Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

drucik123
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 12 lis 2017, 19:20
Ulubiony Alkohol: Wódka
Status Alkoholowy: Destylator
Podziękował: 13 razy

Post autor: drucik123 »

Doody pisze:W obu przypadkach Blg oscyluje w okolicach 28... a nie 20. Raczej zmień cukromierz.
dodam ze do tych 32litrow wody po rozmieszaniu gluko dodałem jeszcze 5 litrów na wyrównanie temperatury

dzisiaj zakupie nowy cukromierz i sprawdzę BLG faktycznie może być walnięty bo wczoraj wskazywał mi na cukrze 3BLG a na gulko 10BLG co raczej po trzech dniach jest nie możliwe
alembiki

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: gadaka »

Robił ktoś nastaw z glukozy węgierskiej?
Awatar użytkownika

Mafiej
250
Posty: 268
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Mafiej »

Doody pisze: Jeszcze nie rozgryzłem co.. ;)
Pewnie jakieś chemikalia :womit:
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Doody »

No właśnie nie bardzo chemikalia, bo niby jakie? Po drugie rektyfikat z chińskiej glukozy jest bardzo dobry i porównywalny z rektyfikatem z glukozy polskiej.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: psotamt »

Doody pisze:...rektyfikat z chińskiej glukozy jest bardzo dobry i porównywalny z rektyfikatem z glukozy polskiej.
I gdyby nie to, że o gustach nie dyskutuje się, polemizowałbym. W moim subiektywnym odczuciu, spirytus i wódka z chińskiej glukozy są lepsze niźli z polskiej.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: gadaka »

Jeśli polska jest z ziemniaka to z czego jest chińska?
online
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: radius »

Wystarczy wrócić kilka stron wcześniej - http://alkohole-domowe.com/forum/post14 ... ml#p149811
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Ozzy
30
Posty: 30
Rejestracja: środa, 31 sty 2018, 14:16
Krótko o sobie: Początkujący producent i koneser napoi wysokoprocentowych.
Ulubiony Alkohol: Whyski
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Niepołomice
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Ozzy »

No i na mnie przyszedł czas, aby się rozkoszować lepszym smakiem.
Stworzyłem nastaw 50 litrowy z około 20 kg glukozy krystalicznej. Kupiłem glukozę przez internet za 88 zł - 25kg.
Skorzystałem ze sprawdzonych drożdży Cobra 6 w ilości 2 saszetki - woda temp. około 25.
Za parę godzin pojawią się pewnie pierwsze oznaki fermentacji. BLG początkowe 27 BLG.
Czas start. :) Następnymi efektami się z Wami podzielę. :punk:
Z poważaniem i respektem , dla wszystkich doświadczonych kolegów i koleżanek.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: masterpaw2 »

Ozzy, jak dysponujesz odpowiednio dużym fermentatorem, to radziłbym Ci dopełnić do jakichś 95l, dodajac resztę gluko, blg będziesz miał wtedy w granicach nieco później 24(czyli optymalnie) i nastawu na dwa wsady do kotla.
Edit.
Cóś mi nie pasowało i zajrzałem do Twojego posta jeszcze raz.
Jesli zrobiłeś nastaw 50l brutto z 20kg gluko to BLG masz prawie 35, jeśli te 20kg rozpuściłeś w 50l wody, to BLG ~28, objętość przeszło 60l.
To jak żeś to dokładnie poczynił?
Zrób taj jak napisałem wyżej, a będziesz Pan zadowolony :ok:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Ozzy
30
Posty: 30
Rejestracja: środa, 31 sty 2018, 14:16
Krótko o sobie: Początkujący producent i koneser napoi wysokoprocentowych.
Ulubiony Alkohol: Whyski
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Niepołomice
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Ozzy »

No słuchaj wlałem na wstępie do beki 50 litrowej około 20 litrów zimnej wody (ala schładzającej, nastaw), następnie zagotowałem 20 litrów wody w garze i dosypałem miarką dwulitrową 1/3 worka 25kg glukozy, pamiętając o mieszaniu oraz całkowitym rozpuszczeniu .
60 Litrów by się nawet nie zmieściło bo mam po miarkę na 50 zrobioną, więc dolałem tam tylko później wody zimnej schłodziłem chłodnicą, i przy temp. 25 dodałem drożdże.
zanurzyłem Balingomierz (korzystam także z refraktometru), w środku i po ustabilizowaniu płynu odczytałem poziom - możliwe , ze jest to w granicach błędu z uwagi na podwyższoną temperaturę do odczytu, z uwagi na kalibrację przy 20 stopniach płynów. Nie korygowałem już tego. i tak mi to wyszło.
Z ostatniej chwili drożdże pięknie pracują. Z beczki wydobywa się piękny syk. Temperatura miodzio nie podwyższona, BLG dzisiaj już o 7 rano wyniosło 20 BLG.
Z poważaniem i respektem , dla wszystkich doświadczonych kolegów i koleżanek.
Awatar użytkownika

Ozzy
30
Posty: 30
Rejestracja: środa, 31 sty 2018, 14:16
Krótko o sobie: Początkujący producent i koneser napoi wysokoprocentowych.
Ulubiony Alkohol: Whyski
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Niepołomice
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Ozzy »

masterpaw2 pisze:Ozzy, jak dysponujesz odpowiednio dużym fermentatorem, to radziłbym Ci dopełnić do jakichś 95l, dodajac resztę gluko, blg będziesz miał wtedy w granicach nieco później 24(czyli optymalnie) i nastawu na dwa wsady do kotla.
Edit.
No problem w tym , że mam tylko 2 x 50 litrów ale no trudno , w dniu dzisiejszym BLG wynosi już prawie 0 więc, pokuszę się o stwierdzenie, że drożdże kochają wręcz glukozę :) hehe
Dobrze pochwalę się wynikami destylacji w następnym poście , tym czasem z cukrówki wychodzi mi ponad 96% !!!
Z poważaniem i respektem , dla wszystkich doświadczonych kolegów i koleżanek.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: masterpaw2 »

Skoro tak Ci to wyszło, to gratulacje :ok: chłopaki musiały się nieźle napracować. Pewnie zaraz padną z :pije:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: psotamt »

Ozzy pisze:Dobrze pochwalę się wynikami destylacji w następnym poście , tym czasem z cukrówki wychodzi mi ponad 96% !!!
Nie wiem na czym prowadzisz rektyfikację, ale mogę Cię zapewnić, że z 20 kg glukozy powinno wyjść nie mniej niż 10 litrów spirytusu. Z tej liczby co najmniej 7 litrów już takiego do spożycia. Z glukozy tylko ogony robi się na 2,5, środek serca nie wymaga ponownej rektyfikacji. Co innego z cukrem, gdzie wszystko trzeba pogonić raz jeszcze.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1847
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: drgranatt »

psotamt pisze:... mogę Cię zapewnić, że z 20 kg glukozy powinno wyjść nie mniej niż 10 litrów spirytusu. Z tej liczby co najmniej 7 litrów już takiego do spożycia.
Chyba trochę więcej, powinno wyjść 8,5 - 9 litrów serca.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: psotamt »

drgranatt pisze:Chyba trochę więcej, powinno wyjść 8,5 - 9 litrów serca.
Zależy jak kto separuje. Ja z 12,5 kg glukozy odbieram nie więcej niż 150 ml przedgonu na wylanie i potem 0,5 litra na drugie gotowanie. Potem dopiero odbieram serce do spożycia. Przy na prawdę dobrych wiatrach uzbieram serca 5 litrów, ale nie zawsze. Reszta razem z pogonami idzie na 2,5.
Wszystko też zależy od glukozy. Miałem chińską i z PEPEES, gdzie z pierwszej zawsze było jakieś 0,5 litra spirytusu więcej. Tylko chińska glukoza skończyła się i nie wiadomo czy ktoś ją jeszcze sprowadzi.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Ozzy
30
Posty: 30
Rejestracja: środa, 31 sty 2018, 14:16
Krótko o sobie: Początkujący producent i koneser napoi wysokoprocentowych.
Ulubiony Alkohol: Whyski
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Niepołomice
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Ozzy »

No właśnie mam Peppesa więc zobaczymy. A na czym prowadzę rektyfikację? na mojej Elżbiecie czyli AAbrateku (patrz opis):).Niebawem dołączę jeszcze bufor stabilizujący, bo zamówiłem tydzień temu i czekam z utęsknieniem :).
Z poważaniem i respektem , dla wszystkich doświadczonych kolegów i koleżanek.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: psotamt »

A tak w kontekście patriotycznym przy zakupie glukozy:
Cargill vs. Polska (2008 r.) - amerykańska firma spożywcza Cargill pozwała nasz kraj na podstawie traktatu o stosunkach handlowych z USA do trybunału w Paryżu za ograniczenia w stosowaniu syropu izoglukozowego. Arbitrzy uznali, że jest to dyskryminacja. Polska musiała zapłacić 20 milionów dolarów odszkodowania.
Źródło: http://fakty.interia.pl/raporty/raport- ... Id,2285990
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: michal278 »

Dodam od siebie: budując Cargill w offsecie trzeba było zamknąć cukrownię Łapy. Taki mały offtop. Pepees zaś był producentem też piwa Łomża ale skupił się na produkcji glukozy i skrobi i sprzedał browar.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony środa, 7 mar 2018, 07:57 przez michal278, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Zurek91
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 4 lip 2017, 19:06
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Zurek91 »

Panowie, chcę zrobić nastaw 50L na drożdżach Alcotec 48, oczywiście na glukozie. Skoro jest mniej wydajna to ile jej dodać do nastawu?
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: psotamt »

Jako, że glukoza do naszych potrzeb występuje na rynku w opakowaniach 25 kg, zwykle dzieli się worek na połowę. Do tej połowy zaś potrzebne jest 37 litrów wody. To optymalne proporcje. Wtedy do kotła jest do wlania 42 litry po dobrym sklarowaniu. Jeśli potrzebujesz 50 litrów wsadu, musisz proporcjonalnie zwiększyć ilość składników.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Mafiej
250
Posty: 268
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Mafiej »

Ja ostatnio nastawiłem 103 litry nastawu na glukozie pepees. (28 kg glukozy) Wyszło mi 14 litrów spirytusu +96%
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: psotamt »

Trafiła mi się w dobrej cenie glukoza z Cargill. Podzieliłem worek 25 kg na dwie części, do każdej 37 litrów wody i start drożdży Alcotec Pure 48 w temperaturze 25*C. W pomieszczeniu 22*C. Jakież było moje zdziwienie, że po 3 dobach! mam -4 BLG w beczkach, a po kolejnej dobie nastaw wyraźnie zaczął sam klarować się :scratch: Robiłem do tej pory z chińskiej glukozy i z PEPEES, ale wtedy fermentacja, w podobnych warunkach, trwała dłużej niż tydzień.
Nie mierzyłem początkowego BLG, więc można by domniemywać, że tej słodyczy cienko było. Ale nie! Końcowa weryfikacja nastąpiła po puszczeniu na rurki i wyszło mi 5,6 l dobrego i 1,4 litra do ponownej obróbki, wszystko o woltażu >96%. Wylałem 150 ml przedgonów.
Ot, i takie są różne glukozy. Nie zmienia to jednak mojego nastawienia do niej, jako surowca na bezsmakowy i prawie bezwonny spirytus. Na czystą wódkę to on niespecjalnie nadaje się, ale już na wódki smakowe, nalewki, zioła, żubróweczkę... palce lizać! :D
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

użytkownik usunięty
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus.
Odświeżę nieco temat pytaniem:
Gdzie najtaniej zakupić glukozę. Macie swoich stałych dostawców?

wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: wkg_1 »

https://www.deptana.pl/pl/p/GLUKOZA-DEK ... -25-kg/739
Ja tu kupuję ale nie wiem, czy to dobra cena :/

kondon
250
Posty: 298
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 02:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: kondon »


wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: wkg_1 »

Dobrze wiedzieć ; )
online
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: radius »

SPIRITUS FLAT UBI VULT

wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: wkg_1 »

Koszt wysyłki dobija wszystkie te propozycje : (
online
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: radius »

Niby dlaczego :scratch: Nawet doliczając te 17 zł za przesyłkę, to i tak wychodzi taniej niż we wcześniejszych linkach ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: wkg_1 »

Wiem. Tyle, że deptaną mam pod nosem :D Oczywiście, twoje źródło jest najtańsze. Do tego Black Label i mamy ambrozję :)
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: psotamt »

wkg_1 pisze:Do tego Black Label i mamy ambrozję :)
To za mało. Jeśli chcesz przerobić glukozę na pijalną wódkę, to do jednego worka dodaj ze 3 lub 4 kg melasy z trzciny cukrowej. Ja tak robię by otrzymać spirytus do niektórych nalewek z nutą rumu. Kiedyś pokusiłem się o zrobienie czystej wódki z takiego właśnie spirytusu i zamiast bezpłciowej glukozówki wyszedł bardzo fajny trunek.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: wkg_1 »

Wiesz, ja to robię na nalewki także "ambrozja" u mnie ma takie właśnie bezpłciowe znaczenie :)
Przymierzam się powoli do kotła z płaszczem i mieszadłem ale czasowo i organizacyjnie na razie mnie to przerasta. Pewnie zacznę od krochmalu :)
Awatar użytkownika

Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Skir »

@wkg_1 skrobia ziemniaczana też pozostawia specyficzny smak. delikatniejszy i subtelniejszy od buroka :), ale wyczuwalny. Sporo kg skrobi przerobiłem, bo to ulubiona wódka mojego teścia i znosi mi co jakiś czas paletę skrobi, ale mi się już jakoś "przejadła". fakt: skrobia też potrzebuje trochę czasu, by złagodnieć.
Glukoza za to idealnie nadaje się jako dodatek do nastawów z owoców, jako uzupełnienie zamiast cukru - dla mnie złoty środek.
Ostatnio zmieniony piątek, 30 paź 2020, 23:41 przez Skir, łącznie zmieniany 1 raz.
I love the smell of bimber in the morning.

wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: wkg_1 »

Skrobia to w przyszłości na wódkę ; ) W sumie to mi ostrość zbytnio nie przeszkadza, jestem zapachowcem ; )

Zbyszek T
200
Posty: 248
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Zbyszek T »

radius pisze:A tutaj macie jeszcze taniej - https://lublin.lento.pl/glukoza-dekstro ... 45619.html :ok:
Chciałem sie wypowiedzieć, gdyż wcześniej kupowałem inne Glukozy, a ostatnio skuszony ceną tą właśnie "Agrana Dectrose Monohydrat".

I te droższe PEPEES z polskimi napisami - super glukoza, bezsmakowa, bezzapachowa.

A ta tańsza Agrana Dectrose Monohydrat - po rozpuszczeniu w wodzie ma dziwny obcy aromat. Jakiś chemiczny. Ciężko mi to zidentyfikować, ale mi to pachnie wapnem. Tak jakby jakimś badziewiem prostowali pH ?
W destylacie nic obcego nie wyczułem, ale więcej nie kupie.
Ostatnio zmieniony sobota, 31 paź 2020, 08:46 przez Zbyszek T, łącznie zmieniany 1 raz.

inso
50
Posty: 62
Rejestracja: niedziela, 16 sie 2015, 15:53
Podziękował: 24 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: inso »


użytkownik usunięty
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus. Zamawiał ktoś może z https://www.aabratek.pl/produkty/290/_d ... _25kg.html
Jeśli glukoza, glukozie nie równa, to czym kierować się przy zakupie. Czy tylko ceną?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Doody »

Kupowałem w sklepie pani Kasi glukozę i zawsze była w porządku. Choć wydaje mi się, że wcześniej było inne opakowanie. Myślę że ta będzie równie dobra.
Pozdrawiam
Darek

abyklepało
50
Posty: 76
Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
Krótko o sobie: Dla zabawy
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 5 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: abyklepało »

Można się podłączyć pod temat...?

Chciałem zrobić szybki nastaw w beczce 50L. Mogę go zrobić jutro, a w przyszły czwartek (czyli 9 dni później) muszę już destylować (takie warunki lokalowe, co poradzisz :P). Zdążę? Tzn zdąży?
Glukoza pracuje w tym samym tempie co cukier czy szybciej? Mam jedno i drugie na stanie, trzeba działać szybko ;)

użytkownik usunięty
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: użytkownik usunięty »

Moim zdaniem, gdy stworzysz odpowiednie warunki pracy dla drożdży tj. temperatura i nieza wysokie Blg, dadzą radę. Dla pewności, dałbym normalną ilość drożdży i dobrze napowietrzyłbym nastaw przed ich dodaniem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”