Witam,
Zrobilem zacier wg. instrukcji na opakowaniu, czyli 50kg cukru na 200L nastawu i 2 paczki drozdzy. Zacier byl slodki, wiec wiadomo ze caly cukier sie nie przerobil. Zastanawiam sie dlaczego tak sie stalo. Czy zbyt niska temperatura fermetancji <=20C miala na to wplyw? W pomieszczeniu w ktorym stal zacier jest dosc chlodno. Czy byly jeszcze jakies inne czynniki? Zacier stal 2 miesiace.
Jutro zrobie nowy zacier z wsadzona grzalka do akwarium o mocy 50W. Chce ustawic temperature termostatu na 25C.
Z gory dziekuje za opowiedzi,
Pozdrawiam,
Coobra Mega Pack 100L - male stezenie alkoholu
-
- Posty: 57
- Rejestracja: poniedziałek, 20 wrz 2010, 11:45
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Coobra Mega Pack 100L - male stezenie alkoholu
Zacznę od 2. Te drożdże są dość szybkie. Używając ich po tygodniu mogłem puszczać towar na rurki. Coś musiało pójść nie tak jeśli drożdże nie przerobiły całego cukru. W pierwszej kolejności kup "cukromierz" i sprawdź czy rzeczywiście w nastawie jest cukier. Język może oszukiwać szczególnie jak nie wiesz do czego porównywać.
1. Wg instrukcji to jest porcja na 100 l wody. Niektóre, szczególnie szybkie drożdże nie tolerują zbyt dużych wolumenów do przerobu bo może to doprowadzić do przegrzania nastawu. Następnym razem sprawdź temp podczas burzliwej pracy bo może ona zabija drożdżaki. Stąd jeśli jest w nastawie cukier to to może być przyczyną.
Jeżeli natomiast masz rzeczywiście niską temp otoczenia to w końcówce fermentacji jak temp nastawu spada to przyczyna zakończenia mogą być rzeczywiście kiepskie warunki. Grzałka pomoże.
WitamDesire22 pisze: 1. ...wg. instrukcji na opakowaniu, czyli 50kg cukru na 200L nastawu i 2 paczki drozdzy.
2. ... Zacier stal 2 miesiace.
Zacznę od 2. Te drożdże są dość szybkie. Używając ich po tygodniu mogłem puszczać towar na rurki. Coś musiało pójść nie tak jeśli drożdże nie przerobiły całego cukru. W pierwszej kolejności kup "cukromierz" i sprawdź czy rzeczywiście w nastawie jest cukier. Język może oszukiwać szczególnie jak nie wiesz do czego porównywać.
1. Wg instrukcji to jest porcja na 100 l wody. Niektóre, szczególnie szybkie drożdże nie tolerują zbyt dużych wolumenów do przerobu bo może to doprowadzić do przegrzania nastawu. Następnym razem sprawdź temp podczas burzliwej pracy bo może ona zabija drożdżaki. Stąd jeśli jest w nastawie cukier to to może być przyczyną.
Jeżeli natomiast masz rzeczywiście niską temp otoczenia to w końcówce fermentacji jak temp nastawu spada to przyczyna zakończenia mogą być rzeczywiście kiepskie warunki. Grzałka pomoże.
-
- Posty: 30
- Rejestracja: wtorek, 13 gru 2011, 22:07
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy