Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
-
- Posty: 7333
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Koledzy, trochę zbaczacie z tematu. O zacieraniu dyskutujemy gdzie indziej
Wracając na prawidłową ścieżkę, mój nastaw z "żółtej" glukozy zakończył fermentację. Jak pamiętacie startowałem z Blg 28 - 17 kg słodyczy, 43 litry wody, 1 paczka grzybków Alcotec 48 Pure. Fermentacja trwała 2 tygodnie, Blg końcowe gdzieś pomiędzy -4 a -5
Jak więc widać, nawet z wysokim stężeniem grzybki dają radę jeżeli jest to cukier prosty
Dzisiaj jeszcze klarowanie i ...nocne posiedzenie rządu
Wracając na prawidłową ścieżkę, mój nastaw z "żółtej" glukozy zakończył fermentację. Jak pamiętacie startowałem z Blg 28 - 17 kg słodyczy, 43 litry wody, 1 paczka grzybków Alcotec 48 Pure. Fermentacja trwała 2 tygodnie, Blg końcowe gdzieś pomiędzy -4 a -5
Jak więc widać, nawet z wysokim stężeniem grzybki dają radę jeżeli jest to cukier prosty
Dzisiaj jeszcze klarowanie i ...nocne posiedzenie rządu
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Posiedzenie zarządu powinno zaowocować 9 uchwałami Pochwal się efektem.
Dla porównania glukoza z PEPEES'u w ilości 12,5 kg zżerana była przez takie same drożdże tylko 5 dni!
Piątego dnia wieczorem w beczce ani mru, mru. Ciekaw jestem jej wydajności, bo żółta to gwarantowane 0,55/kg.
Dla porównania glukoza z PEPEES'u w ilości 12,5 kg zżerana była przez takie same drożdże tylko 5 dni!
Piątego dnia wieczorem w beczce ani mru, mru. Ciekaw jestem jej wydajności, bo żółta to gwarantowane 0,55/kg.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 76
- Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
- Krótko o sobie: Dla zabawy
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
- Podziękował: 5 razy
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Zrobiłem pierwsze gotowanie z glukozy z PEPEES'u. Smak i zapach podczas procesu bez zastrzeżeń, gotowy produkt również super.
Ale... ilość rozczarowała i to mocno. Z połowy worka wyszło ledwie 6 litrów, z czego połowę przeznaczam do ponownego gotowania, połowę do bieżącego użytku. Dzieląc worek na dwie połowy robiłem to objętościowo, nie wagowo. Może być jakaś niewielka różnica między porcjami. Druga właśnie skończyła fermentację i za tydzień będę wiedział ile z niej wyjdzie.
6 litrów to prawie o litr mniej niż w przypadku glukozy chińskiej!!! A to już zmusza do myślenia. I tak:
- Blg z połowy worka chińskiej: 27, z połowy worka PEPEES: 23
- czas fermentacji chińskiej ~7 dni, tej z PEPEES 5 dni.
- po przegotowaniu chińskiej: 6,9 litra, tej z PEPEES: 6,0 litra.
Pierwszy wniosek jaki w tych okolicznościach nasuwa się to różnica w masie. Nie wierzę by PEPEES kantował na wadze, za duże ryzyko by dwoma kilogramami zszargać sobie opinię, więc może Chińczyk dla świętego spokoju sypie więcej??? Nie mam możliwości zważyć całego worka jednej i drugiej glikozy, bo nie mam takiej wagi, ale może ktoś z kolegów mógłby to zrobić?
Jest to warte wyjaśnienia, bo 0,9 litra darmo nie lata, a robota ta sama. No i glukozę chińską można kupić trochę taniej, choć to ostatnie większego znaczenia nie ma. Jeśli chodzi o walory smakowe, to osobiście różnicy nie widzę żadnej, jedna i druga daje doskonały spirytus.
Ale... ilość rozczarowała i to mocno. Z połowy worka wyszło ledwie 6 litrów, z czego połowę przeznaczam do ponownego gotowania, połowę do bieżącego użytku. Dzieląc worek na dwie połowy robiłem to objętościowo, nie wagowo. Może być jakaś niewielka różnica między porcjami. Druga właśnie skończyła fermentację i za tydzień będę wiedział ile z niej wyjdzie.
6 litrów to prawie o litr mniej niż w przypadku glukozy chińskiej!!! A to już zmusza do myślenia. I tak:
- Blg z połowy worka chińskiej: 27, z połowy worka PEPEES: 23
- czas fermentacji chińskiej ~7 dni, tej z PEPEES 5 dni.
- po przegotowaniu chińskiej: 6,9 litra, tej z PEPEES: 6,0 litra.
Pierwszy wniosek jaki w tych okolicznościach nasuwa się to różnica w masie. Nie wierzę by PEPEES kantował na wadze, za duże ryzyko by dwoma kilogramami zszargać sobie opinię, więc może Chińczyk dla świętego spokoju sypie więcej??? Nie mam możliwości zważyć całego worka jednej i drugiej glikozy, bo nie mam takiej wagi, ale może ktoś z kolegów mógłby to zrobić?
Jest to warte wyjaśnienia, bo 0,9 litra darmo nie lata, a robota ta sama. No i glukozę chińską można kupić trochę taniej, choć to ostatnie większego znaczenia nie ma. Jeśli chodzi o walory smakowe, to osobiście różnicy nie widzę żadnej, jedna i druga daje doskonały spirytus.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 76
- Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
- Krótko o sobie: Dla zabawy
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
- Podziękował: 5 razy
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Tu nie chodzi o to, że zawiodłem się, raczej byłem zaskoczony, bo w porównaniu z chińską jest mniej produktu finalnego. A przecież o to chodzi, by nie narobić się, a mieć to, czego się oczekujemichal278 pisze:Ja na glukozie z pepeesu nigdy się nie zawiodłem.
O, to jest konkretna informacja. Połowa wiedzy o masach glukozy. Jeszcze żeby ktoś zważył tę żółtą.gadaka pisze:Glukoza z PEPEESu na 100% 25kg - ważyłem osobiście.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 6
- Rejestracja: poniedziałek, 15 sie 2016, 11:12
- Podziękował: 32 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Witam wszystkich, po prześledzeniu calego wątku chcialbym osobiscie spróbowac nastawu glukozowego. Był bym wdzieczny za pare porad, mianowicie gdzie kupić glukoze, jakie proporcjie na 100 l nastawu i jakich drożdzy uzyć bo widzę wiele zastosowań. Z góry dziękuje za wszystkie porady.
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Na 100 l nastawu to spokojnie można dać 33 kg glukozy i 3 paczki po 90 g Black Label Turbo. Przerobią do -4 .Doody pisze:... 25kg i to jest właśnie idealna ilość na 100l nastawu.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 12 lis 2017, 19:20
- Ulubiony Alkohol: Wódka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Podziękował: 13 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
U mnie wygląda to tak nastawiłem wczoraj 32litry wody 12.5kg glukozy cargill BLG startowe 20 po 24 godzinach też 20 lecz z tendencją do 19 czy to jest normalne ?
Drugi nastaw to 16kg cukru ba 42 litry wody Blg startowe 20-21 po 24 godzinach spadło do 15 w obu przypadkach używałem drożdży alcotec vodka
Drugi nastaw to 16kg cukru ba 42 litry wody Blg startowe 20-21 po 24 godzinach spadło do 15 w obu przypadkach używałem drożdży alcotec vodka
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Pierwszy nastaw masz na 21"procent, te drożdże tego nie dadzą rady zjeść. Drugi nastaw to 22 procenty, podobnie. Sposobow jest wiele obliczenia ile cukru dać na nastaw. Proponuję na kg cukru najmniej 3.75litra wody, a bezpieczniej dać nawet 4litry. Czyli na beczkę 100l wsypujemy 27- 25kg cukru. Glukozy można więcej.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 7333
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Pierwszy nastaw, przyjmując wydajność alkoholową glukozy na poziomie 0,55 l/kg, będzie miał maksymalnie 17%, natomiast drugi, przy wydajności cukru 0,6 l/kg, będzie miał 18%.
Polecam podszkolić się w matematycemichal278 pisze:Pierwszy nastaw masz na 21 procent, te drożdże tego nie dadzą rady zjeść. Drugi nastaw to 22 procenty, podobnie.
Pierwszy nastaw, przyjmując wydajność alkoholową glukozy na poziomie 0,55 l/kg, będzie miał maksymalnie 17%, natomiast drugi, przy wydajności cukru 0,6 l/kg, będzie miał 18%.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Radius sam się ucz matematyki. Z kg glukozy będzie 0.55l spirytusu. Z 12.5 będzie 6.875l. Podziel to przez 32litry wody. Nie było nastawu 32litry tylko dał do 32litrow wody tyle glukozy!!
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 7333
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Nie kompromituj się;
No a ile objętości zajęła ta glukozamichal278 pisze:Nie było nastawu 32 litry tylko dał do 32 litrów wody tyle glukozy!!
J. Cieślak pisze:
"Jeden kg cukru przy rozpuszczeniu go w wodzie wywołuje zwiększenie się objętości o 0,6l"
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 268
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
- Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Rogaland Norwegia
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Tylko weź pod uwagę fakt, że glukoza glukozie nie równa. Mnie na glukozie z PEPEES (12,5 kg/37 litrów wody) BLG wskazywało ~ 23. Przy takich samych proporcjach chińska glukoza dawała prawie 26. Miało to oczywiście wpływ na wydajność; z chińskiej jest o ~ 0,7 litra produktu więcej.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.