Chleb na zakwasie i serwatce

Wypiekanie chleba domowymi sposobami, przepisy na chleb domowy.
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy

Post autor: wiking »

Wszystkie moje stare zakwasy poumierały śmiercią naturalną przez moje zaniedbanie :angry: . Teraźniejszy ma dopiero pół roku i jest tak porąbany, że wystarczy, aby mnie zobaczył z łyżką mąki, to sam ze słoika wyłazi, wszystko zbierze i czystą łyżkę zostawia :o . Chleb rośnie na nim jak przyrodzenie w rączkach kobiety :ok: .
koncentraty wina
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Chleb na zakwasie i serwatce

Post autor: sargas »

Taj_pan pisze:Ciekawa propozycja z tym młynem, Szkoda tylko, że trzeba aż tonę zamówić.
Nie trzeba ale wtedy tylko masz pewność że dostałeś mąkę ze swojego zboża :)
Taj_pan pisze:Ja do jednego wypieku używam często 3 rodzajów mąki, to już się robią z tego 3 tony, trzeba chyba jakiś magazyn wynająć. Piekę raz w tygodniu 3 bochenki, zużywam 1,5 kg mąki, czyli 3 tony wystarczy na 2000 wypieków, czyli na ok 38 lat w moim przypadku. Gdyby udało się zebrać grupę ludzi i każdy wziąłby po ok 30 - 50 kg to miałoby sens, skąd tylko wziąć 60 ludzi, którzy kupiliby mąkę.
Taj_pan pisze:Z jednej tony można zrobić 3 rodzaje mąk np 300 kg typ 2000 300 kg typ 720 i reszta np typ 450 akurat ilości dokładnie ci nie powiem to to młynarz musiał by się wypowiedzieć.
Taj_pan pisze:Udało mi się w zeszłym roku kupić mąkę prosto z małego młyna, chleb na takiej mące lepiej wyrastał i wydaje mi się, że był smaczniejszy. Ciasta też były lepsze i lepiej wyrośnięte.
Pomysł ogólnie godny uwagi, tylko trzeba dopracować szczegóły.
Czekam na propozycję mogę zrobić rozeznanie tylko koszty transportu :) tutaj podbija cenę to sporo.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Taj_pan
30
Posty: 37
Rejestracja: piątek, 12 cze 2015, 22:54
Krótko o sobie: Lubię dobrze zjeść i wypić, pogadać w dobrym towarzystwie, coś dobrego i nietypowego upichcić, obejrzeć dobry film i napić się przy tym dobrego piwa.
Ulubiony Alkohol: Jasio wędrowniczek
Status Alkoholowy: Piwosz
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Chleb na zakwasie i serwatce

Post autor: Taj_pan »

Sargas napisał:
Czekam na propozycję mogę zrobić rozeznanie tylko koszty transportu :) tutaj podbija cenę to sporo.
Koszty wysyłki mogą okazać się wyższe niż cena mąki. Trzeba to skalkulować.

A dla miłośników domowego żurku.
Czas na zakwas na świąteczny żurek

4 łyżki z mąki razowej żytniej typ 2000
500 ml wody
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka zakwasu

Czosnek drobniutko posiekać i wymieszać ze wszystkimi składnikami wlać do słoja i odstawić w ciepłe miejsce na 3-5 dni

drgranatt pisze:Kiedyś do pieczenia chleba też kupowałem mąkę w sklepach i niestety nie za każdym razem chlebek wychodził.
Od pewnego czasu kupuję tylko w młynie i teraz nie mam z tym żadnego kłopotu.
Używam 3 rodzaje:
1. Pszenna chlebowa typ 750
2. Pszenna orkisz typ 630
3. Żytnia typ 720
oraz
od czasu do czasu pszenna i żytnia typ 1850-2000
Ja jak kupowałem mąkę z marketach, to zawsze miałem problemy, nie wspomnę już o tym czymś, szumnie nazywanym mąką co leży w stonce na palecie.
Panie z mojego sklepu zawsze starają się załatwić dobrą i świeżą mąkę, chyba zgodnie z hasłem " o klienta trzeba dbać" :D
Do mąki z młyna nie mam dostępu, więc muszę się zadowalać tym co mam.
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Chleb na zakwasie i serwatce

Post autor: sargas »

Szkoda, że tak późno przepis dojrzałem. Ale przetestuję na pewno :)
Kolega zawsze coś dobrego wrzuci.
Ostatnio zmieniony niedziela, 16 kwie 2017, 00:10 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Polskie znaki.

Troglo-B
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 30 cze 2013, 21:58
Podziękował: 5 razy
Re: Chleb na zakwasie i serwatce

Post autor: Troglo-B »

Zrobiłem słowo w słowo, dzisiaj upiekłem i jest REWELACJA. :respect:
Nie wiem czy zostanie na jutro na śniadanie. :angry:
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Chleb na zakwasie i serwatce

Post autor: sargas »

Ja odkąd dostałem zakwas od kolegi Taj_pan to leci jeden za drugim. O sklepowym zapomniałem. Trochę eksperymentuje z dodatkami a reszty nie zmieniam bo mi pasuje. Mój zakwas coraz lepszy i bardziej żarłoczny :)

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Chleb na zakwasie i serwatce

Post autor: Drupi »

Witam. Zobaczcie co jest w kupnym chlebie, ile chemii : https://www.youtube.com/watch?v=qLrwGuvZs9U .
I like noble drinks.

alicjakanon
10
Posty: 12
Rejestracja: poniedziałek, 24 gru 2018, 11:17
Krótko o sobie: Wiele spośród rzeczy, które możesz policzyć, nie liczą się. Wiele z tych, których policzyć nie można, naprawdę sie liczą.
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:
Re: Chleb na zakwasie i serwatce

Post autor: alicjakanon »

Mam pytanko skąd wziąć dobry zakwas? Kiedyś wujek mnie poratował, a teraz mój chleb po prostu jest napompowany..
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Chleb na zakwasie i serwatce

Post autor: radius »

Najlepiej zrobić samemu. Potrzebna jest tylko mąka żytnia pełnoziarnista i przegotowana woda ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

alicjakanon
10
Posty: 12
Rejestracja: poniedziałek, 24 gru 2018, 11:17
Krótko o sobie: Wiele spośród rzeczy, które możesz policzyć, nie liczą się. Wiele z tych, których policzyć nie można, naprawdę sie liczą.
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:
Re: Chleb na zakwasie i serwatce

Post autor: alicjakanon »

Hm właśnie samemu nie do końca wychodzi. Jakieś porady?

blue
30
Posty: 31
Rejestracja: sobota, 4 lis 2017, 06:03
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Chleb na zakwasie i serwatce

Post autor: blue »

Proszę https://youtu.be/Q5HZXHThF20

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Chleb na zakwasie i serwatce

Post autor: sargas »

Jak ktoś potrzebuje zakwasu zapraszam na priv wyślę trochę pocztą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chleb Domowy”