Znaleziono 26 wyników
- niedziela, 25 mar 2018, 00:45
- Forum: Kotły
- Temat: Kocioł +200 l z płaszczem.
- Odpowiedzi: 0
- Odsłony: 2663
Kocioł +200 l z płaszczem.
Witam! Z kolegami psocimy już od paru lat na kęgu 50 l. Planujemy zrobić kocioł +200 l, głównie to nam chodzi 200 l aby nastawy wchodziło (netto- jeżeli można to tak nazwać ). 1) Musi to być blacha nierdzewka czy może być jakaś tańsza? 2) 10 procent powierzchni całkowitej starczy na cześć olejowa? C...
- piątek, 15 lip 2016, 12:12
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat
- Odpowiedzi: 55
- Odsłony: 36788
Re: Zacier porzeczkowy - porzeczkowy destylat
Gdzie niby pozeczka w tym roku droga? Wczoraj zakupiłem 90kg po 1.5, za tydzień będzie po 1zl.
Ja robie to tak: miele pozeczkę mieszadlem do kleju, dolewam do 150l wody, na każde 10l nastawu 1kg cukru, jak zje do 5blg ponawiam porcję. Drożdże turbo nie winne, jak dla mnie oddają one więcej smaku.
Ja robie to tak: miele pozeczkę mieszadlem do kleju, dolewam do 150l wody, na każde 10l nastawu 1kg cukru, jak zje do 5blg ponawiam porcję. Drożdże turbo nie winne, jak dla mnie oddają one więcej smaku.
- środa, 2 mar 2016, 13:48
- Forum: Mętny produkt
- Temat: Jaką wodę stosować do rozcieńczania psot?
- Odpowiedzi: 254
- Odsłony: 196374
Re: Jaką wodę stosować do rozcieńczania psot?
Ja do rozcieńczania zawsze biorę wode destylowaną, leje ostro do słoja 5l, w którym jest np ponad połowa wódy, zakręcam i trzepie słoikiem, jakos nigdy mi nie zmętniało.
- wtorek, 1 mar 2016, 18:13
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.
- Odpowiedzi: 35
- Odsłony: 16778
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.
Zrób max 40 l w beczkach, w miarę grube rurki i lajtowo da rade, ja bekę 200l miałem i dawało rade. Tylko zrób mniej trochę w razie, jakby się zaczęło pienić.
- wtorek, 23 lut 2016, 20:14
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Pierwsze wino z suszu czarnego bzu – nie pracuje, co zrobić?
- Odpowiedzi: 9
- Odsłony: 4458
Re: Pierwsze wino z suszu czarnego bzu – nie pracuje, co zrobić?
Jeszcze temperature w jakiej wino pracuje mogła byś podać, tzn pracowało.
Nie próbowałaś wina przed wyjazdem? Bo może już sie zakonczyła wtedy fermentacja.
Nie próbowałaś wina przed wyjazdem? Bo może już sie zakonczyła wtedy fermentacja.
- wtorek, 23 lut 2016, 20:05
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Owocowe brandy dla początkujących.
- Odpowiedzi: 1371
- Odsłony: 566741
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
Czy takie orientacyjne zakresy mają sens? Czy próbować gotować wymieszany nastaw razem z drobinami jabłek w tym szybkowarze? Płaszcza nie mam, myślałem żeby podgrzewać mieszając, jak zacznie parować założyć pokrywę i dalej na delikatnym ogniu - tylko czy to się nie przypali? Bo czytałem i nie sposó...
- piątek, 19 lut 2016, 17:37
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Ziarno bez zacierania
- Odpowiedzi: 580
- Odsłony: 232356
Re: Ziarno bez zacierania
To na kega 50l to ile ziarna i jak zacierać? Niby enzymy mam to można by było spróbować, ale gara 50l to niemam :/ a dlatego się pytałem o większą ilość ziarna a mniej cukru żeby posmak bimbrowy nie wyszedł a bardzie ziarno czuć. Ziarno jest tanie jak cholera, właściwie na wsi mieszkam to za darmo s...
- czwartek, 18 lut 2016, 21:42
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Ziarno bez zacierania
- Odpowiedzi: 580
- Odsłony: 232356
Re: Ziarno bez zacierania
A próbował ktoś tak? Bo korci mnie na ten przepis, tylko dałbym np 30kg pszenicy, 5kg cukru i 50l wody, tak żeby na kega 50 było.
No i jechać tak jak ŁKZWJ, który jakoś do końca mnie nie zadowala, może musi dłużej odczekać
Więcej/mniej cukru?
No i jechać tak jak ŁKZWJ, który jakoś do końca mnie nie zadowala, może musi dłużej odczekać
Więcej/mniej cukru?
- poniedziałek, 1 lut 2016, 20:08
- Forum: W czym nastawiać?
- Temat: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz
- Odpowiedzi: 87
- Odsłony: 37787
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz
Na allegro są beczki 220l po 50zł plastikowe z atestem na żywność, po papryce 120zł z przesyłką 2 beczki.
- poniedziałek, 1 lut 2016, 13:17
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
- Odpowiedzi: 1655
- Odsłony: 754696
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Zapach zniknął, fermentacja się wczoraj skończyła dziś juz ładnie sklarowane to, aż się zdziwiłem. Jak przepuszcza to napisze o efektach,
- piątek, 29 sty 2016, 13:18
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
- Odpowiedzi: 1655
- Odsłony: 754696
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Zrobiłem wszystko tak jak w pierwszym poście, blg po 2 dniach, dziś 3ci dzień 7-8, zacier ( jeżeli można to tak nazwać ) pracuje jak głupi, ale zapach przypomina mi jajka :/ nie wiem czy to jakaś infekcja czy to ma tak być. Zacier jest w pomieszczeniu 10 stopni około, ociepliłem beke styropianem, ni...
- wtorek, 26 sty 2016, 00:12
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
- Odpowiedzi: 1655
- Odsłony: 754696
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
A jak tu oddzielać frakcje na ps z refluxem? Czy można w trakcie robienia np 3-4 pokolenia każde po 50l, a chce mieć więcej np 100l dodać po prostu x2 wszystko? Czy mija się to z celem?
- środa, 16 gru 2015, 16:49
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Starzenie zrębkami wędzarniczymi
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 4916
Re: Starzenie zrębkami wędzarniczymi
Zawsze możesz wysłać do nich wiadomość z zapytaniem czy są z jakimiś dodatkowymi substancjami.
- poniedziałek, 14 gru 2015, 18:54
- Forum: Zdrowie i Bezpieczeństwo
- Temat: Opary z gąsiora - CZY SĄ NIEBEZPIECZNE???
- Odpowiedzi: 37
- Odsłony: 26451
Re: Opary z gąsiora - CZY SĄ NIEBEZPIECZNE???
Tak troche odnośnie tego Co2 sie wypowiem, u mnie w pracy przy roślinkach :D, jest duża 8tonowa beczka z ciekłym Co2, stężenie normalne to 400 ppm, przy roślinach, aby fotosynteza przebiegała prawidłowo w dzień o długości 14-18h, o lato mi chodzi potrzeba 650ppm, rośliny w nocy wyprodukują do 1200 p...
- wtorek, 8 gru 2015, 11:07
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Owocowe brandy dla początkujących.
- Odpowiedzi: 1371
- Odsłony: 566741
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
12 dni dziś mija po zaprzestaniu fermentacji i dalej mi sie nie sklarowało a dawałem beltonit, przecedziłem 2 tyg temu do płynu. Wy też macie z tym nastawem problem z klarowaniem?
- sobota, 5 gru 2015, 18:00
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: JABŁKO GRUSZKA
- Odpowiedzi: 18
- Odsłony: 7247
Re: JABŁKO GRUSZKA
na 110l dałeś 3 paczki drożdzy? Za dużo troche jak dla mnie, ja bym jedna dał, ewentualnie dwie, ale nie trzy!greg89 pisze:.
Na beczkę dam 3 x turbo fruit i zobaczymy pod koniec nastepnego tygodnia co to wyjdzie.
Jestem dobrej myśli
- czwartek, 3 gru 2015, 17:03
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
- Odpowiedzi: 1655
- Odsłony: 754696
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Jakie będą lepsze drożdze, bo mam do wyboru typu turbo bądź te co w spożywczaku , które lepsze? Zmiekczać tą wode? Na PS jak ciągnąć?
Tak jak koledzy pisali że do 30% a od 80-70% zostawic jako odpowiedni trunek a reszta poniżej drugi raz gonić?
Tak jak koledzy pisali że do 30% a od 80-70% zostawic jako odpowiedni trunek a reszta poniżej drugi raz gonić?
- środa, 2 gru 2015, 18:55
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
- Odpowiedzi: 1655
- Odsłony: 754696
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Jakie ph powinna mieć ta woda zmiękczona? Bo u mnie w kranie jest 7.5. Moge zmiękczyć kwasem azotowym? Dodawać enzym scukrzający do tego? Jak tak to kiedy? Kukurydza jadalna, czyli może być taka jak pasza dla kur tylko ją zmiele w mikserze? Lepiej bardziej zmielić czy tak ja pisze w 1 poście 6-8 kaw...
- piątek, 27 lis 2015, 18:04
- Forum: Alembiki
- Temat: Alembik 25l a grzalka 2kW
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 5709
Re: Alembik 25l a grzalka 2kW
Zawsze możesz mniej nalać.
- wtorek, 27 paź 2015, 21:25
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Owocowe brandy dla początkujących.
- Odpowiedzi: 1371
- Odsłony: 566741
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
Jeszcze mam jedno pytanie, jak zmiele to maszynką do mięsa to wyjdzie pulpa, na początku będzie ją wywalać do góry pod koniec fermentacji opada na dno. Przed dodaniem drożdży dodam pektopol co ułatwi rozkład owoców, a przy klarowaniu jak ja mam to brać jeżeli cała reszta pulpy osiądzie na dnie? Mart...
- środa, 21 paź 2015, 20:45
- Forum: Oczyszczanie nastawu przed destylacją
- Temat: Klarowanie nastawu Bentonitem.
- Odpowiedzi: 44
- Odsłony: 47613
Re: Klarowanie nastawu Bentonitem.
Witam!
Czy to http://allegro.pl/zwirek-bentonit-dla-k ... 17831.html nadaje sie do klarowania? Nie mogę linku odczytać z pierwszego postu, czy lepiej np zamówić to http://allegro.pl/bentonit-lafabent-gra ... 40089.html
Czy to http://allegro.pl/zwirek-bentonit-dla-k ... 17831.html nadaje sie do klarowania? Nie mogę linku odczytać z pierwszego postu, czy lepiej np zamówić to http://allegro.pl/bentonit-lafabent-gra ... 40089.html
- środa, 21 paź 2015, 19:23
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Owocowe brandy dla początkujących.
- Odpowiedzi: 1371
- Odsłony: 566741
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
A drożdże typu turbo do nastawów owocowych będą się nadawały? Jak mam dać G995 to jedna paczka starczy na 100l nastawu czy jak? Pożywka jakaś musi być? Jak w pierwszym poście autora pisze ze drugi raz destylować, to z przedgonami i pogonami czy jak? Odbierać do 30-35% czy po 40% juz nie obierać? Jak...
- wtorek, 20 paź 2015, 23:47
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Owocowe brandy dla początkujących.
- Odpowiedzi: 1371
- Odsłony: 566741
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
Ja mam jeszcze parę pytań, przeczytałem sporo stron lecz jest dużo sprzecznych ze sobą informacji to zapytam jeszcze raz: - cukier mam wymieszać z wodą czy z miąszem? - jeżeli zastosuje t48 to druga partie cukru wsypać jak blg pokaże 50% wartości początkowej, czy później? -coś do klarowanie dawać cz...
- czwartek, 8 paź 2015, 17:34
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Owocowe brandy dla początkujących.
- Odpowiedzi: 1371
- Odsłony: 566741
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
A co z tym sokiem, nada się?
- środa, 7 paź 2015, 22:03
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Owocowe brandy dla początkujących.
- Odpowiedzi: 1371
- Odsłony: 566741
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
Witam!
Mam 100 l soku od szwagra, z tłoczarni, miał to wywalać to wziąłem, w workach 5l. W nie których zrobił sie taki delikatny biały kożuch, nada sie to? Jak dam drożdże t48 to też może być? Czy muszą być tak jak w przepisie? Są jakieś dorżdże do niskiej temperatury 8-15 stopni?
Mam 100 l soku od szwagra, z tłoczarni, miał to wywalać to wziąłem, w workach 5l. W nie których zrobił sie taki delikatny biały kożuch, nada sie to? Jak dam drożdże t48 to też może być? Czy muszą być tak jak w przepisie? Są jakieś dorżdże do niskiej temperatury 8-15 stopni?
- środa, 27 lut 2013, 01:16
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Owocowe brandy dla początkujących.
- Odpowiedzi: 1371
- Odsłony: 566741
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
Witam!
U mnie w okolicy nie mogę nigdzie dostać drożdży winiarskich. Czy jak dam drożdże piekarnicze a nastaw będzie siedział w 22-30 stopniach jest jakaś szansa na zrobienie jakiegoś trunku?
pozdrawiam!!
U mnie w okolicy nie mogę nigdzie dostać drożdży winiarskich. Czy jak dam drożdże piekarnicze a nastaw będzie siedział w 22-30 stopniach jest jakaś szansa na zrobienie jakiegoś trunku?
pozdrawiam!!