Witam zastanawiam się nad filtracją wina i mianowicie mam dylemat czym filtrować. Do wyboru mam:
Bibuła filtracyjna.
Worek do filtracji.
Ścierka tetrowa.
Druga sprawa by odgazować trochę wino mogę je pomieszać? W sumie już trochę pomieszałem w koło balonem czy nic się nie stanie? Wino 25L z ciemnych i jasnych winogron ok 3msc do tej pory chodzi co 1min postawione przy kaloryferze. Dwa razy zlewałem przez gazę i drobny filtr w lejku lecz jest jeszcze trochę mętne.
Co polecicie do filtracji wina
-
- Posty: 1411
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 518 razy
- Otrzymał podziękowanie: 123 razy
- Kontakt:
Re: Co polecicie do filtracji wina
Poczekaj aż przestanie pracować i samo się wyklaruje, w międzyczasie możesz ściągać z nad osadu. Poza tym odstaw wino od kaloryfera i niech pracuje w normalnej temperaturze. To nie jest piekarnia A jak skończy pracować to możesz wynieść do zimnego pomieszczenia, wyklaruje się szybciej.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 25 lis 2019, 12:20 przez mtx, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Co polecicie do filtracji wina
Tak zrobię obecnie w winie czuć jakby trochę kwaśne a zarazem półsłodkie opłaca się dodać jeszcze ok 0,5kg cukru?
Mod.
Nie cytuj postu poprzednika.
Mod.
Nie cytuj postu poprzednika.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 25 lis 2019, 13:27 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1411
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 518 razy
- Otrzymał podziękowanie: 123 razy
- Kontakt:
Re: Co polecicie do filtracji wina
Jeśli jeszcze drożdże pracują to i tak ten cukier zjedzą do końca i będzie po prostu mocniejsze. Jeśli chcesz, żeby było słodsze to poczekaj aż się całkowicie sklaruje, delikatnie za siarkuj dla pewności, że już drożdże nie ruszą i dopiero dosłodź do poziomu jaki Ci odpowiada, wtedy zostaw na kilka dni w balonie i jak nie pojawi się fermentacja, to butelkuj.
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Co polecicie do filtracji wina
Temat winorośl uprawy to inne forum. Najpierw trzeba odpowiedzieć na pytania: Jakie mam siedlisko, do czego ma być ta winorośl, ile mam czasu na zajmowanie się nią. Reszta inne forum. Sam obecnie posiadam ok 500 krzaków.
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 lis 2019, 11:24 przez michal278, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com