Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Searcher
100
Posty: 125
Rejestracja: czwartek, 31 sie 2017, 12:42
Krótko o sobie: To skomplikowane :)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: wielkopolskie
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy

Post autor: Searcher »

Z zapachami akurat radzę sobie doskonale, każdy baniaczek podłączony rurką, wszystko uchodzi na zewnątrz. Jedyne co wskazuje na fermentację, to szum nastawu ;)
Cukier jednak kupowałem po 2.19, a nawet 1.89 i ekonomia jednak jest przeciwko glukozie...
promocja
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Doody »

Ekonomia jest też przeciwko cukrowi... Kupuję jęczmień niesłodowany po 55gr za kilogram i zacieram... Mam lepsze i taniej ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Searcher
100
Posty: 125
Rejestracja: czwartek, 31 sie 2017, 12:42
Krótko o sobie: To skomplikowane :)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: wielkopolskie
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Searcher »

Ooo a to ciekawe. Muszę zagłębić się w temat :)
Awatar użytkownika

kokornik
100
Posty: 136
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 15:51
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: kokornik »

Doody pisze:Ekonomia jest też przeciwko cukrowi... Kupuję jęczmień niesłodowany po 55gr za kilogram i zacieram... Mam lepsze i taniej ;)
Enzymami czy słodem? Jak słodem to ile dajesz słodu na niesłodowane ziarno?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Doody »

Żeby było bezpiecznie to około 30% (choć podobno i 20% dobrego słodu, o wysokiej sile diastatycznej wystarczy). Częściej jednak ostatnio używam enzymów bo robię do jęczmienia domieszki kukurydzy.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

kokornik
100
Posty: 136
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 15:51
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: kokornik »

A bez enzymu upłynniającego (zwykłe kleikowanie) jak idzie?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: radius »

Koledzy, trochę zbaczacie z tematu. O zacieraniu dyskutujemy gdzie indziej ;)
Wracając na prawidłową ścieżkę, mój nastaw z "żółtej" glukozy zakończył fermentację. Jak pamiętacie startowałem z Blg 28 - 17 kg słodyczy, 43 litry wody, 1 paczka grzybków Alcotec 48 Pure. Fermentacja trwała 2 tygodnie, Blg końcowe gdzieś pomiędzy -4 a -5 :ok:
Jak więc widać, nawet z wysokim stężeniem grzybki dają radę jeżeli jest to cukier prosty :klaszcze:
Dzisiaj jeszcze klarowanie i ...nocne posiedzenie rządu :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: psotamt »

Posiedzenie zarządu powinno zaowocować 9 uchwałami ;) Pochwal się efektem.
Dla porównania glukoza z PEPEES'u w ilości 12,5 kg zżerana była przez takie same drożdże tylko 5 dni!
Piątego dnia wieczorem w beczce ani mru, mru. Ciekaw jestem jej wydajności, bo żółta to gwarantowane 0,55/kg.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: radius »

"Zagęszczanie" procentów planuję przeprowadzić zaraz po weekendzie i oczywiście o wyniku poinformuję :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

abyklepało
50
Posty: 76
Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
Krótko o sobie: Dla zabawy
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 5 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: abyklepało »

A tą żółtą glukozę kupujecie od aabratka na alledrogo, czy macie jakieś lepsze (tańsze?) źródło?
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: psotamt »

Zrobiłem pierwsze gotowanie z glukozy z PEPEES'u. Smak i zapach podczas procesu bez zastrzeżeń, gotowy produkt również super.
Ale... ilość rozczarowała i to mocno. Z połowy worka wyszło ledwie 6 litrów, z czego połowę przeznaczam do ponownego gotowania, połowę do bieżącego użytku. Dzieląc worek na dwie połowy robiłem to objętościowo, nie wagowo. Może być jakaś niewielka różnica między porcjami. Druga właśnie skończyła fermentację i za tydzień będę wiedział ile z niej wyjdzie.
6 litrów to prawie o litr mniej niż w przypadku glukozy chińskiej!!! A to już zmusza do myślenia. I tak:
- Blg z połowy worka chińskiej: 27, z połowy worka PEPEES: 23
- czas fermentacji chińskiej ~7 dni, tej z PEPEES 5 dni.
- po przegotowaniu chińskiej: 6,9 litra, tej z PEPEES: 6,0 litra.
Pierwszy wniosek jaki w tych okolicznościach nasuwa się to różnica w masie. Nie wierzę by PEPEES kantował na wadze, za duże ryzyko by dwoma kilogramami zszargać sobie opinię, więc może Chińczyk dla świętego spokoju sypie więcej??? Nie mam możliwości zważyć całego worka jednej i drugiej glikozy, bo nie mam takiej wagi, ale może ktoś z kolegów mógłby to zrobić?
Jest to warte wyjaśnienia, bo 0,9 litra darmo nie lata, a robota ta sama. No i glukozę chińską można kupić trochę taniej, choć to ostatnie większego znaczenia nie ma. Jeśli chodzi o walory smakowe, to osobiście różnicy nie widzę żadnej, jedna i druga daje doskonały spirytus.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

abyklepało
50
Posty: 76
Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
Krótko o sobie: Dla zabawy
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 5 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: abyklepało »

Jutro powinienem mieć u siebie worek chińskiej od aabratka, to go zważę. Ale może pomyliłeś się przy dzieleniu? Wagowo ciężko na oko dobrze podzielić, a objętościowo to dopiero trudno...
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: psotamt »

W sobotę puszczę drugą połówkę, będzie pełna jasność. A zważyć nie zaszkodzi.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: michal278 »

Ja na glukozie z pepeesu nigdy się nie zawiodłem.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: gadaka »

Glukoza z PEPEESu na 100% 25kg - ważyłem osobiście.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: psotamt »

michal278 pisze:Ja na glukozie z pepeesu nigdy się nie zawiodłem.
Tu nie chodzi o to, że zawiodłem się, raczej byłem zaskoczony, bo w porównaniu z chińską jest mniej produktu finalnego. A przecież o to chodzi, by nie narobić się, a mieć to, czego się oczekuje :mrgreen:
gadaka pisze:Glukoza z PEPEESu na 100% 25kg - ważyłem osobiście.
O, to jest konkretna informacja. Połowa wiedzy o masach glukozy. Jeszcze żeby ktoś zważył tę żółtą.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

misio1973
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 13:57
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: misio1973 »

Może w tej od chińczyków jest więcej cukru niż glukozy.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

grzesiek03
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 15 sie 2016, 11:12
Podziękował: 32 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: grzesiek03 »

Glukoza od Aabratka 25,90 kg.brutto.

Lobuziak
20
Posty: 21
Rejestracja: poniedziałek, 2 paź 2017, 21:06
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Lobuziak »

Witam wszystkich, po prześledzeniu calego wątku chcialbym osobiscie spróbowac nastawu glukozowego. Był bym wdzieczny za pare porad, mianowicie gdzie kupić glukoze, jakie proporcjie na 100 l nastawu i jakich drożdzy uzyć bo widzę wiele zastosowań. Z góry dziękuje za wszystkie porady.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Doody »

Możesz kupić w sklepie internetowym aabratek.pl. w workach po 25kg i to jest właśnie idealna ilość na 100l nastawu. ;)
Drożdże np. Alcotec Turbo Yeast 48 Pure. Dwie paczki spokojnie wystarczą na 100l. (Nawet jedna ale będzie dłużej trwało).
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: drgranatt »

Doody pisze:... 25kg i to jest właśnie idealna ilość na 100l nastawu. ;)
Na 100 l nastawu to spokojnie można dać 33 kg glukozy i 3 paczki po 90 g Black Label Turbo. Przerobią do -4 .
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: michal278 »

Dokładnie 33kg i da to jakieś 17% z grubsza.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Drupi »

A ja myślę że jeśli poświęcamy większy koszt na glukozę dla lepszej jakości to nie warto tyle dawać. Wyjdzie gorsze. 25 kg w sam raz.
I like noble drinks.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: michal278 »

Black label idealnie pracują przy 17% przy 350g drożdży na 100l nastawu.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

drucik123
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 12 lis 2017, 19:20
Ulubiony Alkohol: Wódka
Status Alkoholowy: Destylator
Podziękował: 13 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: drucik123 »

U mnie wygląda to tak nastawiłem wczoraj 32litry wody 12.5kg glukozy cargill BLG startowe 20 po 24 godzinach też 20 lecz z tendencją do 19 czy to jest normalne ?
Drugi nastaw to 16kg cukru ba 42 litry wody Blg startowe 20-21 po 24 godzinach spadło do 15 w obu przypadkach używałem drożdży alcotec vodka
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Doody »

W obu przypadkach Blg oscyluje w okolicach 28... a nie 20. Raczej zmień cukromierz.
Pozdrawiam
Darek

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: michal278 »

Pierwszy nastaw masz na 21"procent, te drożdże tego nie dadzą rady zjeść. Drugi nastaw to 22 procenty, podobnie. Sposobow jest wiele obliczenia ile cukru dać na nastaw. Proponuję na kg cukru najmniej 3.75litra wody, a bezpieczniej dać nawet 4litry. Czyli na beczkę 100l wsypujemy 27- 25kg cukru. Glukozy można więcej.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: radius »

michal278 pisze:Pierwszy nastaw masz na 21 procent, te drożdże tego nie dadzą rady zjeść. Drugi nastaw to 22 procenty, podobnie.
Polecam podszkolić się w matematyce ;)
Pierwszy nastaw, przyjmując wydajność alkoholową glukozy na poziomie 0,55 l/kg, będzie miał maksymalnie 17%, natomiast drugi, przy wydajności cukru 0,6 l/kg, będzie miał 18%.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

jaro11043
50
Posty: 72
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 21:53
Krótko o sobie: Robię to, bo lubię.
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: jaro11043 »

Witam, ja tam z matmy orzeł nie jestem ,ale wyszło mi 2,56 l na 1 kg słodkiego toż to ma BLG, że hej.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: radius »

Co ci "wyszło", bo nie bardzo rozumiem? :problem:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

jaro11043
50
Posty: 72
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 21:53
Krótko o sobie: Robię to, bo lubię.
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: jaro11043 »

Wyszło mi, że 32 litry wody na 12,5 kg glukozy daje 2,56 litra wody na 1 kilogram plus glukoza 0,5 litra tj. około 38 litrów całości, to BLG jest wysokie jak na drożdże typu vodka.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: radius »

No, ale o tym (wysokim blg) to już Doody pisał trochę wyżej ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

jaro11043
50
Posty: 72
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 21:53
Krótko o sobie: Robię to, bo lubię.
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: jaro11043 »

No fakt :) .

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: michal278 »

Radius sam się ucz matematyki. Z kg glukozy będzie 0.55l spirytusu. Z 12.5 będzie 6.875l. Podziel to przez 32litry wody. Nie było nastawu 32litry tylko dał do 32litrow wody tyle glukozy!!

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: radius »

Nie kompromituj się;
michal278 pisze:Nie było nastawu 32 litry tylko dał do 32 litrów wody tyle glukozy!!
No a ile objętości zajęła ta glukoza :o
J. Cieślak pisze:
"Jeden kg cukru przy rozpuszczeniu go w wodzie wywołuje zwiększenie się objętości o 0,6l"
:mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: michal278 »

Kuźwa no fakt. Tylko jeśli liczymy blg to lepiej liczyć masowo. Zatem takie drożdże powinny to jakoś przerobić
..

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: radius »

A można to, blg liczyć inaczej niż tylko "masowo"? :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Mafiej
250
Posty: 268
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Mafiej »

Jeden kg cukru zwiększa objętość o 0,6 litra a kg glukozy o 0,45 litra..
1 kg cukru odpowiada 1,12 kg glukozy.
Tak mi ostatnio wyszło jak mierzyłem.
Muszę jeszcze sprawdzić czy 1 kg cukru i 1,12 kg glukozy podbije brix w takim samym stopniu...
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: psotamt »

Tylko weź pod uwagę fakt, że glukoza glukozie nie równa. Mnie na glukozie z PEPEES (12,5 kg/37 litrów wody) BLG wskazywało ~ 23. Przy takich samych proporcjach chińska glukoza dawała prawie 26. Miało to oczywiście wpływ na wydajność; z chińskiej jest o ~ 0,7 litra produktu więcej.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Doody »

Ja mam bardzo podobne spostrzeżenia do kolegi @psotamt. I pomimo, że chińska wg "papierów" to 99,9% glukozy, coś podnosi "sztucznie" Blg. Jeszcze nie rozgryzłem co.. ;)
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”