Wszelkie przepisy na piwa domowe

Autor tematu
TUTEK
50
Posty: 61
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
Ulubiony Alkohol: własne piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Ciemny kozioł, trochę pszeniczny

Postautor: TUTEK » niedziela, 12 lis 2017, 10:39

Koniec października, początek listopada to dla mnie koniec sezonu na zacieranie piwka. Następne będę gotował gdy temperatura w piwnicy będzie w okolicach 15-16 st.C. A ze słodów, które mi zostały wyczarowałem coś takiego.
Słody:
-pilznejski 3kg
-pszeniczny 3kg
-monachijski 2kg
-pale ale crystal 1kg
-pszeniczny czekoladowy 0,25kg.
Dodatkowo:
-pszenica prażona 0,25kg
Zacieranie :
44 st.C - wrzucenie wszystkich słodów, 20 minut
64 st.C 60 minut
72 st.C 20 minut
78st.C 10 minut
Pszenica wrzucona na filtrację. układanie złoża filtracyjnego ok. 45 min. Wysładzanie z użyciem 20l wody.Odzyskałem też 4 litry cieńkuszu o ekstrakcie 7BLG dla żony, która karmi piersią - Słód jęczmienny wzmacnia laktację.
Gotowanie 26,5 l brzeczki o ekstrakcie 18-18,5 BLG czas 90 min.
Chmielenie granulatem 45min. marynka 35g (alfa kwasy 7,7) i 5 minut przed końcem marynka 15g
Całość - 22l brzeczki o ekstrakcie 20,5 BLG.
Drożdże wb-06 11,5g i s-33 11,5g
Liczę na 20 litrów przyjemnego mocnego (celuję w okolicę 9%) piwa, które spożyję najprędzej w lecie przyszłego roku.
Pozdrawiam
Tutek


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Autor tematu
TUTEK
50
Posty: 61
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
Ulubiony Alkohol: własne piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Ciemny kozioł, trochę pszeniczny

Postautor: TUTEK » niedziela, 10 gru 2017, 20:20

Witam ponownie. Po 4 tygodniach fermentacji postanowiłem, iż jutro zabutelkuję moje piwo. Od 5 dni cukromierz nie pokazuje żadnych zmian, więc chcę zrobić takie mini podsumowanie efektów. Po pierwsze, wg. kalkulatorów piwowarskich mój koźlak odfermentował w ponad 80 procentach, a alkohol zawarty w piwie to aż - 9,8% (BLG początkowe 20,7-końcowe 4,2). Zapach piwa mnie oczarował - skórka chleba, ognisko. jest to co chciałem. Smak jak na razie dość płytki. Liczę, że po nagazowaniu i odleżeniu piwko zyska na walorach. Finalnie wyjdzie 40 butelek 0,5 i jedna 0,33. Zachęcam każdego do spróbowania swoich sił w piwowarstwie.


Wróć do „Przepisy na Piwo Domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości