Porywanie cieczy z kotła, dziwny smak i zapach destylatu oraz wszelkie inne problemy związane z destylacją...
Awatar użytkownika

Autor tematu
drgranatt
1100
Posty: 1106
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Co dzieje się w kolumnie?

Postautor: drgranatt » wtorek, 22 wrz 2020, 10:16

Od 2-3 destylacji nastawów zauważyłem taki oto problem. Do ∼96ºC na kotle wszystko jest ok a po tej temperaturze zaczyna pienić się i nie mogę ogarnąć o co kaman :scratch:
Przy rektyfikacji surówki problem ten nie występuje!
Ktoś z kolegów spotkał się z takim problemem?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

.Gacek
1750
Posty: 1759
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Co dzieje się w kolumnie?

Postautor: .Gacek » wtorek, 22 wrz 2020, 16:26

Wygląda jak zalana kolumna. Tak samo wygląda to na kolumnie sitowej... Co Ci podpowiada termometr prowadzący? Zauważyłeś rozbieżności w temperaturze?
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

Autor tematu
drgranatt
1100
Posty: 1106
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Co dzieje się w kolumnie?

Postautor: drgranatt » wtorek, 22 wrz 2020, 17:15

@Gacku, tak jak zaczyna pienić się to temperatura w głowicy i temperatura wody chłodzącej spadają.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Awatar użytkownika

.Gacek
1750
Posty: 1759
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Co dzieje się w kolumnie?

Postautor: .Gacek » wtorek, 22 wrz 2020, 18:19

Próbowałeś redukować moc? Chyba masz jakiś regulator :mrgreen: jak dla mnie ewidentne zalanie kolumny, tak jakbyś pracował tuż pod progiem zalania. Zostaje Ci jeszcze przesypanie wypełnienia, być może się ubiło i gdzieś robi się zator.
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

Autor tematu
drgranatt
1100
Posty: 1106
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Co dzieje się w kolumnie?

Postautor: drgranatt » wtorek, 22 wrz 2020, 18:53

Zalanie inaczej wygląda a tu wyraźnie widzę pianę. Redukcja mocy likwiduje te objawy ale muszę zjeżdżać z 1700 na 600 W :bardzo_zly:
Ten objaw pojawia się tylko po przekroczeniu 96ºC na zbiorniku. Przyczyny więc trzeba szukać gdzie indziej.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Awatar użytkownika

Nowacky
50
Posty: 67
Rejestracja: czwartek, 31 paź 2019, 22:28
Załączniki
Re: Co dzieje się w kolumnie?

Postautor: Nowacky » wtorek, 22 wrz 2020, 18:58

Kolumna wygląda na zalaną. Jeśli spada temperatura w głowicy i wody chłodzącej to oznacza, że para nie dociera do głowicy.
Ja miałem też taki objaw tylko, że przy 2 razie, ponieważ był większy procent i wiecej do skroplenia.

Pytanie podstawowe. Nie masz żadnego przewężenia kolumny?
Zalewa Ci od góry czy od dołu?
Jeśli od góry to nie masz czasem pod sprężynkami w wzierniku podparcia? może osadziło się sporo drucików i korkują?

Najlepiej wysyp wypełnienie i zasyp od nowa.
Ewentualnie jakiś elektryk zwiększył Ci napięcie w sieci :DD

Awatar użytkownika

Autor tematu
drgranatt
1100
Posty: 1106
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Co dzieje się w kolumnie?

Postautor: drgranatt » wtorek, 22 wrz 2020, 19:04

Nowacky pisze:Zalewa Ci od góry czy od dołu?
Zalewanie (pienienie) "idzie" z dołu. Jako podejrzanego typuję sprężynki Cu tylko jeszcze nie wiem dlaczego i jak to udowodnić a jak wiadomo przed ostatecznym wyrokiem są niewinne. :D
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Awatar użytkownika

Nowacky
50
Posty: 67
Rejestracja: czwartek, 31 paź 2019, 22:28
Załączniki
Re: Co dzieje się w kolumnie?

Postautor: Nowacky » wtorek, 22 wrz 2020, 19:11

Spręzynki Cu... Ale do nich można przyłożyć dużo większą moc więc jeśli obstawiasz, że to one to :
1. Ubijałeś je pałka do ziemniaków :lol: :lol: (znam taki przypadek :D )
2. Dawno ich nie czyściłeś i rozpoczeło się na nich jakieś życie :lol:

Przesył wypełnienie, w miare możliwości odrzuć odpadki, bo mogły się trochę pokruszyć i będzie jak dawniej :D
Ostatnio zmieniony wtorek, 22 wrz 2020, 19:12 przez Nowacky, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
drgranatt
1100
Posty: 1106
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Co dzieje się w kolumnie?

Postautor: drgranatt » wtorek, 22 wrz 2020, 19:22

Nowacky pisze:Przesył wypełnienie, w miare możliwości odrzuć odpadki, bo mogły się trochę pokruszyć i będzie jak dawniej :D
Nie, to nie to. Sprężynki KO były miesiąc temu czyszczone i nie są ubite ani ubijane a sprężynki Cu czyszczę co 2-3 procesy.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html


wolan
300
Posty: 341
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Załączniki
Re: Co dzieje się w kolumnie?

Postautor: wolan » wtorek, 22 wrz 2020, 19:34

Tylko ciekawe, że dzieje się to dopiero w okolicy 96 stopni. Ja raz czy dwa miałem taki przypadek, jakby mi z bufora pogony wystrzeliły. Przyczyną był zbyt szybki odbiór, testowałem pracę bufora na różnych prędkościach odbioru.

Awatar użytkownika

.Gacek
1750
Posty: 1759
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Co dzieje się w kolumnie?

Postautor: .Gacek » wtorek, 22 wrz 2020, 19:37

Może masterpaw wyciągnie z szafki szklaną kulę...
Co Ci szkodzi przesypać sprężynki?
Może jakiś inny nastaw masz, zrobiony inaczej niż zwykle?
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

Nowacky
50
Posty: 67
Rejestracja: czwartek, 31 paź 2019, 22:28
Załączniki
Re: Co dzieje się w kolumnie?

Postautor: Nowacky » wtorek, 22 wrz 2020, 20:08

@Gacek myślę, że nastaw niema tu aż takiego zaczenia chyba, że wleje się go za dużo:P

@Andrzeju a czy po przesypaniu sprężynek przeprowadziłeś jakiś proces bez niespodzianek takich jak na zdjęciu:)

Awatar użytkownika

Autor tematu
drgranatt
1100
Posty: 1106
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Co dzieje się w kolumnie?

Postautor: drgranatt » środa, 23 wrz 2020, 18:45

Tu przy czyszczeniu Cu pojawia się już piana a roztwór jest mętny czego nigdy nie było :scratch:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Awatar użytkownika

.Gacek
1750
Posty: 1759
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Co dzieje się w kolumnie?

Postautor: .Gacek » środa, 23 wrz 2020, 20:35

Jeżeli sprężynki są bardziej zawalone jak zwykle to znaczy, że w procesie fermentacji wydzieliło się więcej związków siarki niż zwykle...
Jeżeli wsadem była zwykła cukrówka to prawdopodobnie zmieniłeś drożdże lub prowadziłeś fermentację w gorszych warunkach... Co Ci więcej podpowiedzieć?
Wątpię abyś zmienił dostawcę cukru, bo i tak każdy z nas kupuje najtańszy po promocjach w marketach.
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

Autor tematu
drgranatt
1100
Posty: 1106
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Co dzieje się w kolumnie?

Postautor: drgranatt » piątek, 25 wrz 2020, 19:31

No i sprawa wyjaśniła się choć nie wiem dlaczego tak działo się :bezradny: .
Po wygotowaniu miedzi i po kilkukrotnym czyszczeniu w kwasku brak pienienia. Wszystko wróciło do normy. :ok:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html


wolan
300
Posty: 341
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Załączniki
Re: Co dzieje się w kolumnie?

Postautor: wolan » piątek, 25 wrz 2020, 20:59

Ciekawe co na nich siadło, że narobiło takiego zamieszania.
A próbowałeś rektyfikować, bez miedzi ?? Czujesz jakąś różnicę ??

Awatar użytkownika

Autor tematu
drgranatt
1100
Posty: 1106
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Co dzieje się w kolumnie?

Postautor: drgranatt » sobota, 26 wrz 2020, 08:34

wolan pisze:A próbowałeś rektyfikować, bez miedzi ?? Czujesz jakąś różnicę ??

drgranatt pisze:Przy rektyfikacji surówki problem ten nie występuje
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html


wawaldek11
2000
Posty: 2268
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Co dzieje się w kolumnie?

Postautor: wawaldek11 » sobota, 26 wrz 2020, 11:18

wolan pisze:Ciekawe co na nich siadło, że narobiło takiego zamieszania.

Myślę, że to związki siarki.
Miałem podobny problem ze srebrną mazią przy odpędzie przetrzymanego zacieru z mąki na koji. Tyle, że na alembiku nie zalewało, ale związki przeszły aż do chłodnicy Liebiga i zabarwiły surówkę na brązowo. Głowica mocno zabrudzona srebrzystą mazią. Po przepłukaniu tylko wodą kolejny urobek był czysty.
Pingwin .JPG


Następnie założyłem spirala - pionowa rura wypełniona pierścieniami Cu. Sytuacja powtórzyła się - pierwszy proces na czystym sprzęcie ok, ale drugi bez przepłukania dał już brudną surówkę. Po przepłukaniu w wiaderku pływała gruba warstwa srebrzystej mazi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 27 wrz 2020, 00:08 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam,
Waldek


wolan
300
Posty: 341
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Załączniki
Re: Co dzieje się w kolumnie?

Postautor: wolan » sobota, 26 wrz 2020, 23:41

No to ładnie, nie używam miedzi już od kilku lat. Ale głównie działam cukrówki, teraz w ruch idzie mąka i Koji. Zastanawiam się czy bez miedzi się obejdzie czy będzie niezbędna :)


Wróć do „Problemy destylacyjne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości