Burzliwa fermentacja - czy to koniec?

Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:

Post autor: majster1 »

Nastawiam kolejny cydr tym razem razem z jabłkami i z minimalną ilością dodanych drożdży. Jakies porady?
278396109_3312971345645565_2743150807574913791_n.jpg
278281049_314945534102855_7797894505330645264_n.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
alembiki
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Burzliwa fermentacja - czy to koniec?

Post autor: jakis1234 »

A dałeś pektoenzym?
Pozdrawiam z opolskiego.

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Burzliwa fermentacja - czy to koniec?

Post autor: majster1 »

nie dałem
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Burzliwa fermentacja - czy to koniec?

Post autor: rozrywek »

Pominę wartość rozdrobnienia owocu.

Co jest dla ciebie minimalną ilością drożdży?

Od razu zaznaczam:

Minimalizacja dodatku drożdży, jest dobrym pomysłem.

Ile dałeś aby było minimalnie?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Burzliwa fermentacja - czy to koniec?

Post autor: majster1 »

Dałem na oko tak mniej więcej 1/5 tego co jest zalecane. Liczyłem że ruszą też trochę dzikie drożdże ze skórek jablek. Dzisiaj po kilku dniach fermentacja już idzie, jest duża piana. Chyba wyciągnę te jabłka i przekręce je w sokowirowce, dodałem je na kilka dni aby cydr miał bardziej jabłkowy smak i zapach.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 18 kwie 2022, 23:34 przez majster1, łącznie zmieniany 1 raz.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cydr”