Autor tematu
pietr
20
Posty: 28
Rejestracja: sobota, 20 cze 2020, 20:46
Załączniki
Co z zalegających win ?

Postautor: pietr » poniedziałek, 20 lip 2020, 21:49

Witam.
Doradźcie mi co zrobić z wina-mam ok 12 litrów wszelkiej maści o blg od "0" do "15".
Wina pochodzą z mojej produkcji, są wiekowe i niekoniecznie smaczne :)
Za mało aby je dać na rurki, to może dodać do czegoś, np.cukrówka lub nastaw z kompotów i przymierzam się do nastawu ze świeżych papierówek-możecie coś podpowiedzieć ?

[mod: po kropce i przecinku wstawią się spację!]
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 lip 2020, 09:07 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Zbyszek T
200
Posty: 209
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Załączniki
Re: Co z zalegających win ?

Postautor: Zbyszek T » wtorek, 21 lip 2020, 10:17

Jak są "niekoniecznie smaczne", to weź to wylej.
Zaoszczędziłbyś tak naprawdę 3 kg cukru dodając to do jakiejś cukrówki - a efekt moze być taki, że możesz pospuć smak całości.
https://www.facebook.com/Winnica-Spokojna-w-Boleścinie-koło-Trzebnicy-100237062318444/

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2247
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Co z zalegających win ?

Postautor: Kamal » wtorek, 21 lip 2020, 11:05

Jak na spiryt, to będzie bez większej różnicy.
K.
Obrazek


rozrywek
2500
Posty: 2849
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Co z zalegających win ?

Postautor: rozrywek » wtorek, 21 lip 2020, 11:34

Po prostu daj to komuś.
I nic nie mieszaj nie kombinuj.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

defacto
1450
Posty: 1492
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Ulubiony Alkohol: Piwo bezalkoholowe, kawa
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Co z zalegających win ?

Postautor: defacto » wtorek, 21 lip 2020, 12:06

Wlewasz winko do keg, dolewasz wody, żeby powstał normalny pełny wsad i szybko jedziesz z odpędem. Możesz mieszać to z przefermentowanymi cukrówkami i j/w. W ten sposób uzyskasz dobrą suróweczkę do następnego procesu. Na pozostym dundrze, możesz postawić kolejną cukrówkę-15blg :o Wylać raczej szkoda.
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"


Autor tematu
pietr
20
Posty: 28
Rejestracja: sobota, 20 cze 2020, 20:46
Załączniki
Re: Co z zalegających win ?

Postautor: pietr » wtorek, 21 lip 2020, 18:00

Kamal pisze:Jak na spiryt, to będzie bez większej różnicy.
K.


Też tak myślę,ale trochę mało-mogę dolać wody ? i puścić przez OVM na spiryt ? :scratch:

Awatar użytkownika

Egon777
30
Posty: 32
Rejestracja: sobota, 13 kwie 2019, 20:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: cudzy :-)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Co z zalegających win ?

Postautor: Egon777 » wtorek, 21 lip 2020, 18:08

Wylać żal, lepiej przerobić na co chcesz. Co znaczy "niekoniecznie smaczne"? Jeden lubi wytrawne, inny słodkie, a lump wszystko wypije za darmoszkę ;-)

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2247
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Co z zalegających win ?

Postautor: Kamal » wtorek, 21 lip 2020, 22:09

Zrób nastaw na cukrze, ale mniej. Jak skończy to z winami do kega na czysty. Do dundru dodaj cukru, napowietrz, dodaj drożdże.
I tym sposobem pozbywasz się wina, zyskując alkohol, i odzyskując cukier do fermentacji na alkohol. ;)
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

Dwaid
50
Posty: 61
Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 13:18
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Co z zalegających win ?

Postautor: Dwaid » wtorek, 21 lip 2020, 22:47

Tak jak napisał Kamal - jak na spirytus, to nie ma żadnej różnicy. Możesz też zmieszać z cukrówką. U mnie poszło w przemiał 150l win z początków moich zabaw z fermentacją i uzyskałem z tego całkiem sporo spirytusu.


Autor tematu
pietr
20
Posty: 28
Rejestracja: sobota, 20 cze 2020, 20:46
Załączniki
Re: Co z zalegających win ?

Postautor: pietr » środa, 22 lip 2020, 11:43

Dwaid pisze:Tak jak napisał Kamal - jak na spirytus, to nie ma żadnej różnicy. Możesz też zmieszać z cukrówką. U mnie poszło w przemiał 150l win z początków moich zabaw z fermentacją i uzyskałem z tego całkiem sporo spirytusu.


Właśnie klaruję cukrówkę i razem z nią wleje te wina,ale chcę zrobić dwa pędzenia-nie przeszkadza to ?

Awatar użytkownika

defacto
1450
Posty: 1492
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Ulubiony Alkohol: Piwo bezalkoholowe, kawa
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Co z zalegających win ?

Postautor: defacto » środa, 22 lip 2020, 13:08

pietr pisze:Właśnie klaruję cukrówkę i razem z nią wleje te wina,ale chcę zrobić dwa pędzenia, nie przeszkadza to ?

