Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:

Post autor: michal278 »

Cukier ogarniesz w 5 dni. 25kg na beczkę 100 plus drozdze XXL. Glukozy można dać więcej.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 30 lis 2020, 22:44 przez michal278, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
promocja

abyklepało
50
Posty: 76
Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
Krótko o sobie: Dla zabawy
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 5 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: abyklepało »

A glukoza się będzie dłużej robić?

użytkownik usunięty
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: użytkownik usunięty »

Cóż, glukoza to związek, niemalże czysty chemicznie więc i drożdżom lżej będzie :ok:
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1844
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: drgranatt »

Wszystko zależy od drożdży, temperatury i Blg. Dasz dobre grzybki to szybko uwiną się.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Szlumf »

Nie wiem jak u kolegów ale u mnie glukoza dłużej pracowała i uzysk także mniejszy niż z identycznej ilości cukru. Pozornie powinno być odwrotnie - krócej i więcej - bo grzybki nie muszą rozwalać sacharozy by sobie podjeść. Ktoś kiedyś napisał, że w fazie namnażania drożdże wolą cukier ze względu na bogatszy skład. Może tu tkwi przyczyna dłuższej pracy i mniejszej wydajności. Nie pamiętam kto to napisał ale może autor lub ktoś z odpowiednią wiedzą coś wiecej napisze na ten temat.
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1844
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: drgranatt »

Glukoza jest mniej wydajna od cukru o około 5-10 % (zależy od rodzaju glukozy). Czas fermentacji mniej więcej taki sam przy identycznym Blg. Za to przy tej samej objętości nastawu i tej samej ilości drożdży spokojnie można dać 25 % więcej glukozy niż cukru.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

akanim
50
Posty: 82
Rejestracja: piątek, 8 mar 2019, 00:28
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: akanim »

@Szlumf
Chemia i matematyka. Glukoza to monosacharyd o masie molowej 180. Sacharoza (cukier) to disacharyd o masie molowej 342. A to oznacza, że 1kg sacharozy odpowiada 0.95 kg glukozy jesli chodzi o ilość pożywienia dla drożdży. Stosując te same ilości glukozy uzyska się tylko 95% wydajności tego co z cukru (sacharozy). Jeśli jest jeszcze gorzej jeśli chodzi o wydajność to należy winić inne czynniki nie glukozę.

[mod: nie cytujemy całych postów]
Ostatnio zmieniony wtorek, 8 gru 2020, 12:19 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.

moszeusz
200
Posty: 213
Rejestracja: sobota, 23 sie 2014, 14:47
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: moszeusz »

Jeszcze jest pytanie czy glukoza jest bezwodna czy w postaci monohydratu. Przy monohydracie jest jeszcze mniejszy uzysk.

akanim
50
Posty: 82
Rejestracja: piątek, 8 mar 2019, 00:28
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: akanim »

Racja moszeusz.
Czyli przy glukozie (jak wcześniej liczyłem) należy użyć 1.05 kg glukozy zamiast 1kg cukru (sacharozy). A przy glukozie jednowodnej 1.16 kg zamiast 1 kg cukru aby uzyskać te same wydajności co na cukrze. Zwykle na workach z glukozą jednowodną (monohydrat) jest podana wilgotność np. max 9.0%.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”