Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kucyk
1700
Posty: 1706
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Co można zrobić z ruskim spirytem? Szybkie przepisy smakowe.

Postautor: Kucyk » poniedziałek, 31 maja 2010, 10:36

Napisał do mnie Kolega taki oto mail:

Powitawszy :)
Piszę do Cię, gdyż mam problem natury alkoholowej :oops:
Drogą kupna wszedłem w posiadanie 2x0,75L ukraińskiego spirytusu prima sort (podobno ma deczko więcej niż 98%) :D
No i tu jest problem, ponieważ z braku doświadczenia nie wiem co z tego by dobrego zrobić. Nie jest tego aż tak dużo aby sobie eksperymentować z tym czy owym, więc chciałbym się zdać na opinię eksperta :)
Więc jeśli byłbyś skłonny podrzucić mi taki czy owy przepis to będę wraz z kolegą/wujkiem Stanisławem bardzo dźwięczny hejnał.
Bóg zapłać :pije:


Panowie, pomożecie? - bo ja nie mam pojęcia na co ciekawego można by ten spirol przerobić tak, aby nie musiał leżakować pół roku...
أسامة بن لادن

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5335
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Pomóżcie zrobić coś z ruskim spirytem!

Postautor: Zygmunt » poniedziałek, 31 maja 2010, 13:39

A o opcji kawa+ pomarańcza Koledze wspomniałeś? To chyba najszybsza "pijalna" metoda.... Ewentualnie (skoro taki zajebiaszczy ten spirol) rozcieńczyć do 45%, zmrozić i pić za dwa dni pod wiejską kiełbaskę:)

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

Dines
50
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 23 lut 2010, 19:28
Ulubiony Alkohol: wszystko co ma promile a sam zrobiłem
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Pomóżcie zrobić coś z ruskim spirytem!

Postautor: Dines » poniedziałek, 31 maja 2010, 15:09

Proponuje duży słój pół puszki zagotowanego mleka zagęszczonego ( karmel ) i całą laskę wanilii. Zamknąć na dwa tygodnie co dziennie przez pierwszy tydzień wstrząsając, drugi tydzień na wyklarowanie. Następnie spokojnie wolno i takie tam przelać przez filtr do kawy i rozcieńczyć używając tabeli. Ja robię tak z tym co napsocę z tym, że jak na razie jadę na pot-stilu. Pozdrawiam
Czas to pieniądz, pieniądz to piwo.
Więc pijmy to piwo puki czas.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kucyk
1700
Posty: 1706
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Pomóżcie zrobić coś z ruskim spirytem!

Postautor: Kucyk » poniedziałek, 31 maja 2010, 17:43

Dziękuję Panowie za propozycje. A czy nie macie jakiegoś patentu na coś zajebiście wybuchowego (smakowo) do przyrządzenia na szybciora? Wiecie, robimy, czekamy jeden dzień, pijemy...
أسامة بن لادن

Awatar użytkownika

Dines
50
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 23 lut 2010, 19:28
Ulubiony Alkohol: wszystko co ma promile a sam zrobiłem
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Co można zrobić z ruskim spirytem? Szybkie przepisy smakowe.

Postautor: Dines » poniedziałek, 31 maja 2010, 18:03

Proszę tylko się nie obraź. Tak to tylko w erze i monopolu;) Kucyk kto jak kto, ale Ty powinieneś wiedzieć, że w naszym hobby czas jest sprzymierzeńcem. Piłem kiedyś ruski spiryt rozrobiony dzień wcześniej - raczej nie mam problemu z syndromem dnia wczorajszego, ale wtedy to był KOSZMAR!! Dlatego moja rada na jutro do monopolu, a spiryt do słoja na dwa tygodnie i będzie niebo w gębie.
Pozdrawiam
Czas to pieniądz, pieniądz to piwo.
Więc pijmy to piwo puki czas.

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5335
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Co można zrobić z ruskim spirytem? Szybkie przepisy smakowe.

Postautor: Zygmunt » poniedziałek, 31 maja 2010, 18:14

Najszybsza to chyba cytrynówka... Natrzeć skórki z 4 cytryn, zalać to 65% alkoholem, dodać cukru i soku z oskrobanych cytryn (jakby było za mało cytrynowe, to zawsze można wsypać trochę kwasku, ale trzeba uważać z ilością). Dość szybko łapie kolor, potem przefiltrować, zmrozić i pić. Taka "wybuchowa lemoniadka" ;)

Pamiętajmy, że cukier wygładza smak nawet najostrzejszego spirytusu.


Kolor ze skórek cytrusów przechodzi naprawdę błyskawicznie- po jakichś dwóch godzinach szklanka z wymieszaną skórką z jednej pomarańczy i 75ml psoty wygląda tak:

Obrazek


W ten sposób zdarza mi się barwić mniej udane wizualnie wódeczki.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kucyk
1700
Posty: 1706
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Co można zrobić z ruskim spirytem? Szybkie przepisy smakowe.

Postautor: Kucyk » poniedziałek, 31 maja 2010, 18:32

Oooo Zygmunt! I to jest konkret! Sru dodatki do słoja, mieszamy, czekamy dzień i się raczymy.
A robił ktoś klasyczną przepalankę? Podobno najlepsza jest gdy zapali się górkę cukru na piętce chleba i pozwoli się aby płonący karmel kapał wprost do rozrzedzonego spirytu.

Słyszałem też o smażeniu miodu z goździkami na patelni tak, aż się miód karmelizować zacznie. Podobno wymiata smakowo - trunek znany w pewnych kręgach jako "piernikówka".
أسامة بن لادن

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5335
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Co można zrobić z ruskim spirytem? Szybkie przepisy smakowe.

Postautor: Zygmunt » poniedziałek, 31 maja 2010, 19:19

Jak będziecie mieli ponad dwa litry rozrobionego dziadostwa, to można spróbować wszystkich przepisów w ilości "po pół litra" :)

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


bono69
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 1 lut 2010, 23:47
Załączniki
Re: Co można zrobić z ruskim spirytem? Szybkie przepisy smakowe.

Postautor: bono69 » poniedziałek, 31 maja 2010, 21:48

Cytrynowka:
bierzemy 3 cytryny,przekrawamy na pół i w dużym słoju rozgniatamy tluczkiem do ziemniaków.
Zalewamy 0,5 l spirytusu i do lodówy na ok 8 do 12 godz.Nie dłużej bo zgoszknieje.
Cytryny odciskamy i wyrzucamy a resztę rozcieńczamy 0,5 l wody i dodajemy 4 łyżki cukru.
Odstawiamy do lodówy na następne kilka godzin ;)
Proste i skuteczne,a przede wszystkim smaczne.Można oczywiście przecedzić,wtedy jest dużo ładniejsze ...ale widzę,że tutaj komuś się spieszy ;D
Ostatnio zmieniony niedziela, 6 cze 2010, 20:52 przez bono69, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Qba
600
Posty: 615
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 18:17
Krótko o sobie: Szefu
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Co można zrobić z ruskim spirytem? Szybkie przepisy smakowe.

Postautor: Qba » wtorek, 1 cze 2010, 08:17

Ja mam tez dobry przepis, pewnie go znacie, albo juz sie gdzies na forum przewinął, ale mimo to przytoczę :)

Składniki:
- butelka po wodzie 1,5L plastikowa
- 0,5 spirytusu 98%
- 1 piwo 0,5 typu Porter (żywiec jest ok)
- 5 cukrów waniliowych
- woda mineralna

Do tej butelki 1,5L wlewamy Spiryt potem Piwo i wsypujemy te cukry waniliowe , na końcu dopełniamy butelkę do pełną wodą mineralną, mieszamy, odstawiamy na dwa tyg, ale po 1 tygodniu jest ok. Smakuje kukułkami i świetnie nadaje się dla kobiet :) Sprawdzone na ruskim spirytusie :ok:
Alkohole-domowe.com - Przepisy, wiedza, forum
Alkohole-domowe.pl - Zakupy, asortyment, zaopatrzenie

Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kucyk
1700
Posty: 1706
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Co można zrobić z ruskim spirytem? Szybkie przepisy smakowe.

Postautor: Kucyk » czwartek, 10 cze 2010, 17:35

@ Dines

Kolega zdecydował się na Twój sposób zagospodarowania spirolu. Tylko taka prośba: jak możesz to podaj konkretne proporcje na 0,7L spirytu, tzn. ile tego mleka, ile wanilii (nie wiem czy dotłoczy to 0,7 czy 2x0,7).

Jeśli chodzi o słynną "tabelę" to jest ona dostępna np. tu: post3336.html#p3336
أسامة بن لادن

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5335
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Co można zrobić z ruskim spirytem? Szybkie przepisy smakowe.

Postautor: Zygmunt » czwartek, 10 cze 2010, 18:58

Co do tej metody- ostrzegam przed grudkami. No i nie wyobrażam sobie przelewania tego przez filtr kawowy. Ja na flaszkę 700ml dałem 3/4 opakowania przegotowanego mleka skondensowanego słodzonego (SM Gostyń), kieliszek 50ml świeżego skondensowanego niesłodzonego, odrobinę kakao i laskę wanilii + oczywiście destylat pod korek. Wszytsko zmiksowałem, mieszałem itp...
Stoi toto już dobrze ponad miesiąc i grudki są nadal, nic nie opada- smak jest ok (podchodzi pod Baileysa), ale grudy wkurzają niemiłosiernie.
Mimo to została już tylko resztka ;) :
Obrazek

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

Dines
50
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 23 lut 2010, 19:28
Ulubiony Alkohol: wszystko co ma promile a sam zrobiłem
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Pomóżcie zrobić coś z ruskim spirytem!

Postautor: Dines » czwartek, 10 cze 2010, 23:24

Podany przepis z proporcjami odnosił się do CAŁYCH 2 *0.7 spirytu (na moje oko). Jak chcę zrobić sobie typową flaszkę to biorę słoik 0.4l łyżke stołową KARMELU 1/4 laski wanilii i zalewam 0.33l psoty o mocy 65% (o ile wierzyć mojemu sprzętowi). To sobie robi tydzień codziennie mieszając, a drugi tydzień na opadnięcie karmelu. Zygmunt podejrzewam że dodatek mleka skondensowanego spowodował grudki. Nigdy nie miksowałem karmel i tak z dużej grudy rozpadnie na mniejsze przy wstrząsaniu. Polecam słoik, a nie butelkę do tego przepisu ze względu na to, że przelewając do rozcieńczenia łatwiej to przelać ze słoika bez mącenia osiadłego karmelu.
Pozdrawiam
Czas to pieniądz, pieniądz to piwo.
Więc pijmy to piwo puki czas.

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5335
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Co można zrobić z ruskim spirytem? Szybkie przepisy smakowe.

Postautor: Zygmunt » czwartek, 10 cze 2010, 23:28

Miksowałem blenderem w dużym shakerze- najpierw kajmak (bo tak to się chyba fachowo nazywa) z wódzią, potem dolałem mleczka. Grudki są ewidentnie kajmakowe...
O takim mleku (gotowanym w zamkniętej puszce 2h) mówię:
Obrazek
Potem dolałem kielonek takiego:
Obrazek

Laska wanilii wydłubana, ziarenka osobno, kawałeczki laski też pokrojone i osobno wrzucone. Kakałka dałem może łyżkę stołową, może mniej (Gellwe, ciemne bez cukru).

Smak toto ma na prawdę dobry... jak się przymknie oko na te cholerne grudy.

APDEJT: To Twoje Dines z prawej to to samo co moje, tylko "fabrycznie" gotowane :)

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

Dines
50
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 23 lut 2010, 19:28
Ulubiony Alkohol: wszystko co ma promile a sam zrobiłem
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Co można zrobić z ruskim spirytem? Szybkie przepisy smakowe.

Postautor: Dines » czwartek, 10 cze 2010, 23:31

100_2139.jpg

Ja używam tego z prawej i nie miksuj. Następnym razem też dodam mleka. Staram się oszczędzać czas.
100_2141.jpg
A tak wygląda gotowiec.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Czas to pieniądz, pieniądz to piwo.
Więc pijmy to piwo puki czas.


MrBebo0010
2
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 6 cze 2010, 20:27
Ulubiony Alkohol: deptana kręconka
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Co można zrobić z ruskim spirytem? Szybkie przepisy smakowe.

Postautor: MrBebo0010 » piątek, 11 cze 2010, 16:10

Bardzo smacznie jest zmieszać spirytus z sokiem ze śliwek(najlepiej własnej produkcji), w proporcjach odpowiadającym twojemu smakowi.

Awatar użytkownika

Dines
50
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 23 lut 2010, 19:28
Ulubiony Alkohol: wszystko co ma promile a sam zrobiłem
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Co można zrobić z ruskim spirytem? Szybkie przepisy smakowe.

Postautor: Dines » sobota, 12 cze 2010, 17:01

Do posiadanej już flaszki karmel&wanilia dodałem zgodnie z radą Zygmunta mleko zagęszczone i kakao :D A oto wynik:
100_2159.jpg
Bez grudek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Czas to pieniądz, pieniądz to piwo.
Więc pijmy to piwo puki czas.

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5335
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Co można zrobić z ruskim spirytem? Szybkie przepisy smakowe.

Postautor: Zygmunt » sobota, 12 cze 2010, 17:27

Dałeś mniej tego całego kajmaku- ja chyba przesadziłem z ilością. Moje jest mocno, mocno emulsyjne- konsystencją przypomina sos czekoladowy do lodów;p

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


pluton
30
Posty: 49
Rejestracja: środa, 7 kwie 2010, 09:52
Załączniki
Re: Co można zrobić z ruskim spirytem? Szybkie przepisy smakowe.

Postautor: pluton » niedziela, 13 cze 2010, 12:34

Kucyk pisze:Napisał do mnie Kolega taki oto mail:
Drogą kupna wszedłem w posiadanie 2x0,75L ukraińskiego spirytusu prima sort (podobno ma deczko więcej niż 98%) ...


Mam nadzieję, że jako osoba doświadczona w zagadnieniach poruszanych na tym forum i autor wielu ciekawych postów zasugerowałeś swojemu koledze natychmiastowe wylanie nabytej cieczy do kanalizacji ?

A co do 'szybkich' przepisów, to pamiętam, że kiedyś doprawiałem spirytus sokiem z granatów. Bardzo szybko się to układało i praktycznie rano dorobiony nadawał się do konsumpcji wieczorem.

pozdrawiam
pluton

Awatar użytkownika

Dines
50
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 23 lut 2010, 19:28
Ulubiony Alkohol: wszystko co ma promile a sam zrobiłem
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Co można zrobić z ruskim spirytem? Szybkie przepisy smakowe.

Postautor: Dines » piątek, 18 cze 2010, 20:42

Witam. W związku z dużym zainteresowaniem wódką karmel&wanilia postanowiłem zrobić kolejną flaszkę dokonując fotorelacji.
Dzień pierwszy:
Przygotowane składniki
1.jpg

Odmierzenie składników
3.jpg

Zalanie składników psotą
4 pierwszy dzień.JPG

W tym momencie powinna być seria zdjęć codziennego mieszania, ale pozostanę przy tym (siódmy dzień - karmel był rozbity 3 dnia widelcem):
7.jpg

Dzień trzynasty:
Znowu przygotowanie składników ( idąc za myślą Zygmunta postanowiłem dodać mleko zagęszczone i kakao):
8.jpg

Filtracja
10.jpg

Dodanie mleka
11.jpg

A tak wygląda gotowy trunek po dodaniu kakao i wymieszaniu
12.jpg

Nie pozostało nic innego jak życzyć powodzenia tym którzy będą chcieli wykorzystać ten przepis. Na zdrowie :pije:
Ps. przydałaby się nowa nazwa bo karmel&wanilia jest już trochę nieaktualna ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Czas to pieniądz, pieniądz to piwo.
Więc pijmy to piwo puki czas.


Wróć do „Przepisy smakowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość