Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
klima1983
5
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 1 mar 2019, 13:46
Załączniki
corn whisky (pytanie o przepis)

Postautor: klima1983 » sobota, 9 mar 2019, 08:44

Witam,moglbym prosic o ocene przepisu ponizej?Trzeba cos modyfikowac ,czy wystarczy sie trzymac opisu?Dzieki!

CORN WHISKEY

30l wody
8kg śruty kukurydzianej
1,5kg słodu jęczmiennego

Do wody o temp. 74 st.C wsypać kukurydzę i mieszając czekać aż temp. spadnie do 64 st.C. Wsypać zmielony słód i utrzymywać temp. przez 1,5h od czasu do czasu mieszając nastaw, następnie schłodzić do temp. 30 st.C i dodać drożdże Turbo 48 (tak jest w oryginale).


Rabat 3%
Pojemnik-beczka-bańka INOX 50l z kranem
Cena: 469.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

kwik44
1100
Posty: 1107
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: corn whisky (pytanie o przepis)

Postautor: kwik44 » sobota, 9 mar 2019, 11:44

Ujdzie, powinno się zatrzeć. Kukurydzę można podgrzać bardziej, nawet do 90 stopni. Szybciej się skleikuje. Drożdże nie turbo tylko do zbożówek.

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2417
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: corn whisky (pytanie o przepis)

Postautor: Doody » sobota, 9 mar 2019, 12:23

Ja bym wsypał kukurydzę do wrzątku a nawet krótko pogotwał. Potem jak w przepisie, ale zwiększyłbym ilość słodu do 2,5-3kg. Tym samym zwiększyłbym ilość wody na początku do 34l.
Drożdże tak jak napisał @Kwik, dedykowane do zbóż (whisky).
Pozdrawiam
Darek


Autor tematu
klima1983
5
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 1 mar 2019, 13:46
Załączniki
Re: corn whisky (pytanie o przepis)

Postautor: klima1983 » niedziela, 10 mar 2019, 10:09

Dzieki ! Sprobuje w takim razie.Pozdrawiam!

Awatar użytkownika

Veritate
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 28 wrz 2018, 23:53
Załączniki
Re: corn whisky (pytanie o przepis)

Postautor: Veritate » środa, 20 mar 2019, 01:59

Doody pisze:Ja bym wsypał kukurydzę do wrzątku a nawet krótko pogotwał. (...)


Po co gotować kukurydzę? Pytam, bo sam dotychczas gotowałem (w swojej krótkiej jak dotąd przygodzie z kukurydzą) i jak dotąd nie jestem zachwycony rezultatem. Robiąc kolejny raz tak samo nie oczekuję, że uzyskam inny, lepszy efekt destylatu i chcę coś zmienić, trafiłem na forum po przerwie, po inspirację. ...a tu czytam, że kukurydzę gotować :-)

Ktoś ostatnio (mocniej z warzeniem piwa związany niż destylowaniem) zasugerował mi, że być może nie warto gotować bo ... przecież nie będę tego jadł, a aromaty przy gotowaniu uciekają, a ja chcę przecież te aromaty zatrzymać. Grunt żeby scukrzyć skrobie, a i tu nie koniecznie przejmować się że próba jodowa nie wychodzi idealnie czysta. Tak głośno myślę i chciałbym usłyszeć Twój argument za gotowaniem kukurydzy.

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2417
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: corn whisky (pytanie o przepis)

Postautor: Doody » środa, 20 mar 2019, 08:13

Argumentem jest oczywiście wydajność. Im wyższa temperatura wody do zacierania kukurydzy tym lepsza wydajność (przynajmniej w warunkach domowych). Krótkie lekkie podgotowanie jeszcze tą wydajność zwiększa.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4991
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: corn whisky (pytanie o przepis)

Postautor: lesgo58 » środa, 20 mar 2019, 08:18

Veritate pisze:...Robiąc kolejny raz tak samo nie oczekuję, że uzyskam inny, lepszy efekt destylatu i chcę coś zmienić, trafiłem na forum po przerwie, po inspirację. ...a tu czytam, że kukurydzę gotować :-)...

Myślisz że to jest zły pomysł? Masz coś przeciwko?

... przecież nie będę tego jadł, a aromaty przy gotowaniu uciekają, a ja chcę przecież te aromaty zatrzymać.

Skąd te informacje, że przy gotowaniu uciekają aromaty? Możesz podpowiedzieć jakie to aromaty uciekają? A jakie mają pozostać?

Konkludując. Tworzenie destylatu to nie jest gotowanie kompotu, który nadaje się do picia od razu. Chociaż nawet kompot gdy pozostawimy go w spokoju na jakiś czas staje się jeszcze lepszy.
Ostatnio zmieniony środa, 20 mar 2019, 08:19 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2417
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: corn whisky (pytanie o przepis)

Postautor: Doody » środa, 20 mar 2019, 08:27

W gotowaniu kukurydzy nie chodzi też o to by zrobić z niej zupę kukurydzianą ;)
Po prostu po wsypaniu do wrzątku śruty, temperatura mieszaniny obniża się np. do 85-90 stopni. Wtedy dobrze jest podgrzać ją do temp. wrzenia (stale mieszając) i gdy zacznie wrzeć podgotować dosłownie 2-3 min. Potem wyłączamy grzanie i mieszając dajemy spokojnie się kukurydzy kleikować.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

Veritate
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 28 wrz 2018, 23:53
Załączniki
Re: corn whisky (pytanie o przepis)

Postautor: Veritate » środa, 20 mar 2019, 22:00

Dobra chłopaki przekonaliście mnie, że kukurydzę najlepiej pogotować :-)

Dla mnie gotowanie zdroworozsądkowo wiąże się z zabiciem ewentualnych bakterii na śrucie (in plus) i przyspieszeniu dżelatynizacji/kleikowania. Co do aromatów tylko samo doświadczenie podpowiada mi że niestety po części uciekają, bo je czuć w całej chałupie co żona toleruje (przy kukurydzy, bo gorzej z innymi zbożami ;-)

Na efekt końcowy jednak ta ucieczka części aromatu ma raczej (moim zdaniem) nikły wpływ. Grunt żeby nie przetrzymać nastawu zbyt długo, bo z mojego małego doświadczenia wynik taki, że jak nastaw kukurydzy przetrzymany i "nie pogoniony" o czasie, to niestety destylat niepijalny (pozostawia mocny smak 'umami' - tłuszczu/oleju).

UMAMI to smak glutaminowy - wysokobiałkowy - MANOWAR
Ostatnio zmieniony środa, 20 mar 2019, 22:04 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


Marsaw30
150
Posty: 171
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
Załączniki
Re: corn whisky (pytanie o przepis)

Postautor: Marsaw30 » czwartek, 11 kwie 2019, 02:43

64 stopnie to troszke mało,na granicy,postaraj sie przytrzymac między 65 a 68. To optymalna temp. Pomiędzy zacieraniem metodą single infusion mash a step mash. Obie są ok. Ja zacieram w dwòch temperaturach i wspieram się delikatnie enzymami.

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2417
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: corn whisky (pytanie o przepis)

Postautor: Doody » czwartek, 11 kwie 2019, 10:31

Jak to delikatnie enzymami. Enzymy są konieczne przy zacieraniu kukurydzy i trzeba ich dodać tyle ile proponuje producent. Inaczej nie zatrzemy wszystkiego. 64 stopnie do dobra temp. do podania glukoamylazy. W temp. powyżej 65 stopni utworzą się niefermentowalne dekstryny, więc tej temperatury lepiej nie przekraczać. 70 stopni unicestwia działanie enzymu scukrzającego.
Ostatnio zmieniony czwartek, 11 kwie 2019, 10:31 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek


Marsaw30
150
Posty: 171
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
Załączniki
Re: corn whisky (pytanie o przepis)

Postautor: Marsaw30 » piątek, 12 kwie 2019, 22:37

W przepisie ma ,że doda też słòd jęczmienny więc w sumie mògłby zrezygnować z enzymów jak co poniektórzy robią. Ja dodaje jednak enzymy nawet jeśli w przepisie mam słód jęczmienny. 64 stopnie to optimum dla betaamylazy, 50-55 to optimum dla glukoamylazy, miedzy nimi jest delikatna różnica. Pisza o tym w różnych badaniach na temat enzymów. Ja gluko dodaję przy 50 i zostawiam na noc ,żeby sobie pipracowała spokojnie. Przy 72 stopniach dodaje alfaamylaze i tyle, po tym jak ją dodam zacier ładnie się upłynnia i zawsze wszystko ładnie się zaciera.
Ostatnio zmieniony piątek, 12 kwie 2019, 22:39 przez Marsaw30, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2417
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: corn whisky (pytanie o przepis)

Postautor: Doody » sobota, 13 kwie 2019, 13:00

50 stopni to za mało dla gluko. Oczywiście, że będzie działać. Jej działanie nie będzie pełne i straciłbyś na wydajności. Ale skoro dodasz również słodu (w temp 64 stopni) to powinno wszystko się zatrzeć. Jeżeli nie dodałbyś słodu, próba jodowa wyszłaby pozytywna.
Pozdrawiam
Darek


maciej2370
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 15 gru 2018, 10:30
Załączniki
Re: corn whisky (pytanie o przepis)

Postautor: maciej2370 » niedziela, 2 cze 2019, 10:49

Witam, mam pytanie. Czy wy przed dodaniem drożdży odcedzacie zboże czy fermentujecie wszystko razem bo u mnie to jest 8kg śruty kukurydzianej 3 kg słodu 34 l wody wszystko tak napęczniało, że chyba nie będzie z czego pędzić. Robiłem wszystko jak opisywaliście, ale bez enzymów, mam wrażenie jakby tej wody było za mało. Robiłem to pierwszy raz i chyba coś nie wyszło.
Ostatnio zmieniony niedziela, 2 cze 2019, 19:28 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


Barchiel
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2021, 08:31
Załączniki
Re: corn whisky (pytanie o przepis)

Postautor: Barchiel » poniedziałek, 13 wrz 2021, 08:41

To zależy, jak gesty jest zacier i czy masz mieszadło w zbiorniku czy nie.
Śruta zbożowa opadnie z zawiesina na dno i się przypali.

Poza tym jest kwestia smaku: destylacja ze zbożem lub nie to są rożne efekty końcowe.
Jest jeszcze kwestia ześrutowania ziarna jak jest ześrutowana na mąkę to inne smaki niż jest to bliżej "rozgniecionego" ziarna

Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 300
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: corn whisky (pytanie o przepis)

Postautor: artur.sukiennik » poniedziałek, 13 wrz 2021, 15:22

Oooo chyba złota łopata się należy:-):-)


Wróć do „Zaciery i Nastawy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości