calvados do porównania

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 452 razy

Post autor: jakis1234 »

Witam szanowne grono.
Dzisiaj puściłem na rurę mój pierwszy calvados.
Wino z soku jabłkowego, bez dodatku wody i cukru, czyli ortodox.
A w planach śliwowica.
Za jakiś czas zobaczymy co z tego wyszło, ale zastanawiam się jak to porównać, no przecież nie mam wyrobów innych, bardziej doświadczonych forumowiczów.
I tak sobie pomyślałem, że może któryś z Was podzieli się próbką swoich wyrobów, myślę o calvadosie i śliwowicy?
Jeżeli ktoś byłby chętny to ja opłacę koszty transportu (paczkomaty) i koszty wytworzenia.
Proszę tylko o info na priv i się dogadamy.
Z góry dziękuję :)
Pozdrawiam z opolskiego.
promocja

grimek
50
Posty: 79
Rejestracja: poniedziałek, 8 mar 2010, 16:28
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: calvados do porównania

Post autor: grimek »

Witam,
a mógłbyś opowiedzieć jak prowadziłeś proces? Na jakim sprzęcie?
Awatar użytkownika

Autor tematu
jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 452 razy
Re: calvados do porównania

Post autor: jakis1234 »

Aabratek, odpęd na maksa do 100 st w kegu. Tylko katalizator ze sprężynkami Cu.
Keg 50 l z grzałkami,nie mam niestety płaszcza, ale wino było robione z soku, w miarę klarowne.
Ponieważ miałem mało wina (25 l) uzyskałem też mało surówki i żeby zrobić drugi przepęd musiałem mocno rozcieńczyć. Wyszło kilkanaście procent.
Drugi przebieg już z cięciem frakcji, zbierałem wszystko do buteleczek po 100 - 200 ml, za kilka dni zobaczę, co się nadaje.
Temperatura w głowicy od 88 do 90 stopni, sterowanie prędkością odbioru i grzaniem, jak już się nie dało ustabilizować, odbiór pogonów do kolejnej rektyfikacji.
Może jakieś uwagi? To mój pierwszy raz :), efekt zobaczymy za dłuższy czas, wstępne próby organoleptyczne dosyć pozytywne.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: calvados do porównania

Post autor: radius »

jakis1234 pisze:może któryś z Was podzieli się próbką swoich wyrobów, myślę o calvadosie i śliwowicy?
Pisz na PW :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”