Burbon - podstawowe wiadomości i przepisy
-
- Posty: 2538
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 233 razy
- Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Kiwitom, to jest tak jak z piwem z brewkitów i z pełnym zacieraniem.
Z jednego i z drugiego zrobisz niezłe piwo, ale... No właśnie.
Ja na bourbon wziąłem śrutę, z mąką kukurydzianą się nie bawiłem.
Wiem, że Tobie również zależy na najwyższej jakości, a w takim przypadku nie ma miejsca na kompromisy
Z jednego i z drugiego zrobisz niezłe piwo, ale... No właśnie.
Ja na bourbon wziąłem śrutę, z mąką kukurydzianą się nie bawiłem.
Wiem, że Tobie również zależy na najwyższej jakości, a w takim przypadku nie ma miejsca na kompromisy
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Burbon - podstawowe wiadomości i przepisy
OK dziękuję, czyli nie ma to jak ortodoks. Mam 25kg worek mąki qq, co byś na moim miejscu z tego zrobił, bo stoi już pół roku i zawadza mi w piwnicy? Zatrzeć i na spiryt? Tylko jakie drożdże do tego? Typowe do bourbona jak np Safspirit USW-6, czy zwykłe wódczane, co sądzisz?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 464
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Burbon - podstawowe wiadomości i przepisy
Jako żem burboniarz z przekonania, więc głos ośmielam się dać w dyskusji Waszmościów:
1. Pomysł pt. burbon na melasie trzcinowej szczerze odradzam. Dałem sobie spokój ze zbożówkami rumowymi, że tak pozwolę sobie te trunki nazwać:
https://alkohole-domowe.com/forum/topic17411.html
Cieszę się, że płaszcz posiadał zawór bezpieczeństwa, bo nie wiem, czy bez niego by mnie wówczas diabli nie wzięli.
Jeżeli chcesz sprawdzić połączenie rumu z burbonem polecam zmieszać małe próbki dwóch destylatów. Jak ci posmakuje ten samogoniarski koktajl, to zawsze możesz sporządzić większą objętość.
2. Osobiste doświadczenie skłania mnie ku proporcji 3 kg kukurydzy na kilogram ziarna słodowanego. Myślę tu o burbonach:
jęczmiennym, pszenicznym oraz żytnim. Słód wnosi pewne smaki, że tak powiem, dopełniające kukurydzianą słodycz.
3. mąkę przerobiłbym fermiolami na wódkę kukurydzianą. Tzn. odbiór przedgonu kropelkowo a później surówka wypędzona na całkowicie otwartym zaworze. Następnie rozrobić towar do mocy około 18% i zrektyfikować jednokrotnie na, że tak powiem, spirytus z duszą.
4. Wszelkie wzmacnianie zacieru cukrem odrzucam niejako z definicji, bowiem bimbrownictwo to moja pasja. Nie idę na skróty, że się tak wyrażę, w imię zasad.
5. Czy mógłbyś Waszmość Mashu opisać słownie swoje graty? Ciekawe, czy dałoby radę sporządzić na nich burbony różnego rodzaju, czyt. destylacja jednokrotna vs dwukrotna. Gdybym destylował powtórnie, to bym już surówki nie rozcieńczał. Przecież przedgon odbiera się przy pierwszym gotowaniu. Zakładam tu rzecz jasna stabilizację, później odbiór kropelkowy przedgonów, a następnie odbiór na całkowicie otwartym zaworze. Taka kolumnowa destylacja prosta.
6. Piękne w bimbrownictwie jest m.in to, iż nic nie zastąpi doświadczenia. Metodę Szlumfa uznałbym za idealną, jeżeli ktoś w ogóle nie kojarzy, gdzie np. zaczyna się pogon. Warto jego sposobem parę gotowań przeprowadzić. Każdy posiada inną wrażliwość zmysłów, że o guście nie wspomnę.
1. Pomysł pt. burbon na melasie trzcinowej szczerze odradzam. Dałem sobie spokój ze zbożówkami rumowymi, że tak pozwolę sobie te trunki nazwać:
https://alkohole-domowe.com/forum/topic17411.html
Cieszę się, że płaszcz posiadał zawór bezpieczeństwa, bo nie wiem, czy bez niego by mnie wówczas diabli nie wzięli.
Jeżeli chcesz sprawdzić połączenie rumu z burbonem polecam zmieszać małe próbki dwóch destylatów. Jak ci posmakuje ten samogoniarski koktajl, to zawsze możesz sporządzić większą objętość.
2. Osobiste doświadczenie skłania mnie ku proporcji 3 kg kukurydzy na kilogram ziarna słodowanego. Myślę tu o burbonach:
jęczmiennym, pszenicznym oraz żytnim. Słód wnosi pewne smaki, że tak powiem, dopełniające kukurydzianą słodycz.
3. mąkę przerobiłbym fermiolami na wódkę kukurydzianą. Tzn. odbiór przedgonu kropelkowo a później surówka wypędzona na całkowicie otwartym zaworze. Następnie rozrobić towar do mocy około 18% i zrektyfikować jednokrotnie na, że tak powiem, spirytus z duszą.
4. Wszelkie wzmacnianie zacieru cukrem odrzucam niejako z definicji, bowiem bimbrownictwo to moja pasja. Nie idę na skróty, że się tak wyrażę, w imię zasad.
5. Czy mógłbyś Waszmość Mashu opisać słownie swoje graty? Ciekawe, czy dałoby radę sporządzić na nich burbony różnego rodzaju, czyt. destylacja jednokrotna vs dwukrotna. Gdybym destylował powtórnie, to bym już surówki nie rozcieńczał. Przecież przedgon odbiera się przy pierwszym gotowaniu. Zakładam tu rzecz jasna stabilizację, później odbiór kropelkowy przedgonów, a następnie odbiór na całkowicie otwartym zaworze. Taka kolumnowa destylacja prosta.
6. Piękne w bimbrownictwie jest m.in to, iż nic nie zastąpi doświadczenia. Metodę Szlumfa uznałbym za idealną, jeżeli ktoś w ogóle nie kojarzy, gdzie np. zaczyna się pogon. Warto jego sposobem parę gotowań przeprowadzić. Każdy posiada inną wrażliwość zmysłów, że o guście nie wspomnę.
-
- Posty: 1846
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Burbon - podstawowe wiadomości i przepisy
Jak będziesz gotował śrutę zrobioną z całych ziaren qq to bardzo dużo smaków i aromatów przechodzi do destylatu z łusek tegoż ziarna.kiwitom23 pisze:Panowie mam proste pytanie: Czy zacierając mąkę kukurydzianą uzyskam ten sam efekt co przy śrucie kukurydzianej?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 2538
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 233 razy
- Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Burbon - podstawowe wiadomości i przepisy
Zacierałem w proporcjach 80% kukurydza 20% jęczmień (dałem na wszelki wypadek trochę enzymu).
Drożdże Gozdawa CLASSIC KENTUCKY BOURBON Yeast.
Odpęd na krótkiej rurze i destylacja tak jak smakówki.
Masz półkową, więc to w ogóle bajka.
Teraz leżakuje w beczce.
Szkoda mi było robić z tego spirytus.
Z drugiej strony wódka z rozcieńczonego spirytusu z mąki ziemniaczanej wyszła świetna, więc może i z kukurydzy też by taka była, ale tego nie robiłem (jeszcze;).
Drożdże Gozdawa CLASSIC KENTUCKY BOURBON Yeast.
Odpęd na krótkiej rurze i destylacja tak jak smakówki.
Masz półkową, więc to w ogóle bajka.
Teraz leżakuje w beczce.
Szkoda mi było robić z tego spirytus.
Z drugiej strony wódka z rozcieńczonego spirytusu z mąki ziemniaczanej wyszła świetna, więc może i z kukurydzy też by taka była, ale tego nie robiłem (jeszcze;).
