Calvados z cydru
-
- Posty: 249
- Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 19:43
- Krótko o sobie: Dobrze zjeść...łazić po plaży...wlezć na wydmy i sobie tam leżeć, coś tam poczytać...
- Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka (wycofali z produkcji), własna - jałowcówka, kminkówka, pigwówka.
- Lokalizacja: okolice Gdańska
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Przyczyna zepsucia nastawu z jabłek niedosładzanego to prawdopodobnie w tym przypadku nie brak higieny a fermentacja słabego nastawu w pomieszczeniu w którym czasowo jest zbyt wysoka temperatura. Ta fermentacja masłowa może zajść w słabych nastawach fermentowanych w zbyt wysokiej temperaturze- zdaje się. Mam szczęście że na 11 wiader tylko w jednym się rozpoczęła...
-
- Posty: 249
- Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 19:43
- Krótko o sobie: Dobrze zjeść...łazić po plaży...wlezć na wydmy i sobie tam leżeć, coś tam poczytać...
- Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka (wycofali z produkcji), własna - jałowcówka, kminkówka, pigwówka.
- Lokalizacja: okolice Gdańska
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re: Calvados z cydru
Minęły cztery miesiące czy ile tam...od zabutelkowania tego pseudo calvadosu. Smród amoniaku i rozpuszczalnika podczas gotowania a także po destylacji ostry smak i smród który po kilku dniach trochę zelżał - napawały mnie obawą o wynik finalny. Po tych kilku miesiącach stania - smak i zapach idealny jak na ortodoksyjny pseudo calvados robiony z nastawu z samego soku jabłkowego. Pozdrawiam.
-
- Posty: 724
- Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Calvados z cydru
To taka uwaga ogólna. Nie trzeba się spieszyć z wylewaniem czy rektyfikacją niezbyt udanego produktu destylacji. Czas może naprawdę go zmienić na korzyść. Warto poczekać, nawet kilka lat. Jak minie więcej niż pięć i dalej będzie niezbyt nam odpowiadający - przeznaczyć do rektyfikacji razem z innymi gromadzonymi nieudanymi nalewkami, wczesnymi pogonami, późnymi przedgonami itd.
Niestety wiedzy a nawet pewności, że to co po destylacji wydaje się brzydkim kaczątkiem zamieni się z czasem w pięknego łabędzia nabywa się z bardzo długim czasem i liczbą powtórzeń. W naszej rzeczywistości ich brak.
Niestety wiedzy a nawet pewności, że to co po destylacji wydaje się brzydkim kaczątkiem zamieni się z czasem w pięknego łabędzia nabywa się z bardzo długim czasem i liczbą powtórzeń. W naszej rzeczywistości ich brak.