posty: 41
Rejestracja: wtorek, 3 sie 2010, 16:54
Krótko o sobie: Interesuję się bibrownictwem.Sam pędziłem, pędzę i pędzić będe.
Ulubiony Alkohol: Własna Samogonka
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: Rudolf »

Powtarzam jeszcze raz: SĄ OSOBY KTÓRE NIE UŻYWAJĄ CUKROMIERZA.
Bulgocze ?
Tak, jeszcze troche bulgocze.
To niech jeszcze postoi.
Nazajutrz:
Bulgocze ?
Już nie.
To do destylacji dajemy

U niektórych to future appication. :)
Dla mnie dużym krokiem na przód było zastosowanie tego waszego cukromierza.
U mnie nie używa się takich cudów techniki.
Krokiem do przodu czasami jest też tak banalna rzecz jak zastosowanie termometra.
Termometr... fakt, jest bardzo potrzebny, ale bez przesady... co ty chemicy jesteście?Alkoholomierz i wykwalifikowanego konesera nietrórzy z was mają zaraz za płotem. :geek:
Mamo, gdzie mój zestaw małego chemika ?
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: Zygmunt »

Jak mam pić śmierdzący drożdżami bimber, to wolę sobie kupić wódkę w sklepie. Nie sztuka się tanio najebać, sztuka dążyć do absolutu albo go robić.
Można bez cukromierza, można bez alkoholomierza, można wreszcie w aluminiowym garnku połączonym gumowym wężem z aluminiową rurą w wiadrze robiącą za chłodnicę. Tylko co to za przyjemność? Żadna...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Rudolf
30
Posty: 41
Rejestracja: wtorek, 3 sie 2010, 16:54
Krótko o sobie: Interesuję się bibrownictwem.Sam pędziłem, pędzę i pędzić będe.
Ulubiony Alkohol: Własna Samogonka
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: Rudolf »

Dla niektórych pędzienie bimbru to sztuka.
Jest to dla nich wielka przyjemność pić alkohol wałsnej produkcji.
Próbują oni zrobić jak najlepszej jakości psotę, dla przyjemności...
Robią trunki tak niesamowite o jakich się filozofom nie śniło.
Nie chlubią się tym...
Nie robią tego dla pieniędzy...
Robią to z przyjemności.


Termometr to sprawa oczywista mam ! :)
ale... cukromierza użyłem może najwyżej ze 4 razy
nie sztuką jest sprawdzać codzień ilośc blg a sprawdzanie tego na wyczucie i wyczekiwanie ile jeszcze będzie bulgotało.
alkoholomierz... tak czasem się przyda ale co mi 2% w te czy wewte.
Po co mi to wiedzieć jeżeli samogonka smakuje mi taka jak jest.
Fakt, mierzę czasem z ciekawości, jestem usatysfakcjonowany z wysokiego stężenia.
Ale tradycja jest tradycją, trzeba ją kontynuować...
Robić to jak najlepiej ale nie unowocześniać o bajery.
Pędzenie dobrego samogonu to tradycja a nawet sztuka.
Mamo, gdzie mój zestaw małego chemika ?

Ganz
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2009, 22:32
Podziękował: 4 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: Ganz »

Witam

W poniedziałek rozpusciłem 11kg cukru w 40 litrach wody, do tego dodałem 1,5 paczki drożdży "zamojscy" (stały 24 h w osobnej butelce i po 24h dopiero zostały dodane do nastawu) oraz 400g przecieru pomidorowego. Zaczeło to wszystko pracowac, pojawiaja sie bąbelki ale cukromierz pokazuje ponad 22 blg !! Temp ok 22 st.

CZy dodac wiecej drożdży??

Dolac wody??
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: Wald »

Teoretycznie wszystko OK.
W trzy dni nie oczekuj cudów. O ile pamiętam sposób przygotowania MD (drożdży) od Zamojskich, to zalecają czekać 2-4 dni, aż zacznie mocno pracować. Ty po prosu uśpione drożdże wwaliłeś do nastawu. To dobry materiał i ruszył.
Jeśli mam coś radzić (na przyszłość), to zamiast zamojskich i przecieru (ok 10zł), kup dwie paczki T3! To nie całe 20zł. W trzy dni wszystko przerobi. Jak chcesz zaoszczędzić możesz dać jedną paczkę. Fermentacja przedłuży się do 8-10 dni. Teraz zaczekasz jeszcze dłużej.
Reszta w porządku.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

ePiotr
30
Posty: 31
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 20:57
Krótko o sobie: Jestem normalnym ludziem...
Ulubiony Alkohol: Piwo
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: ePiotr »

Może ktoś wie jak używać, albo gdzie znajdę instrukcję obsługi do tego cukromierza? Nie było do niego instrukcji po polsku, a skali w "blg" nie posiada. A miał być taki amerykański... :bardzo_zly:
... pierwszy raz mam już za sobą..
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: Wald »

1 stopień Blg to 10 gram na litr. Na Twoim jest skala w gramach: (Sugar scale). Zamiast przeliczać % z tabeli, jak w innych cukromierzach, ten ma od razu skalę w planowanej mocy nastawu (nie jest to skala do sprawdzania mocy). Trzecia pokazuje faktyczną gęstość. Żadne instrukcje nie są potrzebne.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

ePiotr
30
Posty: 31
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 20:57
Krótko o sobie: Jestem normalnym ludziem...
Ulubiony Alkohol: Piwo
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: ePiotr »

Wald pisze:Żadne instrukcje nie są potrzebne.
Wielkie dzięki za info. Rozjaśniłeś mi temat ale mam jeszcze pytanie.
Rozumiem że planowaną moc nastawu sprawdzam zaraz po nastawieniu cukrówki?
Do czego mogę wykorzystać informację o "faktycznej gęstości" z trzeciej skali? Nie mogę jakoś teraz na szybko znaleźć informacji na ten temat a bardzo mnie to zaciekawiło.
Z góry dzięki za wszelkie informacje.Pozdr.
... pierwszy raz mam już za sobą..
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: Wald »

-Na Twoim etapie raczej do niczego. W browarnictwie i enologii liczy się jeszcze niecukry.
-Tak. Planowaną moc areometr pokazuje na początku. Późniejsze wskazania odejmujesz od początkowego i tak liczysz aktualną moc nastawu.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

ePiotr
30
Posty: 31
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 20:57
Krótko o sobie: Jestem normalnym ludziem...
Ulubiony Alkohol: Piwo
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: ePiotr »

Podziękował :respect:
... pierwszy raz mam już za sobą..

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: boxer1981228 »

Witam,

Jedno pytanko, czy cukromierz w moim przypadku skala od 35 do - 5 blg będzie dawał różne odczyty w rożnych temperaturach otoczenia?
Na ulotce z alkoholomierza była ulotka, którą zgubiłem ile trzeba dodać lub odjąć procent podczas odczytu w temperaturach innych niż 20 stopni. Czy cukromierz będzie dawał również inne odczyty w temperaturach innych niż 20 stopni ? I generalnie czy ma to znaczenie czy pokaże - 3 blg czy - 4 blg ??? Skoro i tak jest na minusie ????
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: lesgo58 »

Korekta odczytu Blg w zależności od temp. roztworu.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

boskidiegoo
2
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 25 cze 2017, 11:24
Ulubiony Alkohol: Gin
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: boskidiegoo »

Odświeżam ponieważ mam nurtujące mnie pytanie...

Nastawiłem nastaw... według proporcji: 4l wody + 1,2kg cukru rozpuszczone w 0.5l wody razem wychodzi mi 5,2l nastawu. Biorę próbkę i badam cukromierzem... wynik ku mojemu zdziwieniu 11blg... uwzględniając temperaturę nastawu 28 stopni C wychodzi w zaokrągleniu 12blg... Z tym że z moich wyliczeń powinno wskazywać około 21blg. Zaokrąglam - nie potrzebuje obliczeń do setnych po przecinku :odlot: I stąd pytanie... co może być przyczyną takiego pomiaru?? Dodam że cukromierz na wodzie z kranu pokazuje 0... Czy może źle coś liczę?
Niech faza będzie z Tobą!
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: radius »

Liczysz dobrze. Cukromierz do wymiany ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

mariusz19029
100
Posty: 134
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 22:56
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: mariusz19029 »

A może cukier słabo rozpuszczony, dobrze nie wymieszany?
Awatar użytkownika

boskidiegoo
2
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 25 cze 2017, 11:24
Ulubiony Alkohol: Gin
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: boskidiegoo »

Trafna uwaga, nie mieszalem cukru, dolewalem go do wody... moze to miec az taki wplyw?
Niech faza będzie z Tobą!

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: wawaldek11 »

Syrop cukrowy ma znacznie większy ciężar właściwy i nierozmieszany zalega na dnie naczynia.
Pozdrawiam,
Waldek

zbynekk
30
Posty: 46
Rejestracja: wtorek, 26 maja 2009, 17:45
Re: O, blg pytań pare!

Post autor: zbynekk »

mima pisze:No prosze jeden cukromierz a ile pytań? :D
Po pierwsze drogi kolego nie aerometr, a areometr niedużo inaczej , ale całkiem co innego ;)
1 st. blg- odpowiada 10g. cukru w 1 L. nastawu, mówiąc inaczej
1 kg. na 100 l. to 1 blg. ka pe wu. :krzycze:
...........................
Wybaczcie że odkopuję tak stary post, ale jego treść do dziś wprowadza w błąd. A nikt go do tej pory nie poprawił.

1 stopień Blg to 10 gram w 1kilogramie, a nie litrze roztworu.
1 kilogram cukru w, a nie na , 100kg roztworu to 1 Blg. Ponieważ 1 litr wody =1kg możemy napisać jak wyżej, ale nie zawsze mamy do czynienia z czystą wodą, więc warto pamiętać co to jest Blg.
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: kmarian »

Przy 1 kilogramie cukru w 100 l wody to faktycznie mieści się w granicach błędu (0,5%). Przy większych ilościach cukru, to już coraz bardziej zaczynamy odczuwać zgubne i "błędogenne" mieszanie jednostek (litrów i kilogramów).

Tak na chłopski rozum to jest tak: rozpuszczam 25 litrów cukru w beczce, dopełniam wodą tak by było 100 litrów roztworu, stawiam na wagę i ..... waga wskazuje 110 kg netto. Po obliczeniu wiem, że gęstość roztworu w jednostkach BLG ≅ 22,73.
Dlaczego nie 25? Na to pytanie odpowiedział Kolega zbynekk w poście powyżej.
Namieszałem? :twisted:

p.s. Byłem dociekliwy i uzupełniając wodą beczkę patrzyłem na wagę. Kiedy w beczce było 90 litrów roztworu, to wtedy waga wskazała 100 kg. No i właśnie wtedy roztwór posiadał gęstość 25 blg.
No i się wyjaśniło. :)

Zbynek12
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 1 sty 2023, 23:54
Lokalizacja: Gdynia
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: Zbynek12 »

Do wczoraj byłem przekonany, że Blg mierzy zawartość względem litra, a tu się okazuje, że kilograma.

Dlaczego wszyscy (czytaj: większość) kłamią? Dopiero na tym forum pierwszy raz spotkałem się z taką wersją. A trochę już pobuszowałem po stronach www czy po innych jutubach.
Swoją drogą, to tylko kwestia umowna definicji. Wikipedia też twierdzi, że względem kilograma.

Jako że jestem z tych co lubią sprawdzać niejasne kwestie, to i zrobiłem pomiar posiadanego cukromierza Browin, model 405556. To taki, co ma dosyć szeroką, a więc w miarę precyzyjną, skalę od 0 do 24. Oczywiście, producent mógł go wyskalować w odniesieniu albo do litra, albo kilograma. Niemniej w instrukcji obsługi też piszą o litrze! Doświadczenie jednak pokazało, że mowa o kilogramie!

Rozpuściłem 25g cukru w 75 mililitrach wody. Zgodnie z definicją kilogramową wychodzi więc 25g cukru na 100g roztworu. Czyli 25 Blg. Według definicji litrowej wyszłoby prawie 28 Blg (objętość 75+25*0.6=90ml). Co pokazał cukromierz? W jakiej temperaturze? O jakiej godzinie? Kto ukrywał się za pomiarem? O tym po przerwie na reklamę ;)

Tadam - cukromierz pokazał ok. 24,2 Blg. Znacznie bliżej 25 niż 28. Swoją drogą dla zero cukru pokazuje 0. Oczywiście w 20 st.C.
cbdu


Druga sprawa.
Logicznym jest, że cukromierz zaniża zawartość cukru w przypadku zawartości alkoholu. Gdzie znajdę źródło jakie wartości te zmiany przyjmują? Bo informacja, że dla 14% alkoholu pokazuje wartość o 4 Blg mniejszą, to dla mnie za mało. Ile dla 17%, ile dla 10%?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: Doody »

Jak już jesteś taki dokładny to powinieneś rozpuścić w 75ml wody o temp. 4 stopni, albo w 75 g wody o dowolnej temp. Litr wody waży kilogram tylko gdy jej temp ma okolice 4 stopni. ;)

HeniekStarr
600
Posty: 630
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 181 razy
Otrzymał podziękowanie: 119 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: HeniekStarr »


Zbynek12
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 1 sty 2023, 23:54
Lokalizacja: Gdynia
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: Zbynek12 »

Doody pisze:Jak już jesteś taki dokładny to powinieneś rozpuścić w 75ml wody o temp. 4 stopni, albo w 75 g wody o dowolnej temp. Litr wody waży kilogram tylko gdy jej temp ma okolice 4 stopni. ;)
Hłe, hłe, aż taka dokładność nie jest nam potrzebna. Tu nie apteka. Bo wiele jest niewiadomych i trzeba trochę iść na żywioł.

Co do mojego pytania o poprawkę na zawartość alkoholu, to z braku innych danych założyłem, że jest to wartość proporcjonalna liniowa. I tak to wprowadziłem do arkusza Excela. I się zdziwiłem, że jeszcze tyle cukru mi zostało w roztworze :) Ale to dobrze, bo może dranie szybciej zapiją się na śmierć i zdechną :D

witas
30
Posty: 42
Rejestracja: sobota, 4 wrz 2021, 14:09
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: witas »

Zbynek12 pisze: Logicznym jest, że cukromierz zaniża zawartość cukru w przypadku zawartości alkoholu. Gdzie znajdę źródło jakie wartości te zmiany przyjmują? Bo informacja, że dla 14% alkoholu pokazuje wartość o 4 Blg mniejszą, to dla mnie za mało. Ile dla 17%, ile dla 10%?
Tutaj: http://wino.org.pl/forum/showthread.php ... #pid164593

Zbynek12
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 1 sty 2023, 23:54
Lokalizacja: Gdynia
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: Zbynek12 »

witas pisze: Tutaj: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?pid=164593#pid164593
Dzięki witas.

Dla potomnych przytoczę skrót z tamtego forum.
Wzór na poprawkę można dać taki:

y=0.3x +1
gdzie
y - poprawka
x - zawartość alkoholu
Istotne: wzór dotyczy tylko przedziału zawartości alkoholu pomiędzy 10 a 20%

Przykład:
Cukromierz pokazał nam 2 Blg. Z obliczeń wiemy, że mamy już 15% alkoholu.
y=0.3*15+1 = 4,5+1 = 5,5
Czyli do 2 ze wskaźnika dodajemy 6 i mamy realną zawartość cukru już nie 2 a 7,5 Blg. Spora różnica, prawda?

Dla wartości alko poniżej 10% nie przejmowałbym się i stosował ten wzór, jeśli to jest tylko stopień pośredni i docelowo chcemy uzyskać więcej %.
Ostatnio zmieniony niedziela, 8 sty 2023, 17:17 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.

Zbynek12
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 1 sty 2023, 23:54
Lokalizacja: Gdynia
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: Zbynek12 »

Zrobiłem eksperyment by potwierdzić poprawność powyższego wzoru.
Przygotowałem rozcieńczoną wódkę i dodałem cukier, który rozpuściłem. Otrzymałem w rezultacie płyn z zawartością 14,5% (objętościowo) alkoholu i 7,5g cukru na 100g roztworu, czyli 7,5 Blg. Co pokazał mi cukromierz? Gdyby powyższy wzór był prawidłowy, to powinien pokazać: 7,5 -(0,3*14,5 +1) = 2,2 Blg. Jednakże wskaźnik zatrzymał się na 3,2. Spora różnica. Tym bardziej, że dla zera było prawidłowo, a dla 10 i 20 również.

Edycja:
Jednak jest OK. Cukromierz kłamał. Wyjaśnienie w kolejnym wpisie.
Ostatnio zmieniony wtorek, 31 sty 2023, 14:15 przez Zbynek12, łącznie zmieniany 1 raz.
--
Pozdrawiam
Zbynek
Awatar użytkownika

AAmatorek
350
Posty: 396
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: AAmatorek »

Czy Twój test był wykonany w 20'C ?

Zbynek12
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 1 sty 2023, 23:54
Lokalizacja: Gdynia
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: Zbynek12 »

19
--
Pozdrawiam
Zbynek

Zbynek12
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 1 sty 2023, 23:54
Lokalizacja: Gdynia
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?

Post autor: Zbynek12 »

Postanowiłem przeprowadzić jeszcze raz pomiar. Tym razem w temperaturze 20,0C. Z menzurką ogrzaną do 20,0C. Zacząłem od czystej wody. I na tym zakończyłem. Pokazało mi 1 Blg. Wprawdzie woda pitna nazywa się wodą słodką, ale to nie znaczy, że zawiera cukier :)
Czyli dla wartości 0 cukru mój cukromierz łże. Hmmm… W takim razie sprawdzałem kiedyś wodę innym cukromierzem. Wydawało mi się, że tym. Czyli wzór na poprawkę alko jest jak najbardziej prawidłowy.

Zrobiłem też inny pomiar. Ktoś mi powie, ile powinno ważyć 100ml wódki 40%? No dobra, w tych 20,0 stopniach.
Teoretycznie to niecałe 92g. Praktyka dała mi znacząco inny wynik. Waga 100ml wody wychodzi mi 100g. Odmierzane strzykawką 20ml. Do sprawdzenia skalowanej menzurki 100ml.
40cm3*0,79g/cm3+60cm3*1,0g/cm3=91,6g – Tyle teoria.

Edycja...
Teoria bardzo teoretyczna.
(Swoją drogą co innego widać w wikipedii na komórce, co innego na desktopie)
Otóż na wikipedii desktopowej jest dodatkowo podana gęstość dla różnych rozcieńczeń alkoholu. I tak dla 40% jest podane 0,95g/cm3. Stąd 100ml nie waży jak wyżej wyliczyłem, ale 95g. I pokrywa się to dokładnie ze zmierzoną przeze mnie próbką. cbdu :)

Coś sobie z dawnych lektur przypominam, że zmieszanie 1,0 litra spirytusu i 1,0 litra wody daje mniej objętości niż równe 2,0 litra.
Ostatnio zmieniony wtorek, 31 sty 2023, 18:58 przez Zbynek12, łącznie zmieniany 1 raz.
--
Pozdrawiam
Zbynek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Czy zacier/nastaw jest już gotowy?”