Postanowiłem spróbować poeksperymentować z chlebkami, popijając ze znajomym wujka Jessie i piekąc chlebek /robię to raz lub dwa razy w tygodniu/ mój kolega poddał mi pomysł aby aby do ciasta dodać cebulę i spróbować upiec chleb, na szybko dodałem do ciasta suszoną smażoną cebulę i efekt mnie zaskoczył /pozytywnie/, na drugi dzień postanowiłem zrobić to bardziej profesjonalnie, zasiadłem do wujka i poczytałem sobie różne przepisiki i w końcu zmajstrowałem coś takiego
CHLEB CEBULOWY
Składniki:
* 300 ml wody
* 400 g mąki pszennej
* 100 g mąki żytniej
* 3/4 łyżeczki soli
* 1 łyżka miodu
* 1 opakowanie drożdży
* 2 cebule + olej do ich podsmażenia
Cebulę pokroić i usmażyć na oliwie/oleju wystudzić, połączyć wszystkie składniki, dać do wyrośnięcia, przełożyć do formy i poczekać na wyrośnięcie i piec
CHLEB ZIEMNIACZANY
Składniki:
500 g ugotowanych ziemniaków
500 g mąki pszennej typ 550 lub 650
200 g letniej wody ( można użyć wody z gotowania ziemniaków )
1 łyżeczka drożdży instant lub 6 g drożdży świeżych
1 łyżka oleju
2 łyżki soli [ połowę soli użyjemy do gotowania ziemniaków ]
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzoną wodę pozostawić do ciasta chlebowego. Ziemniaki przecisnąć przez praskę i przełożyć do miski. Ostudzić.
Drożdże rozpuścić w 1-2 łyżkach letniej wody, dodać 1 łyżkę mąki (z podanej w przepisie całkowitej ilości), odstawić na 5 minut. Połączyć z ziemniakami, a następnie dodać olej, wymieszać. Powoli dodawać resztę składników.
Wyrabiać ciasto przez ok.10 minut - będzie kleiste (to przez dodatek ziemniaków). Przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 30 minut.
Wyjąć ciasto z miski na umączony blat, rozpłaszczyć. Uformować kule, lekko rozciągając ciasto na boki i zlepiając końce na górze.
Ułożyć na posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze zlepieniem do dołu, odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Aby zapobiec rozlaniu się ciasta podczas wyrastania można przykryć je ściereczką, a następnie miską.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C, naparować za pomocą spryskiwacza do kwiatów. Chleb naciąć w kilku miejscach, włożyć do piekarnika.
Piec 35-40 minut, aż do mocnego zrumienienia powierzchni chleba. Wystudzić na kratce.
Proste i warto spróbować!!! mniam, smacznego!!!
chleb cebulowy i ziemniaczany
-
- Posty: 1414
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: chleb cebulowy i ziemniaczany
Klodek kolego jak naprawdę Cię lubię i szanuję to jako kucharz "muszę" się przyczepić
(jak ta wredna menda) - ale gdzie w Twoim przepisie jest zakwas? Sorry ale dla mnie
osobiście chleb na drożdżach to nie jest chleb... Naprawdę spróbuj te chlebki zrobić
na zakwasie, różnica jest nieporównywalna
A poza tym to gratuluję
Zdrowko
Ps. po przeedytowaniu tekstu zaznaczonego na czerwono, przepraszam maderatora
za moje błędy. Zawsze miałem problemy z ortografią, podobno mam dysortografię,
stąd te błędy - choć naprawdę się staram to czasem się jednak wkradają. Wybaczycie?
(jak ta wredna menda) - ale gdzie w Twoim przepisie jest zakwas? Sorry ale dla mnie
osobiście chleb na drożdżach to nie jest chleb... Naprawdę spróbuj te chlebki zrobić
na zakwasie, różnica jest nieporównywalna
A poza tym to gratuluję
Zdrowko
Ps. po przeedytowaniu tekstu zaznaczonego na czerwono, przepraszam maderatora
za moje błędy. Zawsze miałem problemy z ortografią, podobno mam dysortografię,
stąd te błędy - choć naprawdę się staram to czasem się jednak wkradają. Wybaczycie?
Ostatnio zmieniony wtorek, 1 maja 2012, 23:44 przez mtx, łącznie zmieniany 1 raz.