Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
-
- Posty: 440
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
- Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 40 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Nie czuję jakiejś szczególnej różnicy w smaku.
Mam wrażenie, że trunki nabrały oleistości w konsystencji.
Ziołówka a'la Gin na pewno złagodniała.
Whiskacz bez zmian, calvados podobnie.
Mam wrażenie, że trunki nabrały oleistości w konsystencji.
Ziołówka a'la Gin na pewno złagodniała.
Whiskacz bez zmian, calvados podobnie.
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.
بطرس
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.
بطرس
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Witam Koledzy . Wydaje mi ,że coś jest z tymi niektórymi wężykami silikonowymi nie tak.
Zauważyłem u siebie ,że wężyk silikonowy z dobrego sklepu i przeznaczony do naszych celów pod wpływem wysokiej temperatury robi się mlecznobiały i twardy . Podejrzewam , że u mnie ten wężyk był powodem zmętnienia rozcieńczonego wyrobu .
Zauważyłem u siebie ,że wężyk silikonowy z dobrego sklepu i przeznaczony do naszych celów pod wpływem wysokiej temperatury robi się mlecznobiały i twardy . Podejrzewam , że u mnie ten wężyk był powodem zmętnienia rozcieńczonego wyrobu .
Jacek
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Kolego, 100% silikonowy wężyk nie twardnieje pod wpływem wysokiej temperatury. Zrób próbę ogniową :
http://alkohole-domowe.com/forum/co-moz ... ml#p166960
http://alkohole-domowe.com/forum/co-moz ... ml#p166960
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Zależy co się rozrabia. Torfowy destylat ze słodu jęczmiennego rozrabiał do mocy 46-47% wtedy nie mętnieje, ale 40-stka to nie ma opcji żeby nie zmętniała. Można oczywiście filtrować na zimno i pozbyć się części aromatów. Ale ja tam wolę zostawić mocniejszy trunek.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Witam serdecznie Wszystkich.
Od dawna czytam forum i dzięki waszemu doświadczeniu uczyłem się od podstaw. Nowa kolumna pierwsze pędzenie i.... mleko. Dodawałem różnej wody od extra butelkowanej destylowaną i kranówkę. Nic to nie dało, destylat 90% rozcieńczony do 55% i mleko. Pomogło tylko jedno przy drugim gotowaniu zwiększyłem temperaturę odparowywania do 83-85 C. kapało 75%, po rozcieńczeniu do 55% było idealnie klarowne. powodem jest krótki wężyk /pseudo/ silikonowy który wchodzi w reakcję z alko 90%.
Od dawna czytam forum i dzięki waszemu doświadczeniu uczyłem się od podstaw. Nowa kolumna pierwsze pędzenie i.... mleko. Dodawałem różnej wody od extra butelkowanej destylowaną i kranówkę. Nic to nie dało, destylat 90% rozcieńczony do 55% i mleko. Pomogło tylko jedno przy drugim gotowaniu zwiększyłem temperaturę odparowywania do 83-85 C. kapało 75%, po rozcieńczeniu do 55% było idealnie klarowne. powodem jest krótki wężyk /pseudo/ silikonowy który wchodzi w reakcję z alko 90%.
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Poza tym jak czytam jak prowadzisz rektyfikację to mam wrażenie że tak naprawdę nic nie czytałeś. 90% na kolumnie to strasznie zły wynik. W destylacie jest dużo niepożądanych związków które też mogą powodować mętnienie. No a tak jak robiłeś drugim razem to na kolumnie robi się destylaty smakowe.
Jednym słowem wrzuć opis swojej aparatury (najlepiej ze zdjęciami).
Później zacznij od podstaw czyli: kompendium-tematow-t17383.html
Pytasz czy stwierdzasz fakt? Po czym wnioskujesz że jest pseudosilikonowy?powodem jest krótki wężyk /pseudo/ silikonowy który wchodzi w reakcję z alko 90%
Jaka to kolumna? Czy przed pierwszym użyciem przygotowałeś kolumnę (wymyłeś ją dokładnie, "wytrawiłeś wypełnienia"). Czy destylat ma metaliczny posmak? Z czego zrobiłeś nastaw?Nowa kolumna pierwsze pędzenie i....
Poza tym jak czytam jak prowadzisz rektyfikację to mam wrażenie że tak naprawdę nic nie czytałeś. 90% na kolumnie to strasznie zły wynik. W destylacie jest dużo niepożądanych związków które też mogą powodować mętnienie. No a tak jak robiłeś drugim razem to na kolumnie robi się destylaty smakowe.
Jednym słowem wrzuć opis swojej aparatury (najlepiej ze zdjęciami).
Później zacznij od podstaw czyli: kompendium-tematow-t17383.html
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
- Posty: 473
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 57 razy
- Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Wężyk do wymiany ja kupiłem ostatnio w Deptanie i dupa. Przyszedł przeźroczysty z wyglądu wypisz wymaluj silikon. Do tej pory wężyki u nich były ok. Zrobiłem spiryt z pszenicy i poniżej 46% lekko mętnieje. Spalilem końcówkę i niestety nie pali się tylko skopcił się na czarno. Jest mieszańcem. Zdaje się, że nawet sprzedający nie wiedzą co naprawdę sprzedają.
To jest nowa generacja mieszańców są lepiej zamaskowane czepiają się ich paprochy nie zmieniają koloru w czasie odbioru rektyfikatu z OLM(jest gorący). Tylko kopcą na czarno.
Edyta
Z czystym sumieniem polecam wężyki ze Starowara są z czystego silikonu właśnie je testowałem. Ważne przed użyciem trzeba je obmyć z talku.
To jest nowa generacja mieszańców są lepiej zamaskowane czepiają się ich paprochy nie zmieniają koloru w czasie odbioru rektyfikatu z OLM(jest gorący). Tylko kopcą na czarno.
Edyta
Z czystym sumieniem polecam wężyki ze Starowara są z czystego silikonu właśnie je testowałem. Ważne przed użyciem trzeba je obmyć z talku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 25 paź 2018, 10:06 przez prolog1975, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Odnośnie mętnienia destylatu to dzisiaj zgłupialem do reszty. Kiedyś też miałem problem z mętnieniem. Problemem okazał się wężyk który reagował z oparami i zmienił kolor na czerwonawy. Dzisiaj przy 2giej destylacji wymieszałam cały urobek żeby mieć wszystkie flachy tej samej jakości. Zacząłem rozrabiać i butelkować. Moc docelowa 40%. 2 butelki na 8 zmętniały. Procedura przy każdej ta sama. Ma ktoś jakiś pomyśł?
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Nie. Mieszam za każdym razem po jednej butelce. Przed chwila przelałem gdzie indziej "mleko" z butelki. Przepłukałem wodą z płynem do naczyń. Rozrobiłem nowe i czekam. Wszystko wskazuje na to że racja będzie po Twojej stronie. Ale to dowiemy się późnym wieczorem bo przez noc mi więcej butelek zmętniało. Za wyjątkiem butelki po syropie malinowym którą musiałem przepłukać. Wiele nauki przede mną. Wesołych Świąt.
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Witam Szanowne Grono.
Od pewnego czasu mialem ten sam problem z mętnieniem rozrobionego juz destylatu. Co powodowało również osadzeniem sie zmętnienia na kolumnie filtracyjnej i jej zapychaniem. Testowałem różne wody. Ale ostatnio uzywam zwykłej Oaza z Biedry. Tylko przed każdym rozcięczaniem wode przelewam przez dzbanek Brita. I nie mam problemu z mlecznym kolorem. Wyrób jest krystaliczny. I wczesniej po filtrowaniu ubywało % na kolumnie filtracyjnej. Teraz jest po problemie.
