Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Dział dla tych, którym nie wyszedł idealnie klarowny trunek.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:

Post autor: mtx »

A jesteś w 100% pewny, że to był czysty silikon? Czasem można dostać "silikonowe"
węże z domieszką pcv czy innych świństw, wyglądają tak samo, ale palą się inaczej :twisted:
alembiki

jaro001
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 18 wrz 2012, 22:38
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: jaro001 »

Niestety,ale nie mam pewności, że zawartość silikonu w silikonie wynosiła 100%. Mam inne wężyki-sprawdzone w "boju", więc je porównam. Zobaczę jak będą się zachowywały na ogniu. Zastanowiło mnie to, że kiedy je wygotowałem, to stawały się bardzo mleczne, ale jak zalałem cały wężyk psotą, to jakby stawał się lekko przeźroczysty. Myślę, że te wężyki silikonowe też zdarzają się oszukane, a efekty tego później widać.
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 paź 2012, 10:10 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Konieczne poprawki.

gotiger
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: gotiger »

Ja również mam ten problem, że przedostaje mi się "coś" do destylatu
i od dłuższego czasu zastanawiam się czym jest to spowodowane ...
Wcześniej używałem innego wężyka (przy starej głowicy).
Od kiedy mam nową głowicę aabratka, mam nowy wężyk o mniejszej średnicy.
Co najciekawsze stary był kupiony w sklepie biowinu, a nowy w naszym sklepiku forumowym :?
Wcześniej miałem aparaturkę ZP, gorsze sterowanie, mniej dokładny termometr (dokładność i wyświetlanie +/-1*C),
a obecnie pełne sterowanie grzaniem, głowica aabratek + zaworek iglicowy na odbiorze i ...
... i mam często problem z rozrobieniem dobrek czystej - "posmaki w tle", "mleko" itp.

Może ktoś ma podobne problemy z wężykami z forumowego sklepiku ?

P.S. Mam nadzieję, że JanOkowita nie obrazi :roll:

jaro001
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 18 wrz 2012, 22:38
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: jaro001 »

Właśnie dzisiaj zrobiłem test ogniowy na wężykach.Ten kupiony ostatnio po którym miałem mętną psote pali się po sekundzie no może dwóch. Natomiast ten, który używałem do tej pory nawet po 10 sekundach nie chce się palić. Ewidętnie widać, że ten nowy jest z jakąś domieszką bo śmierdzi jak pcv.Teraz już wiem jak sprawdzić czy dany wężyk jest naprawdę silikonowy. Można byłoby pokusić się o jeszcze jeden test a mianowicie Podgrzać psote do temperatury jaką ma wychodząc z kolumny i przelać przez wężyk.Wystarczy 100 ml i wtedy rozcieńczyć.
Wówczas okaże się czy zmętnieje czy nie. Jak zrobiłem tak, że podczas procesu przepuściłem przez wężyk a później go zdjąłem. Efekt było widać od razu.
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 paź 2012, 20:50 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Spacje, interpunkcja
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: mtx »

Dodam, że czysty silikon też się pali, ale inaczej niż ten "mieszany", dym z niego jest biały,
nie śmierdzi, płomień bardzo mały, a popiół zostaje biały i bardzo kruchy. A jak się pali pcv
to chyba nie trzeba pisać ;)
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: JanOkowita »

gotiger pisze:
Może ktoś ma podobne problemy z wężykami z forumowego sklepiku ?

P.S. Mam nadzieję, że JanOkowita nie obrazi :roll:
Na życzenie wysyłam atest producenta wężyków silikonowych, jest to silikon 100 % i problem mętnienia jest raczej pogrzebany w procesie produkcji destylatu.

Pozdrawiam

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

jarek12341
150
Posty: 166
Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 09:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniel's
Status Alkoholowy: Konstruktor
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: jarek12341 »

No właśnie, nie ma co oszczędzać :)
Einfachheit ist das Resultat der Reife.”
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller

PZDR
Jaro

gotiger
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: gotiger »

JanOkowita pisze: Na życzenie wysyłam atest producenta wężyków silikonowych, jest to silikon 100 % i problem mętnienia jest raczej pogrzebany w procesie produkcji destylatu.
Ja bynajmniej nie neguję, że węże z całą pewnością są złe - zrobię sobie dzisiaj testy.
Chodzi mi tylko o fakt, iż nie mogę dojść co powoduje to zmętnienie.
Cały proces prowadzę (tak mi się wydaje) prawidłowo - tj:
- grzanie
- stabilizacja ok. 30-35min
- baaardzo wolny odbiór ślepotki 60-100ml
- wolny odbiór przedgonów 200-350ml
- odbiór serducha
- po skoku 0,1-0,2*C odbiór pogonów
Kolumna wypełniona sprężynkami miedzianymi 35cm i nierdzewnymi 105cm.
Regulator napięcia do grzałki, zaworek iglicowy na odbiorze.

Tak się zastanawiam czy to aby nie przez ten zaworek do pneumatyki...
Mam zamiar go wymienić na inny, mosiężny z uszczelnieniem metal-metal.

Pozdrawiam

gotiger
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: gotiger »

Testy jakości wężyków zostały już popełnione.
Wniosek: obydwa posiadane wężyki silikonowe są OK - 100% silikonu :)

Także pozostał mi do wymiany zaworek, który wczoraj już zamówiłem.
Mam nadzieję, że rozwiąże to problem.

Tak poza tematem - czy ktoś używa zaworu iglicowego marki Riegler ?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: radius »

Ja używam i jestem z nich bardzo zadowolony :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Zygmunt »

Skro sprzęt jest ok, to zapewne do rozrabiania używasz wody z mineralizacją >500mg/l.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: drgranatt »

Ostatnio zostałem szczęśliwym posiadaczem dzbanka z filtrem BRITTA :ok: :idea: :klaszcze: :!: :D
Wodę w ten sposób przefiltrowaną zacząłem używać do rozcieńczania i muszę przyznać, że efekty są super. Zero zmętnienia, zero osadów, zero wszystkiego co niepotrzebne.
Polecam wszystkim nie tylko do rozcieńczania spirytusu.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

gotiger
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: gotiger »

Zygmunt , a wiesz że możesz mieć rację :roll:
Używam najczęściej Ustronianki z baniaczka 5L i niby to woda źródlana (o niskie zawartość minerałów).
Sprawdziłem na butelce i o dziwo nic nie podają - składniki, zawartość :|
Spróbuję przy następnej "czystej" skorzystać z filtra britta i będę mieć porównanie :)
Awatar użytkownika

jarek12341
150
Posty: 166
Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 09:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniel's
Status Alkoholowy: Konstruktor
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: jarek12341 »

gotiger pisze:Zygmunt , a wiesz że możesz mieć rację :roll:
Używam najczęściej Ustronianki z baniaczka 5L i niby to woda źródlana (o niskie zawartość minerałów).
Sprawdziłem na butelce i o dziwo nic nie podają - składniki, zawartość :|
Spróbuję przy następnej "czystej" skorzystać z filtra britta i będę mieć porównanie :)
Ja używam Żywca i na razie jest ok ale przypomniałem sobie, że załatwiłem się tak na nałęczowiance i raz na "Primavierze" ale ta troszkę stała, jakieś 4dni więc mogło się w niej coś urodzić. Ostatnio testowałem "Żywiecki" nie mylić z Żywiec bo innej nie było w sklepie. Wszystko gra, nawet po tygodniu a czasem bywa że po jakimś czasie mętnieje.
Wody o których piszę mają koło 200mg/l a primaviera 262,69mg/l, tylko koras pisałby o wysoko mineralizowanych wodach do dobierania psoty:

http://www.polskawoda.pl/PL/Woda/Produkty/Default.aspx

A mimo to mętnienie wystąpiło, Żywiec to pewniak, Żywiecki na razie pewniak, Primaviera lipa, Nałęczowianka lipa całkowita, oto mój ranking. Piszę oczywiście o niegazowanych, żeby ktoś zaraz tego nie zaznaczył.
Co do Ustronianki to kiedyś raz jej użyłem ale wtedy zmętnienie spowodował korek od balonów użyty do filtra węglowego i już więcej jej nie testowałem także nie ocenię.
Zamawiam filtr britta bo to pewna sprawa a w domu też się przyda czasami.

Pytanie do Zygmunt:
Jakiej marki masz ten filtr i czy dostępność wkładów zależy od rodzaju czy też marki filtra?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 21 paź 2012, 21:00 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Posty scalone.
Einfachheit ist das Resultat der Reife.”
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller

PZDR
Jaro
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: lesgo58 »

Ja używam Żywca, albo wody filtrowanej domowym sposobem za pomocą odwróconej osmozy, może być też destylowana.
Nie jest problemem jakiej wody się używa , ale problemem jest umiejętność czytania jaki jest skład tejże wody , a tylko woda o specyficznym składzie ma zastosowanie w naszym hobby.
Czyli minimum miedzy to jest parametr , który podał wcześniej Zygmunt.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 22 paź 2012, 06:33 przez lesgo58, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: JanOkowita »

Lidl. Saguaro niegazowana. Nie ma rozbijać g.... na atomy.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: mtx »

I tu się Panie Janie mylisz, po lidlowskiej metnieje, że hoho ;)
Ludzie bawicie sie w żywce, ustronianki i inne badziewianki, kombinujecie z odpowiednim
pziomem minerałów, a wystarczy kupić "flache" demineralizowanej i jest po problemie,
nic nie mętnieje, nic się nie pierd...li, a i cena jest przystępna (około 5zł/5l).
Awatar użytkownika

jarek12341
150
Posty: 166
Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 09:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniel's
Status Alkoholowy: Konstruktor
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: jarek12341 »

Demineralizowana na pewno jest dobra ale każdy ją myli z destylowaną, a picie tej to już wiadomo wypłukiwanie wszystkiego z organizmu i pewnie dlatego szukamy rozwiązania w wodach pitnych. Moim zdaniem to dobre rozwiązania z tą wodą demineralizowaną tylko, żeby to było pewne że jest ona do celów spożywczy a nie tak jak zgodnie z jej przeznaczeniem do laboratoriów, kto da głowę że na 100% można ją pić? Nawet szukając na forach i zadając pytanie czy można pić wodę demineralizowaną ludzie odpisują: woda destylowana jest szkodliwa dla organizmu i takie tam o zanurzaniu ryby i pęczniejących krwinkach w niej. Jak widać to destylowana a demineralizowana to dwie odmienne sprawy.

"Wnioskując z samej nazwy to woda demiralizowana pozbawiona jest związków mineralnych ( sód,potas,magnez,etc) a destylowana jest totalnie oczyszczona ze wszystkiego." A to właśnie te nierozpuszczalne w wodzie substancje jak magnez, etc. powodują zmętnienie.
Einfachheit ist das Resultat der Reife.”
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller

PZDR
Jaro

papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: papo »

Znajomy który studiuje chemie powiedział mi, że to właśnie demineralizowana jest czysta. Woda destylowana jest brudniejsza, zawsze będzie w niej jakies zanieczyszczenie.
Awatar użytkownika

jarek12341
150
Posty: 166
Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 09:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniel's
Status Alkoholowy: Konstruktor
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: jarek12341 »

No właśnie i tutaj jest pies ......., dlatego wybieramy pitną.
Einfachheit ist das Resultat der Reife.”
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller

PZDR
Jaro

glaurung
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 2 lis 2010, 21:14
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: glaurung »

A ja tam stosuje wode filtrowaną metodą odwróconej osmozy zero zmętnien itp.
Wychodze z założenia że skoro rozcięczamy produkt o czystości 96% to i woda powinna być chociaż w 99.9% czysta.
A tak na poważnie filtry osmozy nie sa znów na chwile obecną aż tak drogie i sądze że inwestycja szybko się zwróci (po dodaniu mineralizatora mamy wode jak ze żródełka bogatą w związki które potrzeba)
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: mtx »

Tak odbiegając od tematu... To tak faktycznie ile trzeba by wypić tej destylki by zaszkodziła?
Nie popadajmy w paranoje, od nawet pół litra się nie umiera (przetestowałem osobiście), a jakoś
znacząco też nie szkodzi. A jeśli rozrabiamy nią spirytus powiedzmy 1/1 to dostajemy dwa litry
wódy +45% z czego sami wypijemy 1litr (na imprezie/wieczorze etc), do tego popijamy jakimś
sokiem/wodą itd. to co ta destylka z litra wódy zdąrzy nam wypłukać? Nie zapominajmy też o tym,
że przeważnie przy spożywaniau alko się coś zagryza czyli to kolejne składniki dostarczane do organizmu
więc smiem twierdzić, że cała ta gadanina, że destylowana jest taka szkodliwa to po prostu "lekka"
przesada, co innego jakby się tylko taką wodę piło - wtedy ok. wypłukuje znacznie, ale jak pijemy
raz na jakiś czas pomieszaną z alko, zagryzając śledziem i ogórkiem tudzież schabowym to nic nam
nie grozi (w tym przypadku chyba bardziej szkodliwy jest alkohol ze sklepu). Ja destylowaną rozcieńczałem
wiele razy, piłem żyje inni co pili też żyją i nie narzekali na nic, teraz mieszam z demineralizowaną też pije
i żyje, a przynajmniej nie musze się zastanawiać czy zmętnieje tym razem czy nie, a dodatkowo nie robie
z siebie upierdliwego klienta w sklepie: "proszę panią, ale ta woda ma zbyt dużo składników mineralnych i ja chcę
inną!!" - jak to mają "tu u mnie" w zwyczaju robić wczasowicze z "centralnej" polski... :evil: :bardzo_zly:
Awatar użytkownika

jarek12341
150
Posty: 166
Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 09:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniel's
Status Alkoholowy: Konstruktor
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: jarek12341 »

Szkodliwość pomijam w tym temacie, bardziej mnie interesuje środowisko produkcji takiej wody, wiem bo pracuje w firmie gdzie produkuje się etykiety termokurczliwe i mimo tego, że są one na butelkach to są traktowane jak żywność i w takich samych warunkach produkowane z przestrzeganiem tych samych certyfikatów ISO, woda taka nie koniecznie, jest ona do akumulatorów lub do laboratoriów, próbek w laboratorium się nie spija a do akumulatorów i żelazek wiadomo. To tak jak z psotą, niby czysta ale jak ktoś odwali ją w ołowianych rurach lub innym syfie to mimo czystości nie wypijemy jak wiemy o tym. :D
Einfachheit ist das Resultat der Reife.”
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller

PZDR
Jaro

edie21
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 8 gru 2012, 13:46
biały destylat

Post autor: edie21 »

Witam
Staram się zrobić Whisky z słodu jęczmiennego i napotkałem w trakcie destylacji na duży problem, mianowicie po rozcieńczeniu destylatu wodą mój roztwór robi się biały jak mleko. Sam destylat jest przeźroczysty. Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem i wie co robię źle? Wiem że turecka wódka RAKI też się robi biała po rozcieńczeniu zimną wodą z uwagi na obecność anetolu być może ten sam związek powstał u mnie.
Z góry dziękuję z pomoc
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: mtx »

Kup sobie wodę mineralną w sklepie o jak najmniejszej ilości składników mineralnych,
albo wodę demineralizowaną lub też destylowaną, zobacz czy zmętnieje (pewnie nie).
Poza tym poczytaj - było o tym naprawdę baaardzo dużo pisane... ;)
Awatar użytkownika

orzechopcja
30
Posty: 49
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 21:15
Krótko o sobie: Dziś to więcej niż dwa jutra
Lokalizacja: Berdyczów
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: orzechopcja »

glaurung pisze:A ja tam stosuje wode filtrowaną metodą odwróconej osmozy zero zmętnien itp.
Wychodze z założenia że skoro rozcięczamy produkt o czystości 96% to i woda powinna być chociaż w 99.9% czysta.
A tak na poważnie filtry osmozy nie sa znów na chwile obecną aż tak drogie i sądze że inwestycja szybko się zwróci (po dodaniu mineralizatora mamy wode jak ze żródełka bogatą w związki które potrzeba)

Ja też używam takieto systemu RO, ale bez mineralizatora a produkt jest krystaliczny i niema żadnych osadów.
Kiedyś użyłem daru natury i po 3 godzinach wody mi odeszły szok, mleko, ale na szybko skonstruowałem zwykły filtr węglowy z rury szklanej i uratowałem 5L piciu piciu, nigdy więcej nie będę eksperymentował z inną woda niech i będzie ona nawet z lodowca 10,000letniego bo stresu mam wystarczająca ilość ;)
Dziś to więcej niż dwa jutra
Awatar użytkownika

Teroon
150
Posty: 188
Rejestracja: wtorek, 16 mar 2010, 12:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: GIN
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Trójmiasto
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Zmętnienie cukrówki - destylatu

Post autor: Teroon »

Mam dość dziwny problem.
Przepuściłem na kolumnie 2 porcje 30 litrów cukrówki.
1 nastaw to z T3
2 nastaw to Spiritferm

Uzyskane serce zmieszałem i przedestylowałem raz jeszcze. Rozcieńczyłem do 35% i o dziwo destylat opalizuje :|

Zachodzę w głowę co może być nie tak i nie mam pomysłu. Wężyki są na 100% dobre.
Kolumna wykonana z nierdzewki, a wkład to pocięte zmywaki. Zatem nie mogę wymyśleć co może wpływać na mętnienie.

Zamierzam jeszcze raz wymyć i wygotować zmywaki, poza tym nie mam pojęcia co jeszcze mogę zrobić :(

Ktoś ma jakieś wskazówki?
Awatar użytkownika

szeyker89
200
Posty: 244
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Zmętnienie cukrówki - destylatu

Post autor: szeyker89 »

W podanym przeze mnie linku temat jest dostatecznie wyczerpany

http://alkohole-domowe.com/forum/co-moz ... %99tnienie

Przyczyny:
-jeśli mówisz że wężyki 100% sylikon więc o tym nie ma mowy
-woda:
-jedni leją prosto z kranu
-inni gotują i ukrop wlewają do alkoholu
-jeszcze inni kupują wodę w markecie 5l jak najmniej mineralizowaną
(jednemu jakiś z tych sposobów działa, a inny nie, woda i destylat powinny mieć taką samą temp. najlepiej żeby stały obok siebie przez jakiś czas a następnie można przeprowadzać rozrabianie)
-jest jeszcze jedna opcja, możliwe że źle zostały odcięte pogony ale jeśli nie pierwszy raz destylujesz to zapewne dobrze to zrobiłeś...
Pozdrawiam szeyker89
Awatar użytkownika

Teroon
150
Posty: 188
Rejestracja: wtorek, 16 mar 2010, 12:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: GIN
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Trójmiasto
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Zmętnienie cukrówki - destylatu

Post autor: Teroon »

Woda:
Od 3 lat stosuję tą samą wodę i nigdy nic nie mętniało.....na zimę zmienili skład?

Przedgony i pogony odebrane prawidłowo. Powiedziałbym nawet z nadmiarem.
Z przewidywanych 6 litrów spirytusu:
300 ml przedgonów
3500 ml gonu głównego
1800 ml pogonu (jakieś 400 ml zostało w zbiorniku, może więcej bo przy spadku poniżej 30% już nie chciało mi się destylować)

Także kurcze nie wiem co....dlatego mam zagozdkę. Jedyna co mi przychodzi do głowy to wypełnienie - zmywaki. Ale od zmywaków nie słyszałem aby destylat opalizował.
Awatar użytkownika

szeyker89
200
Posty: 244
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Zmętnienie cukrówki - destylatu

Post autor: szeyker89 »

Jeśli zmywaki są myte regularnie to nie powinny zaszkodzić psocie...
Pozdrawiam szeyker89
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: panta_rei »

Ha! Niejaki Dmitrij Mendelejew, tak tak, ten sam, obronił pracę doktorską zatytułowaną "O łączeniu spirytusu z wodą", a Wy byście oczekiwali takiej szybkiej zadowalającej recepty, która w pięciu słowach sprawę wyjaśni i załatwi ;-)

To nie jest takie proste ;-)
Pozdrawiam, Sławomir
Awatar użytkownika

Teroon
150
Posty: 188
Rejestracja: wtorek, 16 mar 2010, 12:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: GIN
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Trójmiasto
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Teroon »

No i wyszło szydło z worka.

Umyłem dokładnie całą kolumnę i zmywaki. Co się okazało? Za słabo umyłem spawy, i w efekcie od spawów poszedł brązowy nalot, który rozniosło po zmywakach na całej wysokości.

marer
200
Posty: 210
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: marer »

Witam
Ja również czasem mam problem z mętnieniem psoty.
Wczoraj rozrabiałem na moc 40% i lekko przymętniała ale dodałem psoty na moc 43% i jest kryształ.
Używam wody nie gazowanej Żywiec.
Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego tak jest że przy 43% jest ok a przy 40% mętnieje ?
Pozdrawiam Marer.

wojti077
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 30 lis 2012, 18:25
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: wojti077 »

Miałem ten sam problem , gotowałem wode i dalej nic , aż dolałem zamiast wody z sieci wody ze studni (mieszkam na wsi i woda z studni po wlaniu do szklanki czystsza jak z kranu) i okazało się że nie mętnieje. Jeśli ktoś mieszka w mieście to tylko destylowana załatwi sprawe :poklon;
Awatar użytkownika

kochanek Kranei
150
Posty: 187
Rejestracja: czwartek, 19 kwie 2012, 21:53
Krótko o sobie: Postępuję według zasady: stalowa ręka na łagodnym sercu. Ale dzień w którym nie zrobię komuś psikusa uważam za stracony.
Ulubiony Alkohol: Moje nalewki, owocówki, czerwone wino,
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: EU
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 59 razy
Re: biały destylat

Post autor: kochanek Kranei »

edie21 pisze:Witam
Staram się zrobić Whisky z słodu jęczmiennego i napotkałem w trakcie destylacji na duży problem, mianowicie po rozcieńczeniu destylatu wodą mój roztwór robi się biały jak mleko. Sam destylat jest przeźroczysty. Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem i wie co robię źle? Wiem że turecka wódka RAKI też się robi biała po rozcieńczeniu zimną wodą z uwagi na obecność anetolu być może ten sam związek powstał u mnie.
Z góry dziękuję z pomoc
Pozdrawiam
Dokładnie. Im większa koncentracja alkoholu, tym lepiej rozpuszczają sie oleje eteryczne. A jak się taką raki, ouzo czy inny arrak rozcieńczy zimną wodą to ma się "mleko". Twoja łyska ma pewnie sporo tych olejów, wysokich alkoholi i innych substancji. Możesz użyć lepszych filtrów ale zapłacisz utratą aromatu. Spróbuj nastepny raz rozcieńczać wlewając wodę do destylatu. Zadbaj o to by obie ciecze miały tą samą temperaturę. Wlewaj powoli, cienkim strumieniem, jednocześnie mieszając. Jeśli to nic nic nie pomoże, to po silnym schłodzeniu przefiltruj to raz jeszcze.
NUNC EST BIBENDUM!
kochanek Kranei
Awatar użytkownika

szeyker89
200
Posty: 244
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: szeyker89 »

To ja może napisze swoje doświadczenia co do rozrabiania spirytusu. Z 96 % do 40 % rozrobiłem wodą:

Z marketu Auchan
Woda Źródlana Niegazowa - tak się zwie
Ogólna zawartość składników mineralnych 354,60 mg/l

Zero zmętnienia
Pozdrawiam szeyker89

dexter13
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 10 gru 2012, 13:45
Mleczny kolor po rozcieńczeniu

Post autor: dexter13 »

Witam, właśnie robiłem próbę swojego nowego sprzętu ( kolumna, 120cm sprężynki pryzmatyczne, 20cm sprężynki miedziane ,sprężynki KO myte w sodzie, miedziane zapomniałem umyć, keg 30L, grzałka 2x2Kw, średnica kolumny 70mm, głowica wg projektu Jarosława, z VM + elektrozawór). wsad 6kg cukru, drożdże moskwa style, do tego 2x łyżka kwasku cytrynowego. po przefermentowaniu odlanie bez osadu, następnie przelanie przez spożywczy filtr filcowy bez osadu i do kotła. po odebraniu 250ml rozpuszczalnika ustabilizowałem kolumnę przez 20 min w temp 77,1 st C. wtedy otworzyłem zawór na VM i rozpocząłem odbieranie właściwe (.), odebrałem 2,5L czystego spirytusu bez zapachu i 96,5%, w smaku lekko pieczący
odstawiony do uspokojenia bez zamknięcia na 24h . następnie dobrałem część z wiśniami , kolor OK, w smaku trochę ostre, ale ogólnie OK. lecz gdy dorobiłem następną część z wodą przegotowaną, oraz drugą porcję z wodą źródlana z Biedronki, do się bardzo zdziwiłem, bo zmieniło się w lekko mleczny kolor. załączam foto i bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
Dziękuje i Pozdrawiam Dexter13.

Miej litość. Wiesz ile czasu zajmuje poprawianie tego?
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabian

Post autor: szfagir »

Witam!

Ja mam problem z białym wydzieleniem w butelkach z destylatem. Niżej fotka. Czy mogą być to estry o których czytałem w innych postach? Destylat otrzymałem z kukurydzy i pszenicy, a następnie rozcieńczony do ok 43%.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabian

Post autor: drgranatt »

Jeśli masz na myśli to co widać na ściankach to nic innego tylko wytrącone osady wapnia z wody. Wynika z tego, że woda użyta do rozcieńczenia była zbyt twarda.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabian

Post autor: gr000by »

@szfagir, wygląda to na niedokładnie oddzielony przedgon lub pogon. Najpierw rozpuszczone w mocnym alkoholu, ale po rozcieńczeniu dały białą mgiełkę. Szczególnie kukurydza lubi dawać takie zmętnienia przy zbyt późno oddzielonym pogonie, w przypadku pszenicy, aż takiej reakcji nie udało mi się zaobserwować.
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 maja 2013, 19:40 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Konieczne poprawki.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mętny produkt”