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 1548
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Burbon - podstawowe wiadomości i przepisy
@jakis1234 pyra rektyfikowana po odpowiednio długim, ponad półrocznym co najmniej, leżakowaniu ..... mniam!!! Pyra destylowana dojrzewa w beczce małej.
Ale do rzeczy. Popełniłem sporo zbożówek i mam wrażenie, że zapach qq po kilkudziesięciu tygodniach zanika (ale mój węch od zawsze kiepski), natomiast pozostaje, a nawet wzmaga się słodycz. Dlatego dodaje jęczmienia, a nie "bezbarwnej" pszenicy. Aromat qq ustępuje aromatom wyciąganym z beczki, ale proces zaczyna się dopiero po roku leżenia w beczce.
Teraz kolejna beczka (dąb plus dekle z akacji) po pół roku zalana wzmocnionym winem czerwonym gronowym, w czerwcu będzie zalana kombinacją z 80% qq, 10 % jęczmienia 5% pszenicy i 5% żyta. Czeka w gąsiorze już pół roku na beczkę i już zrobiło się dobre!!
Nie robiłem z mąki qq, bo śruta lepsza i tańsza. Ale ja bym, mimo wszystko, puścił tę mąkę na destylacje i zobaczył co wyjdzie. Wtedy decyzja.
Ale do rzeczy. Popełniłem sporo zbożówek i mam wrażenie, że zapach qq po kilkudziesięciu tygodniach zanika (ale mój węch od zawsze kiepski), natomiast pozostaje, a nawet wzmaga się słodycz. Dlatego dodaje jęczmienia, a nie "bezbarwnej" pszenicy. Aromat qq ustępuje aromatom wyciąganym z beczki, ale proces zaczyna się dopiero po roku leżenia w beczce.
Teraz kolejna beczka (dąb plus dekle z akacji) po pół roku zalana wzmocnionym winem czerwonym gronowym, w czerwcu będzie zalana kombinacją z 80% qq, 10 % jęczmienia 5% pszenicy i 5% żyta. Czeka w gąsiorze już pół roku na beczkę i już zrobiło się dobre!!
Nie robiłem z mąki qq, bo śruta lepsza i tańsza. Ale ja bym, mimo wszystko, puścił tę mąkę na destylacje i zobaczył co wyjdzie. Wtedy decyzja.
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 1846
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Burbon - podstawowe wiadomości i przepisy
Polecamjakis1234 pisze:...Szkoda mi było robić z tego spirytus.
Z drugiej strony wódka z rozcieńczonego spirytusu z mąki ziemniaczanej wyszła świetna, więc może i z kukurydzy też by taka była, ale tego nie robiłem (jeszcze;).
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 32
- Rejestracja: sobota, 1 lut 2020, 11:30
- Ulubiony Alkohol: Bourbon
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Burbon - podstawowe wiadomości i przepisy
Hejo,
Nawiązując do sprawy o której pisałem kilka postów wyżej.
Generalnie temat póki co się rozwiązał. Puściłem całość jeszcze raz.
Grzanie 3.4 kw do około 75 w kegu, potem 1.4 kw.
Stabilizacja około godzina, no generalnie zrobiłem to bardzo podobnie wszystko jak poprzednim razem.
Wygotowałem jedynie wcześniej sprężynki miedziane w wodzie z kwaskiem cytrynowym - generalnie nie były jakoś mega "brudne" myję je mniej więcej co 2-3 procesy.
Tym razem jednak destylat wyszedł bez zarzutu, odbiór od około 83 do 92 w głowicy, wyszło 6l - 75 %, rozcieńczyłem do 54 % i dodałem płatki dębowe.
Trochę zrobiłem, pisałem też w sumie o nim w innym wątku.
25g płatki amerykańskie średnie
15g amerykańskie mocne
10g francuskie lekkie
Jednak po około 3 tygodniach uznałem, że to może być za dużo, wyjąłem połowę z całości, więc trochę przekombinowałem
Ale zobaczymy, póki co pachnie ładnie, kolor złapało ładny, 8l - 54% dojrzewa w 10l szklanym balonie w ciemnej piwnicy ( 16% )
Nawiązując do sprawy o której pisałem kilka postów wyżej.
Generalnie temat póki co się rozwiązał. Puściłem całość jeszcze raz.
Grzanie 3.4 kw do około 75 w kegu, potem 1.4 kw.
Stabilizacja około godzina, no generalnie zrobiłem to bardzo podobnie wszystko jak poprzednim razem.
Wygotowałem jedynie wcześniej sprężynki miedziane w wodzie z kwaskiem cytrynowym - generalnie nie były jakoś mega "brudne" myję je mniej więcej co 2-3 procesy.
Tym razem jednak destylat wyszedł bez zarzutu, odbiór od około 83 do 92 w głowicy, wyszło 6l - 75 %, rozcieńczyłem do 54 % i dodałem płatki dębowe.
Trochę zrobiłem, pisałem też w sumie o nim w innym wątku.
25g płatki amerykańskie średnie
15g amerykańskie mocne
10g francuskie lekkie
Jednak po około 3 tygodniach uznałem, że to może być za dużo, wyjąłem połowę z całości, więc trochę przekombinowałem
Ale zobaczymy, póki co pachnie ładnie, kolor złapało ładny, 8l - 54% dojrzewa w 10l szklanym balonie w ciemnej piwnicy ( 16% )
-
- Posty: 65
- Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Burbon - podstawowe wiadomości i przepisy
Ciekawi mnie czy praktykuje się puszczanie takich nastawów na raz? Ktoś robi albo robił na raz i może podzielić się swoimi spostrzeżeniami?Fiflak pisze: Ciekawe, czy dałoby radę sporządzić na nich burbony różnego rodzaju, czyt. destylacja jednokrotna vs dwukrotna.
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Burbon - podstawowe wiadomości i przepisy
Przypuszczam że każdy z nas robił próby z jednym czy dwoma gotowaniami.
Rzecz gustu, ja zawsze 2 razy bo po jednym destylat jest jakby mniej szlachetny o ile mogę to tak nazwać
Musisz sam sprawdzić co Tobie smakuje
Po jednym gotowaniu masz CIUT więcej aromatów ale według mnie trunek jest gorszy niż po dwóch
Rzecz gustu, ja zawsze 2 razy bo po jednym destylat jest jakby mniej szlachetny o ile mogę to tak nazwać
Musisz sam sprawdzić co Tobie smakuje
Po jednym gotowaniu masz CIUT więcej aromatów ale według mnie trunek jest gorszy niż po dwóch
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 1846
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Burbon - podstawowe wiadomości i przepisy
@Góralu, A jak myślisz? Jakby odpęd zboża np. zrobić na krótkiej kolumnie 50 cm z miedzią a drugi raz na tej samej też z miedzią czy bez?
Ostatnio zmieniony sobota, 11 lut 2023, 13:49 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
-
- Posty: 464
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Burbon - podstawowe wiadomości i przepisy
Burbony sporządzałem wyłącznie przez destylację jednokrotną. Gotowałem na kolumnie miedzianej z wypełnieniem typu sprężynki. Częściej stalowe, chociaż miedziane również przetestowałem. Nie znam efektu gotowania na sprzęcie, że tak powiem, bezmiedziowym, więc się nie wypowiem odnośnie ewentualnych różnic w smaku i zapachu.
Zaliczam się do zwolenników gratów miedzianych, bowiem historia ten metal w gorzelnictwie pozytywnie zweryfikowała. Najdroższe samogony powstają przy udziale Cu, zatem pozostanę przy aparaturze tegoż rodzaju.
Zaliczam się do zwolenników gratów miedzianych, bowiem historia ten metal w gorzelnictwie pozytywnie zweryfikowała. Najdroższe samogony powstają przy udziale Cu, zatem pozostanę przy aparaturze tegoż rodzaju.