Od pewnego czasu mialem ten sam problem z mętnieniem rozrobionego juz destylatu. Co powodowało również osadzeniem sie zmętnienia na kolumnie filtracyjnej i jej zapychaniem. Testowałem różne wody. Ale ostatnio uzywam zwykłej Oaza z Biedry. Tylko przed każdym rozcięczaniem wode przelewam przez dzbanek Brita. I nie mam problemu z mlecznym kolorem. Wyrób jest krystaliczny. I wczesniej po filtrowaniu ubywało % na kolumnie filtracyjnej. Teraz jest po problemie.
-
- Posty: 5
- Rejestracja: niedziela, 27 sty 2019, 11:16
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Mnie też zmętniała jak rozrobiłem w innej niż zwykle wodzie. Kupuje 5L w biedronce i nigdy nie było problemu, brakło mi na ostatnią partię i wziąłem to co było pod ręką i od razu mleko. Po jakimś czasie zmieniło się w kluchy i spadło na dno. Inny mam problem z damami 5L. Kupiłem w jednym sklepie wężyk do filtra z węglem i zauważyłem, że brudzi mi damę, jak przerwałem filtrację to zaciek się zrobił równo z linią poziomu cieczy. Dodatkowo wydaje mi się że tak jak "smyrał" damę w środku to zostały ślady po nim na szkle. Pytanie gdzie kupić i czym wymyć damę? Zrobiłem test i wężyk z zakupionego aabratka nie pali się a ten od filtra po chwili zrobił się czarny - kupiony w światdrożdży bo akurat taki sklep mam pod ręką w mieście.
Ostatnio zmieniony niedziela, 5 maja 2019, 17:02 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2587
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Wiem, że trochę odkopuję stary temat, ale w sumie nie znalazłem do końca odpowiedzi co zrobić jak destylat mętnieje po rozrobieniu z wodą. Dzisiaj rozrobiłem spirytus (po pierwszej rektyfikacji ) do 70%. Miał to być spirytus techniczny, więc nie przeznaczony do kolejne obróbki. No i zmętniał. Postanowiłem więc zastosować metodę klarowania nalewek , wziąłem filtr do nalewek i przepuściłem spirytus i bingo . Spirytus czyściutki. Spróbujcie, kto ma takie problemy, może zadziała
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Woda zawsze ta sama: niegazowany Żywiec.
EDIT: Zrobiłem test: Nie mętniej do 47%, potem delikatna mgła.
EDIT2: Zacier na koji ze śruty jęczmiennej: bez problemu rozrobienie do 40% -zero mętnienia.
Przyczyną mętnienia żyta mogło być przypalenie grzałek. Wrzucę na kolumnę zmętniały produkt i sprawdzę.
Podobnie ze śrutą żytnią (na konji). Odpęd, potem gotowanie na 4 pólkach. Po zejściu poniżej 50% mętnieje. Dolałem mocniejszy % - zrobił się czysty. Dolałem wody, znów zmętniało.Doody pisze:Zależy co się rozrabia. Torfowy destylat ze słodu jęczmiennego rozrabiał do mocy 46-47% wtedy nie mętnieje, ale 40-stka to nie ma opcji żeby nie zmętniała. Można oczywiście filtrować na zimno i pozbyć się części aromatów. Ale ja tam wolę zostawić mocniejszy trunek.
Woda zawsze ta sama: niegazowany Żywiec.
EDIT: Zrobiłem test: Nie mętniej do 47%, potem delikatna mgła.
EDIT2: Zacier na koji ze śruty jęczmiennej: bez problemu rozrobienie do 40% -zero mętnienia.
Przyczyną mętnienia żyta mogło być przypalenie grzałek. Wrzucę na kolumnę zmętniały produkt i sprawdzę.
Ostatnio zmieniony wtorek, 13 paź 2020, 21:09 przez Skir, łącznie zmieniany 2 razy.
I love the smell of bimber in the morning.
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
https://alkohole-domowe.com/forum/dlacz ... 2o#p145421
Może tuSkir pisze:Zrobiłem test: Nie mętniej do 47%, potem delikatna mgła
https://alkohole-domowe.com/forum/dlacz ... 2o#p145421
Ostatnio zmieniony niedziela, 11 paź 2020, 18:33 przez użytkownik usunięty, łącznie zmieniany 1 raz.