Cukier ogarniesz w 5 dni. 25kg na beczkę 100 plus drozdze XXL. Glukozy można dać więcej.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
-
- Posty: 1867
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 30 lis 2020, 22:44 przez michal278, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 76
- Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
- Krótko o sobie: Dla zabawy
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
- Podziękował: 5 razy
-
- Posty: 2379
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Nie wiem jak u kolegów ale u mnie glukoza dłużej pracowała i uzysk także mniejszy niż z identycznej ilości cukru. Pozornie powinno być odwrotnie - krócej i więcej - bo grzybki nie muszą rozwalać sacharozy by sobie podjeść. Ktoś kiedyś napisał, że w fazie namnażania drożdże wolą cukier ze względu na bogatszy skład. Może tu tkwi przyczyna dłuższej pracy i mniejszej wydajności. Nie pamiętam kto to napisał ale może autor lub ktoś z odpowiednią wiedzą coś wiecej napisze na ten temat.
-
- Posty: 1844
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Glukoza jest mniej wydajna od cukru o około 5-10 % (zależy od rodzaju glukozy). Czas fermentacji mniej więcej taki sam przy identycznym Blg. Za to przy tej samej objętości nastawu i tej samej ilości drożdży spokojnie można dać 25 % więcej glukozy niż cukru.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 82
- Rejestracja: piątek, 8 mar 2019, 00:28
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
@Szlumf
Chemia i matematyka. Glukoza to monosacharyd o masie molowej 180. Sacharoza (cukier) to disacharyd o masie molowej 342. A to oznacza, że 1kg sacharozy odpowiada 0.95 kg glukozy jesli chodzi o ilość pożywienia dla drożdży. Stosując te same ilości glukozy uzyska się tylko 95% wydajności tego co z cukru (sacharozy). Jeśli jest jeszcze gorzej jeśli chodzi o wydajność to należy winić inne czynniki nie glukozę.
[mod: nie cytujemy całych postów]
Chemia i matematyka. Glukoza to monosacharyd o masie molowej 180. Sacharoza (cukier) to disacharyd o masie molowej 342. A to oznacza, że 1kg sacharozy odpowiada 0.95 kg glukozy jesli chodzi o ilość pożywienia dla drożdży. Stosując te same ilości glukozy uzyska się tylko 95% wydajności tego co z cukru (sacharozy). Jeśli jest jeszcze gorzej jeśli chodzi o wydajność to należy winić inne czynniki nie glukozę.
[mod: nie cytujemy całych postów]
Ostatnio zmieniony wtorek, 8 gru 2020, 12:19 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 82
- Rejestracja: piątek, 8 mar 2019, 00:28
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Racja moszeusz.
Czyli przy glukozie (jak wcześniej liczyłem) należy użyć 1.05 kg glukozy zamiast 1kg cukru (sacharozy). A przy glukozie jednowodnej 1.16 kg zamiast 1 kg cukru aby uzyskać te same wydajności co na cukrze. Zwykle na workach z glukozą jednowodną (monohydrat) jest podana wilgotność np. max 9.0%.
Czyli przy glukozie (jak wcześniej liczyłem) należy użyć 1.05 kg glukozy zamiast 1kg cukru (sacharozy). A przy glukozie jednowodnej 1.16 kg zamiast 1 kg cukru aby uzyskać te same wydajności co na cukrze. Zwykle na workach z glukozą jednowodną (monohydrat) jest podana wilgotność np. max 9.0%.