Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
Załączniki
Re: Cukier inwertowany – rozkład sacharozy na glukozę i fruktozę

Postautor: olo 69 » poniedziałek, 19 gru 2016, 20:56

Fermiole tak, ale tylko do zboża. Do cukru odpuść, bo nie dadzą rady.
Pozdrawiam,olo 69

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

seneka
550
Posty: 568
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Cukier inwertowany – rozkład sacharozy na glukozę i fruktozę

Postautor: seneka » poniedziałek, 19 gru 2016, 22:30

Olo 69 mimo wszystko zaryzykuję. Zrobię na 6 kg tak żeby blg nie było za wysokie. Będę kontrolował spławikiem no i odżywki nie będę żalował.Jak nie dadzą rady dosypię turbo.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1308
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Cukier inwertowany – rozkład sacharozy na glukozę i fruktozę

Postautor: ramzol » wtorek, 20 gru 2016, 06:52

Gdzies gr000by opisywał te grzybki i z tego co pamiętam to te same drożdże. Na 96% będziesz się ratował innym drożdżakami. U mnie dwa razy próbowałem i dwa razy nie ruszyła fermentacja.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.


michal278
1350
Posty: 1373
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Cukier inwertowany – rozkład sacharozy na glukozę i fruktozę

Postautor: michal278 » wtorek, 20 gru 2016, 06:56

Jak doda pożywki mogą dać rade
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6139
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Cukier inwertowany – rozkład sacharozy na glukozę i fruktozę

Postautor: radius » wtorek, 20 gru 2016, 10:28

Tylko nie wiem po kiego, nomen omen grzyba, kombinować z fermiolami do cukrówek, z dodawaniem pożywki itp. skoro wszystko co potrzebne, jest zbilansowane w paczce grzybków dedykowanych do nastawów cukrowych :o
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

seneka
550
Posty: 568
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Cukier inwertowany – rozkład sacharozy na glukozę i fruktozę

Postautor: seneka » wtorek, 20 gru 2016, 11:02

Bo mam ich bardzo dużo i chciałbym je w miarę szybko wykorzystać.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA


eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Cukier inwertowany – rozkład sacharozy na glukozę i fruktozę

Postautor: eldier » wtorek, 20 gru 2016, 11:48

Dla mnie również mały sens, tym bardziej że fermiole nie mają zbyt dużej tolerancji na alko.

Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 743
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Cukier inwertowany – rozkład sacharozy na glukozę i fruktozę

Postautor: kmarian » wtorek, 20 gru 2016, 12:02

Ja nawet bym nie zadawał pytań. Mając duże ilości drożdży i tani cukier, zrobiłbym nastaw (dla bezpieczeństwa max BLG 20) i na Sylwestra miałbym świeży destylat. No cóż tracimy? 10 kg cukru? Koszt niewielki a doświadczenie bezcenne. Nie zapomnij Kolego seneka25 zdać relację z prób. :twisted:

Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1308
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Cukier inwertowany – rozkład sacharozy na glukozę i fruktozę

Postautor: ramzol » wtorek, 20 gru 2016, 16:25

Moskwicze nawet gluta zjadły, posmak popcornu z masłem; bezcenny. :))
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
Załączniki
Re: Cukier inwertowany – rozkład sacharozy na glukozę i fruktozę

Postautor: olo 69 » wtorek, 20 gru 2016, 23:37

seneka25 pisze:Bo mam ich bardzo dużo i chciałbym je w miarę szybko wykorzystać.


Stosowałem fermiole w zbożówkach dwa lata po dacie ważności i przerabiały bez problemu. Jeśli robisz zbożówki to je zostaw, bo do tego są te drożdże.
Pozdrawiam,olo 69

Awatar użytkownika

seneka
550
Posty: 568
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Cukier inwertowany – rozkład sacharozy na glukozę i fruktozę

Postautor: seneka » środa, 21 gru 2016, 19:50

Dobra odpuszczam przerobię na zestawie ze sklepu AD drożdże 48, węgiel płynny. Powinno być dobrze. :D
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA


imar42
50
Posty: 59
Rejestracja: piątek, 29 kwie 2016, 16:10
Krótko o sobie: Empatia - to dar czy przekleństwo?
Ulubiony Alkohol: Teraz już tylko własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Olsztyn
Załączniki
Re: Cukier inwertowany – rozkład sacharozy na glukozę i fruktozę

Postautor: imar42 » czwartek, 22 gru 2016, 09:40

olo 69 pisze:W moim wypadku w porównaniu ze zwykłym cukrem, drożdże na inwertowanym szybciej kończyły pracę.

U mnie też.
olo 69 pisze:Przy obecnej aparaturze, różnica w smaku destylatu otrzymanego z cukru inwertowanego czy też zwykłego cukru jest praktycznie żadna.
W przypadku mojej aparatury, zachowaniu bardzo zbliżonych warunków fermentacji i rektyfikacji różnica jest OGROMNA! Ale po kolei. Zazwyczaj gotuję około 56 litrów nastawu na raz. Serce odbieram do litrowych butelek i zazwyczaj z trzeciego litra odlewam setkę i okładam "Ad acta". Porównując urobek z cukrówki po drugiej rektyfikacji z surówką z cukru inwertowanego po pierwszej rektyfikacji mogę stwierdzić, że ta surówka niemal dorównuje jakością spirytusowi dwukrotnie czyszczonemu. Miała bardziej miękki smak i wyczuwalną słodycz na finiszu. Po drugiej rektyfikacji wyrób z cukru inwertowanego jest o klasę lepszy od analogicznego wyrobu z "czystej" cukrówki. Powtórzę eksperyment jeszcze co najmniej dwukrotnie i jeśli wyniki się potwierdzą - wtedy już nie wrócę do "czystych" cukrówek.
Głowica: Aabratek 60,3mm
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W


ar2rion
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 9 kwie 2015, 20:53
Załączniki
Re: Cukier inwertowany – rozkład sacharozy na glukozę i fruktozę

Postautor: ar2rion » środa, 18 sty 2017, 23:31

Zastanawiam się nad nastawieniem inwertu z węglem w płynie.

Awatar użytkownika

seneka
550
Posty: 568
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Cukier inwertowany – rozkład sacharozy na glukozę i fruktozę

Postautor: seneka » czwartek, 19 sty 2017, 18:46

To się nie zastanawiaj tylko zrób. Mi ostatnio takie połączenie przyniosło bardzo dobry skutek.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA


robertino
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 24 sie 2014, 09:55
Załączniki
Re: Cukier inwertowany – rozkład sacharozy na glukozę i fruktozę

Postautor: robertino » czwartek, 19 sty 2017, 23:02

A ja miałem okazję ostatnio kosztować cukrówkę zrobioną t.zw. metodą 2.5 oraz cukrówkę z glukozy również tą metodą. Zarówno jak i w pierwszej tak i w drugiej rektyfikacji przy dokładnym odbiorze przedgonu a później pogonu, moje subiektywne odczucia są takie, że nie czuje żadnej różnicy.


W_TG
550
Posty: 587
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Załączniki
Re: Cukier inwertowany – rozkład sacharozy na glukozę i fruktozę

Postautor: W_TG » piątek, 20 sty 2017, 15:00

A ja właśnie 3 dni temu otrzymałem flaszkę glukozówki. Podobno 40% - nie mierzyłem.
Pędzona 1 raz na kolumnie. Znajomy po raz 1-szy zrobił na glukozie.
Pijałem jego wódkę pędzoną 2 razy. Więc znam smaki.
Glukozówka raz pędzona bije, może nie na łeb, cukrówkę po 2 razach.
W zapachu, smaku, łagodności.
Stanowczo, na czyste wódki będę robił na glukozie. Do nalewek na cukrze.
Widząc różnicę pomiędzy glukozą a sacharozą w inwertowanie też się zabawię.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.


imar42
50
Posty: 59
Rejestracja: piątek, 29 kwie 2016, 16:10
Krótko o sobie: Empatia - to dar czy przekleństwo?
Ulubiony Alkohol: Teraz już tylko własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Olsztyn
Załączniki
Re: Cukier inwertowany – rozkład sacharozy na glukozę i fruktozę

Postautor: imar42 » wtorek, 14 lut 2017, 08:44

W poniedziałek, trzynastego :roll: lutego 2017 roku ponownie popełniłem nastaw z cukru inwertowanego, niemal identyczny jak poprzedni - opisywany w tym poście:
:arrow: http://alkohole-domowe.com/forum/post150749.html#p150749
Różnica jest taka, że tym razem użyłem innych drożdży, były to "Alcotec Vodka Star"
Nie udało mi się zmierzyć początkowego BLG, bo przy próbie pomiaru cukromierz "poszedł do aniołków" :(
Zaliczył bliskie spotkanie z terakotową posadzką :) Dopiero w środę będę mógł sprawić sobie nowy.
Trzy godziny później drożdże w nastawie już nieźle pracowały. Musiałem oddalić się od fermentatorów i nie wiem jak dalej się zachowują. Dopiero w środę jak będę mierzył BLG - opiszę wyniki obserwacji.
CDN...

Dopisano 17-02-17

Trzynastka mnie prześladuje... W środę rano o 9.oo = 13BLG
Głowica: Aabratek 60,3mm
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W


imar42
50
Posty: 59
Rejestracja: piątek, 29 kwie 2016, 16:10
Krótko o sobie: Empatia - to dar czy przekleństwo?
Ulubiony Alkohol: Teraz już tylko własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Olsztyn
Załączniki
Re: Cukier inwertowany – rozkład sacharozy na glukozę i fruktozę

Postautor: imar42 » środa, 1 mar 2017, 09:05

Czasu nie wystarczyło aby dopisać wcześniej - więc dopisałem z opóźnieniem.

Zarówno zmiana drożdży jak i temperatura otoczenia uległy zmianie. Teraz nastawy pracowały w temperaturze 18*C i trwało to tydzień. Nie dokończyły swojej pracy, bo tuż przed gotowaniem BLG = 0 i jeszcze lekko pracowały. Nie miałem czasu na klarowanie i gotowałem "prawie mleko".
Wrażenia organoleptyczne tak uzyskanego urobku identyczne z poprzednim urobkiem, uzyskanym z inwertu.
W celach doświadczalnych, mam zamiar następny nastaw wykonać na czystej sacharozie i drożdżach "Alcotec Vodka Star".
Głowica: Aabratek 60,3mm
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W


mirek-swirek
150
Posty: 151
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 21:57
Załączniki
Re: Cukier inwertowany – rozkład sacharozy na glukozę i fruktozę

Postautor: mirek-swirek » piątek, 23 cze 2017, 16:17

Panowie, dziękuję Wam za ten wątek.
Przypomniało mi się z lat młodzieńczych z zajęć z Hodowli Owadów Użytkowych o prostym sposobie na inwertowanie cukru. Lata minęły od tamtych lat więc wspomogłem pamięć guglem i w ten sposób trafiłem tutaj. Ze zgrozą doczytałem, że kupione przeze mnie po raz pierwszy T3 nie słyną z najprzyjemniejszych i najsubtelniejszych woni. Postąpiłem wg tego co tu napisano i 13 kg cukru zagotowałem z 17 litrami wody i 60 g kwasku cytrynowego. Roztwór dość szybko nabrał słomkowej barwy. Poszedł do balona z dopełnieniem wody do 45l. Wiem, że wyszło mi trochę duze blg, bo teoretycznie ok 26. Ale nie rozcieńczałem więcej, bo keg ma wszak tylko 50l pojemności i już po 10 godzinach stygnięcia z początkowych 49 stopni C roztwór zszedł do 34. Postanowiłem dalej nie czekać, tylko sypać paczkę drożdży. Piana zrobiła sie w zasadzie juz po 15 minutach i rosła przez następne 5 godzin. Po 9 godzinach piana zniknęła. Nastaw syczy, że aż serce rośnie. A, żeby poczuć zapach trzeba w zasadzie wsadzić nos w otwór balonu.
Przy tym, jak to waniało na samym początku, to teraz jest "kwiecista łączka pod lasem" ;) W domu nic nie czuć. Wszyscy szczęśliwi w nieświadomości, a szczególnie ja, jako jedyny świadomy.

Awatar użytkownika

seneka
550
Posty: 568
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Cukier inwertowany – rozkład sacharozy na glukozę i fruktozę

Postautor: seneka » sobota, 24 cze 2017, 13:31

Czyli że co partyzantka przed żoną? :D
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości