CO TO JEST PRZEDGON, A CO TO JEST POGON ?
-
- Posty: 112
- Rejestracja: czwartek, 10 wrz 2009, 20:24
- Krótko o sobie: Zbyt wiele szczegółów nie ma co zdradzać. Kocham moją Rodzinę a Przyjaciele są ważni jak moi Krewni. Kiedyś kupię sobie ranczo, wybuduję dom, wędzarnię, ziemiankę i szopę do pędzenia. Kto wie? Może wykopię staw? Posadzę na pewno brzozy. A może dęby i lipy ;-) Świerki i sosny też tam będą. Będę miał kurki i świnki, a kto wie, czy nie będzie tam krówki i konika :-)
- Ulubiony Alkohol: własne wódki i nalewki oraz piwo braciszka Siurka
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Puszcze Mazowsza
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Widzę, że temat znowu odżył. Dzięki kolego Bogdan, że mnie tu pokierowałeś.
Ad rem. Rozumiem Szaler, że psocisz na pot stillu. Szkoda, że pierwsze 200 g wylałeś. Wiosna niedługo, w grillu miałbyś czym podpalać. Wszystko, co uzbierałeś do 40% możesz pić (na moją odpowiedzialność ) - ja tak robię. Poniżej 40% daję do ponownego ciągnięcia. Zwróć uwagę, że 40% to granica zapachu przegonów. Zaczyna mocniej jechać drożdżami poniżej 40% i tu zaczyna się chyba to, co wszyscy nazywają pogonem.
Czyli tak: 200g syfu na podpałkę albo do mycia szyb, co leci dalej do 40% do picia, poniżej 40% do ponownego gonienia. Pozdrawiam.
Ad rem. Rozumiem Szaler, że psocisz na pot stillu. Szkoda, że pierwsze 200 g wylałeś. Wiosna niedługo, w grillu miałbyś czym podpalać. Wszystko, co uzbierałeś do 40% możesz pić (na moją odpowiedzialność ) - ja tak robię. Poniżej 40% daję do ponownego ciągnięcia. Zwróć uwagę, że 40% to granica zapachu przegonów. Zaczyna mocniej jechać drożdżami poniżej 40% i tu zaczyna się chyba to, co wszyscy nazywają pogonem.
Czyli tak: 200g syfu na podpałkę albo do mycia szyb, co leci dalej do 40% do picia, poniżej 40% do ponownego gonienia. Pozdrawiam.
"Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich".
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik
Ave Księstwo Oświęcimskie
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik
Ave Księstwo Oświęcimskie
-
- Posty: 1704
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: CO TO JEST PRZEDGON, A CO TO JEST POGON ?
Kolego Szaler, problem polega na tym, że przeczytałeś wszystko, ale tylko z ostatniej strony tematu. A w drugim poście wątku masz wyłożoną kawę na ławę! Zerknij tu: http://alkohole-domowe.com/forum/post6199.html#p6199szaler89 pisze:Przeczytawszy wszystko na temat gonów przedgonów itp. nadal nie wiem kiedy mamy do czynienia z z tymi cudami. Nie jestem wstanie stwierdzić... itd
Re: CO TO JEST PRZEDGON, A CO TO JEST POGON ?
Witam
Mam właśnie pytanie do was dotyczące sie oddzielania pogodnu i wygonu.Chodzi mi głównie o to czy do drugiej destylacji należny tylko dodać już sam wygon czy tez dolać tzw. doby alkohol w zakresie mocy 70-45%.Bo ja jak ostatnio robiłem to zlałem ten dobry i wygon razem do drugiej destylacji i dodałem wody i tu niewiem czy popełniłem jakiś błąd. Bo z tego co czytam wasze posty to juz lekko sie pogubiłem. Prosze o rade bo nieche czegoś teraz lekko spierdzielić przy moim następnym pędzeniu
Mam właśnie pytanie do was dotyczące sie oddzielania pogodnu i wygonu.Chodzi mi głównie o to czy do drugiej destylacji należny tylko dodać już sam wygon czy tez dolać tzw. doby alkohol w zakresie mocy 70-45%.Bo ja jak ostatnio robiłem to zlałem ten dobry i wygon razem do drugiej destylacji i dodałem wody i tu niewiem czy popełniłem jakiś błąd. Bo z tego co czytam wasze posty to juz lekko sie pogubiłem. Prosze o rade bo nieche czegoś teraz lekko spierdzielić przy moim następnym pędzeniu
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: CO TO JEST PRZEDGON, A CO TO JEST POGON ?
Pierwszą destylację ciągniesz do jakichś 30%, odlewasz z niej pierwsze 50-100ml i wszystko (łącznie z "dobrym alkoholem") rozcieńczasz wodą i gotujesz drugi raz.
BTW- nie nazwałbym "dobrym alkoholem" 45% produktu z pierwszej pot-stillowej destylacji
BTW- nie nazwałbym "dobrym alkoholem" 45% produktu z pierwszej pot-stillowej destylacji
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 24
- Rejestracja: sobota, 7 maja 2011, 13:26
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 1 raz
Re: CO TO JEST PRZEDGON, A CO TO JEST POGON ?
No i tu się zaczyna znów kolejny problem do rozwiązania a mianowicie jak dzielisz urobek i jak i po czym poznajecie kiedy jest przedgon kiedy serce a kiedy pogon. Ja to widzę tak jeśli się mylę to proszę poprawcie mnie
Pracuje teraz na sprzęcie zakupionym od kolegi z naszego zacnego forum http://allegro.pl/destylator-kolumna-gl ... 72358.html , pracuje bardzo stabilnie praktycznie bez obsługowo .
Prace zaczynam od zalania kega / ja używam turbo drożdży z 6kg cukru daje to około 22 l /.. grzeje ...gdy na kegu jest 80C odkręcam wodę. Czekam aż na szczycie zaczyna rosnąć temperatura wówczas odkręcam o wiele mocniej wodę. Gdy zobaczę w wzierniku ze zalewa kolumnę odłączam jedna grzałkę . Czekam 20 minut i odkręcam kranik delikatnie i odbieram podpałkę 200ml z prędkością 3-4 krople na sekundę , później znów czekam 20 minut i zaczynam odbierać z prędkością około 1l/godz i tu się zaczyna zagadka.
- przedgon to około 200ml pierwszych skroplin zaraz po podpałce do grilla , pytanie co z tym zrobić później?
- serce to co leci później , czyli ta nasz cala dobroć
- pogon no tu rożnie ale około 0,5 ostatnich skroplin , no i tego ostatniego nie bardzo jestem pewny
No i pytanie co robicie z przedgonem i pogonem? Ja zazwyczaj pogon to wlewam do pierwszego psocenia
wcześniej miałem kolumnę z zimnymi palcami i zapach produktu po jednym razem na nowej maszynce a na zimnych palcach to jak porównać malucha a mercedesa
Mam właśnie uzyskane 9 literków z pierwszego gonienia , niestety pogony zawsze wlewałem do następnego pierwszego razu wiec w tej chwili mam tylko około 0,7l pogonu a przedgonu nie oddzielałem , oddzielałem oczywiście za każdym razem 200 ml podpałki.
Wiec panowie jak sądzicie dobrze dziele frakcje ? Czekam na pochwały jak i krytyczne opinie na temat moich umiejętności , uczę się wiec każda opinia cenna jak złoto . A nagroda będzie uśmiech smakoszy na imprezie domowej .
Pracuje teraz na sprzęcie zakupionym od kolegi z naszego zacnego forum http://allegro.pl/destylator-kolumna-gl ... 72358.html , pracuje bardzo stabilnie praktycznie bez obsługowo .
Prace zaczynam od zalania kega / ja używam turbo drożdży z 6kg cukru daje to około 22 l /.. grzeje ...gdy na kegu jest 80C odkręcam wodę. Czekam aż na szczycie zaczyna rosnąć temperatura wówczas odkręcam o wiele mocniej wodę. Gdy zobaczę w wzierniku ze zalewa kolumnę odłączam jedna grzałkę . Czekam 20 minut i odkręcam kranik delikatnie i odbieram podpałkę 200ml z prędkością 3-4 krople na sekundę , później znów czekam 20 minut i zaczynam odbierać z prędkością około 1l/godz i tu się zaczyna zagadka.
- przedgon to około 200ml pierwszych skroplin zaraz po podpałce do grilla , pytanie co z tym zrobić później?
- serce to co leci później , czyli ta nasz cala dobroć
- pogon no tu rożnie ale około 0,5 ostatnich skroplin , no i tego ostatniego nie bardzo jestem pewny
No i pytanie co robicie z przedgonem i pogonem? Ja zazwyczaj pogon to wlewam do pierwszego psocenia
wcześniej miałem kolumnę z zimnymi palcami i zapach produktu po jednym razem na nowej maszynce a na zimnych palcach to jak porównać malucha a mercedesa
Mam właśnie uzyskane 9 literków z pierwszego gonienia , niestety pogony zawsze wlewałem do następnego pierwszego razu wiec w tej chwili mam tylko około 0,7l pogonu a przedgonu nie oddzielałem , oddzielałem oczywiście za każdym razem 200 ml podpałki.
Wiec panowie jak sądzicie dobrze dziele frakcje ? Czekam na pochwały jak i krytyczne opinie na temat moich umiejętności , uczę się wiec każda opinia cenna jak złoto . A nagroda będzie uśmiech smakoszy na imprezie domowej .
Re: CO TO JEST PRZEDGON, A CO TO JEST POGON ?
Ja stosuję jeszcze jedną metodę, urobek rozcieńczony do żądanej mocy podgrzewam w garnku otwartym, odchodzi wtedy bardzo dużo smrodu, ale bardzo uważam bo wiadomo to towar bardzo łatwopalny, oczywiście nie doprowadzam psoty do wrzenia (maksymalnie 50 do 60 stopni), ale to co pomylę na przedgonach ucieknie z garnka , stosuję metodę organoleptyczną, na mnie ta metoda robi największe wrażenie. Wiadomo od 2 do 5 oczek mocy ucieknie, ale pozostałą resztę można nazwać boskim nektarem
Ja swoją psotkę rozrabiam na 55% potem podgrzewam, a jak zostaje 50% to zakańczam procedurę i smacznego
Ja swoją psotkę rozrabiam na 55% potem podgrzewam, a jak zostaje 50% to zakańczam procedurę i smacznego
-
- Posty: 718
- Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
- Podziękował: 100 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: CO TO JEST PRZEDGON, A CO TO JEST POGON ?
Wiem że mały off top ale co mi tam .Dzisiaj w pracy wszedłem na zaplecze tuż po tym jak koleżanka jadla obiad. Wchodzę i czuję smród pogonów .Okazało się że koleżanka jadla zupkę chińską, taką ordynarną zalewajkę z pseudo makaronem. Nie wiem czy to ja już nie jestam spatrzony, ale zapach był łudząco podobny
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: CO TO JEST PRZEDGON, A CO TO JEST POGON ?
Tak dla uzupełnienia.
Nie wiem czy to robisz, ale skuteczniejszym sposobem jest rozcieńczyć do 70%. Działanie takiego roztworu jest efektywniejsze.
Ja zawsze dezynfekuję "alkoholem technicznym" uzyskanym z dodatkowej podwójnej rektyfikacji wszelkich śmieci pozostałych po rektyfikacjach.
Oczywiście rozcieńczonym do 70%.
Nie wiem czy to robisz, ale skuteczniejszym sposobem jest rozcieńczyć do 70%. Działanie takiego roztworu jest efektywniejsze.
Ja zawsze dezynfekuję "alkoholem technicznym" uzyskanym z dodatkowej podwójnej rektyfikacji wszelkich śmieci pozostałych po rektyfikacjach.
Oczywiście rozcieńczonym do 70%.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: CO TO JEST PRZEDGON, A CO TO JEST POGON ?
Jako, że roztwory etanolu o stężeniu 50% - 70% głębiej penetrują tkanki oraz komórki bakteryjne (wiem to - bo przez przypadek bo byłem na tej lekcji chemii ) wiec działanie odkażające jest efektywniejsze niż w przypadku stężonych roztworów alkoholu etylowego.
Z podobnej zasady korzystają piwiarze i winiarze. Kiedyś u nich napotkałem posty na ten temat. I od tego czasu stosuję się do tych zaleceń. Nie wiem na ile na "naszym podwórku" (bo w medycynie na pewno) jest efektywniejsze działanie spirytusu rozcieńczonego od spirytusu 95%, ale sumując "plusy dodatnie" na pewno oszczędzamy spirytus jak i też mamy pewność że efekt finalny będzie w pełni zadowalający.
Z podobnej zasady korzystają piwiarze i winiarze. Kiedyś u nich napotkałem posty na ten temat. I od tego czasu stosuję się do tych zaleceń. Nie wiem na ile na "naszym podwórku" (bo w medycynie na pewno) jest efektywniejsze działanie spirytusu rozcieńczonego od spirytusu 95%, ale sumując "plusy dodatnie" na pewno oszczędzamy spirytus jak i też mamy pewność że efekt finalny będzie w pełni zadowalający.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: CO TO JEST PRZEDGON, A CO TO JEST POGON ?
Spirytus powyżej 90% denaturuje (ścina) białka zewnętrzne, więc nie wchodzi w głąb komórki, co jest niezbędne, żeby wyciągnąć wodę z jej struktury. Do odkażania stosuje się etanol 70% lub coraz częściej- alkohol izopropylowy (IPA), będący składnikiem naszych przedgonów.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 146
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: wielkopolska
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: CO TO JEST PRZEDGON, A CO TO JEST POGON ?
Teraz już także znalazłem
Mechanizm działania odkażającego alkoholu etylowego polega na odciąganiu wody z komórek i denaturacji białek strukturalnych oraz enzymatycznych. Alkohol etylowy uszkadza także otoczki lipidowe komórek bakteryjnych.
Siła działania odkażającego alkoholu etylowego jest ściśle związana z jego stężeniem. Etanol o stężeniu 90% - 96% wykazuje najsłabsze działanie odkażające.
Powodem tego jest zbyt szybki proces denaturowania białek wskutek czego następuje powierzchowne jego działanie.
Roztwory etanolu o stężeniu 50% - 70% głębiej penetrują tkanki oraz komórki bakteryjne dzięki czemu działanie odkażające jest efektywniejsze niż w przypadku stężonych roztworów alkoholu etylowego.
Etanol 70% jest stosowany miejscowo. Stosowany głównie w celach antyseptycznych. Znajduje zastosowanie do odkażania skóry nieuszkodzonej, błon śluzowych, otarć naskórka.
Także do dezynfekcji narzędzi chirurgicznych, utensyliów recepturowych i innych przedmiotów.
SPIRITUS FLAT UBI VULT