Autor tematu
pietr
20
Posty: 27
Rejestracja: sobota, 20 cze 2020, 20:46
Załączniki
Co z zalegających win ?

Postautor: pietr » poniedziałek, 20 lip 2020, 21:49

Witam.
Doradźcie mi co zrobić z wina-mam ok 12 litrów wszelkiej maści o blg od "0" do "15".
Wina pochodzą z mojej produkcji, są wiekowe i niekoniecznie smaczne :)
Za mało aby je dać na rurki, to może dodać do czegoś, np.cukrówka lub nastaw z kompotów i przymierzam się do nastawu ze świeżych papierówek-możecie coś podpowiedzieć ?

[mod: po kropce i przecinku wstawią się spację!]
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 lip 2020, 09:07 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Zbyszek T
100
Posty: 144
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Załączniki
Re: Co z zalegających win ?

Postautor: Zbyszek T » wtorek, 21 lip 2020, 10:17

Jak są "niekoniecznie smaczne", to weź to wylej.
Zaoszczędziłbyś tak naprawdę 3 kg cukru dodając to do jakiejś cukrówki - a efekt moze być taki, że możesz pospuć smak całości.

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2178
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Co z zalegających win ?

Postautor: Kamal » wtorek, 21 lip 2020, 11:05

Jak na spiryt, to będzie bez większej różnicy.
K.
Obrazek


rozrywek
2000
Posty: 2032
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Co z zalegających win ?

Postautor: rozrywek » wtorek, 21 lip 2020, 11:34

Po prostu daj to komuś.
I nic nie mieszaj nie kombinuj.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

defacto
700
Posty: 723
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Co z zalegających win ?

Postautor: defacto » wtorek, 21 lip 2020, 12:06

Wlewasz winko do keg, dolewasz wody, żeby powstał normalny pełny wsad i szybko jedziesz z odpędem. Możesz mieszać to z przefermentowanymi cukrówkami i j/w. W ten sposób uzyskasz dobrą suróweczkę do następnego procesu. Na pozostym dundrze, możesz postawić kolejną cukrówkę-15blg :o Wylać raczej szkoda.
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:


Autor tematu
pietr
20
Posty: 27
Rejestracja: sobota, 20 cze 2020, 20:46
Załączniki
Re: Co z zalegających win ?

Postautor: pietr » wtorek, 21 lip 2020, 18:00

Kamal pisze:Jak na spiryt, to będzie bez większej różnicy.
K.


Też tak myślę,ale trochę mało-mogę dolać wody ? i puścić przez OVM na spiryt ? :scratch:

Awatar użytkownika

Egon777
20
Posty: 22
Rejestracja: sobota, 13 kwie 2019, 20:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: cudzy :-)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Co z zalegających win ?

Postautor: Egon777 » wtorek, 21 lip 2020, 18:08

Wylać żal, lepiej przerobić na co chcesz. Co znaczy "niekoniecznie smaczne"? Jeden lubi wytrawne, inny słodkie, a lump wszystko wypije za darmoszkę ;-)

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2178
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Co z zalegających win ?

Postautor: Kamal » wtorek, 21 lip 2020, 22:09

Zrób nastaw na cukrze, ale mniej. Jak skończy to z winami do kega na czysty. Do dundru dodaj cukru, napowietrz, dodaj drożdże.
I tym sposobem pozbywasz się wina, zyskując alkohol, i odzyskując cukier do fermentacji na alkohol. ;)
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

Dwaid
50
Posty: 59
Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 13:18
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Co z zalegających win ?

Postautor: Dwaid » wtorek, 21 lip 2020, 22:47

Tak jak napisał Kamal - jak na spirytus, to nie ma żadnej różnicy. Możesz też zmieszać z cukrówką. U mnie poszło w przemiał 150l win z początków moich zabaw z fermentacją i uzyskałem z tego całkiem sporo spirytusu.


Autor tematu
pietr
20
Posty: 27
Rejestracja: sobota, 20 cze 2020, 20:46
Załączniki
Re: Co z zalegających win ?

Postautor: pietr » środa, 22 lip 2020, 11:43

Dwaid pisze:Tak jak napisał Kamal - jak na spirytus, to nie ma żadnej różnicy. Możesz też zmieszać z cukrówką. U mnie poszło w przemiał 150l win z początków moich zabaw z fermentacją i uzyskałem z tego całkiem sporo spirytusu.


Właśnie klaruję cukrówkę i razem z nią wleje te wina,ale chcę zrobić dwa pędzenia-nie przeszkadza to ?

Awatar użytkownika

defacto
700
Posty: 723
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Co z zalegających win ?

Postautor: defacto » środa, 22 lip 2020, 13:08

pietr pisze:Właśnie klaruję cukrówkę i razem z nią wleje te wina,ale chcę zrobić dwa pędzenia, nie przeszkadza to ?

Musisz tak dobrać pojemność wsadów, żebyś uzyskał ich na dwa pełne procesy. Jeżeli tak postąpisz, z niczym nie będzie to kolidować.
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:


Autor tematu
pietr
20
Posty: 27
Rejestracja: sobota, 20 cze 2020, 20:46
Załączniki
Re: Co z zalegających win ?

Postautor: pietr » środa, 22 lip 2020, 13:34

defacto pisze:Musisz tak dobrać pojemność wsadów, żebyś uzyskał ich na dwa pełne procesy. Jeżeli tak postąpisz, z niczym nie będzie to kolidować.


Mam nastawione na dwa procesy, bo mnie już "dobry pan" poinformował jak robić :)

Ad: 28.07. no i pozbyłem się win-już są w surówce :ok: dzięki.
Ostatnio zmieniony wtorek, 28 lip 2020, 08:08 przez pietr, łącznie zmieniany 3 razy.


Autor tematu
pietr
20
Posty: 27
Rejestracja: sobota, 20 cze 2020, 20:46
Załączniki
Re: Co z zalegających win ?

Postautor: pietr » piątek, 31 lip 2020, 16:43

Muszę się pochwalić,bo uzyskałem spir "lux" kierując się tym kolumna-a-rektyfikacja-kompendium-wiedzy-w-pigulce-t9284.html?hilit=kompedium postem-"gotowanie 2.5". Z 22 buraków i 5 litrów wina uzyskałem ok.13l bezwonnego napoju 97%.
W porównaniu do "robienia na raz"-duża różnica :ok:


Wróć do „Destylacja wina i piwa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość