Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy

Post autor: radius »

Zmierzyłem przed chwilą Blg nastawu z glukozy od żółtych braci :D Po kolejnych 48 godzinach wynosi 10 :ok:
Przypominam, że startowałem z poziomu 28 :odlot:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
promocja
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: psotamt »

Z mojego doświadczenia wychodzi, że pół worka glukozy chińskiej, 12,5 kg, rozpuszczone w 35 litrach wody daje właśnie ~ 28 Blg.
Zawsze stosuję takie proporcje i Alcotec 48 Pure, zasyp drożdży przy 23*C. Startują po jakiś 12 godzinach i nastaw po tygodniu jest do lewarowania. Nie czekam, klaruję chemią, ale mam wrażenie, że ze 4 dni i sam by się ustał. Przy odpowiedniej dozie cierpliwości z takiego nastawu wyjdzie prawie 7 litrów pełnowoltażowej psoty, nie licząc 200 ml przedgonów. Pogonów nie odbieram. 4 litry wyjęte ze środka procesu jest lepsze niż z cukru po 2,5 raza.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: rastro »

rosjan pisze: Byłem zaskoczony faktem, że przy takiej samej dawce wagowej co cukier, BLG jest takie samo, a ponoć glukoza słodzi mniej niż cukier ( stosunek 0,6 : 1 ) :( :( :o
Ale czym, jak mierzysz spławikiem to faktycznie przyrząd pokazuje gęstość roztworu. a ponieważ kg glukozy ma bardzo zbliżoną gęstość do sacharozy to i BLG będzie zbliżone (albo takie samo, ale to kwestia tzw. błędu pomiaru).

Co to znaczy że słodzi mniej? Jeżeli chodzi o odczucie smakowe to fakt, ale np. fruktoza jest znacznie bardziej słodka od sacharozy ale to nie ma związku z gęstością tylko raczej z budową chemiczną. W sumie soli musiał byś nasypać mniej żeby osiągnąć takie samo BLG a sól jest znacznie mniej słodka ;)
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: michal278 »

Ja startowałem 200l nastaw na drożdżach pure 48, gdzie glukozy było 73kg na 20% alko i po 4 dniach miałem już sklarowany bez chemii. Glukoza pepees drożdże 1kg, temperatura początkowa 30 stopni.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Przemek88
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 20 wrz 2016, 09:17
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Przemek88 »

OK to przekonaliście następny nastaw zrobię na tej chińskiej i zobaczę jaki będzie efekt, jeśli na pot-stilu lepsze będzie z glukozy to zostanę przy niej. Już nastawiłem śliwowice na 1kg glukozy myślę czy nie dokupić kolejnego?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Doody »

Ja też już o tym pisałem. W glukozie (przynajmniej tej chińskiej) jest chyba jakiś cukier niefermentowalny, który przekłamuje odczyt cukromierza. Jak rozpuszczę 14 kg cukru w 50 l nastawu to Blg jest w okolicach 25 (noże ciut ponad). Natomiast 12,5 kg glukozy chińskiej dało odczyt na poziomie 26.5 -27Blg. Coś tu nie gra. Ale wydajność glukozy pomimo wysokiego Blg jest niższa niż cukru (choć niewiele).
Pozdrawiam
Darek

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: michal278 »

Z 1kg cukru ma się dokładnie 0.58l spirytusu, z 1kg glukozy ma się 0.55l spirytusu netto.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: jurek1978 »

Nie wierzę że tak mała różnica wręcz kosmetyczna. Może 0,45 l z glukozy to uwierzę ...
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: psotamt »

jurek1978 pisze:Może 0,45 l z glukozy to uwierzę ...
Zrób z glukozy i przekonaj się sam. Legenda to legenda, jedni wierzą, inni nie wierzą...
Ja należę to tych co wierzą, sobie :mrgreen:
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: radius »

Doody pisze: W glukozie (przynajmniej tej chińskiej) jest chyba jakiś cukier niefermentowalny, który przekłamuje odczyt cukromierza.
Jakoś nie mogłem w to uwierzyć, więc zrobiłem mały test i sprawdziłem gęstość roztworu cukrowego i glukozowego (od żółtych braci :) )
Rozpuściłem 20 gramów cukru w 180 ml wody oraz taką samą ilość glukozy również w 180 ml wody.
Oba roztwory pokazały dokładnie tę samą wartość - 10 Blg.
michal278 pisze:Ja startowałem 200l nastaw [...], gdzie glukozy było 73kg na 20% alko i po 4 dniach miałem już sklarowany
Jakoś i w to nie mogę uwierzyć ;) Z proporcji podanych przez ciebie wynika, że Blg nastawu wynosiło prawie 32, więc raczej (a właściwie na pewno) jest to niemożliwe żeby po trzech dniach (czwarty dzień odejmuję na klarowanie) drożdże przerobiły taką ilość słodyczy. "Trochę" fantazjujesz :scratch:
michal278 pisze:Z 1kg cukru ma się dokładnie 0.58l spirytusu, z 1kg glukozy ma się 0.55l spirytusu netto.
A ile brutto? ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

rosjan
300
Posty: 338
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Podziękował: 109 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: rosjan »

A może jest tak, że różne glukozy (w sensie ich pochodzenia) dają różne wyniki co do wydajności alkoholu? Ale czyżby różnice były aż tak duże? Musiałbym przeprowadzić test porównawczy: takie same nastawy z taką samą zawartością glukozy chińskiej i belgijskiej pracujące w tych samych warunkach. Chyba się na to skuszę, musiałbym tylko zamówić u aabratka 25 kg chińskiej. Trochę to potrwa, Bonjour najczęściej używam bayanusów ;)
Pozdrawiam
Jachu
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Doody »

radius pisze: Oba roztwory pokazały dokładnie tę samą wartość - 10 Blg.
Nie wiem dlaczego i u mnie i u @psotamt'a wziął się zawyżony odczyt.... Przecież nie chciałem wprowadzić kolegów w błąd.. :scratch:
Pozdrawiam
Darek

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: michal278 »

Nie fantazjuje tylko mam extra drodze. Przerabiaja na 21% nastaw w 5-6dni. Fakt 14 kg na 200l ale warte. Oczywiście mowa o glukozie a nie cukrze. Chociaż przy glukozie i tak temperatura była wysoka a ona niby nie grzeje.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: gadaka »

Zdradzisz co to za drożdże?
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: psotamt »

radius pisze:Rozpuściłem 20 gramów cukru w 180 ml wody oraz taką samą ilość glukozy również w 180 ml wody.
Oba roztwory pokazały dokładnie tę samą wartość - 10 Blg.
To już nie wiem jakimi zasadami rządzą się glukozy. Dziś zrobiłem nastaw z glukozy z PEPEES. Tak samo jak chińską podzieliłem worek na dwie części i do wody. Wskazanie Blg: 23. I bądź tu mądry :scratch:
Rozpuszczanie glukozy zdecydowanie na korzyść polskiej, rozpuszcza się przy niewielkim mieszaniu, żadnych skawaleń, roztwór tak samo przezroczysty. Za tydzień sprawdzian wydajności ;)
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: radius »

Minął 7 dzień od nastawienia "żółtej" glukozy :lol:
Blg - 0 i grzybki pomału kończą pracę. Nie miały lekko, start z 28, ale dają radę :ok: Zobaczymy jak nisko zejdzie Blg, mi się nie spieszy 8-)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: robert4you »

U mnie schodzą do -2, -3 nigdy jeszcze do -4 nie dojechały.
************************************************************************
Awatar użytkownika

Searcher
100
Posty: 125
Rejestracja: czwartek, 31 sie 2017, 12:42
Krótko o sobie: To skomplikowane :)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: wielkopolskie
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Searcher »

Czy przy dwukrotnej rektyfikacji jest sens bawić się w glokozę? Generalnie produkt i tak jest bez obcych zapachów i posmaków... co może być lepiej?