Musisz tak dobrać pojemność wsadów, żebyś uzyskał ich na dwa pełne procesy. Jeżeli tak postąpisz, z niczym nie będzie to kolidować.
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"


Autor tematu
pietr
20
Posty: 28
Rejestracja: sobota, 20 cze 2020, 20:46
Załączniki
Re: Co z zalegających win ?

Postautor: pietr » środa, 22 lip 2020, 13:34

defacto pisze:Musisz tak dobrać pojemność wsadów, żebyś uzyskał ich na dwa pełne procesy. Jeżeli tak postąpisz, z niczym nie będzie to kolidować.


Mam nastawione na dwa procesy, bo mnie już "dobry pan" poinformował jak robić :)

Ad: 28.07. no i pozbyłem się win-już są w surówce :ok: dzięki.
Ostatnio zmieniony wtorek, 28 lip 2020, 08:08 przez pietr, łącznie zmieniany 3 razy.


Autor tematu
pietr
20
Posty: 28
Rejestracja: sobota, 20 cze 2020, 20:46
Załączniki
Re: Co z zalegających win ?

Postautor: pietr » piątek, 31 lip 2020, 16:43

Muszę się pochwalić,bo uzyskałem spir "lux" kierując się tym kolumna-a-rektyfikacja-kompendium-wiedzy-w-pigulce-t9284.html?hilit=kompedium postem-"gotowanie 2.5". Z 22 buraków i 5 litrów wina uzyskałem ok.13l bezwonnego napoju 97%.
W porównaniu do "robienia na raz"-duża różnica :ok:

Awatar użytkownika

KofiSzop
20
Posty: 21
Rejestracja: niedziela, 21 lut 2021, 18:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Co z zalegających win ?

Postautor: KofiSzop » wtorek, 18 maja 2021, 15:08

Witam szanowne grono,

Podepnę się pod temat,

chciałbym przedestylować 18l wina z papierówek oraz 15l winka z dzikiej róży. Posiadam aabratek
KEG 50cm
katalizator 15cm
kolumna 120cm
OLM 30cm
głowica 19cm
grzanie 1,5+2,5 od kolegi AK-Spaw.
Nie posiadam regulatora napięcia
Pytanie jak to zrobić najlepiej :scratch: Opcja pierwsza: całość zlać razem i zrobić 2x rektyfikację lub 1X rektyfikację +kolumna filtracyjna z węgielem uzyskam 96% spiryt.
Albo korzystając z doświadczenia kolegów coś poeksperymentować :help: .
Pozdrawiam :)


czytam
450
Posty: 487
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Co z zalegających win ?

Postautor: czytam » wtorek, 18 maja 2021, 19:10

Czy wina są udane (bez wad wyczuwalnych w smaku i zapachu)?
Co chciałbyś uzyskać?

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1700
Posty: 1711
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Co z zalegających win ?

Postautor: Góral bagienny » wtorek, 18 maja 2021, 19:17

Wina szkoda na spiryt :angry:.
Przepuść to w trybie pot-still a będziesz zadowolony :ok:.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


rozrywek
2500
Posty: 2849
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Co z zalegających win ?

Postautor: rozrywek » wtorek, 18 maja 2021, 20:21

Kofiszop. Ja ty to robisz bez regulatora?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
850
Posty: 871
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Co z zalegających win ?

Postautor: MASaKrA_Domingo » wtorek, 18 maja 2021, 20:53

Abolutnie nie rób spirytusu 96%. Szkoda surowca! No chyba, że robiłeś wino w stylu jabłko na kilogram cukru - wtedy śmiało wrzucaj na rurki na czysty.

Jak Ci napisał góral - zrób to na PSie. W najgorszym przypadku wyjdzie Ci bimber z fajnym posmakiem.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Awatar użytkownika

KofiSzop
20
Posty: 21
Rejestracja: niedziela, 21 lut 2021, 18:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Co z zalegających win ?

Postautor: KofiSzop » środa, 19 maja 2021, 06:48

Dziękuję za odpowiedź.
@Rozrywek na razie przerabiałem tylko cukrówki na mocy roboczej 2,5 KW.
@Czytam akurat te wina nie należą do najlepszych (dzika róża mocna, intensywna i wytrawna, wino z papierówek smak i aromat płytki- rozrabiałem sokiem z biedronki w celach testowych-nie polecam tej metody)
Zleję całość do kega i przepuszczę w trybie PS jak radzi Góral. Muszę tylko sensowny regulator zamówić ;)


rozrywek
2500
Posty: 2849
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Co z zalegających win ?

Postautor: rozrywek » środa, 19 maja 2021, 13:13

Koffiszopie tak właśnie zrób. Najprostrzy regulator ci wystarczy.
Radius chyba miał jeden. Poszukaj na targowisku. Jak nie to drganatt coś prostego ci na stówę wymyśli.

Teraz wiesz już dlaczego papierówka tak się nazywa? Bo jest papierowa. Dobra na surowo i umyta otarciem o kolano. Nie na wino.

Przepuść to na ps. Z kiepskich win ciekawe destylaty wychodzą.
Przedestyluj i zostaw niech stoi.
Aromatu jabłka tam nie wyczujesz. Zapomnij. Ale po kieliszeczku na święta...ciekawostka co to.

Puść to bez głowicy i tyle.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Wróć do „Destylacja wina i piwa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości