Butelkowanie wina śliwkowego, utlenianie.

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...
online

Autor tematu
Krychu35
300
Posty: 301
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Post autor: Krychu35 »

Witam :witam:
Proszę o poradę w temacie zabutelkowania wina śliwkowego (renkolda) z 2013r. ;)
Owo winko stoi w balonie 10l i chce je rozlać w butelki, lecz mam obawę, że podczas przelewania dojdzie do utlenienia. :roll:
Już przerabiałem temat zlania tego wina (dama 5l) przed zlotem i po godzinie od zlania zrobiło się brązowe (utlenilo sie) :bardzo_zly:
Czytałem gdzieś, że można zrobić poduszkę gazową, która zapobiega utlenienia, ale nie pamiętam jak to się robi. :bezradny:
Pomóżcie proszę bo chcę zabrać je na zlocik :lol:
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 28 lis 2022, 08:13 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
alembiki
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2576
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 452 razy
Re: Butelkowanie wina

Post autor: jakis1234 »

Poważnie utleniło się z jednego przelania?
Utlenianie na ogół zachodzi podczas dłuższego kontaktu wina z tlenem, szybkie przelanie "po korek" nie powinno dać takiego efektu.
Przelewam spokojnie wężykiem do butelek, najczęściej za pomocą zaworka grawitacyjnego i nigdy do żadnego utlenienia nie doszło.
Jeżeli bardzo się obawiasz, daj trochę pirosiarczynu potasu (1-2 g na 10 l), zapobiega utlenianiu, a w takich ilościach jest niewyczuwalny.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2576
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 452 razy
Re: Butelkowanie wina

Post autor: jakis1234 »

Poważnie utleniło się z jednego przelania?
Utlenianie na ogół zachodzi podczas dłuższego kontaktu wina z tlenem, szybkie przelanie "po korek" nie powinno dać takiego efektu.
Przelewam spokojnie wężykiem do butelek, najczęściej za pomocą zaworka grawitacyjnego i nigdy do żadnego utlenienia nie doszło.
Jeżeli bardzo się obawiasz, daj trochę pirosiarczynu potasu (1-2 g na 10 l), zapobiega utlenianiu, a w takich ilościach jest niewyczuwalny.
Pozdrawiam z opolskiego.
online

Autor tematu
Krychu35
300
Posty: 301
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Butelkowanie wina

Post autor: Krychu35 »

Też się zdziwiłem bo pierwszy raz mi się utlenilo :bezradny: (pójdzie na rurki :D )
O piro czytałem I wiem, że można zastosować, tylko nie po drodze mi z chemia :womit:
Ta poduszka gazowa byłoby idealna tylko jak ja zrobić :scratch:
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2576
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 452 razy
Re: Butelkowanie wina

Post autor: jakis1234 »

Krychu35 pisze:O piro czytałem I wiem, że można zastosować, tylko nie po drodze mi z chemia
siarczyny znajdują się w każdym winie, ponieważ są naturalnym produktem ubocznym metabolizmu drożdży. Nawet jeśli nie dodaje się dwutlenku siarki, wino zawiera 10 – 40 ppm. Tak naprawdę wina bez siarki nie istnieją, ponieważ jest to naturalny proces fermentacji, który zachodzi podczas produkcji.
Zgodnie z prawodawstwem europejskim dopuszczalna maksymalna zawartość SO2 wynosi: 160 mg/l dla wytrawnych win czerwonych, 210 mg/l dla wytrawnych białych i 400 mg/l dla słodkich.
Tak że, spokojnie, nie taki diabeł straszny, a te ilości są minimalne.
Pozdrawiam z opolskiego.

HeniekStarr
600
Posty: 632
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 181 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Butelkowanie wina

Post autor: HeniekStarr »

Krychu35 pisze: Ta poduszka gazowa byłoby idealna tylko jak ja zrobić :scratch:
Szukaj w sieci pod hasłem bimbrownia CO2. Na forach akwarystycznych. Na naszym też jest, ale nie mogę znaleźć.Generalnie dwie butelki plastikowe i wężyki. CO2 powstaje w jednej albo podczas fermentacji alkoholowej, albo z mieszania roztworu sody z roztworem kwasku lub octu.
Tylko, że nie wiem, czy się zdecydujesz, bo to ta straszna chemia jest.

http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=4494
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 28 lis 2022, 06:32 przez HeniekStarr, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

Kasko
300
Posty: 300
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Butelkowanie wina

Post autor: Kasko »

Brązowienie wina występuje też po kontakcie ze stalą czarną. Trochę dziwne bo mi też nie zdarza się takie coś przy zlewaniu.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2576
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 452 razy
Re: Butelkowanie wina

Post autor: jakis1234 »

Punkt gazów technicznych i można kupić butlę z CO2.
Mam taką 1,5 kg do akwarium. Butla trochę kosztuje, ale potem wymiana to 20 zł.
Wystarczy na sporo napełnień dam, czy innych pojemników.
Pozdrawiam z opolskiego.
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2917
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Butelkowanie wina

Post autor: Góral bagienny »

Dodaj do wina sok z cytryny zamiast piro nieraz pomaga
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
online

Autor tematu
Krychu35
300
Posty: 301
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Butelkowanie wina śliwkowego, utlenianie.

Post autor: Krychu35 »

Dziękuję Wam za sugestie i podpowiedzi :poklon;
Spróbuję z piro :ok: a jak nie to będzie nie 5l a 15l na rurkach :hahaha:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”