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: wawaldek11 »

robert4you pisze:U mnie schodzą do -2, -3 nigdy jeszcze do -4 nie dojechały.
1°Blg różnicy może wynikać z dokładności miernika. Ale moje ostatnie nastawy na "żółtej" zatrzymały się koło -4°.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Doody »

Searcher pisze:Czy przy dwukrotnej rektyfikacji jest sens bawić się w glokozę?
Myślę, że warto, choćby tylko dlatego, że cena glukozy jest zbliżona do ceny cukru., produkt jest nieco delikatniejszy, ale największą zaletą jest prawie bezzapachowa fermentacja, która przy warunkach "blokowych" może okazać się bardzo istotna.

Mnie na "zółtej" udało się w ciepłe dni zejść do -4 (może nawet-5), ale mnie się nie spieszyło i nastaw stał dość długo. Między -3 a -5 fermentacja trwała jeszcze dobrych kilka dni. Potem wszystko ładnie się sklarowało.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Searcher
100
Posty: 125
Rejestracja: czwartek, 31 sie 2017, 12:42
Krótko o sobie: To skomplikowane :)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: wielkopolskie
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Searcher »

Z zapachami akurat radzę sobie doskonale, każdy baniaczek podłączony rurką, wszystko uchodzi na zewnątrz. Jedyne co wskazuje na fermentację, to szum nastawu ;)
Cukier jednak kupowałem po 2.19, a nawet 1.89 i ekonomia jednak jest przeciwko glukozie...
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Doody »

Ekonomia jest też przeciwko cukrowi... Kupuję jęczmień niesłodowany po 55gr za kilogram i zacieram... Mam lepsze i taniej ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Searcher
100
Posty: 125
Rejestracja: czwartek, 31 sie 2017, 12:42
Krótko o sobie: To skomplikowane :)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: wielkopolskie
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Searcher »

Ooo a to ciekawe. Muszę zagłębić się w temat :)
Awatar użytkownika

kokornik
100
Posty: 136
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 15:51
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: kokornik »

Doody pisze:Ekonomia jest też przeciwko cukrowi... Kupuję jęczmień niesłodowany po 55gr za kilogram i zacieram... Mam lepsze i taniej ;)
Enzymami czy słodem? Jak słodem to ile dajesz słodu na niesłodowane ziarno?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Doody »

Żeby było bezpiecznie to około 30% (choć podobno i 20% dobrego słodu, o wysokiej sile diastatycznej wystarczy). Częściej jednak ostatnio używam enzymów bo robię do jęczmienia domieszki kukurydzy.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

kokornik
100
Posty: 136
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 15:51
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: kokornik »

A bez enzymu upłynniającego (zwykłe kleikowanie) jak idzie?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: radius »

Koledzy, trochę zbaczacie z tematu. O zacieraniu dyskutujemy gdzie indziej ;)
Wracając na prawidłową ścieżkę, mój nastaw z "żółtej" glukozy zakończył fermentację. Jak pamiętacie startowałem z Blg 28 - 17 kg słodyczy, 43 litry wody, 1 paczka grzybków Alcotec 48 Pure. Fermentacja trwała 2 tygodnie, Blg końcowe gdzieś pomiędzy -4 a -5 :ok:
Jak więc widać, nawet z wysokim stężeniem grzybki dają radę jeżeli jest to cukier prosty :klaszcze:
Dzisiaj jeszcze klarowanie i ...nocne posiedzenie rządu :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: psotamt »

Posiedzenie zarządu powinno zaowocować 9 uchwałami ;) Pochwal się efektem.
Dla porównania glukoza z PEPEES'u w ilości 12,5 kg zżerana była przez takie same drożdże tylko 5 dni!
Piątego dnia wieczorem w beczce ani mru, mru. Ciekaw jestem jej wydajności, bo żółta to gwarantowane 0,55/kg.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: radius »

"Zagęszczanie" procentów planuję przeprowadzić zaraz po weekendzie i oczywiście o wyniku poinformuję :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

abyklepało
50
Posty: 76
Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
Krótko o sobie: Dla zabawy
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 5 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: abyklepało »

A tą żółtą glukozę kupujecie od aabratka na alledrogo, czy macie jakieś lepsze (tańsze?) źródło?
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: psotamt »

Zrobiłem pierwsze gotowanie z glukozy z PEPEES'u. Smak i zapach podczas procesu bez zastrzeżeń, gotowy produkt również super.
Ale... ilość rozczarowała i to mocno. Z połowy worka wyszło ledwie 6 litrów, z czego połowę przeznaczam do ponownego gotowania, połowę do bieżącego użytku. Dzieląc worek na dwie połowy robiłem to objętościowo, nie wagowo. Może być jakaś niewielka różnica między porcjami. Druga właśnie skończyła fermentację i za tydzień będę wiedział ile z niej wyjdzie.
6 litrów to prawie o litr mniej niż w przypadku glukozy chińskiej!!! A to już zmusza do myślenia. I tak:
- Blg z połowy worka chińskiej: 27, z połowy worka PEPEES: 23
- czas fermentacji chińskiej ~7 dni, tej z PEPEES 5 dni.
- po przegotowaniu chińskiej: 6,9 litra, tej z PEPEES: 6,0 litra.
Pierwszy wniosek jaki w tych okolicznościach nasuwa się to różnica w masie. Nie wierzę by PEPEES kantował na wadze, za duże ryzyko by dwoma kilogramami zszargać sobie opinię, więc może Chińczyk dla świętego spokoju sypie więcej??? Nie mam możliwości zważyć całego worka jednej i drugiej glikozy, bo nie mam takiej wagi, ale może ktoś z kolegów mógłby to zrobić?
Jest to warte wyjaśnienia, bo 0,9 litra darmo nie lata, a robota ta sama. No i glukozę chińską można kupić trochę taniej, choć to ostatnie większego znaczenia nie ma. Jeśli chodzi o walory smakowe, to osobiście różnicy nie widzę żadnej, jedna i druga daje doskonały spirytus.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

abyklepało
50
Posty: 76
Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
Krótko o sobie: Dla zabawy
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 5 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: abyklepało »

Jutro powinienem mieć u siebie worek chińskiej od aabratka, to go zważę. Ale może pomyliłeś się przy dzieleniu? Wagowo ciężko na oko dobrze podzielić, a objętościowo to dopiero trudno...
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: psotamt »

W sobotę puszczę drugą połówkę, będzie pełna jasność. A zważyć nie zaszkodzi.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: michal278 »

Ja na glukozie z pepeesu nigdy się nie zawiodłem.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: gadaka »

Glukoza z PEPEESu na 100% 25kg - ważyłem osobiście.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: psotamt »

michal278 pisze:Ja na glukozie z pepeesu nigdy się nie zawiodłem.
Tu nie chodzi o to, że zawiodłem się, raczej byłem zaskoczony, bo w porównaniu z chińską jest mniej produktu finalnego. A przecież o to chodzi, by nie narobić się, a mieć to, czego się oczekuje :mrgreen:
gadaka pisze:Glukoza z PEPEESu na 100% 25kg - ważyłem osobiście.
O, to jest konkretna informacja. Połowa wiedzy o masach glukozy. Jeszcze żeby ktoś zważył tę żółtą.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

misio1973
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 13:57
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: misio1973 »

Może w tej od chińczyków jest więcej cukru niż glukozy.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

grzesiek03
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 15 sie 2016, 11:12
Podziękował: 32 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: grzesiek03 »

Glukoza od Aabratka 25,90 kg.brutto.

Lobuziak
20
Posty: 21
Rejestracja: poniedziałek, 2 paź 2017, 21:06
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Lobuziak »

Witam wszystkich, po prześledzeniu calego wątku chcialbym osobiscie spróbowac nastawu glukozowego. Był bym wdzieczny za pare porad, mianowicie gdzie kupić glukoze, jakie proporcjie na 100 l nastawu i jakich drożdzy uzyć bo widzę wiele zastosowań. Z góry dziękuje za wszystkie porady.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Doody »

Możesz kupić w sklepie internetowym aabratek.pl. w workach po 25kg i to jest właśnie idealna ilość na 100l nastawu. ;)
Drożdże np. Alcotec Turbo Yeast 48 Pure. Dwie paczki spokojnie wystarczą na 100l. (Nawet jedna ale będzie dłużej trwało).
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”