Chlorowa woda do wina

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Avatar
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 3 kwie 2011, 10:07

Post autor: Avatar »

Mam problem z winem. W gródniu nastawiłem wino ale urzyłem nieprzegotowanej wody. Podejrzewam że z tego powodu drożdże nie pracowały. Próbowałem już różnych odmian drożdży i tylko zwykłe piekarnicze pracowały. Ale wiadomo że one nie wyprodukują zbyt dużo alkocholu. Tak więc po prawie 6 miesiącach mam słabe i słodkie wino. I tu rodzi się moje pytanie czy podgrzanie wina sprawiło by że winne grożdże mogły by pracować? Czy lepiej wino przewietrzyć żeby chlor wyleciał?
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: Chlorowa woda

Post autor: Zygmunt »

Po pierwszych paru godzinach już tam chloru nie miałeś. Opisz procedurę przygotowania wraz z przepisem.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”