Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Kontakt:

Post autor: artaks »

Pytanie technologiczne: fermentować z ziarnem, czy można ograniczyć się do samego płynu?
Chyba w 'fusach' jest sporo dobrego smaku.
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw
koncentraty wina

boro
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 20 mar 2011, 19:53
Lokalizacja: sejny/olsztyn
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: boro »

Witam!
Kolego Juliusz pytanie: jakich drożdży najlepiej użyć do przepisu który podałeś? Może masz jakieś sprawdzone i polecisz? :)

Pytanie do Kolegi Kucyka: jak tam poczynania ze słodem? Coś już wyszło? Może się pochwalisz? :)

Z góry dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam
kamil
Ostatnio zmieniony środa, 23 mar 2011, 20:17 przez Agneskate, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Spacje i duże literki - regulamin radzę poczytać.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: Trener »

Właśnie popełniam swój pierwszy w życiu zacier z mąki pszennej (9L wody, 3kg mąki) i już na starcie popełniłem dwa błędy. Po pierwsze trochę go przypaliłem (co jeszcze jakoś przeżyję) oraz przekwasiłem kwaskiem cytrynowym (a to już chyba poważniejszy grzech) :( Papierki lakmusowe pokazują pH coś pomiędzy 3-4. Jest to za duża kwasowość według tego, co jest napisane na buteleczkach z enzymami. Czy mimo wszystko alfa-amylaza i glukoamylaza dadzą radę tej mące, czy też zacier jest już stracony? Więcej wody do garnka nie wejdzie, a przelewać tę mączną breję do mniejszych… jakoś nie pałam do tego pomysłu zbytnią chęcią ;)
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: gr000by »

Dodaj sody oczyszczonej, bo enzymy szlag trafi. pH 4-5 jeszcze ujdzie, ale 3-4 to dla nich ciut za nisko i mogą nie chcieć wydajnie pracować.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: Trener »

Wsypałem 3 łyżeczki sody. Mam nadzieję, że to wystarczy, bo pH już nie zmierzę. Powstał z tego jeden wielki, parujący glut, który jest tak gęsty, że zaraz złamię drewnianą kopystkę.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: gr000by »

Jak zacier z mąką i alfa-amylazą ma 80-90*C to zostaw go w spokoju i niech ostygnie do 60-65*C. Wtedy dodasz enzym scukrzający i będziesz musiał go parę razy przemieszać w trakcie scukrzania. Więcej informacji w temacie dundrowym, post o zacieraniu ;).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: Trener »

Dzięki :) Temat dundrowy to moje główne źródło wiedzy :)
Sęk w tym, że prawdopodobnie przypieczętowałem swoją klęskę już na starcie, w momencie gdy wsypałem mąkę do zimnej wody :( Na przyszłość będę wiedział, by sypać dopiero gdy woda będzie już gorąca.
Poza kropelkami, miałem jeszcze alfa-amylazę w proszku 4g. Dolałem wody do "budyniu", wsypałem saszetkę i wstawiłem na mały gaz. Albo się upłynni albo spali, trzeciej opcji nie ma.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: gr000by »

No to faktycznie, zastosowałeś rozwiązanie "płaszczowe". Podczas upłynniania bardzo mocno wzrasta "glutowość" masy - robi się z niej wręcz zaprawa murarska. Musisz jak najmniej tej masy przypalić podczas rozgrzewania do 70-80*C, a później pozostaje już tylko scukrzanie po ostudzeniu. Możesz zawsze garnek wsadzić do większego garnka (jak masz), zrobić płaszcz wodny i nie żałować grzania - grunt to dojść do tych 80*C, by enzym upłynniający miał możliwość popracować.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: olo 69 »

Witam. Zacieram mąkę w stosunku 1 mąki do 3 wody. Zacier po scukrzeniu ma konsystencję bardzo rzadkiej śmietany. Warunek jest taki, że podczas dodawania enzymu upłynniającego nie trzeba dodawać kwasu, bo ten powoduje znaczne gęstnienie zacieru oraz razem z enzymem scukrzającym należy dodać enzym zmniejszający lepkość zacieru. Zauważyłem, że w moim przypadku dodawanie kwasu zaraz przed enzymem scukrzającym podnosi uzysk spirytusu. Natomiast dodawanie kwasu przed enzymem upłynniającym nie dość, że znacznie zagęstsza zacier to powoduje jeszcze mniejszy uzysk.
Co do enzymów to spokojnie poradziły by sobie zarówno w tak kwaśnym środowisku jak miał kolega @Trener, jak i też bez dodawania kwasu do zacieru w ogóle.
Co do dodawania kwasu do zacierania, to niektórzy wręcz twierdzą, że destylat uzyskany z zacieru bez dodawania kwasu jest lepszy w smaku.
Ciekawe jakie są Wasze doświadczenia z dokwaszaniem zacieru, warto czy może jednak nie?
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: gr000by »

Kukurydza dokwaszana przy zacieraniu jest lepsza w smaku po destylacji (bardziej słodki destylat) niż niedokwaszana. A przy recyklingu dundru to już bajka. Pszenica dokwaszana i niedokwaszana wg. mnie w smaku się wiele nie różnią po destylacji. Żyto wkrótce trafi do przerobu, to i je porównam w ten sam sposób.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: Trener »

Nie chcę zapeszać przed końcem, ale chyba mam więcej szczęścia niż rozumu :mrgreen: Glut o konsystencji purée ziemniaczanego zmieszanego z kauczukiem, zamienił się w rzadki kisiel z grudkami. Pogotuję go jeszcze jakiś czas i może się dalej rozłoży.
Większego gara niestety nie mam. Kupiłem dziś największy jaki udało się dostać w Społem, bo już po prostu nie mogłem wytrzymać :odlot: Wiem, że to zabrzmi dziwnie, ale robienie różnych alkoholi jest lepsze nawet od ich picia :D
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: olo 69 »

Dodam jeszcze, że najprostsze zacieranie enzymami, to zagotować odpowiednią część wody potrzebnej do zacierania. Wlać ją wrzącą do beczki. Dodawać powoli mąkę lub śrutę i zacząć to mieszać wiertarką z mieszadłem, dodać enzym upłynniający i potem znowu wiertarka z mieszadłem i reszta mąki czy śruty. Ocieplamy beczkę dobrze na 1-2 godziny np. kocem i potem przy 65-60C odpowiednia ilość kwasu, enzym scukrzający oraz redukujący lepkość i mamy zatarte bez żadnych przypaleń, a scukrzenie bardzo dobre.
Ostatnio zmieniony czwartek, 5 gru 2013, 21:42 przez olo 69, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,olo 69

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: wawaldek11 »

Trener pisze: Wiem, że to zabrzmi dziwnie, ale robienie różnych alkoholi jest lepsze nawet od ich picia :D
Wcale dziwnie nie brzmi - wielu z nas tak ma :mrgreen:
Ja już się gubię w tym co mam i gdzie mam.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: olo 69 »

Trener pisze:Większego gara niestety nie mam. Kupiłem dziś największy jaki udało się dostać w Społem
Na złomowisku można dostać kociołki o pojemności około 40-50 litrów. Ja kupiłem taki w bardzo dobrym stanie za 20 zł. :lol:
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: Trener »

To w takim razie przepłaciłem pięć razy za garnek trzy razy mniejszy :( No ale liczę na to, że "łycha" z mąki mi tę stratę wynagrodzi :D
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: gr000by »

Mnie właśnie czeka wyprawa na złom, więc rozglądnę się za garami, bo 2 zacierania na raz to nie jedno :D.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

gaviscon
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 18:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: gaviscon »

Najlepiej zorganizuj sobie od razu parnik :D to dopiero frajda :odlot: aczkolwiek kocioł przypalony raz przypala się cały czas :cry:
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: gr000by »

Parnik podchodziłby już pod produkcję masową, wymaga opału i miejsca, a wszędzie wszyscy patrzą i nie chcę ryzykować. Jak będę miał wędzarnię (kiedyś, w odległej przyszłości), to może pokuszę się o takie połączenie, ale nie teraz. Keg 50l wystarcza w zupełności. Garnek 40-50l będzie tylko małym, burżujskim dodatkiem ;).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

bohema.zaba
100
Posty: 125
Rejestracja: piątek, 23 wrz 2011, 20:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: bohema.zaba »

Witam.

Kolego gr000by, szukaj dobrze na tym złomie:
http://allegro.pl/kociol-warzelny-parow ... 62311.html

Takie rzeczy też się trafiają, to już był by królewski dodatek.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: Trener »

No nic, papka przeenzymowana, wystudzona, przelana do baniaczka fermentacyjnego, dosypane 10g DAFu i 5g Fermioli. Teraz czas pokaże czy mieszanka ruszy.
Niestety na spodzie garnka było pokaźne przypalenie i zacier też przeszedł tym zapaszkiem :( Konkursowa łycha raczej z tego nie powstanie :(
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: olo 69 »

Może nie będzie tak źle, bo ja nieraz specjalnie dodawałem mocno prażonej śruty jęczmiennej 1 kg na 11 kg np. żytka. Gotowy destylat wychodził ciekawy w smaku.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: gr000by »

Jak nie czuć wyraźnego zapachu spalenizny nad zacierem to wszystko będzie dobrze. Swoją pierwszą kukurydzę lekko przypaliłem, ale wyszła bardzo smakowita i ostała mi się ostatnia butelka dębionej.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: Trener »

W końcu trzeciego dnia po nastawieniu coś się zaczęło dziać i zacier ruszył z kopyta :)
Mam pytanie o prawidłowa konsystencję zacieru z mąki. Mój wygląda jak rzadki kisiel z grudkami, coś jakby lejąca się maź. Mierzenie Blg w czymś takim raczej nie ma sensu. Czy to normalna postać, czy coś nie wyszło?
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: olo 69 »

A dodawałeś enzym redukujący lepkość? Moje zaciery z mąki mam tak rzadkie, ze mierzę blg bez żadnego problemu. Zacieram 1:3.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: gr000by »

To normalna postać. Jak drożdże przerobią trochę cukrów, to zrobi się jeszcze rzadszy. Pod koniec fermentacji będziesz mógł już spokojnie mierzyć BLG.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Felek
10
Posty: 17
Rejestracja: środa, 6 lut 2013, 09:41
Krótko o sobie: Jest dobrze ;)
Ulubiony Alkohol: Kormoran
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: Felek »

Zacier z mąki żytniej przygotowany na enzymach z buteleczek nastawiłem w niedzielę. Praktycznie od poniedziałku wszystko ładnie pracuje (fermiole). Teraz pytanie, czy można to destylować razem z mąką? Mam miedziany kociołek 12 litrów wsadu i grzałkę 900watt. Jeszcze jedna sprawa, chciałem użyć dundru do kolejnego zacierania. Zastanawiam się zatem czy nie powinienem bezwzględnie oddzielić tej mąki od płynu...
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: gr000by »

Na grzałce będzie ciężko to przedestylować, może się przypalić. A co do oddzielenia mąki od płynu, to będzie trudna sprawa - mąka przechodzi przez worki filtracyjne. Za to po odstawieniu na kilka dni dundru z mąką po destylacji, mąka osiada na dnie i można ściągnąć płyn znad niej.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: Trener »

gr000by pisze:Jak drożdże przerobią trochę cukrów, to zrobi się jeszcze rzadszy. Pod koniec fermentacji będziesz mógł już spokojnie mierzyć BLG.
Stało się jak mówiłeś. Kisiel zamienił się w ciecz o dość ciekawym, piwnym zapachu.
Zacier mączny.jpg
Fermentacja niemal całkowicie ustała, a cukromierz pokazuje dokładnie 0 Blg.
Jak z tym teraz postępować? Zlać znad osadu i wyklarować, czy lać w kocioł wszystko jak leci i na pot-stilla? A może na kolumnę i zrobić od razu zbożowy spirytus?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

liyo78
100
Posty: 146
Rejestracja: poniedziałek, 16 maja 2011, 09:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny wyrób
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: liyo78 »

Kolego bohema.zaba -ten kociołek jest niestety z aluminium!!

Felek
10
Posty: 17
Rejestracja: środa, 6 lut 2013, 09:41
Krótko o sobie: Jest dobrze ;)
Ulubiony Alkohol: Kormoran
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: Felek »

Mój zacier z mąki żytniej ma konsystencje nieudanego sosu do mięsa. Jest trochę za gęsty... Na fermiolach pracuje dokładnie 5 dni. Dziś z rurki "pyka" co jakieś 130sekund. Może cała skrobia nie przerobiła na cukier?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: gr000by »

Trener pisze:Jak z tym teraz postępować? Zlać znad osadu i wyklarować, czy lać w kocioł wszystko jak leci i na pot-stilla? A może na kolumnę i zrobić od razu zbożowy spirytus?
Jak nie obawiasz się przypalenia (spokojne grzanie gazem) to wymieszaj wszystko i ładuj taką breję do gara. Podczas rozgrzewania mieszaj wsad do jakiś czas do osiągnięcia 70-80*C i wtedy dopiero zamykaj kocioł pokrywą do destylacji - metoda sprawdzona, zacier nie powinien się przypalić. A jak wolisz być pewny, to zlej płyn znad mułu mącznego i tylko jego gotuj. Zawsze możesz sprawdzić na małej porcji zacieru, czy uda ci się go nie przypalić podczas destylacji.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: Trener »

Felek pisze:Mój zacier z mąki żytniej ma konsystencje nieudanego sosu do mięsa. Jest trochę za gęsty... Na fermiolach pracuje dokładnie 5 dni. Dziś z rurki "pyka" co jakieś 130sekund. Może cała skrobia nie przerobiła na cukier?
Sam jestem w temacie początkujący ale odnoszę wrażenie, że u mnie pomogło dodanie podczas fermentacji drugiej dawki glukoamylazy i wymieszanie zacieru. Drożdże wtedy wyraźnie przyspieszyły. Wpadłem na ten pomysł gdyż po zamówieniu zestawu enzymów, dostałem 1 buteleczkę alfa-amylazy i aż 3 glukoamylazy. Może sugerowana dawka enzymów, dla zacieru z mąki jest zwyczajnie za mała.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: gr000by »

Te enzymy z buteleczek mają dawkowanie: 1ml alfa-amylazy lub 3ml glukoamylazy na 6kg zboża. Dlatego dostałeś 1 buteleczkę enzymu upłynniającego i 3 buteleczki enzymu scukrzającego. Glukoamylaza jest dość aktywna w temperaturze fermentacji, więc jak dodałeś jej odpowiednią ilość przy zacieraniu, to scukrzenie, o ile nie zaszło na ciepło, to będzie zachodziło jeszcze podczas fermentacji.

Co do "gęstości" zacierów na życie, pszenicy, jęczmieniu to konieczny jest dodatek enzymu redukującego lepkość do zacierów zbożowych. Inaczej będzie zawsze przypominał kisiel lub sos. Przy kukurydzy nie ma takiego problemu, bo jej ziarno nie zawiera beta-glukanów i pentozanów, które odpowiadają za lepkość zacierów z innych zbóż.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: Trener »

Z braku czasu poczekałem jeszcze kilka dni z destylacją. Przy okazji Blg zeszło dokładnie do -4.
Destylowałem wszystko jak leci. Okazało się, że zaczęło kapać przy wyższej temperaturze w zbiorniku, niż ma to miejsce w nastawach owocowo-cukrowych, co świadczy o niższej wydajności %%% zacieru. Pomimo, że moje rurki są w miarę bezzapachowe, to podczas procesu unosił się dziwny, dla mnie niecodzienny zapaszek.
Mimo wszystko po rozcieńczeniu do 50%, wyszła z tego całkiem fajna wódeczka, trochę ostra ale interesująca w smaku i zapachu. Powiedziałbym nawet, że szczególnie w zapachu jest dość "chlebowa", jak świeży bochenek :) Teraz już wiem, skąd powiedzenie „Chleb w płynie” :D
Tak jak nie lubię kupnych "łiskaczy", tak to mi całkiem podchodzi, nawet zaraz po destylacji :ok:
Część zadębię, a część odstawię w niezmienionym stanie i za tydzień (o ile coś zostanie), dokonam porównania.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: gr000by »

Tutaj masz nie łychę, a pszeniczną ;). Dwukrotnie przedestylowana pszeniczna z dodatkiem łyżeczki/łyżki miodu na 0,5l i suszonego kłosa pszenicy - miodzio z boczkiem już po tygodniu, a po dwóch miesiącach to cudowna bimbrozja :D. Jak w końcu ruszą zboża u mnie, to i pszeniczna się pojawi, właśnie na kłosówkę.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: Trener »

Dwukrotnie przedestylowana :?: Już teraz jest świetna do :pije: , choć może trochę nieco za ostra :hmm: Będę musiał to przemyśleć 8-) Ale gdybym się jednak zdecydował na drugą destylację, to do ilu % przed gotowaniem ją rozrabiasz, aby nie straciła tego pięknego, chlebowego zapachu? :odlot:
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: gr000by »

Właśnie o tą ostrość mi chodziło, żeby nie była aż taka namolna :D. Rozcieńczyłem do 35-40% przed drugą destylacją na potstillu i odbierałem do pojawienia się niechcianych zapachów i smaków. Cały ogon poszedł do kolejnego przefermentowanego zacieru zaraz przed destylacją.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Felek
10
Posty: 17
Rejestracja: środa, 6 lut 2013, 09:41
Krótko o sobie: Jest dobrze ;)
Ulubiony Alkohol: Kormoran
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: Felek »

Trener, jaka wyszła Ci wydajność z jednego kg mąki po pierwszym procesie?
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: Trener »

Z 9 litrów wody i 3 kg mąki pszennej otrzymałem około 1 litra 75% trunku. Około, bo drugą partię zacieru, tę najbardziej mączną z dna, niestety przypaliłem i urobek poszedł na płyn do spryskiwaczy.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

Felek
10
Posty: 17
Rejestracja: środa, 6 lut 2013, 09:41
Krótko o sobie: Jest dobrze ;)
Ulubiony Alkohol: Kormoran
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Re: Cukier drogi? -Zatrzyj mąkę bracie!

Post autor: Felek »

Zacier z mąki żytniej, mimo że odstał swoje i zlałem tylko płyn z nad osadu, przypalił się. Psota po 2gim graniu jest gorzka... Teraz mam pytanie. Czy mąka/śruta kukurydziana równie łatwo się przypala? Głównie chciałem robić z kukurydzy. Mam kociołek miedziany 12l i grzałkę 900watt do tego mini still na rurze miedzianej fi35mm.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”