Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy

Post autor: lesgo58 »

Glukoza jest cukrem prostym. Przez to drożdże nie tracą energii na "rozbicie" go na prostszą formę. Coś co występuje przy sacharozie.
Zajmują się tylko "produkcją" alkoholu. Tym samym wytwarzając mniej fuzli i innych składników, które mają negatywny wpływ na jakość nastawu, a w konsekwencji na jakość destylatu.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
promocja

Autor tematu
zor-ro1970
100
Posty: 118
Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: zor-ro1970 »

Panowie ja przerobiłem już wiele beczek z cukru i glukozy, mam więc doświadczenie.Końcowy produkt to jakbyście porównywali Absoluta czy Chopina do Żołądkowej Białej. Alkohol jest delikatniejszy przy tej samej mocy destylatu. Nic tylko próbować.

Autor tematu
zor-ro1970
100
Posty: 118
Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: zor-ro1970 »

Dzis destylacja 3 z kolei. 100 litrów wsadu, rozgrzewanie 6000W (1.40h) stabilizacja, odbiór przedgonów (0.6l) Serce 11 litów z glukozy. 1 litr pogonów. Całość pracy 8 godzin

grzewo1
150
Posty: 166
Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 02:05
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: grzewo1 »

Ktoś próbował robić nastaw na glukozie medycznej , takiej do iniekcji? Mam dostęp do sporej ilości tych kroplówek, tylko szkopuł w tym ,że są one 20%. Dzisiaj sprawdzilem Blg i jest tylko 18 :(. A może dodać do tego normalnej?

Widzę ,że chyba temat obcy psotnikom-medykom :) No nic w takim razie przeprowadzę eksperyment.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: lesgo58 »

@gary 1966
Z glukoza to jest taki komfort, że drożdże mają łatwiej niż z sacharozą i nie produkują niepotrzebnych fuzli.
Ale glukoza nie jest jedynym remedium na uzyskanie dobrego nastawu, a w konsekwencji dobrego destylatu. Na to składa się jeszcze - rodzaj drożdży, temperatura fermentacji, itp.
Tak więc jak widzisz jest wiele zmiennych, które pracują na korzyść i jakość destylatu.
A za ten metaliczny posmak to winiłbym raczej sprzęt.
Ostatnio zmieniony piątek, 18 paź 2013, 20:23 przez lesgo58, łącznie zmieniany 5 razy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Trener »

Tak się składa, że jeden z magazynów Agrotrade również mam "pod samym nosem". Jednak przeglądając ich stronę nie widzę w ofercie glukozy. Coś się zmieniło od zeszłego roku, czy po prostu wystarczy do nich napisać (zadzwonić)?
I w jaki sposób, nie prowadząc działalności gospodarczej, uzasadnić taki zakup?
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: gary1966 »

Ja kupiłem też po sąsiedzku ale u piwowarów.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
Awatar użytkownika

konsument
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 21 lip 2010, 01:17
Podziękował: 1 raz
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: konsument »

Witam,właśnie sprawdziłem swój nastaw z glukozy i porażka.
1. Śmierdzi
2.alko pokazuje 0 alkoholu
Nie miałem możliwości sprawdzenia początkowego blg teraz po tygodniu ma 12blg.
Wszystko robiłem tak jak z cukrem ilość glukozy też jak cukru choć już wiem że mogłem dać 20% więcej. Drożdże alcotec turbo 23%,odżywka,węgiel w płynie,trochę przecieru pomidorowego. Temperatura 19-21C. Zacier nie pracuje a śmierdz jak cholera(jajka)Jest szansa na ratunek tego nastawu? Święta tuż tuż:(
Może drożdże padły ale co mogłoby im zaszkodzić?
"Bezapelacyjnie ,do samego końca...mojego lub jej"
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Kamal »

Jak śmierdzi, to nie liczył bym na to, że coś jeszcze z tego nastawu wyjdzie pijalnego.

Nie był bym sobą, jak bym nie zwrócił uwagi na błędne nazewnictwo. :-P Najpierw zacier później nastaw. Zacier jest wtedy gdy coś zacieramy. :-)
Obrazek
Awatar użytkownika

konsument
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 21 lip 2010, 01:17
Podziękował: 1 raz
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: konsument »

Kamal pisze:
Nie był bym sobą, jak bym nie zwrócił uwagi na błędne nazewnictwo. :-P Najpierw zacier później nastaw. Zacier jest wtedy gdy coś zacieramy. :-)
Jasne,pomyłka bo zły jestem. Dzięki za lekcję.
"Bezapelacyjnie ,do samego końca...mojego lub jej"

Fiflak
450
Posty: 464
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Fiflak »

Czy ma sens przefermentowanie nastawu glukozowego drożdżami do rumu, lub łiskacza? Zależy mi na ciekawych nutach smakowych a zacieranie na razie znajduje się poza moim zasięgiem.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: wawaldek11 »

Nie widzę żadnych przeciwwskazań. Ale czy osiągniesz zamierzony cel, to musisz sprawdzić sam.
Rodzaj użytych drożdży ma wpływ na uzyskiwane aromaty, ale przy jałowym surowcu jakim jest glukoza nie wiem czy będzie to zauważalne/wyczuwalne.
Dodaj melasę do nastawu, a uzyskany destylat na prostym aparacie będzie miał posmak rumu. Zbożowe winko po destylacji też ciekawie może pachnieć :)
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: gary1966 »

@Fiflak, Serwus, z glukozy to super biała wódka, po leżakowaniu, wychodzi. Drożdże to najlepiej typu pure, woda do rozcieńczenia niskozmineralizowana, najlepsza ma jaką Cię stać, bo to przecież podstawa tego trunku :odlot:.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA

user26311
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: user26311 »

gary1966 dobrze pisze. Po Alcotecu 23% wyszedł śmierdziuch - potrzebne były 3 filtracje węglem aktywnym, a i tak nie byłem zadowolony z efektu. Polecam do glukozy drożdże gorzelnicze Biowin turbo 72 15%, dobra woda, do tego turboklar i wychodzi bajka.
online

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: michal278 »

Agrotrade to Cargill. Czyli glukoza kukurydziana. Jest jeszcze firma Pepees Łomża robiąca z ziemniaka. Swoją drogą warto poczytać o przekręcie Cardigall z Randapem i GMO w tle.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

birkut
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 22 lut 2016, 13:03
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: birkut »

Czyli na glukozie nastawu nie robić bo jest śmierdzący?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: radius »

Robić, jak najbardziej. Gdzie to wyczytałeś, że nastaw na glukozie jest śmierdzący :o
@michal278, a co za różnica z czego produkowana jest glukoza? Można z ziemniaków, można z kolb modyfikowanej genetyczne kukurydzy (Chiny) a można również jak np. Szwecji, Finlandii, Kanadzie czy Brazylii, z trocin (celuloza) w wyniku hydrolizy a produktem końcowym będzie związek chemiczny - cukier prosty, bez żadnych "naleciałości" surowca, z którego jest wyprodukowany ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

zielonka
900
Posty: 921
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 241 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: zielonka »

Jak miło się spotkać z kolegą R po tej samej stronie - robić robić i jeszcze raz robić - ale nie walić w dwa dni 20proc nastaw w temperaturze 30parę. 50kg glukozy -150-160l wody 2 paczki Moskva Style temp z 20C -i 3 tygodnie minimum do sklarowania.
Potem napisać co wyszło i nie narzekać :)
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię

birkut
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 22 lut 2016, 13:03
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: birkut »

Mnie cukrówki najlepiej wychodziły na alcotecu. Jak to jest w przypadku zastosowania glukozy. Czy takie same proporcje? Jeszcze jedno pytanie czy przepuszczać dwa razy oczywiście na aabrateku?
online

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: michal278 »

Różnica będzie, bo to nie czysta laboratoryjnie glukoza. Zauważ kol. Radius jakie masz różnice w cukrze. Glukoza też glukozie nie równa.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1847
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: drgranatt »

Jedno jest pewne. Z glukozy wychodzi lepszy destylat, w każdym razie powinien taki wychodzić, ponieważ jest to cukier prosty i drożdże od razu zabierają się do roboty nie tracąc czasu na rozkładanie sacharozy na cukry proste. Z tego też powodu powinno w nastawie wydzielać się mniej związków ubocznych. Glukoza + dobre grzybki + dobry sprzęt + sprawny operator i wyjdzie nam to czego najbardziej oczekujemy, czyli pyszny sok z "gumi jagód" :ok: :odlot:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
online

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: michal278 »

A gdzieś tu na forum ktoś pisał w wątku dotyczącym nastawów owocowych, że w pierwszej fazie drożdże zużywają sacharoze na namnażanie się, z tego wynika że może warto dodać do glukozy trochę sacharozy?? I jak tu być mądry. Co do jakości spir. to najlepszy jest z owoców, nawet z odzysku z pogonów podestylacyjnych.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Klint Istłud
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 3 gru 2016, 10:20
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Klint Istłud »

Ja przekonałem się do glukozy, chociaż z racji ekonomicznych dalej robię na zwykłym cukrze. W moim odczuciu destylaty na glukozie są łagodniejsze, delikatniejsze w smaku, wręcz wydają się nawet słabsze procentowo (tzn. są mniej "ostre"). No i drożdże też wolą glukozę, bo nie muszą tracić czasu na rozkład sacharozy. Niemniej zgodzę się, że najszlachetniejsze są destylaty na owocach, ale wymagają większego nakładu pracy.

Boczekk
5
Posty: 7
Rejestracja: wtorek, 1 lis 2016, 15:21
Podziękował: 1 raz
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Boczekk »

Czy opłaca się nastawiać glukozę przeterminowaną o pół roku?
Nie chciałbym się niemile rozczarować...
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: radius »

Glukoza to nie mięso, żeby mogła się zepsuć czy stracić swoje wartości :) Nastawiaj i ciesz się produktem końcowym :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Pretender »

A gdzie koledzy kupujecie glukozę?

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: gadaka »

W Pepeesie kosztuje 81 zł + wysyłka za worek - jak ktoś ma tańsze źródło to też chętnie się dowiem :)
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: radius »

Właśnie wczoraj kol. Franzmaster dostarczył mi 4 woreczki :ok:
Dobra cena - 80 zeta - a dodatkowo nie muszę płacić za przesyłkę. Dzięki jego uprzejmości - dostawa pod drzwi :poklon;
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: wiking »

Potwierdzam ponieważ jeden worek był dla mnie :ok:.
online

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: michal278 »

O kurcze dobra cena. Następnym razem poproszę o info o zamówieniu. W kierunku Wawa mogę z Łomży podrzucić.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

PiotrSz
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 13 mar 2015, 16:45
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowe nalewki
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: PiotrSz »

Panowie, sprawdzałem ostatnio ceny glukozy na allegro i olx. Możecie mi na chłopski rozum wytłumaczyć, skąd różnice rzędu 60zł? Na olx znalazłem glukozę w cenie 140 zł(!) i sporo tańszą, bo za 78 zł https://www.olx.pl/oferta/glukoza-dekst ... a7a5c17044 Oczywiście worki po 25 kg. Z kolei na allegro znalazłem za 76 zł http://allegro.pl/glukoza-krystaliczna- ... 02238.html Z tego co widzę to kupujecie za ok. 80 zł i chwalicie jakość, więc tym bardziej dziwi mnie skąd te 140 zł?

Przemek88
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 20 wrz 2016, 09:17
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Przemek88 »

Witam Panowie zgłębiłem troszkę temat i poszukałem u mojego lokalnego sprzedawcy glukozy. To co znalazłem troszkę mnie zastanowiło dlaczego dali w opisie że glukoza Chińska, obok jest inna droższa i już zero komentarza. Pytanie czy kupować i się tym nie przejmować czy kupić tą droższą? Mam Pot-stila dlatego chciałbym spróbować glukozy. Link http://aabratek.pl/kategorie/48/Surowce_i_zestawy.html pozdrawiam
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1847
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: drgranatt »

Kup po worku tańszej i droższej a sam przekonasz się czy są jakieś różnice. Niektórzy chwalą sobie tę chińską. Ta droższa jest na 100% ok :ok:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

zielonka
900
Posty: 921
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 241 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: zielonka »

Chińska jest OK - dobra wydajność i bardzo dobry smak - więc po co przepłacać.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: radius »

W środę nastawiłem kolejną porcję chińskiej glukozy na grzybkach Alcotec 48 Pure. Z ciekawości jak sobie poradzą z większym stężeniem, wystartowałem z Blg 28. Nastaw rozpędzał się kilka godzin, ale po dwóch dniach Blg wynosi już 17. Czekam cierpliwie na zakończenie fermentacji :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Doody »

Też testowałem te grzybki na glukozie chińskiej od p. Jarka ;) Z tym, że ja rozdzieliłem worek na dwa równe, 50-cio litrowe nastawy. Szybka fermentacja i bardzo ładne klarowanie, bez żadnej chemii.
Pozdrawiam
Darek

rosjan
300
Posty: 338
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Podziękował: 109 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: rosjan »

Hello!
Kupiłem glukozę w Belgii. 112€ za 50 kg z dostawą.
Ponoć glukozę trudniej rozpuścić w wodzie niż cukier --> w moim przypadku było odwrotnie !!!
Dodałem parę kg glukozy do nastawu z mango + maliny + Bayanusy. Po trzech dniach zapach świetny.
Byłem zaskoczony faktem, że przy takiej samej dawce wagowej co cukier, BLG jest takie samo, a ponoć glukoza słodzi mniej niż cukier ( stosunek 0,6 : 1 ) :( :( :o
Pozdrawiam
Jachu

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: wawaldek11 »

Z rozpuszczaniem chińskiej miałem kłopot, bo w jednym worku była trochę zbrylona. Ale jak spokojnie sypałem do wysokiej beczki, to na dno niewiele opadało. Natomiast inne glukozy rozpuszczały się bezproblemowo.
Pozdrawiam,
Waldek

mirek-swirek
250
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: mirek-swirek »

rosjan pisze: Kupiłem glukozę w Belgii. 112€ za 50 kg z dostawą.
O rany! to 3-krotnie drożej niż w Polsce!!!

rosjan
300
Posty: 338
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Podziękował: 109 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: rosjan »

Tak, zamówiłem to zanim otrzymałem od Waldka namiary na aabratka.pl, gdzie glukoza jest o wiele tańsza. Następny mój zakup będzie właśnie tam :D
Pozdrawiam
Jachu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”